Recept Andělské knedlíky od Hrabáků ze Slaného

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Andělské knedlíky od Hrabáků ze Slaného

Úvod

Zbyly vám knedlíky? Honí vás mlsná a vy máte chuť na něco sladkého, ovocného…jenže co s těmi knedlíky?! Tak toto je recept právě pro vás!

Postup

Kynuté knedlíky, které nám zbyly od oběda můžeme použít i takto: Kolečka knedlíků napařit, poklást na talíř a polévat: 1/rozředěnou pikantné marmeládou - v lété čerstvým rozmačkaným ovocem jako jahody, maliny apod 2/řidším vanilkovým pudinkem - jako na buchtičky 3/sypat strouhaným tvarohem, nebo 4/kysanou smetanou 5/ev. pocukrovat 6/ polít rozpuštěným máslem Nebo vším najednou Mnozí to podobně určitě děláte. Mě ale zaujal ten pudink, se kterým to neznám já. Dobrý nápad, ne?

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 23.03.04 vloženo
  • 15437x zobrazeno

Ingredience

  • přímo v postupu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Artepaa22 25.02.14 15:53

Můj názor je asi takový, a tento pokrm není vrcholem kulinářského umění, ale než tuto knedlík vyhodit do koše, pak za mě chválím :-).

Odkaz na uvaření

2905 09.03.12 02:58

I tady za pět.
Nevím jestli dnes ještě někdo opéká knedlík na zbylém výpeku v pekáčku. Vzpomínám si, chutnalo víc než čerstvá pečínka, zbylé zelí, knedlík a sosík, hezky míchat lžící …hmmm. Na tuto dobrotu je mikrovlnka krátká…

Diskuse k receptu Andělské knedlíky od Hrabáků ze Slaného

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.02.12 19:09

Lidma, wydro… ;-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.02.12 13:25

Glama, vracim se sem, neco jsem objevila - a neni to od Hrabaku :lol:
 http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Lec reakce ponekud jine. Cim to?

Příspěvek upraven 20.02.12 v 13:26

Anitta
521 příspěvků 06.02.12 17:49

Hmmm, to mas Glama pravdu, :mrgreen: to jsem si vcera vic pochutnala na domacim chlebu s labne a boruvkovou marmeladou, ty knedle vypadaji hrozne, ale kdyz to nekomu chutna, at si da :cert:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.02.12 09:24

Casino..tohle ale není příliš vábné… :-(
Vy jste je namazalo jak dietáři chleba máslem..
Tyhle knedlíky se mají přelévat! Ovocem, ovocnou omáčkou..A pudink má být jako na buchtičky se šodo… Ale kdyby se někdo snažilo, určitě by umělo naaranžovat přitažlivě ;-)
Polepšete se… Aby se toho nějaký mamlas zase nechytil a nerozšířil, jak se ve skutečnosti vaří v casinu… :P
:mrgreen:

casino
4488 příspěvků 04.02.12 00:02
;)
Sting
20 příspěvků 28.01.12 19:18

Zrovna tu totiž bloumám nad knihou o „knedlíkách“ a pokud je tvá babička balila do ubrousku,tak to snad musely být ty VídeŇské.

Sting
20 příspěvků 28.01.12 18:54

Já docela pečivo můžu,třeba ty se žemlema,ale nechávat je nakrájené na kostičky několik hodin voschnout?(a ne v troubě) :-)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.01.12 13:09

Frantisko, taky dělám přílohové knedlíky bez rohlíků nebo jiného bílého pečiva. To totiž u nás nikdy nezbyde.
A v našem kraji se ovocným knedlíkům z kynutého těsta říká „blbouny“ a plní se buď povidly nebo zavařeným ovocem.

Frantiska
927 příspěvků 28.01.12 11:55

jj ja jim jen kynute knedliky bez rohliku :) je to uplne stejne testo jako na plnene ovocne knedliky

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.01.12 10:29

Proti gustu zadny disputat, pratele. At si kazdy basti, co mu libo.

di
2451 příspěvků 28.01.12 09:23

Hezká diskuse. ;-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.01.12 04:01

K tem knedlikum, tady tak diskutovanym … setkala jsem se s tim, ze tohle je varianta ovocnych knedliku na zapad od Prahy. Hlavne v tech domacnostech, kde se bezne k masu delaji knedliky kynute a bez housek!! A takhle polevane ovocem (ne pudinkem) se delaji nejen z knedliku zbylych, ale za tim ucelem uvarenych! Balene knedliky, tez kynute, delaji z ovoce tvrdeho.
Ty platky knedliku pani polila rozmackanymu jahodami ci boruvkami , tvaroh, cukr maslo, klasika, ale prave pro tu cerstvost a vuni jahod a boruvek je dela tak jak dela. A pani je skvela kucharka. Holt maji jine zvyky a tudiz i knedliky. Ja bych na moje nekynute, hutne houskace jahody rozhodne dat nemohla. Zrejme vkladatelka tohoto, spis navodu nez receptu, mela na mysli knedliky kynute bez housek. A jak vidno, takove se opravdu nekde delaji .

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.01.12 03:34

casino, di byla mnou umyta hlava za to, ze ty knedliky pridala do diskuze ke knedlikum s vejci ! Jinak jsou mi kopirovane a googlovane prispevky te „labuznice“ naprosto ukradene a nemam potrebu se k nim vubec vyjadrovat. Bylo by zahodno, aby casino svuj prispevek diskuzni proto zasadne poopravil.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.01.12 02:00

Casino, děláte zase účet bez hostinského… Vy jste tohle někdy ochutnalo..?
Proč sem vkládáte ten hnusný obrázek..? Už ho tu bylo dost..To, co je na něm, je odpuzující už od pohledu. Kvalita provedení nebude lepší..
To co odflákne nějaká nestydatá firma, která nevaří, jen dojí peníze z lidí se opravdu nedá přirovnat k tomuto receptu.. K domácí kuchyni. Jaké použijete suroviny ovlivníte samo..
Ne všechno, co vám nechutná, musí nutně být blivajz.
A dala jsem to sem proto, že i sladké jídlo se může udělat tak, aby lidem chutnalo.. Těm co to mají rádi. Jde o kvalitu surovin. O přístup… uvařit s láskou a péčí, jak píše Zébulon, nebo odfláknout, když jde jen o kšeft..jako ona firma.

Dokážete akceptovat jiné chutě?
Taky ke každé rybě tady nepíšu, že se mi nad ní nedělá volno.. ;-)

A buďte tak laskavo, a vyhoďte ten hnusný obrázek…každý si ho snadno najde jinde.. odkazů je tady dost.. Děkuji..

Příspěvek upraven 28.01.12 v 02:02

casino
4488 příspěvků 28.01.12 01:36

No, glama, možná to tak nevypadá, ale já se případnému oponentovi v diskuzích vždy snažím nechat prostor, aby se případně mohl stáhout bez ztráty kytičky a jeho čest neutrpěla…
Vy jste bytostně přesvědčena o své pravdě a snažíte se nás přesvědčit (udolat) svými, nazvěme to argumenty. Chápu Vás. Možná se ale vytratilo meritum.
Sama jste tuto diskuzi otevřela („Casino, a proč myslíte, že jsem tenhle recept vytáhla…?“¨
a převexlovala odsud
Nechci být nechutný, ale v čem se liší tento recept (kromě neustále Vámi omílaného pudingu) od toho výtvoru, který na Lab dala di, za což jste jí patřičně, mírně řečeno, s wydra „umyly“ hlavu?
Pro názornost, aby bylo zřejmé, „vo čom“ se tu dohadujeme, dávám odkaz na to, co na jiném místě vehementně odsuzujete: http://liberec.idnes.cz/…/clanek.aspx?… a taky fotečku toho „zázraku“ (který bych klidně, bez mrknutí oka slupl, ale pouze jako recept z kategorie JAK VYČISTIT LEDNIČKU :mrgreen:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.01.12 01:34

Anitto, to je blbost!
Plněné knedlíky = vařené horké ovoce
Placaté knedlíky = čerstvé studené rozmačkané ovoce

Každé jídlo je trochu jiné…na stejném základě. Cituji Ajtu : „Kvality jsou nezměněny, forma je jiná.“
Ty knedle nemusí být zbytky..můžeš je uvařit spešl ;-) a jde to i bez pudingu - naopak je to častější. :-D

A my se té podstaty dobereme…i kdyby…i kdybych to měla v létě sama uvařit..!!! :lol:
:mrgreen:

Anitta
521 příspěvků 28.01.12 00:55

Tak proc se vlastne patlame s plnenim knedliku, kdyz si muzeme nakrajet zbytky knedlu od svickove, naplacat to na ne, zalit pudinkem, Glama - blbnes :evil: :mrgreen: :lol: jeste bych doplnila prasatko u korytka, ale nikde ho nevidim :lol:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.01.12 00:36

Zébulon…ale proč ti to přijde odbyté???
Já tomu vážně nerozumím, nechápu to..
Je s tím dost práce.. napařit knedlíky, uvařit pudink, rozmačkat ovoce..na talíři krásně upravit… Barevně to musí vypadat hezky..červená-žlutá-bílá, modročerná-žlutá-bílá.. Tak přece nevypadá odbyté jídlo!
Někteří lidé nemají rádi plněné sladké knedlíky, právě kvůli tomu uvařenému ovoci. A tohle může být plnohodnotná varianta..jen navíc s pudingem..
Nepleťme do toho lívance, to je úplně jiné jídlo..

Tenkrát jsem se receptu hodně divila..ale ani ne tolik placatým knedlíkům, jako pudingu. Ale proč ne.. A bylo mi taky vysvětleno, že tohle je lepší, protože tam není to teplé, uvařené ovoce, ale zdravější a chutnější čerstvé..

Snažím se být objektivní - sladké knedlíky sním tak 1× za 3-5 let, sladký oběd je pro mě nepoživatelný a kdybych si měla vybrat, dám si klasické plněné knedlíky a ne tyhle.
Přesto mě ale toto jídlo nijak neirituje.. a upřímně nechápu, proč vám tak vadí :-)
Ale přežiju toooo :-D
:mrgreen:

Anitta
521 příspěvků 28.01.12 00:01

Ano Ivo, jsou ruzne napady… to bych si ale mnohem vic pochutnala na livancich s ovocem, tam to sedne, ale ten krajeny knedl radsi ke svickove, ....... souhlas se Zebulon ;)

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.01.12 23:36

glamo, nemyslím, že by to byla silná slova. Přemýšlím už chvíli, co ti k tomu napsat, ale nechci se tady rozepisovat moc dlouze. Nejde mi o to, že by se měla v rodinách vařit haute cuisine. Ale moje babičky mě naučily, že je správné přípravě jídla pro své blízké věnovat péči a přemýšlet o tom, i kdyby to bylo jen mazání chleba máslem a krájení pažitky. Ne tím, že by mi to vtloukaly do hlavy, ale tím, jak se chovaly. Jak jim nebylo zatěžko vlastně nic, natožpak motat borůvky do těsta. Co mi na tomhle receptu přijde smutné, je to, že se mi to zdá tak odbyté, jak jsem psala, prostě barbarským způsobem - „a co, dyť se to v břiše stejně smíchá“. Vůbec neodsuzuju lidi, co nevaří nijak rádi, ale prostě mi nejde na rozum, že někdo s jídlem může takhle škaredit (to je taky výraz mojí babičky) a ještě to vydávat za recept, hodný následování.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.01.12 23:32

moje maminka dělávala knedlík z krupice, vařila ho v ubrousku a rozkrájený na plátky jej polévala rozmačkanými jahodami se smetanou. To bylo jídlo typické o prázdninách. A přitom v podstatě ty samé suroviny jako přílohový knedlík. Řekla bych, že u všech odmítajících tento recept je potíž v tom, že mají určitý recept spojený s určitým tvarem. Jakákoliv změna je nepřijatelná. Můj choť např. odmítá toustový chléb pečený z naprosto stejného těsta, z kterého jindy peču bagety nebo housky. Jemu prostě vadí ten tvar.

Alis
2617 příspěvků 27.01.12 22:50

Mně se z toho receptu taky dělá trochu dost nevolno… už ta představa. Asi je to tím, že se to nikde v mém okolí v mém dětství nedělalo. To bude tím. Co v někom vzbuzuje vzpomínky na dětství, v druhém už to žádnou slastnou kulinářskou představu nevyvolá.

A propó, moje babička byla vyhlášená široko daleko, jaké dělala plněné kynuté a ještě byla vzorem všem pilným včeličkám. V pět ráno zatopeno, na plotně se kouřilo z melty a čaje a bylo zaděláno na knedlíky.

A dodatek - dnes hezká vzpomínka, tenkrát jsem se šklebila, že zase budu muset vytahovat to hnusný horký ovoce z knedlíků :) ( A házet je nenápadně do talíře ségře) :lol:

S čím se jedly ovocné kynuté u nás doma, radši psát nebudu, to by se zase možná nelíbilo jiným :)

Příspěvek upraven 27.01.12 v 23:21

Anitta
521 příspěvků 27.01.12 22:37

Ale vubec ty knedle nemicham, pouze jsem nepsala polopate :D Ano, treba kynute, plnene jahodami, nahoru cottage cheese, par cerstvych jahod, cukr maslo. Jine sypani nemusim, tohle ja lahodny a jeste to dobre vypada ;)
V Americku se prece knedle nevari..... :D Znam lidi z Ceska, kteri varili noky (ne z kynuteho testa) a to proto, ze se jim ovoce do testa nechtelo balit a z tech jahod udelali jakousi omacku, dost mi to pripomina tuhle patlaninu nahore a rekla bych, ze se urcite dela z lenosti. Omlouvam se, ze me vzdy popichnou takovyhle blafy :cert:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.01.12 21:56

Anitto :-D ale ty tady mícháš dohromady různé knedlíky… Říkáš: na ovocné knedliky se muze pridat cerstve ovoce - na jaké ovocné knedlíky? Kynuté, plněné ovocem a ještě navrch čerstvé ovoce..? To tady u nás takhle neděláme. Rozhodně ne s kynutými.
Stejně tak neznám noky z kynutého těsta, které by se polévaly uvařeným ovocem.. To děláte v Americku??? 8o Z tvarohového těsta ano, to se dělá…ale to není těsto kynuté.. A přelít žahourem.. To je česká klasika.
Ale tohle jsouprostě kynuté knedlíky s ovocem. Jak dole píše Ajta: „Kvality jsou nezměněny, forma je jiná.“
Navíc je tam jen ten puding. proč ne… Chutě jsou různé..
Někdo sype kakaem a přidává ušlehanou šlehačku..To taky někoho pobuřuje? Tradiční to přece není..
Tenhle recept se nedělá jistě z lenosti..
Nevím, nechápu ty vaše odsudky… :think:

Mě osobně ale těší, že recept byl v době svého vložení přijat dobře a udělal milým lidem, kteří sem chodili, radost.
A povýšené odsudky po osmi letech… :roll: 8)

Anitta
521 příspěvků 27.01.12 21:32

Ne Glama, to mi pripada jako matlam patlam, take jako rozmatlany rohlik v mliku, nebo kakau, to tady take bylo. Na ovocne knedliky se muze pridat cerstve ovoce take, a to „jinak zpracovane“ take jinak chutna. Nekteri z lenosti balit ovoce do testa uvari noky a pak to uvarenym ovocem polevaji..... :mrgreen: Kdepak, tenhle recept me nerikam vytocil, ale notne zklamal :(

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.01.12 20:44

Zébulon, proč ta silná slova?
Jsou smutně barbarské ovocné knedlíky, když jsou zabalené?? Jsou to úplně stejné suroviny, jen trochu jinak zpracované. A Hrabáci říkají, že takhle je to dokonce lepší, než ty plněné knedlíky, protože tady je ovoce čerstvé, jen rozmačkané a tedy zdravější. A v zimě domácí marmeláda.. I tou se knedlíky plní. Co je na tom k odsouzení?
Mně to připadá jako kvalitní domácí, prostá, lidová kuchyně. Samé dobré suroviny, které se takhle běžně kombinují. Tady je navíc jen puding.. Nezvyklé, ale..asi je to dobré..
Barbarštější mi přijdou všechny ty Vegety, Podravky, prefabrikovaná jídla z pytlíku, nebo vyčištěné lednice..a spol.
Tohle rozhodně ne. Můj šálek kávy to sice není, já sama to nejím, ale určitě bych to neodsuzovala.
V domácnostech se málokde vaří sofistikovaná Haute cuisine… Tohle je prostá kuchyň našich babiček. Proč nad ní ohrnovat nos? :) :think:

Příspěvek upraven 27.01.12 v 20:50

Anitta
521 příspěvků 27.01.12 20:41

Jo, knedlikova hadanice :evil: :D A co s temi knedliky? No s vajicky, nebo na mrazak… a s tim sladkym? Cokoladu! :mrgreen: :D Hotovo vyrizeno :mrgreen:

casino
4488 příspěvků 27.01.12 20:30

Glama,
toto nevokecáte :mrgreen: …zkuste lobovat u Viktorky, ať to vyřeší po svém způsobu 8)
Jj, ta vaše poslední věta je opravdu nevkusná…

blanca.xy
647 příspěvků 27.01.12 20:07

Je zajímavé sledovat vývoj příspěvků na Labužníku během osmi let . :?:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.01.12 20:03

Je to smutně barbarský recept. S touhle domácí průpravou se člověk snadno stane kuchařem ve veřejném stravování a neváhá servírovat podobné speciality ostatním. S pocitem, že je to normální. Není to normální.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.01.12 19:56

Casino, škoda, že jste nepřipomínkoval před cca 8 lety…Teď je pozdě.

Přesto si račte povšimnout, že ten recept udělal několika lidem radost, neb jim připomněl dětství.
A jak vím, podobným způsobem lidé ovocné knedlíky dělají..
Mě, tenkrát před lety, tenhle recept překvapil, u nás se sladké knedlíky nikdy podobným způsobem nedělaly. Nikdy jsem to nejedla, ale Hrabáci to mají všichni strašně rádi, zvláště s čerstvým ovocem. Oproti hoaxu je toto nesrovnatelně kvalitnější…

Srovnávat knedle a mrtvé z Costa Concordia mi připadá více než…nevkusné.. I na vás… :think:

casino
4488 příspěvků 27.01.12 19:17

No, glama,
tento recept (zvláště na Labužníkovi) mi přijde jako havárie… :think: …a Vaše vyjádření (jako vkladatelky) k němu, pak jako výmluvy Franceska Schettiniho, když se snažil zbavit zodpovědnosti za havárii nesrovnatelně většího kalibru 8)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.01.12 18:37

Casino, a proč myslíte, že jsem tenhle recept vytáhla…? (Hrabákům vynadám.. ;-) )
:mrgreen:

casino
4488 příspěvků 27.01.12 18:23

Jj, dobrý nápad… :think:
Jen zda to není hoax :) :mrgreen: :P

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.01.12 17:43

Pro ty, kdo mají rádi sladké knedlíky a nechce se jim motat… :D
:mrgreen:

Labužník Sarka
433 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Andělské knedlíky od Hrabáků

Moje maminka knedliky nakrajela, osmazila a pridala k nim na panev vajicko. Mnam,mnam, mnam

giorgina
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Andělské knedlíky od Hrabáků

Vzpoměla jsem si na svojí matku jak když jsme byli malý a zbyly knedlíky od oběda tak nám k večeři ty knedlíky pokrájela na kostky opekla na másle a přidávala nám k tomu jakoukoliv marmeládu do které se to namáčelo a babička nám k tomu dělala povidlovou omáčku a navrh šlehačku.Dík za vzplomínku.

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Andělské knedlíky od Hrabáků
:-))))
glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Andělské knedlíky od Hrabáků

Jsem ráda, že jste rády! :-)))

ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Andělské knedlíky od Hrabáků

Kari, tak moje babička mi tohle dělávala úúúúplně stejně… a to vždycky, když jsme se sestrou žebronily o kynuté knedlíky s povidlama… :-)))
Tvrdívala, že je to vlastně to samý… cituji: „Kvality jsou nezměněny, forma je jiná.“
Glamo, takže taky děkuji za vyvolání vzpomínek. :-)

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Andělské knedlíky od Hrabáků

Glamo, babička mě a bráchovi, když jsme byli malí, servírovala na každém plátku kynutého knedlíku lžíci švestkových povidel a posypala strouhaným tvarohem nebo navršila kopeček zakysané smetany. A pokapala rozpuštěným máslem, případně ještě pocukrovala. Podobně se asi servírují vdolky. Přestože nejsem moc příznivcem, takovýchto teplých sladkých jídel (nemám ráda buchtičky se šodó, bršišky s cukrem ani nudle s makem,…), tohle bylo prostě jedinečné. Dostávali jsme to jako dezertík po jídle. Úplně se mi teď vybavilo rané dětství…jojoj..Babička už mi ani nikomu jinému toto nikdy bohužel nepřipraví, ale musím si to zase někdy zopakovat. Ta kombinace s pudinkem se mi taky líbí. Díky za milou vzpomínku…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz