Recept Andalouské gazpacho

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rajská spaříme, vymačkáme, nařežeme na kousky, cibuli oloupeme, nakrájíme na kousky, stejně tak i okurku a kapie. Česnek utřeme se soli. Do mixeru nejdříve dáme rajská a postupně cibuli, česnek, okurku, kapie, ocet, sherry, pastis, olej, rajský koncentrát, sůl a pepř. Mixujeme cca 3-4 minuty.Ochutnáme a eventuelně dosolíme či opepříme.

Kapie a okurku nařežeme na drobné kostičky. Gazpacho které jsme nechali v ledničce vychladit předáme do vychlazené teriny posypeme vložkou z kapií, okurky a podáváme s toasty. Je na stolovnících zda je je dají do gaspacha či je budou ke gaspachu přikusovat.

Poznámka: v některých rodinách se místo sherry dává suché bílé víno a do vložky na velmi drobno nasekané vařené vejce.

Recept je z kategorií: Studené polévky

Nahlásit recept

  • 07.05.10 vloženo
  • 7501x zobrazeno

Čas přípravy

  • bez chlazení 20 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 900 gr dobře vyzrálých rajských jablíček
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 PL rajského koncentrátu
  • ½ okurky-hadovky
  • ½ červené kapie
  • ½ zelené kapie
  • 5 cl suché sherry
  • 5 cl vinného octa
  • 5 cl olivového oleje
  • 3 cl pastis (pernod - richard)
  • pepř
  • sůl.
  • Vložka
  • ½ červené papriky
  • ½ zelené papriky
  • Kousek okurky-hadovky
  • Toasty ogrilované ciabatty potřené česnekem.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Andalouské gazpacho

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
casino
4479 příspěvků 11.05.10 04:18
Re: Andalouské gazpacho

Chápu, že dámám se příčí pořád dokola opakovat „andaluské“…:-)
youpi, prosím, přestaňte pořád dokola děkovat a už to laskavě opravte

 
martin_etzl
280 příspěvků 10.05.10 04:20
Re: Andalouské gazpacho

Dost často jsem jedl gazpacho, i v Andalusii. Většinou (vlastně vždy) v něm byl rozmočený a rezetřený krajíček bílého chleba.

 
youpi
75 příspěvků 09.05.10 20:00
Re: Andalouské gazpacho

Dámy děkuji! Youpi!

 
Alis
2617 příspěvků 09.05.10 19:47
Re: Andalouzské gaspacho

takže ne čeština, francouzština upravovala!!! :D

také zdravím s přáním hezké neděle :)
Alis

 
sveva
751 příspěvků 09.05.10 19:39
Re: Andalouzské gaspacho

Alis máš pravdu, gazpacho je správný španělský termín a většinou jej používají i v jiných jazycích. Možná youpi je ovlivněn francouzskou kuchyní, kde nejčastěji je používaný název gaspacho. Možná by stačilo opravit název na andaluské gazpacho pro české uživatele.
Zdravím.

 
Alis
2617 příspěvků 09.05.10 18:24
Re: Andalouzské gaspacho, Youpí...

psala jsem to proto, že žiju v domnění, že gazpacho se píše i španělsky se „zet“, nemyslela jsem si, že je to chyba překladu… A psala jsem to i proto, že pokud bys zadal do vyhledávače gazpacho se „zet“, našel bys určitě pár podobných (více či méně) receptů. Ještě jeden důvod má oprava na gazpacho - pokud bude někdo hledat recept ve vyhledávači, tvůj se nezobrazí tudíž podle něj nikdo neuvaří a ty přijdeš o pochvalu :D

A přídavné jméno? Klasická pravidla pravopisu, každý jazyk dělá co může, aby nám to znesnadnil :) V receptu stačí opravit |:)

Hezkou neděli, gazpacho vyzkouším, až bude poněkud tepleji
 Alis

 
youpi
75 příspěvků 09.05.10 10:45
Re: Andalouzské gaspacho

Děkuji za upozorňení, ale nejsem češtinář a schopen posoudit zda je to český správné. To je asi tím, že čeština se snaží vše překládat a tím vznikají pochybnosti. Nemyslím však, že to něco na receptu změní. Děkují ještě jednou a zdravím Y.

 
Alis
2617 příspěvků 09.05.10 04:28
Re: Andalouzské gaspacho

Trochu nesměle našlapuji, přesto se ptám:
1/ Youpí, nemyslel jsi náhodou gazpacho?
2/ Youpí, myslel jsi nejspíš andaluské?

Pěkný večer
A.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Květáková polévka Květáková polévka
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz