Recept Ananasové carpaccio s bazalkou

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ananasové carpaccio s bazalkou

Úvod

Nejlepší je s tequilovým šerbetem, ale postačí i belgické pralinky :-)

Postup

Ananas oloupeme, vykrájíme očka a tuhý střed a nakrájíme na velmi tenké plátky.

Bazalku rozmixujeme s moučkovým cukrem, citronovou šťávou i kůrou a plátky ananasu sirupem potřeme a necháme 30 minut marinovat.

Servírujeme s kopečky zmrzliny ozdobené lístky bazalky.

Šerbet:

Do kastrolu vlijeme 1,5dl vody, vsypeme 100g moučkového cukru a 50g glukózy, zahříváme do konzistence sirupu. Mimo oheň přidáme 6g sušeného mléka, 2 lžíce tequily a šťávu ze 3 limetek.
necháme mrazit za občasného promíchání.

Ještě jsem nezkoušela, takže bez záruky :-)

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.02.11 vloženo
  • 11714x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min + 30 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1/2 ananasu
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 citronu
  • 4 lístky bazalky
  • bazalka na ozdobu

Doporučená příloha

  • zmrzlina

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zébulon 13.02.11 21:47

Dojedeno dnes, po dvounočním uležení to bylo ještě lepší, i když už to maličko připomínalo kompot. Ta granátová zrníčka tam byla moc dobrá, pěkně to křupalo. Přidávám fotku.

Odkaz na uvaření

wydra 06.02.11 18:42

Lahodné, osvěžující a zase něco jiného. Hodně dobrý recept.

Diskuse k receptu Ananasové carpaccio s bazalkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
alena45
588 příspěvků 30.12.14 21:31

Ďakujem, to mi pomôže

 
daduuja
1137 příspěvků 30.12.14 16:54

@alena45 před lety jsem dostala japonské nože, takže s tím 27cm na zeleninu to šlo jak po másle, je ostrý jak břitva.

Nebo nářezák, anebo dlouhý hooodně ostrý nůž, zralý ananas jde krájet docela dobře :-)

Příspěvek upraven 30.12.14 v 16:55

 
alena45
588 příspěvků 30.12.14 10:42

Ja mám takú trápnu otázku. Od rána koluje tento recept po pracovisku mojou vinou a odvšadiaľ len počúvam jednu otázku : Jak to preboha tak na tenko nakrájať? Tak prosím.

 
zébulon  13.02.11 21:47

Dojedeno dnes, po dvounočním uležení to bylo ještě lepší, i když už to maličko připomínalo kompot. Ta granátová zrníčka tam byla moc dobrá, pěkně to křupalo. Přidávám fotku.

 
zébulon  12.02.11 17:49

Můj ananas konečně uzrál, takže přišel na řadu. Právě jsme dojedli, bylo to vynikající. Cukr jsem svařila na sirup, do horkého přidala jen citrónovou kůru a lístky bazalky, po vychladnutí přecedila na ananas. Měla jsem granátové jablko (a stejný nápad jako Bento :-) ), ozdobila jsem na talířích granátovým zrníčky. Krása. Díky za recept.

 
wydra  11.02.11 22:51

A wydra dnes sehnala od vietnamskych Cechu loupany, cerstvy ananas a nasekala bazalku, smichala s krystalovym cukrem, protoze ho rada chroupe a bylo to snad jeste lepsi nez s cukrem mouckovym a samozrejme lepsi nez z ananasu kompotovaneho ! Urcite vyzkousim co nejdriv take s matou a v lete s medunkou !

 
danda  11.02.11 22:15

Svevo, dík za chápající slova :-)recept není můj, ale Viveky Sandklefové, ale ani ona není jediná, kdo použil název, který dnes chápeme, jako tence krájené po talíři rozložené …
A věřím, že žádný kuchař by tuto poctu neodmítl, naopak :-)

Svevo, mne spíš zaskočila reakce casina, který kdysi vložil několik receptů na carpaccio http://www.recepty.cz/…moje-recepty?… - pod jeden dal odkaz, který v podstatě souhlasí i s vegetariánským carpacciem,atd … v dalším receptu se maso nejdříve opéká … a tady na Labužníku měl výhrady velice zastřené, spíš k velikosti cukety :-) http://www.labuznik.com/…-s-cuketami/

Ananas s bazalkou není moc známé spojení, ale výborné, já jsem krájela z čerstvého ananasu, wydra použila konzervovaný a důležité je, že jí chutnalo a já za sebe - ano, zkusím taky Ananas z plechovky s bazalkou :-)
Sorbet jsem zatím nezkusila, protože je tu zima, prší a nemám chuť na ledové :-)
A tvoji verzi vyzkouším také, jen co bude zralý ananas :-)

Tím bych ráda ukončila diskuzi, pro mne zcela zbytečnou :-)o tom co je a co není carpaccio, protože všichni víme co je, ale udělat si ho můžeme z čeho chceme :-)

Příspěvek upraven 11.02.11 v 22:17

 
sveva
751 příspěvků 11.02.11 21:14

Danda váš recept je pěkný a určitě dobrý. Znám hodně receptů s ananasem na způsob carpaccio takže celá diskuze je trochu zbytečná. Jak říká glama s tím nic nenaděláme i když chápu odpůrce. Jen bych se přimlouvala aby ananas byl čerstvý v duchu toho ‚praotce‘ z masa.
Jednoduchá a rychlá verze je natrhané lístky bazalky posypat trochou krupicového cukru před ozdobením ovoce. Cukr si vytáhne vůni a lístky můžeme dát stranou.
Recept je výborný také se špetkou čerstvě namletého červeného pepře a s bazalkovým sorbetem. Kdo to může pokapat vodkou. Je to výborný digestiv.
Trochu mne překvapilo mléko v sorbetu, ale je to malé množství. Asi to má svůj důvod.
Zdravím.

 
danda  07.02.11 23:02

casino, s tebou nejde debatovat, neb tvoje pravda byla, je a zůstává ta jediná, ano, máš pravdu 100% a proto tě prosím, nečti mé recepty, nepiš pod ně své polemiky. Díky.

Příspěvek upraven 07.02.11 v 23:19

 
casino
4466 příspěvků 07.02.11 22:19

danda,
taky ráda přeháníte :mrgreen:

„KOMENTÁŘE ODBORNÍKA CASÍNA, EXPERTA NA VŠECHNY KUCHYNĚ SVĚTA :-) “ …ale pokud považujete tuzemskou, italskou a čínskou za VŠECHNY KUCHYNĚ SVĚTA pak jako amatér a laik jsem v nich jistou zálibu nalezl…

Ananas, Jahoda, Švestka… všechno je to „carpaccio“. To je jako hodinky a holinky :-)
Myslím, že autor receptu provádí v hrobě veletoče… Z barevné kombinace (odtud název) trosky, ze základních surovin ruiny a dokonce i z podávání posyrovu se rýsuje zřícenina… :twisted:
Nu což, pokrok nezastavíš :roll:

Příspěvek upraven 07.02.11 v 22:20

 
danda  07.02.11 10:48

a pro sebe, já si to tu vedu jako kuchařku, kdybych dostala tu …, no tuuu, ehm.. :-P :lol: (do 11 jsem na skypu) :-)

 
wydra  07.02.11 10:44

dando, jedine koleckovy!!!!!! Byl sladky, jedinecny! Zarazeno jako tecka pro navstevy , protoze me nebavi peceni, tak delam treba jablka s karamelem a jine takove jednoduche veci s ovocem a z ovoce. Tohle jsi sem stejne dala hlavne pro me, vid? :potlesk:

 
danda  07.02.11 10:37

Glamo, chtěla jsem ukázat celé stránky, protože jeho Gastronomické dny jsou zážitek, i toto ananasové carpaccio, podávané i se sorbetem, pochází původně od něj.
Sleduji vývoj gastronomie od mládí, baví mne a jsem ráda, že se vyvíjí, že jsou tu lidé, kteří se nebojí měnit zavedené technologie, modernizovat, odlehčovat. Mám ráda Blumenthala a jeho opulentní hostiny z dob Tudorovců, které přetvoří do moderní kuchyně se spoustou dobových efektů, ráda porovnávám jídla zemí, které se prolínají od Ameriky po Čínu a mění se, kolikrát tak, že ztratí i svoji autetičnost :-), i proto mám ráda http://www.knihkupectvi-nadeje.cz/…iky/d-89923/ :-), a proto mě nebaví číst komentáře odborníka casína, experta na všechny kuchyně světa :-), proto si myslím, že častokrát do komentářů nepatří buzzword Di, …, ale jsem smířena :-)

Zébulon, ananas musí být zralý, jinak si nepochutnáš :-), kupuju malé baby, zdají se mi lepší :-)

Wydro, ty jsi experimentátor :-), doufám, žes měla kolečkový, zkusím taky, protože dnes se na carpaccio používají suroviny i nakládané, nebo lehce povařené :-) a zkusila bych s thajskou bazalkou s (Bai manglaek) :-)

 
zébulon  06.02.11 19:09

I mne uz ceka na okne ananas, odpoledne zakoupen, tvari se jeste trochu zelene :- ).

 
wydra  06.02.11 18:42

Lahodné, osvěžující a zase něco jiného. Hodně dobrý recept.

 
wydra  06.02.11 18:40

Dando, mela jsem dnes necekanou navstevu. Tudiz ananas pouze v plechu. I tak jsem tve carpaccio s bazalkou vyrobila . Bylo to nejen skvostne, ale hlavne zvlastni a hooodne jedle nejen pro me! Fotku jsem nestihala ! vyborny recept a jak se jmenuje, je mi doslova a do pismene jedno! Kdyztak recepty posilej jenom mne v SZ :-)

 
glama  06.02.11 18:25

Předpokládám, Dando, žes chtěla ukázat toto: http://www.hotelhorizont.cz/…dka_2010.pdf
:mrgreen:

 
danda  06.02.11 17:46

zřejmě mezery ve vzdělání má i šéfkuchař J. Švestka a další světoznámí :-) http://www.hotelhorizont.cz/…atering.aspx?… , myslela jsem, že ozvláštním chuťové pohárky labužníků netradičním a ne moc známým spojením, bohužel se nezdařilo.

Babi, pokud přidáš hodně krvavý pomeranč, tak to půjde .-), nebo vymáchat ananas v řepné šťávě, to potom gastronomičtí odborníci skousnou, protože zřejmě nezáleží na hovězím, ani na způsobu krájení, ale pouze na krvavosti, která připomíná autentický recept :-)

Příspěvek upraven 06.02.11 v 17:47

 
di
2451 příspěvků 05.02.11 23:17

Casino: paní asi holt není odbornicí v „turismu a hotelnictví“, no. Diskusi jsem zaznamenala.

 
casino
4466 příspěvků 05.02.11 22:56

di, ta paní má možná jen mezery ve vzdělání; nebo nezná LABUŽNÍKA :mrgreen: :mrgreen:
Myslím ale, že čelit tomuto globálně rozšířenému CARPACCIOVÉMU nešvaru je obtížnější než čelit globálnímu oteplení. Možná to druhé je opravdu, ale opravdu jen fáma :mrgreen: zatím co to prvé je krutá realita, jak račte sama vidět
Mimochodem, diskuze na toto téma probíhá i tady kde je na podobné polemiky více prostoru: http://www.labuznik.com/…accio-42754/

Příspěvek upraven 05.02.11 v 22:56

 
di
2451 příspěvků 05.02.11 22:38

Prostě buzzword, že. Úplně náhodou jsem před chvílí našla tenhle recept, určitě bude dobrý, i barvy a plátkování odpovídají a paní autorka tomu carpaccio neříká: http://luciedvorakova.blogspot.com/…m-kozim.html

 
glama  05.02.11 22:20

Ano..možná trochu přísné hodnocení, ale může to tak být..někdy chápáno.. Ale jsou i divnější novinky… třeba takové.. Hráškové cappuccino… :wink:

 
casino
4466 příspěvků 05.02.11 21:54

Jj, je to tak… Ať zahraju na mandolíně hadovkou nebo Senga sengana, plátky rozhodím po tácku, prsknu na to smetanu, tak to nebude ani obyčejný salát, ani normální jahody, ale CARPACCIO !!! Okurkové či jahodové. OK! Praxe poněkud sice ujetá (střelená, bláznivá, neobvyklá, free, crazy, zvláštní, neočekávaná, nesnadno pochopitelná, těžko uchopitelná), ale zato trendy :roll:

 
glama  05.02.11 19:46

Jsem ovlivněna svou profesí..
Napíše-li mi žák do menu, na JL, Carpaccio, škrtám červeně a píšu vsuvku JAKÉ?!?! Z ČEHO?!
Host musí přesně vědět, jaké jídlo dostane.. (a v menu kvůli skladbě)
Bude-li na JL napsáno Carpaccio .. 280,–Kč, vy si ho dáte, jako jasné hovězí a dostanete okurkové…asi budete vřeštět :mrgreen: Já bych tedy řvala…!
A oni by mohli říci, že je to přece taky Carpaccio… Čili…uvádět z čeho, je naprostá nutnost :-) není to jasné :-)
Místo CARPACCIO dosaď TENKÉ PLÁTKY…
Carpaccio je jen způsob úpravy… :mrgreen:

Alis…konzervované dlouho vydrží… :wink: :mrgreen:

Příspěvek upraven 05.02.11 v 19:51

 
Alis
2617 příspěvků 05.02.11 19:29

No jo, vždyť jsem tolik neřekla… Jsem stará konzerva :-)
Mně by se prostě líbilo, kdyby se třeba tohle jídlo pojmenovalo podle Goghových slunečnic, ale nechám si to na debatu mezi čtyřma očima, třeba zase na Šumavu :-) :-) :-)

 
zébulon  05.02.11 19:29

Ja k tomu pristupuju tak, ze Carpaccio bez privlastku je jasne to z hoveziho a carpaccio „z neceho“ naznacuje, ze to neco je nakrajene na tenke platky, uprava „jako Carpaccio“, je to elegantnejsi nez to moje pseudo nebo opisovani. Kazdy si to hned dovede predstavit a nicemu to nevadi, puvodni recept to nekazi, ne?

 
danda  05.02.11 19:27

:lol: , já problém nevidím, carpaccio z ryb, ovoce, zeleniny i hub je dnes běžně používáno na jídelních lístcích celého světa a každý ví, co si pod tímto názvem objednává.
Kdyby jsem přidala recept na carpaccio ze svíčkové a udělala ho z kližky a někdo to náhodou na fotce poznal :-), pak bych určitě připsala pseudo :-)

Casino, popravdě, myslela jsem, že tebe spíš zaujmou ty belgické pralinky :-)

 
Bento
794 příspěvků 05.02.11 19:22

glama, mas uplne pravdu neviem co tu riesa, :roll: nech idu do trendy restauracie je to uplne bezny pojem.
( viem ze si to tam nedam lebo je to surove na tenko nakrajane cokolvek …taky je vyvoj , )

http://www.foodnetworkasia.com/…rostini.html

 
glama  05.02.11 19:09

Zebulon: Neeee.. :lol: Neřeší :-)
Carpaccio je pravé! ať z okurky či ananasu :mrgreen: :mrgreen:

 
zébulon  05.02.11 18:59

Co použít předponu pseudo-? Neřeší to váš problém : -)?

 
glama  05.02.11 18:42

Alis, omáčka různá…k různému carpacciu různé omáčky, jiná k hovězímu, jiná k ananasu..to přece nejde napsat jedinou..
A souvislá vrstva? Způsob kladení na talíř..rozprostřené po celé ploše. To je typický způsob servisu. http://www.google.cz/images?…
Místo CARPACCIO dosaď TENKÉ PLÁTKY… A ty mohou být z čehokoliv - houby, zelenina, ryby…aj.
Caprese je něco zcela jiného. Tam jsou suroviny naopak jasně dány - rajčata, mozzarella a bazalka. Způsob kladení je jiný..střídat barvy, částečně přes sebe, do kruhu, na špíz apod. Hlavní je ten barevný kontrast - bílá-červená-zelená.. http://www.google.cz/images?…
Mimochodem, před týdnem jsem jedla caprese, navíc proložené ještě plátky mlaďoučké cukety..Vynikající! Caprese s cuketou :-)

Popravdě..nerozumím úplně tomu trvání na carpacciu jen z hovězího. Nějaká nostalgie..? :-) Kdyby tohle tvrdila dáma, pro kterou bylo vymyšleno, tak ještě snad.. :wink: Ale..co máte proti jiným surovinám…? :mrgreen: :mrgreen:

Příspěvek upraven 05.02.11 v 18:55

 
Alis
2617 příspěvků 05.02.11 18:18

Vtip je v tom, že pro některé jedince JE carpaccio jen jedno určité jídlo. Jsem staromilec jako casino. :-)
Podle teorie slečny Wiki je carpaccio i caprese :-D (Upřímně, ten, kdo psal text na Wiki, by měl vrátit školné… jaká omáčka, co je souvislá vrstva?)

Dandi, nic ve zlém, tvůj ananas klidně (a ráda!!!) ochutnám, ale carpaccio to pro mne nebude :-)
A fotky máš tak exkluzivní, až je jich pro náš škoda :-)

 
glama  05.02.11 17:36

Vtip je ve skutečnosti, že CARPACCIO dnes už dávno neznamená jedno určité jídlo, z hovězího, ale způsob přípravy, krájení…
K nám se to dostalo až pár let po revoluci, do té doby jsme znali max. Tatarský biftek a ten byl ještě navíc v provozovnách veřejného stravování zakázán…
„Wikipedia: Pojmem carpaccio [karpáčo] se dá nazvat vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno za syrova v souvislé vrstvě a ochuceno nebo doplněno studenou omáčkou.“
Spoustu lidí si ale stále dokáže pod tímto pojmem představit jen tu jednu jedinou úpravu, ač u nás zatím příliš zažitá dodnes není.....
Také jsem před lety nejdříve koukala nedůvěřivě, když šéfkuchař inovoval JL a přidal Okurkové carpaccio.
Ale gastronomie je mnohem bohatší a variabilnější a stále se vyvíjí.. hlavní je neustrnout ve vývoji a být stále schopen učit se novým a novým věcem :-)
:mrgreen:

Příspěvek upraven 05.02.11 v 17:38

 
casino
4466 příspěvků 05.02.11 16:33

No, já su staromilec :mrgreen: a uznávám jen to prapůvodní podle Ciprianiho (škoda, že si to nedal patentovat). Pár posledních let je carpaccio v módě a s různými nesmysly na téma tenkých plátků ČEHOKOLI se roztrhl pytel :twisted:
Tím nechci říci, že nejím tuňáka, lososa, nebo…, nebo ananas :-)
No, na milost bych vzal snad jen „Carpaccio z červené řepy“ :mrgreen: protože při jistém stupni barvosleposti by mohlo býti chápáno jako to oné :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
danda  05.02.11 15:48

casino, kde je zakopaný pes? Carpaccio? a proč?

 
casino
4466 příspěvků 05.02.11 15:10

No, nevím co myslí danda… :-) , ale když se mnou nešlehlo CARPACCIO v názvu a ani „Carpaccio z Grany Smith“ tak už asi nic, že :mrgreen:
Je asi jen otázka času, kdy sem někdo dá recept na štrúdl s názvem „Zapečené jablkové carpaccio“ :-P

 
di
2451 příspěvků 05.02.11 13:19

Dando, mám dotaz - proč myslíte, že by to s casinem šlehlo?

 
danda  05.02.11 13:06

Carpaccio z Grany Smith s přelivem z koriandru s limetkou, podávané s domácí zmrzlinou z kokosu a jamajského rumu … to je spojení, kdy se žádá nášup :-)

 
danda  05.02.11 13:02

Díky za pochvalu :-), ananas a bazalka je neotřelá chuť, ale spojení je hvězdičkové :-)

Kdyby casino věděl, že to byl závěr oběda, kdy hlavní chod byla roláda z mletého masa ochuceného strouhaným a krájeným jablkem, plněná olivami a kanadskými brusinkami, asi by to s ním šlehlo :-)

 
glama  05.02.11 10:19

Krásné!!
A oceňuji krásnou fotku… Ty a Bento si dáváte fakt záležet :-)

 
babi
6360 příspěvků 04.02.11 23:32

Dando, prozatim jsem neochutnala kombinaci ananasu a bazalky, le co nevidet tak ucinim. Talir vypada nadherne, zvlaste v zimnich mesicich…Jeste mozna pridat platek krvaveho pomerance?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz