Recept Amišský cibulový koláč Veg

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Amišský cibulový koláč

Úvod

Recept se ke mně dostal přes jolanino doporučení (děkuju!) z krásného ruského webu Carina-forum viz

http://www.carina-forum.com/…00030_en.php

Libil se mi na první pohled, ale když jsem se pustila do přípravy, zjistila jsem, že Amišové mají zřejmě jinak utvářený zažívací trakt, nebo prostě jen víc fyzicky pracují. Recept operoval s celkem 450 g másla, pěti vejci a půlkilem mouky. Nějak se mi prostě příčilo použít dvě másla, tak jsem si recept trochu upravila. Použila jsem pro korpus křehké těsto, které používám na slané koláče, náplň jsem zachovala přesně. Výrazně se tím sice snížila autenticita receptu, ale teď v zimě ani neokopáváme záhonky… Pro zájemce uvedu obě verze, tu původní až dole pod receptem.

Chuť koláče je zvláštní, sladká po cibuli, mně tedy nakonec moc nechutnal, ale všem ostatním hodně. Příště vynechám ten cukr.

Na kulatou formu o průměru 22-24 cm.

Postup

Mouku dáme na vál, osolíme špetkou soli, doprostřed uděláme důlek, okolo nakrájíme studené máslo, do důlku nalijeme tak tři lžíce vody, rozmícháme, aby nám nevytekla a pak rychle zpracujeme těsto, až nám vznikne hladká koule. Vyválíme do formy, vytvoříme vyšší okraje a necháme v chladnu půl hodiny odpočinout.

Troubu si předehřejeme na 160°C.

Těsto si předpečeme (propícháme vidličkou, položíme na něj alobal nebo pečicí papír, zatížíme suchými luštěninami) 20 minut.

Mezitím si připravíme náplň:
V kastrolu nebo hluboké pánvi rozpustíme 100 g másla a restujeme cibuli asi deset minut. Přidáme mák, pepř, papriku a sůl a restujeme za občasného zamíchání, až je cibule světlehnědá.

Vejce rozšleháme s máslem, vmícháme smetanu, cukr a sůl.

Na předpečený korpus rozložíme cibuli, zalijeme zapékací směsí a pečeme na 180°C ještě 35 - 40 minut.

=============­==========
V původním receptu (jednou ho vyzkouším - až uběhnu půlmaratón třeba :- ) ) se postupuje následovně:

Na kulatou formu o průměru 25 cm

Na těsto:
450 g hladké mouky
280 g studeného másla, pokrájeného
55 g kukuřičné mouky
1 polévková lžíce cukru
1 prášek do pečiva
vejce

175 ml mléka

V míse smícháme dohromady mouky, cukr a prášek do pečiva. Přidáme máslo a robotem nebo rukama zpracujeme na něco jako drobenku. Přidáme vejce, jedno po druhém a vždy pečlivě zamícháme. Nakonec mlékem zaděláme lepivé těsto.

Dáme do dobře vymazané a vysypané formy a pokračujeme s náplní jako v předchozím popisu. Nepředpékáme!

Takhle upečený koláč vypadá daleko lépe, než ten můj :- ).

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Slané koláče Teplé předkrmy

Nahlásit recept

  • 19.02.13 vloženo
  • 11314x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod vč. pečení

Ingredience

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 1 lžíce nemletého máku
  • trochu ledové vody
  • sůl

Náplň:

  • 3 - 4 střední cibule, nakrájené na plátky
  • 100 g másla (dala jsem asi polovinu)
  • 1 - 2 polévkové lžíce máku (chvilku nasucho opražený na pánvičce)
  • čerstvě mletý pepř - podle chuti
  • sladká mletá paprika (dala jsem uzenou) - podle chuti
  • sůl - podle chuti
  • 2 vejce
  • 175 g kysané smetany
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru (dala jsem kávovou lžičku)
  • 55 g změklého másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 26.09.13 15:39

U nás zabodoval hlavně u mě a u dcery, chlap frfňal, ale nakonec stejně užral skoro čtvrtku :)
Těsto jsem předpékala na 150 stupňů a stačilo deset minut, je to dobře znát na obrázku, kde je náplň zalévána polevou.
Taktéž dopečené jsem to měla už za 25 minut a bylo to dopečené poctivě…
To nepíši jako „rýpanec“, ale proto, že mnozí více dají na údaj v receptu než-li na vlastní zkušenost se svojí troubou…
Já už se takto spálila kolikrát ;) (Nebo lépe: já už toho kolikrát kvůli tomu ledacos spálila…)
Proto už ani v receptech na teplotu a čas pečení nekoukám.

Koláč doporučuji, u nás zachutnal…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

zébulon 19.02.13 21:17

Uvaření se již líbí 9 labužníkům

Diskuse k receptu Amišský cibulový koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2272 příspěvků 27.09.13 20:54

@hippolyta Těsto podle tebe, to byla jasná volba hned, ale zkusit originál se chystáme také…
Cukr jsem dala, nevadil tam nějak výrazně, ale příště asi bez něj, já pekla ve formě 27 cm, mám sice i menší, ale tuto používám častěji a sáhla jsem po ní tak nějak automaticky… Že jsem měla vzít tu menší mi došlo až po upečení, že byl koláč nižší než jsem čekala :)
Když ta moje trouba je štonc připálit to i ve větší formě, ať peču jakýkoli moučník, tak ho pokaždé mám pečený dřív, než udávají různé recepty, bez ohledu na použitý plech a formu, proto to sem tam u receptů zmiňuji, zvlášť tam, kde je doporučená doba delší.
Je to jen jako rada pro ty, kdo tak často nepečou, zkušenější si poradí sami.

Příspěvek upraven 29.09.13 v 13:27

hippolyta
394 příspěvků 27.09.13 20:22

Pekny, Zuzko. Delala jsi to testo podle me, nebo to poctive podle Amishu? A dala jsi cukr? Neprislo ti to moc sladke? Vidim, zes to pekla v asi trochu vetsi forme, ja mela prumer 24 cm, napln byla vyssi, proto ta rozdilna delka peceni.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.03.13 20:09

Tak pak napište, jsem fakt zvědavá, jak vám bude chutnat!

di
2451 příspěvků 01.03.13 19:40

Sice s týdenním zpožděním, ale už je koláč v troubě, jsem zvědavá. Místo máku jsem dala tu černuchu.

di
2451 příspěvků 21.02.13 18:16

Dando: ta černucha mě taky napadla, pořád jí tu pytlík „suším“; jestli dcéra dorazí o víkendu, tak jí s ní ten koláč udělám.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.02.13 17:22

I cibulová semínka, mají příjemnou cibulovou vůni i chuť, nebo černuchu, ta je trošku štiplavější :-)

di
2451 příspěvků 21.02.13 13:52

Zébulon: dík za rady. Plnotučnou radši ne, nejsme moc na mastná/kalorická jídla zvyklí.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.02.13 20:43

Vynechat mák je, aspoň myslím, možné. Sice tam tak hezky praská při kousání, ale chuťově moc znát není. Dala bych tam klidně pár semínek koriandru, nebo hořčice, klidně žluté i černé. A cukru míň. A jelikož jsem pochopila, že jste sportovní rodina, zkuste tu plnotucnou verzi!

di
2451 příspěvků 20.02.13 19:52

Dámy, myslíte, že by se něco stalo, kdybych vypustila ten mák? - asi ano, předpokládám - dcéra, pro kterou bych tenhle koláč především chystala, má totž na mák silnou alergii (jestli chcete vidět rychlý nástup anafylaktického šoku v přímém přenosu, přijeďte k nám - teda tehdy, když si dá něco, vedle čeho mák byť jen ležel).

jolana
5065 příspěvků 20.02.13 19:41

Zebulon, ty si ho krasne napisala. Nebolo treba pisat od koho. Kazdy z nas nieco objavi a dakomu to preposle a podeli sa(a to je dobre, tak to ma byt)… moj posledny objav krom Ensaimada de Mallorca (od Lydie a Joris..je fantasticka) je Gagarinov kolac. Naozaj. :lol: :mavam:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.02.13 11:07

Diky, babi. Ale jak rikam, recept objevila jolana!

babi
6360 příspěvků 20.02.13 07:58

Krasny recept, krasny obrazek!
Zebuli, o Mennonitech http://cs.wikipedia.org/…nnonit%C3%A9 toho trochu vim a tim padem take o Amišich http://cs.wikipedia.org/…5%A1ov%C3%A9 a moravskych Habanech (o tech jsem napsala kdysi clanek spolecne se starodavnym receptem na cukrovi) http://cs.wikipedia.org/…/Hab%C3%A1ni
Dekuji za recept a s pozdravem…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz