Recept Americko-česká buchtová inspirace

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Americko-česká buchtová inspirace

Úvod

Zítra se sejde naše česko-americká společnost, tak jsem hledala něco, co by mohlo uspokojit chutě obou skupin.

Ale i tak jsem US recept „Raspberry-swirl sweet rolls“ přizpůsobila českému prostředí :-) Recept odkazoval na stránky Food & Wine.

Postup

Sladké rolky se švestkami, ořechy a perníkem (16 ks)

1. Prosejte si do větší mísy mouku. Doprostřed udělejte důlek, nalijte trochu vlažného mléka, přisypte 2 lžičky cukru, rozdrobte droždí a lehce vmíchejte trochu mouky = udělejte kvásek. Nechte chvíli pod utěrkou kynout (cca 5-10 minut). Nasypte zbývající cukr, dále přihoďte máslo, vejce, kůru, sůl a přilijte zbylé mléko. Přístrojem nebo ručně vařečkou vymíchejte vláčné těsto (až se budou tvořit bublinky). Trochu poprašte moukou a nechte těsto pod utěrkou 2 hodiny kynout. Během toho ho jednou lehce propracujte – bude lépe kynout.

2. Během kynutí si můžete připravit náplň. Omyjte a vypeckujte švestky. Pokrájejte na menší kousky. Posekejte ořechy (tolik, kolik máte rádi). Obojí nasypte do menší nádoby, zakápněte citronovou šťávou (ovoce si udrží šťavnatou chuť), přidejte skořicový cukr a lžičku škrobu, dejte do chladna.

3. Vymažte si formu (22×32 cm) máslem nebo ji vyložte pečícím papírem.

4. Po 2 hodinách přendejte těsto na pomoučený vál a vyválejte na obdélník o rozměrech 25×60 cm . Potřete máslem, posypte perníkem a rozdělte švestkovou směs. Placku stočte do rolády. Rozkrájejte na cca 4 cm kousky a řeznou plochou dolů je klaďte do formy. Znovu přikryjte utěrkou a nechte asi 20 minut kynout. Před pečením můžete roládky potřít rozšlehaným vejcem.

5. Předehřejte troubu na 180°C. Pečte 25 minut nebo dokud nezezlátnou. Hned je nepřendávejte z plechu, ale nechte je na něm asi 30 minut chladnout. Po této době je dejte z plechu na chladící mřížku, sloupněte papír.

6. Do misky si nasypte moučku, přidejte máslo a smetanu. Šlehejte, až bude poleva hlaďoučká a tekutá. Na každou roládku kydněte něco polevy a stěrkou rozšmrdlejte. Podávat můžete ještě teplé nebo vychladlé.

Pozn.: poleva je jen takové zpestření. Takhle se mi roládky asi nejvíc hodí k snídani.

Koláčky s ovocnou náplní (cca 33 ks)

1. Do mísy prosejte obě mouky. Uprostřed udělejte důlek, nalijte trochu mléka, nasypte 2 lžičky krystalu a rozdrobte čerstvé droždí. Zamíchejte s trochou mouky – udělejte kvásek. Lehce zaprašte moukou, mísu přikryjte utěrkou a dejte kvásek do tepla vzejít (10-20 minut)

2. Pak přidejte zbývající ingredience a těsto pořádně zpracujte. Končíte, až když bude těsto hladké, nebude si lepit a budou se tvořit bubliny. Opět poprašte moukou, mísu zakryjte utěrkou a dejte do tepla kynout – tak 2 hodiny. Během kynutí ještě jednou těsto lehce zpracujte.

3. Připravte si drobenku (smícháním uvedených ingrediencí) a ovoce – jakékoliv chcete… nebo i další obvyklé náplně – makovou, tvarohovou, ořechovou, povidla aj.

4. Až bude těsto připravené, rozdělte si ho asi na 3 díly. Těsto, s kterým nepracujete, nechte přikryté, aby neosychalo. S těsta si nakrájejte kousky asi o velikosti 3 cm (pokud chcete menší koláčky), vytvarujte kuličky, dejte na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte asi 10 minut kynout.

5. Skleničkou promáčkněte uprostřed důlek, ten naplňte náplní, okraj potřete vejcem (může být i s přídavkem rumu :-)), posypte drobenkou.

6. Pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Poté, co koláčky vytáhnete z trouby, můžete ještě okraje potřít máslem.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 22.09.12 vloženo
  • 2384x zobrazeno

Ingredience

1. americké sladké rolky se švestkami, ořechy a perníkem

  • Těsto:
  • 240 ml vlažného mléka
  • 100 g krystalu
  • 1 kostka droždí
  • 100 g změklého másla
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • ¼ lžičky soli
  • 600 g hladké mouky + něco na pomoučení
  • + (máslo na vymazání formy)
  • Náplň:
  • 250 g švestek
  • skořicový cukr
  • cca lžíce másla
  • ořechy
  • strouhaný perník
  • lžička kukuřičného škrobu
  • trocha citronové šťávy
  • Poleva:
  • 100 g prosátého moučkového cukru
  • 3 lžíce (42 g) rozpuštěného másla
  • 1 ½ lžíce smetany ke šlehání

2. české koláčky s ovocnou náplní

  • Těsto:
  • 450 g kvalitní hladké mouky
  • 150 g kvalitní hrubé mouky
  • 100 g krystalu
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 kostka droždí
  • 150 g změklého másla
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • ¼ lžičky soli
  • Drobenka:
  • 120 g polohrubé mouky
  • 80 g práškového cukru
  • 100 g měkkého másla
  • +
  • ovoce (jahody + hrušky s medem a zázvorem)
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • troška másla na potření

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

boogie007 22.09.12 19:45

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Americko-česká buchtová inspirace

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
boogie007
65 příspěvků 14.06.15 19:57
Skořicové kynuté muffiny

Pokud vám z rolek zbude nějaké těsto nebo s tím už budete počítat, tak si jde udělat i takovou malou radost. Těsto rozválíte na placku, posypete cukrem se skořicí a nakrájíte na malé plátky. Těmi pak vykládáte silikonové formičky na muffiny. Potřete vajíčkem a posypete posekanými ořechy.
Nejlepší jsou ještě vlažné.

 
boogie007
65 příspěvků 15.10.12 19:04
Žitné bochánky

Jednou jsem byla zase trochu sobecká a zkusila jsem si udělat sladkost bez zakázané pšeničné mouky :oops:.

Zkusila jsem to jen s poloviční dávkou a dopadlo to dooost dobře.

Tedy, použila jsem recept na koláčky, ale:

  • u kvásku nepočítejte s velkým nakynutím
  • vynechala jsem drobenku a ovoce, za to vmíchala rozinky a posekané mandle
  • větší bochánky jsem tvořila mokrýma rukama (ušetříte si tak mouku nad podsypání)
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz