Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
boogie007 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Zítra se sejde naše česko-americká společnost, tak jsem hledala něco, co by mohlo uspokojit chutě obou skupin.
Ale i tak jsem US recept „Raspberry-swirl sweet rolls“ přizpůsobila
českému prostředí Recept odkazoval na stránky Food
& Wine.
*Sladké rolky se švestkami, ořechy a perníkem* (16 ks) 1. Prosejte si do větší mísy mouku. Doprostřed udělejte důlek, nalijte trochu vlažného mléka, přisypte 2 lžičky cukru, rozdrobte droždí a lehce vmíchejte trochu mouky = udělejte kvásek. Nechte chvíli pod utěrkou kynout (cca 5-10 minut). Nasypte zbývající cukr, dále přihoďte máslo, vejce, kůru, sůl a přilijte zbylé mléko. Přístrojem nebo ručně vařečkou vymíchejte vláčné těsto (až se budou tvořit bublinky). Trochu poprašte moukou a nechte těsto pod utěrkou 2 hodiny kynout. Během toho ho jednou lehce propracujte – bude lépe kynout. 2. Během kynutí si můžete připravit náplň. Omyjte a vypeckujte švestky. Pokrájejte na menší kousky. Posekejte ořechy (tolik, kolik máte rádi). Obojí nasypte do menší nádoby, zakápněte citronovou šťávou (ovoce si udrží šťavnatou chuť), přidejte skořicový cukr a lžičku škrobu, dejte do chladna. 3. Vymažte si formu (22x32 cm) máslem nebo ji vyložte pečícím papírem. 4. Po 2 hodinách přendejte těsto na pomoučený vál a vyválejte na obdélník o rozměrech 25x60 cm . Potřete máslem, posypte perníkem a rozdělte švestkovou směs. Placku stočte do rolády. Rozkrájejte na cca 4 cm kousky a řeznou plochou dolů je klaďte do formy. Znovu přikryjte utěrkou a nechte asi 20 minut kynout. Před pečením můžete roládky potřít rozšlehaným vejcem. 5. Předehřejte troubu na 180°C. Pečte 25 minut nebo dokud nezezlátnou. Hned je nepřendávejte z plechu, ale nechte je na něm asi 30 minut chladnout. Po této době je dejte z plechu na chladící mřížku, sloupněte papír. 6. Do misky si nasypte moučku, přidejte máslo a smetanu. Šlehejte, až bude poleva hlaďoučká a tekutá. Na každou roládku kydněte něco polevy a stěrkou rozšmrdlejte. Podávat můžete ještě teplé nebo vychladlé. Pozn.: poleva je jen takové zpestření. Takhle se mi roládky asi nejvíc hodí k snídani. *Koláčky s ovocnou náplní* (cca 33 ks) 1. Do mísy prosejte obě mouky. Uprostřed udělejte důlek, nalijte trochu mléka, nasypte 2 lžičky krystalu a rozdrobte čerstvé droždí. Zamíchejte s trochou mouky – udělejte kvásek. Lehce zaprašte moukou, mísu přikryjte utěrkou a dejte kvásek do tepla vzejít (10-20 minut) 2. Pak přidejte zbývající ingredience a těsto pořádně zpracujte. Končíte, až když bude těsto hladké, nebude si lepit a budou se tvořit bubliny. Opět poprašte moukou, mísu zakryjte utěrkou a dejte do tepla kynout – tak 2 hodiny. Během kynutí ještě jednou těsto lehce zpracujte. 3. Připravte si drobenku (smícháním uvedených ingrediencí) a ovoce – jakékoliv chcete… nebo i další obvyklé náplně – makovou, tvarohovou, ořechovou, povidla aj. 4. Až bude těsto připravené, rozdělte si ho asi na 3 díly. Těsto, s kterým nepracujete, nechte přikryté, aby neosychalo. S těsta si nakrájejte kousky asi o velikosti 3 cm (pokud chcete menší koláčky), vytvarujte kuličky, dejte na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte asi 10 minut kynout. 5. Skleničkou promáčkněte uprostřed důlek, ten naplňte náplní, okraj potřete vejcem (může být i s přídavkem rumu :-)), posypte drobenkou. 6. Pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Poté, co koláčky vytáhnete z trouby, můžete ještě okraje potřít máslem.
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Americko-česká buchtová inspirace
Pokud vám z rolek zbude nějaké těsto nebo s tím už budete počítat, tak si jde udělat i takovou malou radost. Těsto rozválíte na placku, posypete cukrem se skořicí a nakrájíte na malé plátky. Těmi pak vykládáte silikonové formičky na muffiny. Potřete vajíčkem a posypete posekanými ořechy.
Nejlepší jsou ještě vlažné.
Jednou jsem byla zase trochu sobecká a zkusila jsem si udělat sladkost bez zakázané pšeničné mouky
.
Zkusila jsem to jen s poloviční dávkou a dopadlo to dooost dobře.
Tedy, použila jsem recept na koláčky, ale: