Recept Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na náplň: Smíchejte 1,5 hrnku cukru a škrob v kastrolku. Přimíchejte postupně vodu. Za stálého míchání přiveď te pomalu k varu.Přidejte třetinu horké hmoty do rozmíchaných žloutků. Dobře promíchejte. Vraťte do kastrolku. Vařte za stálého míchání 2 minuty. Přidejte citronovou šťávu, máslo a kůru. Promíchejte a nalijte do připraveného korpusu. Na čepici: Ušlehejte bílky s vinným kamenem až se začnou tvořit špičky. Po lžících zašlehejte půl hrnku cukru, až se rozpustí a směs je tuhá. Přimíchejte vanilkovou tresť. Navršte tuto pěnu přes náplň tak, aby náplň nikde nekoukala. Pečte v troubě při 180- 190 stupních celsia asi 10- 15 minut, nebo dokud čepice mírně nezhnědne. Podávejte vychladlé.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 13.07.04 vloženo
  • 11364x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 upečený dortový korpus z lineckého těsta 22- 24 cm v průměru
  • Na náplň:
  • 1,5 hrnku cukru
  • 4,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 1,5 hrnku vody
  • 4 žloutky
  • 0,5 hrnku citronové šťávy
  • 3 polévkové ľžíce másla
  • 2 polévkové lžíce nastrouhané citronové kůry
  • Na pěnovou čepici:
  • 4 bílky
  • 1/4 lžičky vinného kamene- cream of tartar
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 lžičky vanilkové tresti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

anka22
95 příspěvků 27.7.11 21:04

Potřebovala jsem nějaký nepříliš profláknutý moučník. Postupovala jsem přesně podle receptu, včetně vinného kamene. Výsledek byl výborný, lehký a osvěžující.
Korpus jsem pekla doma, protože koupit hotový se mi nepovedlo. Linecké těsto v pomeru all purpose mouka - máslo - cukr 3 : 2 : 1.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

Ano, Salgo dělá dobře. Já když šlehám sníh, kápnu vždycky do bílků pár kapek citronové šťávy a vhodím malililinkatou špetičku soli. Opravdu to pomáhá, sníh je potom opravdu pevný. Je to už stará praxe.

salgo
146 příspěvků 25.1.09 03:43
Re:ještě jednou vinný kámen

Taky jsem ten problém řešila a našla na jednom pekařském webu (neumím sem vložit odkaz, jak se to dělá??) že se bežně nahrazuje citronovou šťávou nebo octem. V poměru 1:1. Slouží ke ztužení sněhu. Udělala jsem to tak a bylo to dobrý.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

Claudie, ty mi teda dáváš..chichi…já to dělala vždy „by voko“…ale zhruba do 250 ml šťávy podle vlastní chuti sladké jsem přidávala asi polovinu pudinkového prášku…musíš to vyzkoušet a uvidíš sama…prášek rozmíchat nejdříve v malém množství šťávy a teprve poté dolít zbývající šťávu..stejně jako se připravuje třeba Sunar…a vařit do zhoustnutí…a potom přelít ovoce…všude se doporučuje nejdřív ten koláč pod ovocem potřít marmeládou, to já nikdy nedělala…a taky to bylo dobré, jen možná trošku vlhčí z želatiny…ale zase méně kalorické… :-))

Claudia
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

Pendo…omlouvám se - fakt čtu pořádně a chtěla jsem se zeptat na množství pudingu ;-))) Ale znáš, to když na Tebe čtyři lidi najednou mluví…

Claudia
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

pendo, jak přesně tu želatinu děláš? Ta ovocná šťáva s pudinkem je mi moc sympatická, rozhodně víc než nějaká želatina z pytlíku, ale protože jsem to fakt nikdy nedělala, nemám ani potuchy, čemu tak asi říkáš „trošinka“ prášku do pečiva a na kolik ovocné šťávy. Prosím, prosím.....

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

Děvčata, já bych si s tím vinným kamenem nedělala velkou hlavu. Vzpoměla jsem si totiž že se tady běžně používá coby stabilizátor sněhu ocet nebo citronová šťáva. Jenom lžičku. Na mém talíři na kterém se peče dort Pavlova je zároveň recept a v něm je jedna lžička octa.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

claudie..a když nebude, stačí udělat želatinu podomácku.. stačí k tomu připravená šťáva z vody a sirupu nebo nálev z kompotu a trošku pudinkového prášku nejlépe ovocného…a želatina na ovocný koláč je perfektní a dobrá…tak to dělám já..a nikdy jsem ještě nepracovala se skutečnou želatinou, stejně jako ty… :-))

Claudia
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

Esmeraldo, díky za vysvětlení. To víš, člověk se pořád učí - snad je to jen a jen ke kuchařské dokonalosti :-)) Navíc jsem nikdy moc sladké nepekla a pronikám do toho až poslední dobou, takže dotazů mám plno a pomalu každý koláč nebo bábovka jsou pro mě „zkouškou odvahy“ - naštěstí Labužník je pro mě nekonečná studnice inspirace. Třeba se chystám zkusit prvně v životě polévat ovoce želatinou a nemám páru, jak se želatina dělá - doufám, že na sáčku to bude vysvětlené dostatečně podrobně.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

ale když je to v té pěnové čepici a podle toho, co píše esmeralda…možná, že by posloužil i ztužovač šlehačky…třeba by to ty bílky víc drželo… :-))

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

Claudia, název vinný kámen jsem našla ve slovníku jako český výraz pro Cream of tartar. Chemický název je vínan draselný. Tady se totiž prodává nejen prášek do pečiva, ale i Cream of tartar. Obojí je bílý prášek. Jak Penda napsala Cream of tartar je něco co zbyde při fermentaci vína. Používá se ke stabilizování našlehaných bílků a je také hlavní složkou v prášku do pečiva. Chceš li si ho prohlédnout, tak kliknizde . Nedělej si s tím ale hlavu, jsem si jistá že samotný prášek do pečiva udělá tu správnou službu.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

claudie…nemáš za co, já to jen zadala do anglicko-českého lexikonu a opsala, co mi to ukázalo…člověk nemusí mít všechno v hlavě, jen musí vědět, kde to má hledat… :-))

Claudia
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

Fakt prášek do pečiva? Hihihi - a já čekala, co to nebude za podivnost :-))))
Díky za vysvětlení!

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

je to součást prášku do pečiva, usazenina při kvašení vína…čili v tomto případě je to zřejmě normální český prášek do pečiva..bych si troufla tvrdit… :-))

Claudia
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Americká páje mojí maminky - Lemon Meringue Pie

Omlouvám se, asi jsem totální neznalec, ale co to je vinný kámen - cream of tartar? Nikdy jsem o tom neslyšela…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz