Recept Ambrosie

ewa Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Dřívější vynikající česká herečka Jiřina Šejbalová o tomto pokrmu píše: "... Je zajímavé, že se zapadlými vlastenci spojuje ... můj muž slavnostní oběd na faře, kdy panna Pepička předkládala panu farářovi zlatou vepřovou pečeni s hráškem, kterou on nazval honosným jménem ambrosie. Ale v létě na chatě není vždy příjemné topit pod troubou, aby ambrosie byla opravdu zlatá, tak se to zjednoduší takto: Koupím si vepřové kotlety, které mírně naklepu, zase ne naplocho. Každou zvlášť na rozpáleném másle opeču. Pak teprve nasolím, přidám kousek cibule, jako k pečeni, maloučko podleji a na úplně mírném ohni pod pokličkou dám dusit a jdeme se vykoupat. Když se vrátíme, opět mírně podleji a jdu se slunit. Takhle se maso propéká a dělá se hnědá šťáva. K úplnému změknutí a opečení počítáme dvě, nejvýš dvě a půl hodiny. Když se ten čas naplňuje, dáme scezený hrášek z konzervy na páru a jdeme se převléct z plavek. A za chvíli neseme s malými okurkami na stůl ambrosii, ale trochu zmodernizovanou. Proto také nadšenou chválu přátel nepřijímáme se zardělým upejpáním panny Pepičky, ale bereme ji jako samozřejmost." Jiřina Šejbalová: Vaříme na chatě

Recept je z kategorií: Kotlety

Nahlásit recept

  • 03.09.08 vloženo
  • 10624x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 - 2,5 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 prorostlejší vepřové kotlety s kostí
  • 1 cibule
  • sůl
  • voda na podlévání
  • velká konzerva hrášku (nebo sáček mraženého)

Doporučená příloha

  • ty okurčičky a hlavně bramborová kaše

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ambrosie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ambrosie

Labužník jandule02
1099 příspěvků 15.11.10 08:17

Příloha je ten hrášek, ale nikoli z konzervy, ale pěkně udušený na másle.

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ambrosie

Nebyl to vepřový steak, ale přírodní vepřový řízek a ten půllitr byl normální půllitr…Krásný film!!

ewa
600 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ambrosie

Jandule, to jsem nevěděla. Ale pro větší jedlíky by se ta kaše snad hodila. :-)

Labužník jandule02
1099 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ambrosie

Ewi, kdepak bramborová kaše, tento pokrm se jí opravdu jen s hráškem, nejlépe s dušeným na kousku másla (konzervovaný moc ne). Je to opravdu ambrosie, babička to dělávala jako slavnostní jídlo - někdy obměnila s telecí kýtou pečenou na másle.

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ambrosie

Ta křehká blondýna byla Magda Vašáryová a nebyl to řízek, ale vepřový steak.

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ambrosie

pod tímto názvem znám jen silný alkoholický nápoj, a i tohle vypadá skvěle :) děkuju

myska2
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ambrosie

No, vsak, Ewi, pan farar musel mit ohromnou imaginaci. Nevim proc, ale vyvolava to ve mne stejny pocit, jako kdyz krehka blondynka (nepamatuju se uz, kdo ji hral) v Postrizinach se cpe rizkem a zapiji ho z ohromneho pullitru pivem. Nebo jako kdyz moje tchyne, dama kazdym coulem, pronesla jednou krasnou artikulovanou nemcinou pamatnou vetu: „Reknete uz do prdele nekdo tomu slunci, at mi prestane svitit do oci.“ ;o)
Uz bych to docela vyzkousela, tohle nebo neco jineho, nejakou hutnou domaci stravu.

ewa
600 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ambrosie

Mysko2, tuhle otázku bys raději měla položit panu farářovi, který to jídlo tak nazval. Odpovědi se asi nedočkáš.
Ale až to vyzkoušíš, bude ti jasné, , že ani bohyně nemohly odolat a malinkou porcičku určitě taky pojedly.
Já jsem teď tuhle ambrosii s podušenou mrkví a kaspustičkami vařila pro návštěvu. Mělo to velký úspěch.

myska2
144 příspěvků 4.9.08 03:25
Re: Ambrosie

Pani Sejbalovou mam rada a recept vubec nevypada spatne, ale stejne, Ewo, dokazes si predstavit, jak se treba Hera nebo Athena cpou kotletama s kasi a za jemnou zlatou obrouckou se jim delaji boule :D? Este tak mozna Hefaistos, k tomu by mi to sedelo.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Masarykovo cukroví

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz