Recept Ambrosie (pečená uzená krkovice na hrášku)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ambrosie (pečená uzená krkovice na hrášku)

Úvod

Božské a přitom bez práce.
Recept je z knihy Česká kuchyně J. A. Fialové a K. Styblíkové, vyd. ARTIA, 1987. Ztracená a díky zdejším dívkám znovuzískaná kniha s poklady.
(Moje poznámka: místo salátu jsem jako přílohu uvařila pár brambor. Doba pečení závisí na mase; protože jsem dala péci masíčko rovnou z mrazáku (!) a pekla pod alobalem asi na 180°C, trvalo mi to hodinu a půl.)

Postup

Maso opláchneme, vložíme do rendlíku, mírně podlijeme, přidáme oloupané rozpůlené stroužky česneku, přikryjeme poklicí a dusíme v troubě téměř do měkka. Pak je odkryjeme a dopečeme do červena.
Při dopékání je občas přelijeme vypečenou šťávou.
Okapaný hrášek prohřejeme na másle, podle chuti opepříme a přisolíme a můžeme jej zaprášit špetkou mouky.
Vyjmeme jej na mísu, přelijeme šťávou z masa a obložíme rozkrájenou pečení.
Jako doplněk podáváme zelný salát s jablky.
Poznámka: Takto připravujeme pouze mladé, jemné, nepříliš slané uzené maso.


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.02.13 vloženo
  • 6125x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 až 1,5 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 3/4 kg uzené vepřové krkovice
  • 2 stroužky česneku
  • 60 dkg sterilovaného hrášku (propláchnutého a okapaného)
  • 1 polévková lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • eventuálně špetka hladké mouky (vůbec nemusí být)

Doporučená příloha

  • dle textu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 10.02.13 13:39

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Ambrosie (pečená uzená krkovice na hrášku)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1209 příspěvků 13.02.13 16:47
Tý brďo!

Tož bať. Casino neví.
A nedostalo Casino modrou, když je TO Casino?! Ale zas nevím, kdy se to u něj projevilo, tak abych neurazila!
Ale bacha, jestli už se náhodou nevrátilo s těmi bublinkami! Nebo nám sem nasype zelené ksichty…kulometem ráže 7.92 (mm)!!! :dance: :dance: :dance:

 
birkana
1667 příspěvků 13.02.13 16:25
Tý brďo,

Casino, i nám 100% ženským (babám) za totáče v občance psali/y NEVOJÁK!!! Tedy v rodě mužském :cert: :cert: :cert:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 13.02.13 16:11
a tohle

Zas měli naši pejskové.
(Musím nějak natrénovat focení na tu sobotní nádheru, co chystám.) :lol:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 13.02.13 15:48
Á MAKRONKY!

Z Olympu, z Olympu?
No, že jsme tu teď mezi námi babami, tak vám musím SKROMNĚ prozradit, že už jsem si všimla, že mám občas větší koule, než leckterej chlápek. Je to bída! Alespoň tady.
:mavam: :mavam: :mavam:

 
casino
4473 příspěvků 13.02.13 15:37
Casino nás pozvalo na véču...

…čertví co si od teho kocór staré vypelichané slibuje tak fčíl jelo pro bublinky a mlelo cosi o babě s gulama a řehtalo se až zezelenalo!
Zdravijó MAKRONKY :)

 
tlustá bába
1209 příspěvků 13.02.13 15:19
Tý brďo, a

Zas mám problém. Tak :nevim: a ještě na mě Casino udělalo zelený ksicht. Aby mi ji nakonec valaškou nekřáplo do lebeně.
Tohle jsem měla k obědu, abyste Casino vědělo, že nikterak nezahálím. :mavam:

 
casino
4473 příspěvků 13.02.13 14:49
Tý brďo

Nebýt v dalším příspěvku „(nakonec jsem nevoják)“, tak si myslím, že tlustá bába je baba z Valašska :nevim: :P :mrgreen:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 13.02.13 14:17

V tom je právě jádro pudla. Čekám na vyjádření chlapců (nakonec jsem nevoják), zdali má zkušenost a přesvědčení, že tehdy ONY prostě nevařily, má reálný základ.
Bum - jsem si vysvětlila jako mdlobu, ale může to být jinak.
Nebudeme si raději povídat u fotografie - třeba Zébulonina chleba s fíky a ořechy, nad kterým srdce plesá a ústa sliní?! :mavam:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 13.02.13 13:50

Ach, jo.
a) (Váš příspěvek v 10.49)
Rozhodně ne, toho jsem daleka. Nakonec, vařit se dá určitě i s tvrdým.
b) (Váš příspěvek v 6.08)
Neshoda je ve shodě podmětu s přísudkem. Svatou válku za hrách nevedu, nikdy a s nikým. Vidličky si na pracovní ploše rovnám hroty od sebe.
c) Celé to začalo Vaším: bum To nám vařily na vojně
Moje otázka zněla, zda jste měli (na té vojně) hodně kuchařek - bývalo pravidlem, že v kuchyni sloužili odvedenci s výučními listy z úplně odlišných učebních oborů, než byli kuchaři, pak bych pochopila, že ve Vás pečené uzené s hráškem vyvolalo prudkou reakci.
Sám jste upřesnil, že na vojně jste byl v r. 1980.
Podívejte, mě nevadí, když někdo udělá chybu, ať už je to překlep, přehlédnutí, nebo proto, že neví, jak to má být správně. O tyhle chyby nejde.
Ale Vy se chováte jako vzteklý ratlík a plivete kolem sebe jedovaté sliny. To se pak nemůžete divit, nahrajete-li někomu na smeč, že Vám to napálí.
Klídek, moudré stařenky říkávaly, že na velikosti nezáleží.
Ale klidně pište, zvyšujete sledovanost mé Ambrosie! :mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 13.02.13 13:39

@ucitelas včera v 16:27 napsal: *"bum

To nám vařily na vojně"*

Zde podmět nevyjádřen (oni nebo ony)?

 
casino
4473 příspěvků 13.02.13 11:07
Vida vida..., vše se vysvětlilo, chichi

Furt řikám, že navážet se do nicků nebo avatarů je vachrlaté ;) 8) :)
No, Viktorka je asi na lyžovačce… :nevim: :mrgreen: :P

 
ucitelas
328 příspěvků 13.02.13 10:49
měli jsme kuchařky, měli

Snad nechcete aby, vařily s měkkým?

 
birkana
1667 příspěvků 13.02.13 08:02

Kdo neumí - učí :potlesk: :potlesk: :potlesk:

 
ucitelas
328 příspěvků 13.02.13 06:08

Dobré jitro, kde je ta neshoda? Jenom si dejte pozor abyste si ve svaté válce za hrách nenaběhla na vaší vlastní vidličku. :potlesk:

Příspěvek upraven 13.02.13 v 06:08

 
tlustá bába
1209 příspěvků 12.02.13 19:23

Nedělám, o mě nejde. Končím debatu, nepatří sem. Zopakujte si shodu přísudku s podmětem, s Vámi vybraným jménem by to měla být hračka. Zdravím Vás!

 
ucitelas
328 příspěvků 12.02.13 19:15
nic

Si z toho nedělejte.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 12.02.13 18:26

Já nevím, jak Vám to mám vysvětlit.

 
ucitelas
328 příspěvků 12.02.13 18:19
skláním se

Před vašimi dedukčními schopnostmi. A hrách je špatný??? Nevěřím!

 
tlustá bába
1209 příspěvků 12.02.13 18:11

A jako z udělání, na Vás nezbyla. Jen ten hrách, božíčku!
Leccos se mi ujasnilo, děkuji za informaci.

 
ucitelas
328 příspěvků 12.02.13 17:48
Na vojně v roce

1980,,, moře kuchařek. Skoro každý jsme měli jednu.

Příspěvek upraven 12.02.13 v 17:52

 
tlustá bába
1209 příspěvků 12.02.13 17:23

Doufám, že jste si moc neublížil, pane!
Bylo tam hodně kuchařek?

 
gmp
1603 příspěvků 12.02.13 17:08
Pendulátko - chytrátko

Vladka Penazova-Antoszewska Rais. Stopro. :) ‚Pepičko, zejtra k obědu přivedete pomocníka ze školy a ukuchtíte ambrózii!‘“ „Važte si toho, bratříčku, komu pan farář předloží ambrózii, toho má rád!“ vykládal principál. „Pan farář tu má znamenitou kuchařku, kdo by si byl pomyslil; to je výborná vepřová s hráškem.“ „Ambrózie!“ polohlasně, ale nadšeně vydechl farář. „Opravdu, ambrózie,“ usmál se hrabě, „posud jsem takové nejedl; prosím, ještě kousek.“ Tu se již farář nezdržel; vyskočiv volal: „Já to věděl, já to věděl, že vepřová s hráškem zvítězí!“ A vyběhnuv na chodbu, hlásal: „Pepičko, Pepičko, vidíte, povídal jsem to? Vepřová s hráškem vyhrála, pan hrabě si bral dvakrát, slyšíte, sám od sebe dvakrát!“

 
ucitelas
328 příspěvků 12.02.13 16:27
bum

To nám vařily na vojně

 
tlustá bába
1209 příspěvků 12.02.13 11:39

Pankáče, co ukazuje parohy? Já ho chápala lehce pozitivně, jako, že je free. Asi pro něj tedy nenajdu využití, nechci být tak osobní. A když budu chtít být, tak to nejspíš napíšu na plnej céres. :D

 
birkana
1667 příspěvků 12.02.13 11:29

@tlustá bába měla jsem na mysli jiný „světležlutý“, tak sorry :oops:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 12.02.13 11:21

Pro Birkanu
Pro Casino
Vzala jsem nejen brýle, ale i lupu - a zjistila, že asi krčí ramínky.
Experimentálně bylo dále zjištěno, že :nevim: se rovná „Nevím“. Překládám si to ve smyslu: No, to se z toho asi střelím do hlavy!
Ale nic si z toho nedělejte, dodneška jsem třeba nepochopila, proč je na dopravní značce „Obytná zóna“ ten domeček na lyžích. A hlavně, proč je ta obytná zóna označená jenom někde. Já toho nechápu!!! :mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 12.02.13 09:37

@casino promiň, že jsem tě předběhla ve výýýkladu…

 
casino
4473 příspěvků 12.02.13 09:20
Polopatě? NEVÍM!

No, možná dyby na něj (na toho smila) klikla, tak by se to ukázalo… :nevim: :) :mrgreen:

 
birkana
1667 příspěvků 12.02.13 07:56
  • Tak tu druhou Krkonošskou kuchařku nemám a ani neznám :,(
  • „Družstevní exotika“ ve své době byla dozajista exotika. V r. 1987 vydal Merkur Indickou kuchyni od V. Miltnera. V té době, kdy většina potřebných surovin nebyla dosažitelná, bylo opravdové dobrodružství něco doma ukuchtit :?
  • Máš na mysli todlencto žlutý :pankac:??? Tak to je pankáč a ukazuje „parohy“ - ukazovák a malík vztyčen, ostatní prsty v pěst sevřeny :jazyk: (A vem si brejle na čtení, jako já :twisted: :mavam: ).
 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.13 00:19

Miloši, Zapadlí vlastenci to byli :-)

 
tlustá bába
1209 příspěvků 11.02.13 22:45

Nezabíjet, jsou s tím problémy. Že ony ty MAKRONKY nebyly na Olympu?! A odkud teda spadly? Celou tu dobu to tady vypadalo, že jsou to nějaké bohyně (byť místy poťouchlé), to je furt MAKRONKY to a MAKRONKY ono a MAKRONKY pořád shora a nahoře, to jednoho pomýlí…
Casino, uvařej jim a nacpou jim to do kebulí! Za prvé vyzkoušej (na cizí kůži), co to dělá a za druhé si na té vlastní kůži (ty MAKRONKY) nejlépe - a pro příště - zapamatují, co je to ta AMBÓÓÓÓÓSIE!!! Na zteč! :mavam:
Konečně jsem objevila toho poblióna, co o něm mluvěj. Ještě bych potřebovala vysvětlit (polopatě, prosím), co je to ten světle žlutý, s kruhy pod očima, drží v pacičkách něco jako činky a vypadá, že si chce uštědřit ránu elektrickým proudem. Ptám se jich jako neoddiskutova­telného odborníka a zcela vážně.

 
casino
4473 příspěvků 11.02.13 22:19
I ptaly se MAKRONKY, co je to ten ambróóózia?

Synonýýýmo, říkám.
A co prý to je ten synonýmo?
V tomto případě asi MŇAMKA nebo ÚŽASNÁ MŇAMKA nebo ÚŽASNÁ MŇAMKA Z PLECHU S FLÁKEM FLÁKOTY, říkám.
Aha…
Aha se neříká!!! AHA je záchod! Ale zelený hrášek mám rádo ve všech čtyřech podobách!
Aha!
…tož, nezabili byste je (taky)? :mrgreen:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 11.02.13 22:05

Pro Di, děkuji Ti, několik krutých hodin jsem si lámala hlavu, jestli to bylo tak, jak říkáš. Jediný mražený, co si pamatuji (díky dědovi kolchozníkovi), byly mražené švestky, ze kterých mrznul lícní nerv, když se schroustávaly ve stavu ledovém, Míša a Eskymo. A musím přiznat, že mražené mě moc nezajímalo, třeba příšerná polévková zelenina, ve standardu jen ta jedna a žádná jiná, mě odradila nadosmrti. Pak ještě směs na polévku s nějakou hovězí kostí a slepičí nebo kuřecí kostřičky s půl kilem růžového ledu v pytlíku. BUBUBU! :D
Pro gmp, joooo, pan farář vždycky věděl, co je dobré, ba, co je nejlepší! No, a když stařičký, tak už jen Ambrósie. Jako, že podporuje peristaltiku střev a tak. :mavam:

 
gmp
1603 příspěvků 11.02.13 21:32
/

Prdlajs v kuchařce, tenhle recepis je - a tejkonc nevim jestli u Raise nebo u Baara. Stařičký pan farář vzdychá po Ambróozii - uzenym s hrachem. Zdá se že už zapomínám. A do Prahy sem si vzal jen Pantátu Bezouška, abych věděl co a jak v tý Prase.

 
di
2451 příspěvků 11.02.13 21:32

Zébulon: i přes veselý název to možná bylo podobné zjevení jako minikuchařka paní Lavalové z té samé doby, zmíněná u jiného receptu.
Tlustá bába: napadlo mě, že konzervovaný hrášek je v receptu uvedený proto, že mražený tehdy nebyl a čerstvý měl jen ten, kdo měl zahrádku?

Příspěvek upraven 11.02.13 v 22:44

 
tlustá bába
1209 příspěvků 11.02.13 20:56

Samozřejmě, beru, neodvážila bych se komentovat obsah, když ho navíc neznám, ale velmi mě potěšila drobně socialistická terminologie a spojení slov exotika a družstevní. Je fakt, že mohu posoudit jen jednu konkrétní družstevní kuchyni a ta s exotikou rozhodně nekoketovala, zato dělali skvostné vdolky družstevní velikosti.
V té době byla paní určitě bílá vrána. Bohužel, myslím si že bílé vrány, např. ve školních kuchyních, pořád přetrvávají a zaplaťbůh, alespoň pár - pamatuji si jak V TELEVIZI!!! mluvili o tom, že tento způsob vaření, „zdá se poněkud nešťastným“ a pak se hrozně podivovali nad tím, že v nějaké školní kuchyni přidávají bylinky, vypěstované na školních pozemcích v rámci výuky a zeleninu vaří tak, že to nakonec jako zelenina nejen vypadá, ale i chutná. Nic o tomhle oboru nevím, ale přijde mi, že se pořád drží nějakých letitých norem. Je to asi pohodlnější. A proč si dělat problémy, za ty příšerné peníze, co mají (myslím školní kuchařky, školníci, uklizečky). :mavam:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.02.13 19:49

Exotika v druzstevni kuchyni - te knizky se musim zastat! Mam doma, koupenou tehdy, v roce 88 a bylo to pro me zjeveni - ta pani, co ji napsala, recepty nasbirala opravdu v Indii (konkretne u jiste pani Kumundidi Shinde, doprovozeno obrazkem varici pani) a jsou to autenticke indicke recepty, s poctive pojatym vykladem o koreni a prisadach, vcetne navodu, jak si pripravit v nasich tehdejsich podminkach kokosovy krem a podobne. V tyhle knizce jsem se poprve setkala s citrónovou trávou, tamarindem, asafoetidou…

Pro me nenahraditelny postreh byl, cituji: „většina omáček a přísad působí velice zhoubně na čistotu košile či světlých šatů, odstranění skvrn je téměř nemožné“, konec citátu.

Doporučuji!

 
tlustá bába
1209 příspěvků 11.02.13 18:39
Krkonošská kuchařka

Tááák, Jiří Marhold na tom uzlu antikvariátů není, je tam jen Krkonošská kuchařka Miloše Gestnera (neznáš?)
Zato jsem tam objevila naprostý skvost! :dance:
Exotika v družstevní kuchyni, vydavatelství SVéPOMOC, 1988
A pod nadpisem té kuchařky je na fotografii veselý polonahý IND v tureckém sedu a kolem něj po zemi kupa mis a misek, nejspíš s tou exotikou. Nádhera! :mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 11.02.13 10:53

S tím koprem je jiný recept od @tlustá bába. Jen byl zde také připomenut.

edit:

http://www.labuznik.cz/…em-a-koprem/

Příspěvek upraven 11.02.13 v 11:14

 
M.Suskova
206 příspěvků 11.02.13 10:41

Mám takový dotaz. Stále je tu řeč o kopru, ale v ingrediencích ani v postupu žádný kopr není. Tak jak to s tím koprem je?

 
tlustá bába
1209 příspěvků 10.02.13 16:20

Přesně, jen to nevypadá jako kydanec! :lol: :lol: :lol:

 
Eja
3820 příspěvků 10.02.13 16:16

Tak já zcela jistě oba recepty vezmu do úst :P Mražený hrášek určitě povařit/podusit doměkka. Já asi vím, proč se Ti k uzenému nezdá - pikslový se chuťově víc blíží hrachové kaši jako klasické příloze k uzenému.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 10.02.13 16:09

Néééé, to jsem nerozuměla! Do vepřového s hráškem A KOPREM se myslím dá dát i mražený. Tenhle recept vzniknul v Bulharsku, maso se tam nedalo sehnat, Julia se tenkrát vytasila s vlastnoručně dušeným vepřovým ve vlastní šťávě (ve skle), ten kopr přivezla také - ve sklenici, zasypaný solí. O mraženém hrášku možná ani nevěděli, tak použila ten, co k dostání byl.
Mockrát jsem to na chatě dělala z vepřové konzervy, když ještě byly jedlé a pravda, hrášek byl také z pixly. Je to prostě rychlovka.
Ten mražený se bude asi muset provařit, ne jen prohřát. Já mám pixlovaný hrášek ráda, tak mě ani nenapadlo, dát jiný.
Na vsi by asi použili vlastní prase a čerstvý hrášek a kopr ze záhonu.
Tak, to jsem zvědavá, co na to řekneš. Dle počtu kliknutí to asi dost lidí vyděsilo. Ale je fakt, že co chutná jednomu, druhý by nevzal do… úst. :mavam:

 
Eja
3820 příspěvků 10.02.13 15:36

Já teda budu aktivní a tu vepřovou nádheru s koprem vyzkouším s obojím hráškem.
Můj dotaz měl jediný důvod - sterilovaný hrášek jakékoli provenience mi nechutná, a to tak, že vůbec.
Dnes už ale ne, jdu na ten dort :mrgreen:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 10.02.13 15:32

Fakt nevím. Je to jiná chuť, podle mého. Mrazí se mladý cukrový hrášek jen přešlý varem, nebo ne? Ten v pixlách je asi dost vařený. Nevím. V tomhle receptu jde jakoby do chuti vařeného zeleného hrachu, ale jen vzdáleně.
Tenhle hrášek je vlastně příloha (to jen já, čuně, musím mít brambory).
Zatímco mražený, nebo čerstvý hrášek bych viděla jako dodatek k uzenému a bramborám.
Myslím, že by to mohlo být debatní téma pro široké plénum.
Ale furt mi vrtá hlavou, proč jsem měla pečené uzené spojené s čerstvým hráškem (ono je to taky přes dvacet let)!
A co takhle vyzkoušet obojí? Chtěla jsem to původně udělat pro srovnání, ale skočil na mě bacil, tak jsem ráda, že jsem ráda.
Příště, a nebo bude někdo aktivní. :mavam:

 
Eja
3820 příspěvků 10.02.13 15:11

Moc pěkné, vepřové s hráškem a koprem ještě lepší, ale - mám dotaz. Je nějaký speciální ( chuťový či jiný) důvod použít sterilovaný hrášek a neuvařit/nepodusit místo toho mražený??? Vepřová asi božská mana u mne skončila na tom hrášku a zatím jsem ji nevyzkoušela.

Příspěvek upraven 10.02.13 v 15:12

 
tlustá bába
1209 příspěvků 10.02.13 14:52
Krkonošská kuchařka

A hele, i s poudáním, to já ráda. Díky moc!!! :srdce:

 
birkana
1667 příspěvků 10.02.13 14:46
Krkonošská kuchařka

@tlustá bába Vypadá takhle a přeju úspěšné slídění :mavam: :mavam: :mavam:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 10.02.13 14:29

Bodejť, běžná praxe amatérů a zaplaťpánbu! Jaký by to asi bylo, kdyby všichni vařili jen podle norem. Nuda, nejspíš. Myslím, že mistra dělá vlastní invence.
Mimochodem, ambrosie je i - když člověk dostane po několika dnech ve špitále misku piškotů.
A tu kuchařku nemám a vůbec podkrkonoší nějak nemám zmapovaný. Jdu slídit do antikvariátů. :mavam:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 10.02.13 14:11

Čert ví, kde jsem vzala ten cukr! Jak si s námi paměť zahrává! Určitě jsem někdy dělala čerstvý hrášek (podle V. Vrabce), ten trochu karamelizuje a pak do toho šoupne hrášek, do tohoto receptu cukr rozhodně nepatří.
A je to dost sytý, ách jo! Ještě mám trochu koňaku - nebo bych měla zvednout zadek od počítače. :mavam:

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kuře na medu Kuře na medu
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz