Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Vyborny kolac je tradicnim pokrmem Alsaske casti Francie. Ve sve jednoduchosti prestal zkousku casu a je nemene popularni nyni jako byl za starych casu. Muze se pripravit s malymi obmenami jako je jine testo, anebo pridanim dalsi chute do nadivky jako je na priklad slanina. Avsak prave v jednoduchosti spociva popularita tohoto kolace.
Predehrat troubu na 180 stupnu C. Odpocinute testo vyvalet na 6 mm, vylozit jim lehce maslem vymazanou kolacovou formu (jejlepe s vyndavacim dnem), dno testa propichat vidlickou, vylozit pecicim papirem a nasypat tam fazole na zatizeni. Nechat 20 minut zchladit v chladnicce. Na tezke panvi s poklici rozehrat maslo, vlozit tam vsechnu cibuli, bobkovy list, osolit, opeprit a pridat cukr. Z peciciho papiru vystrihnout kruh velky jako panev, potrit ho maslem a pritisknout ho k cibuli. Prikryt poklici a na nizke teplote dusit po 30 minut az je cibule mekka, ale jenom svetle zlate barvy. Sem tam panvi zatrepat a ujistit se, ze se cibule neprilepila ke dnu. Mezi tim upect testo po 10 minut. Zmeklou cibuli vlozit do sita, vyjmout bobkovy list a nechat poradne odkapat a zchladnout (tekutina je vyborna do polevek, nebo dusenych jidel). Crème fraîche trochu naslehat se zloutky, osolit, opeprit a pridat muskatovy orisek. Cibuli rozetrit na predpecene testo, zalit crème fraîche se zloutky, zvysit teplotu v troube na 190 stupnu C. Kolac pect asi 30 - 35 minut, az je zlate barvy a napln je tuha. Pred rozkrojenim nechat kolac na chvili odpocinout.
Recept je z kategorií: Slané koláče
Zeleny krehky salat, Rizling
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Alsaský cibulový koláč (Tarte à l’Oignon)
Take mam recept na Crème fraîche, ale zajiste je dobre, ze se da bezne koupit po cele Ceske Republice. Svou chuti je rozdilny od jinych smetan. Pouzivam ho hodne i s ruznymi zakusky a dorty. Prosim, jaky je vlastne rozdil mezi kyselou a zakysanou smetanou? Nebo to je jenom krajovy vyraz pro to stejne? Diky.
Ke kolaci jsem zapomela napsat, ze se da pripravit i na plech.
94 příspěvků 24.6.10 22:10
Crème fraîche mají v Makru u „smetan“ - bílý 500g kyblíček s červeným nápisem…podle mě nahradit se dá jen těžko! ;o)
…já používám běžnou zakysanou smetanu
5068 příspěvků 24.6.10 18:10
pawuk, tuto..
Creme fraiche - Crème fraîche.
Creme fraiche - dva způsoby přípravy po domácku.
Dobru chut
1 příspěvek 24.6.10 17:59
čím sa dá nahradiť Crème fraîche?