Recept Aloo Matar - indické brambory s hráškem Veg

Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Aloo Matar - indické brambory s hráškem

Úvod

Wydry pátrání po neznámém koření mi připomnělo, že už jsem dlouho nevařila tohle jídlo. Na Labu je jeden recept od babi (Aloo Rasedaar), přestože se zdá podobný, podle použitého koření musí mít úplně jinou chuť. Dovolila jsem si tedy přidat i tenhle.

Původní aloo matar je bez masa, jen brambory a hrášek, ale pro masožravce je možné dodat i masitou složku. Já jsem měla tentokrát zbytek jehněčího, nakrájeného na kostky, osolila jsem a opepřila a přidala do jídla spolu s brambory, proto je fotka u vegetariánského receptu s masem :- ).

Postup

Cibuli nakrájíme na proužky, brambory na kostky, česnek a zázvor nadrobno.

V kastrolu rozehřejeme olej, orestujeme pomalu cibuli a česnek. Když cibule začne lehce růžovět, přidáme koření, za stálého míchání ho necháme rozvonět, přidáme brambory, zase zamícháme, přidáme zázvor a zalijeme vývarem (nebo vodou), aby byly brambory potopené. Přidáme rajčatovou pastu, osolíme, opepříme, zamícháme a dusíme, dokud nejsou brambory měkké nebo asi dvacet minut. Přidáme hrášek a dusíme ještě asi deset minut.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.11.11 vloženo
  • 4981x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min

Ingredience

  • Pokud někdo doma má, může koření, které dál uvádím (kromě kurkumy), nahradit směsí Chaat masala.
  • 4 velké brambory, nakrájené na kousky (mohou být i zbylé uvařené)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru (asi jako vlašský ořech - pokud nemáte, přidejte půl lžičky sušeného)
  • 300 g zeleného hrášku (čerstvý nebo mražený)
  • 1 polévková lžíce rajčatové pasty
  • 2 bobkové listy
  • 1 1/2 kávové lžičky kurkumy
  • 1 1/2 kávové lžičky amchuru
  • 1/2 kávové lžičky římského kmína
  • 1/2 kávové lžičky mletého koriandru
  • 1/2 kávové lžičky pískavice (možno vynechat)
  • špetka nebo větší špetka mletého chilli
  • sůl, pepř
  • zeleninový vývar
  • pár lžic oleje

Doporučená příloha

  • rýže, placky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Aloo Matar - indické brambory s hráškem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
ssalonis
61 příspěvků 28.11.11 06:23
:palec:
 
wydra  26.11.11 20:26

Uz neni anonymni, uz je popsany a mam ho dost a sypu ho i na salaty :-) Jen jsem jeste netusila, co to tamy sypu ! :-) Ale uricte jsem ho davala uz do nejake indicke cocky davno . Ted mi dochazi, jak dlouho uz ho pouzivam a mozna jsem onehda i mela na nem nalepku :-)

 
zébulon  26.11.11 20:09

Hlavne tam soupni ten amchur, at ti zase nezbyde, chudak anonymni :- ).

 
wydra  26.11.11 20:05

Zebu, koriandr do tech receptu patri, neznamena, ze ja ho tam dam!!!!!!! A proc vynechat. Nekdo treba nesnasi jina koreni a tak je proste z receptu vypusti. A neboj se, i moje oko trpi kdyz ten brrrrrr… cte :-)

Příspěvek upraven 26.11.11 v 20:07

 
zébulon  26.11.11 19:57

Ale co to vidi me neverici oci na predposledni radce tvych ingredienci, mila wydruse? Doslo k osviceni? Ty a listy koriandru???

Ale k veci! Tvuj recept je taky moc hezky, zkusim priste do toho sveho pridat smetanu. A vidis, zapomnela jsem do sveho receptu napsat ten bobek.

 
wydra  26.11.11 19:52

Zebu, to je hrozne dobre, uz jsem to varila podle trosku jineho receptu.

2 pl ghí nebo oleje
6 hřebíčků
2 smotky skořice (7,5 cm)
1/2 čl mletého kardamonu
3 bobkové listy
6 brambor nakrájených na kostky
450 g hrášku
1 čl kurkumy
425 ml vody
6 rozčtvrcených rajčat velkých
1 čl strouhaného čerstvého zázvoru
1/4 čl strouhaného muškátového oříšku
1/2 čl hnědého cukru
2 čl soli
150 ml kyselé smetany
1 pl nakrájených koriandrových listů
100 g světle pražených mandlí

Ve velkém hrnci rozehřejte ghí nebo olej a přidejte do něho hřebíčky, skořici, mletý kardamon a bobkové listy. Smažte asi 30 vteřin, potom přidejte brambory a smažte ještě asi 5 minut. Potom přidejte hrášek a kurkumu, zamíchejte, přilijte vodu a 10 minut zakryté vařte. Potom přidejte rajčata spolu se strouhaným zázvorem, muškátovým oříškem, cukrem a solí. Zamíchejte a vařte zakryté ještě 5 minut. Nakonec přidejte smetanu, koriandrové listy nebo mandle.
Odstraňte celá koření.

Muze se pridat i smazeny panyr!

Ovsem s tim jehnecim to dostane uplne jiny rozmer - uzasny!
Brzo udelam, docela jsi me navnadila. A mozna uz zitra, ale jen s hraskem. Dik za „vykutani“ na svetlo Krisny :-) :potlesk:

Příspěvek upraven 26.11.11 v 19:53

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Chléb s celerem Chléb s celerem
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz