Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gmp Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Zákusek tento je velmi oblíben dámami, do momentu než jim – v lepším případě – banánek vypadne z rolky za výstřih - v horším případě - znečistí halenku zrovna ve výši očí.
Poznámka * - Takto jsou plánovány 4 porce do momentu, než to člověk (nelze nepoužít tak expresivního výrazu) nesežere sám.
Banány oloupu, a pokrájím, co banán to šest kousků. Vymačkám citron a promíchám s decinkou rumu a několika špetkami chilli. Do takto připravené marinády vložím ovoce a nechám natáhnout minimálně na 2 hodiny. Mezitím se velmi zvolna věnuji rumu a četbě filosofické literatury (Kant, Marx, Tomáš Akvinský). V momentě, kdy zjistím, že mi rum chutná více než zmínění klasici, přejdu k dalšímu kroku přípravy. Plech vyložím pečícím papírem nebo alobalem, který ovšem poolejuji. Plátky bůčku potřu ostrým kečupem a obalím v nich kousky banánu. (Do kečupu možno přidat i lžičku medu promísit a potřít). Ovoce uložím na plech a peču ve vyhřáté troubě na cca 230° stupňů Celsiových zhruba 15 minut, než bůček začne být příjemně křupavoučký. Přeložím na tác, posypu nasekanou petržílkou a ještě lehce popráším chilli.
Recept je z kategorií: Chuťovky Dezerty Maso Speciality
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
22.11.11 21:49
Tak, Milošu, vyzkoušeno, chutnalo, mně a Zdendovi, velkej si šel uvařit
čaj s rumem, na něj jsou banány, ač macerované a ve slanině zabalené,
chuti mdlé
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Alkoholisované banány v boku neb slanině balené
@Matylda4 - nikdy bych si nedovolila soudit něco, co jsem nezkusila ochutnat…

Už kolikrát se mi zdála nějaká kombinace šílená, ale po ochutnání jsem názor změnila
Já bych třeba toto i ráda zkusila a navzdory tomu, že moc nemusím konkrétně banány - co když by to zrovna byla kombinace, kdy by mi ty banány nevadily?
Jednou jsem zkoušela zde z Labužníka minikobližky právě z banánů, první jsem nesla k ústům s tím, že buď mi budou chutnat a nebo celou várku bude mít rodinka jen pro sebe… No, museli se ostatní se mnou tehdy podělit, bylo to výborné i pro mě, která banány (hlavně tepelně upravené) má problém pozřít - přesto jsem si tehdy náramně pochutnala a když dostaneme od někoho banány, velkou část zpracujeme právě na ty kobližky…
Prostě: než něco odsoudím, tak to buď ochutnám a nebo: MLČÍM…
Takže jak se říká: „nesuď den před večerem…“
Příspěvek upraven 22.01.17 v 09:25
33 příspěvků 21.1.17 16:53
Jsou přece velké oblasti, kde jsou banány normální součástí slaných jídel-i když to jsou asi trochu jiné banány, podstata zůstává. Ale Matylda to musí ušpinit všechno-to je povahou, víte?
@Matylda4

No, nikdo vás nenutí…, ale už ten bez degustace vámi použitý poblion vypovídá o lecčem, např. o šprajcu v hlavě…
Leč, proti gustu…
2 příspěvky 21.1.17 02:30
Tedy bez urážky, ale tohle bych nepozřela ani z donucení - a to mám ráda jak banány, tak slaninu. Sladké a slané dohromady je pro mě
Ale proti gustu…
31 příspěvků 23.11.11 12:37
Moc pěkný
Příspěvek upraven 23.11.11 v 12:39
Tak, Milošu, vyzkoušeno, chutnalo, mně a Zdendovi, velkej si šel uvařit čaj s rumem, na něj jsou banány, ač macerované a ve slanině zabalené, chuti mdlé
Ano, kajícně doznávám, že jsem četl Nezbedné pohádky Ladovy a pil rum, zakusoval bůček, Ostatní suroviny včetně alobalu jsem přenechal dvojčatům - kdo si hraje nezlobí - ti potřeli Matesa kečupem a medem, obložili rozhňahňanými banány zabalili ho do alobalu lesklou stranou vně.
Příspěvek upraven 20.11.11 v 10:09
2452 příspěvků 20.11.11 09:52
Alis:
Když v boku balené, rozhodně na bok položené.
Pro čtenáře Pratchetta položené na matnou stranu, pro čtenáře Freuda a Kanta na lesklou stranu. Čtenáři Kainara a Vladislava něžně položí na pečící papír, čtenáři kuchařek z 19. století ze slaniny uháčkují krajku a opékají nad plamenem z bukového dřeva. Čtenáři Lady snědí banán samotný a čerstvý.
68 příspěvků 20.11.11 09:01
Hoooodne roztomily receptik!!!!!!!!!!!
Milošku, uber rumu…
Nás by zajímalo, zda banány položíš na matnou nebo lesklou stranu alobalu.
Jak již jsem zde několikráte uvedl. Nemám techlologického vzdělání – jsa oběť humanistické hlouposti - tak soudím, že na plech přijde ta plochá strana alobalu. Dávat to tam "Na štorc“ mi připadá poněkud málo efektivní. Jinak se domnívám, že v základech fyziky nedošlo od školních let k nějakým závažnějším změnám.
Příspěvek upraven 20.11.11 v 01:03
2452 příspěvků 19.11.11 22:35
Chválím výběr doplňkové literatury.

P.S. Prosím o upřesnění, jaká strana alobalu přijde na plech.