Recept Aligot - selská bramborová kaše

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Oloupat brambory a uvařit je do měkka. Dobře je slít a rozmačkat do hladka. Zašlehat dovnitř mléko, smetanu a máslo. Na pánvi osmažit slaninu do křupava a až pustí všechen tuk. Přidat tuk (bez slaniny, tu uschovat pro jiný recept) do brambor, vše osolit, opepřit a přidat česnek. Postavit na pomalý oheň a pomalu přidávat za stálého míchání sýr. Našlehat vše do hladka, (směs trochu zřídne) až po zvednutí vařečky se od ní táhne ¨nit¨. Jakmile pokrm dosáhne tohoto bodu, tak ihned podávat (Aligot dosti rychle chladne). Aligot je výborný s klobáskou, k pečením ale i s grilovanou rybou. P.S. Pokrm pochází z framcouzké oblasti Auvergne

Recept je z kategorií: Bramborové přílohy

Nahlásit recept

  • 13.06.03 vloženo
  • 9683x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 900g moučných brambor
  • 175ml mléka, svařeného a slitého přes cedník
  • 5-6 lžic plnotučné smetany, nabo ¨creme fraiche¨z Labužníka
  • 50g másla
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • 90g prorostlejší slaniny, na kostky nakrájené
  • 450g plnotučného sýru Tomme, jako je Cantal, nebo jiného jako je Gruyere, Emmenthal, Fontina a Lancashire, nakrájené na tenké lupínky
  • sůl a pepř podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Aligot - selská bramborová kaše

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
bondousek
8 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Aligot - selská bramborová kaše.

Tenhle recept je naprosto báječný. Zkoušeli jsme několikrát a musím jedině doporučit!!

Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Aligot - selská bramborová kaše.

Babi, bramborová kaše nám moc chutnala. Dala jsem creme fraiche, máslo jsem vynechala. Je to velmi jemná chuť. Jako přílohu jsme měli ďábelská křídla od Pepína a salát z čínského zelí.
Děkuji za recept. Přeji hezký den.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Chléb s celerem

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz