Recept Aligot - selská bramborová kaše

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Oloupat brambory a uvařit je do měkka. Dobře je slít a rozmačkat do hladka. Zašlehat dovnitř mléko, smetanu a máslo. Na pánvi osmažit slaninu do křupava a až pustí všechen tuk. Přidat tuk (bez slaniny, tu uschovat pro jiný recept) do brambor, vše osolit, opepřit a přidat česnek. Postavit na pomalý oheň a pomalu přidávat za stálého míchání sýr. Našlehat vše do hladka, (směs trochu zřídne) až po zvednutí vařečky se od ní táhne ¨nit¨. Jakmile pokrm dosáhne tohoto bodu, tak ihned podávat (Aligot dosti rychle chladne). Aligot je výborný s klobáskou, k pečením ale i s grilovanou rybou. P.S. Pokrm pochází z framcouzké oblasti Auvergne

Recept je z kategorií: Bramborové přílohy

Nahlásit recept

  • 13.06.03 vloženo
  • 10260x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 900g moučných brambor
  • 175ml mléka, svařeného a slitého přes cedník
  • 5-6 lžic plnotučné smetany, nabo ¨creme fraiche¨z Labužníka
  • 50g másla
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • 90g prorostlejší slaniny, na kostky nakrájené
  • 450g plnotučného sýru Tomme, jako je Cantal, nebo jiného jako je Gruyere, Emmenthal, Fontina a Lancashire, nakrájené na tenké lupínky
  • sůl a pepř podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Aligot - selská bramborová kaše

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Aligot - selská bramborová kaše

bondousek
8 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Aligot - selská bramborová kaše.

Tenhle recept je naprosto báječný. Zkoušeli jsme několikrát a musím jedině doporučit!!

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Aligot - selská bramborová kaše.

Babi, bramborová kaše nám moc chutnala. Dala jsem creme fraiche, máslo jsem vynechala. Je to velmi jemná chuť. Jako přílohu jsme měli ďábelská křídla od Pepína a salát z čínského zelí.
Děkuji za recept. Přeji hezký den.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz