Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gabi Slovinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Aleluja je najstaršie slovinské veľkonočné jedlo. Jeho tradícia siaha
do 16. storočia, kedy dnešné územie Slovinska obliehali Turci. Toto jedlo
vraj zachránilo ľudí od hladomoru. Preto ho pomenovali
„aleluja“-chváľte Hospodina. Postupom času bolo jedlo „vylepšované“
vývarom z údeného mäsa, škvarkami, slaninou, smotanou. Striktní
kresťania zostali verní pôvodnej chudobnejšej verzii-varená vodnica
s prosom alebo s pohánkou, omastená opraženou cibuľkou na masle alebo
povarená so smotanou…toto jedlo sa je počas veľkonočného pôstu. Niekde
sa je iba počas veľkého týždňa, čo je posledný týždeň pred veľkou
nocou a niekde výlučne iba na bielu sobotu (deň pred veľkou nocou)
Tak trošku podobné jedlo zo sušenej vodnice sa varí aj na Slovensku
v okolí Trenčína, ale na rozdiel od Slovincov, je to
štedrovečerné jedlo
Vodnicu namočíme cez noc do vody, scedíme ju a posekáme. Do hrnca vlejeme 1200 ml vody, pridáme vodnicu a povaríme asi 30 minút, pridáme preplachnuté pšeno, pokrájaný strúčik cesnaku, 3 bobuľky čierneho korenia, štipku rasce, soľ a povaríme asi 20 minút. Pridáme šľahačkovú smotanu a povaríme ďalších 15-20 minút. Ochutíme bielym vínom alebo vínnym octom, pridáme pažítku a petržlenovú vňať. Namiesto vodnice sa môže použiť čerstvá reďkovka, biela reďkev alebo kaleráb V pôstnom čase sa kedysi aleluja jedávala ako hlavný chod...väčšinou bez prílohy...ale niekde aj s kúskom chleba...a niekde so zemiakmi v šupke Pre tých, čo nie sú vyznávačmi jarných pôstnych jedál...výborne sa k tomuto jedlu hodia "pečenice"...neúdené klobásky upečené v rúre (alebo na grile) s cibuľkou a jablkom...alebo iba uvarené s cibuľou a korením
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Aleluja
5068 příspěvků 24.4.11 01:39
Vodnicu pojedali slovania ako zemiaky…teda pred tym ako k nam dosli a udomacnili sa zemiaky…

Len tak pre zaujimavost cesi, moravaci, slovaci a slovinci su jedno etnikum.A co je este zaujimavejsie teraz su si uz len vychodoslovaci/vychodniari a slovinci geneticky najblizsie–cista rasa..
Pekne sviatky
551 příspěvků 22.4.11 10:52
Příspěvek upraven 22.04.11 v 10:56
2452 příspěvků 21.4.11 23:12
Jago - a když tak si k tomu pusťte božského Leonarda: http://www.youtube.com/watch?… - určitě Vám to vaření pak půjde líp.
dnes jsem vodnici koupila v Kaufl. svazek tří kousků za 30,–Kč, dovoz Itálie, zítra vařím aleluja, krásné velikonoce začínají, aleluja
2904 příspěvků 21.4.11 21:49
Čiže je to niečo ako slaná kaša z vodnice a pšena so smotanou? Ak je vodnica čerstvá - je nastrúhaná, alebo na drobno nakrájaná? Recept je zaujímavý a pre mňa úplne neznámy. Ďakujem za odpoveď.
2452 příspěvků 20.4.11 22:49
gabi: děkuji za odpověď, někdy splknem víc - my pro změnu máme kořeny v Chorvatsku. Bylo by zajímavé ty země a jejich kuchyně srovnat.
http://www.youtube.com/watch?…
551 příspěvků 20.4.11 22:35
Příspěvek upraven 20.04.11 v 22:36
2452 příspěvků 20.4.11 18:08
Alis: to je taková zelenina, spíš typu řepy, hodně se používá v anglosaských zemích. Otázka je, jestli to, čemu se u nás říká vodnice, je opravdu vodnice - nebo tuřín (ani Skotové s Angličany se na tom neshodnou). Jedna veselá česká debata na toto téma je zde: http://www.cuketka.cz/?… a ta z ostrovů je tady: http://www.guardian.co.uk/…de-or-turnip
Ten recept zní tak zdravě, že už přečtení samo stačí k ozdravení organizmu
Hledala jsem na netu, co je sušená vodnice, ale nic jsem nenašla. Vodnici znám jen jako nějaký druh zeleniny… snad ředkvičky???
2452 příspěvků 20.4.11 17:37
Gabi: hodně zajímavé. Měla bych dva dotazy: 1) myslíte, že by se ta sušená vodnice dala někde koupit, nebo to mám rovnou zkusit z té čerstvé ředkve nebo kedlubny?, 2) nemáte ještě nějaké další slovinské recepty, docela by mě zajímalo, co tam vlastně jedí nebo jídávali (hrubou představu mám, ale každý detail uvítám). Dík moc předem za odpověď.