Recept Aleluja Dia Pro Děti Veg Bezlep Pra

Slovinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Aleluja je najstaršie slovinské veľkonočné jedlo. Jeho tradícia siaha do 16. storočia, kedy dnešné územie Slovinska obliehali Turci. Toto jedlo vraj zachránilo ľudí od hladomoru. Preto ho pomenovali „aleluja“-chváľte Hospodina. Postupom času bolo jedlo „vylepšované“ vývarom z údeného mäsa, škvarkami, slaninou, smotanou. Striktní kresťania zostali verní pôvodnej chudobnejšej verzii-varená vodnica s prosom alebo s pohánkou, omastená opraženou cibuľkou na masle alebo povarená so smotanou…toto jedlo sa je počas veľkonočného pôstu. Niekde sa je iba počas veľkého týždňa, čo je posledný týždeň pred veľkou nocou a niekde výlučne iba na bielu sobotu (deň pred veľkou nocou)
Tak trošku podobné jedlo zo sušenej vodnice sa varí aj na Slovensku v okolí Trenčína, ale na rozdiel od Slovincov, je to štedrovečerné jedlo

Postup

Vodnicu namočíme cez noc do vody, scedíme ju a posekáme.
Do hrnca vlejeme 1200 ml vody, pridáme vodnicu a povaríme asi 30 minút, pridáme preplachnuté pšeno, pokrájaný strúčik cesnaku, 3 bobuľky čierneho korenia, štipku rasce, soľ a povaríme asi 20 minút.
Pridáme šľahačkovú smotanu a povaríme ďalších 15-20 minút. Ochutíme bielym vínom alebo vínnym octom, pridáme pažítku a petržlenovú vňať.
Namiesto vodnice sa môže použiť čerstvá reďkovka, biela reďkev alebo kaleráb
V pôstnom čase sa kedysi aleluja jedávala ako hlavný chod…väčšinou bez prílohy…ale niekde aj s kúskom chleba…a niekde so zemiakmi v šupke
Pre tých, čo nie sú vyznávačmi jarných pôstnych jedál…výborne sa k tomuto jedlu hodia „pečenice“…neúdené klobásky upečené v rúre (alebo na grile) s cibuľkou a jablkom…alebo iba uvarené s cibuľou a korením

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.04.11 vloženo
  • 4939x zobrazeno

Ingredience

  • Tri hrste sušenej vodnice (asi 60-80 g) alebo 300 g čerstvej
  • 7 lyžíc pšena (jáhly) alebo pohánky
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • strúčik cesnaku
  • čierne korenie
  • rasca (kmín)
  • petržlenová vňať a pažítka
  • 1-2 lyžice bieleho vína alebo vinného octu
  • 1200 ml vody
  • soľ

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Aleluja

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 24.04.11 01:39

Vodnicu pojedali slovania ako zemiaky…teda pred tym ako k nam dosli a udomacnili sa zemiaky…
Len tak pre zaujimavost cesi, moravaci, slovaci a slovinci su jedno etnikum.A co je este zaujimavejsie teraz su si uz len vychodoslovaci/vychod­niari a slovinci geneticky najblizsie–cista rasa.. :mrgreen:
Pekne sviatky :)

 
gabi
551 příspěvků 22.04.11 10:52
  • di, zhruba sa slovinska kuchyna podoba na chorvatsku vnutrozemsku kuchynu -v Slovinsku sa varia rozne mucne jedla, fazula, kysla kapusta a vodnica, je sa vela chleba, zemiaky, bravcove maso a vyrobky z neho, hydina-kuriatka, sliepky, husi… sladkovodne ryby…casto pouzivaju pohanku a kukuricnu muku,robia rozne bochniky, kolace, rolady na slano plnene zihlavou, pazitkou, estragonom, pupavou…Kuchyna v Dalmacii sa dost lisi od vnutrozemskej chorvatskej aj slovinskej…upred­nostnuje lahsie jedla z ryb, zeleniny-zvlast mangold, zelenu fazulku, raštiku (druh kelu)…jedla z jahnacieho masa-casto robene „na žaru“ cize grilovane alebo pod pekou-pecene v specialnej nadobe v ohnisku…olivovy olej, susene ovocie, mandle…na ochutenie rozne druhy byliniek…hlavne bobkovy list a rozmarin…
  • jaga13, dobru chut :)
  • anickav, toto jedlo nie je huste ako kaša, ale take polotekute…ale niekde ho robia z pohankovej alebo obycajnej muky a vtedy je hustejsie…na vrch sa potom pridava cibulka oprazena na skvarkach…cerstva vodnica sa nahrubo nastruha

Příspěvek upraven 22.04.11 v 10:56

 
di
2451 příspěvků 21.04.11 23:12

Jago - a když tak si k tomu pusťte božského Leonarda: http://www.youtube.com/watch?… - určitě Vám to vaření pak půjde líp. ;-)

 
jaga13
399 příspěvků 21.04.11 22:27

dnes jsem vodnici koupila v Kaufl. svazek tří kousků za 30,–Kč, dovoz Itálie, zítra vařím aleluja, krásné velikonoce začínají, aleluja :-)

 
anickav
2904 příspěvků 21.04.11 21:49

Čiže je to niečo ako slaná kaša z vodnice a pšena so smotanou? Ak je vodnica čerstvá - je nastrúhaná, alebo na drobno nakrájaná? Recept je zaujímavý a pre mňa úplne neznámy. Ďakujem za odpoveď.

 
di
2451 příspěvků 20.04.11 22:49

gabi: děkuji za odpověď, někdy splknem víc - my pro změnu máme kořeny v Chorvatsku. Bylo by zajímavé ty země a jejich kuchyně srovnat.
 http://www.youtube.com/watch?…

 
gabi
551 příspěvků 20.04.11 22:35
  • di, susenu vodnicu nikde nekupis…radsej to rovno skus s redkvou alebo kalerabom :)…u nas je z casu na cas dostat cerstvu vodnicu…kto ma zahradu, teraz je este vhodna doba na zasiatie vodnice…a potom sa este vysieva zaciatkom jula…cez leto totiz vybieha do kvetu…turin (kvaka) je trosku iny…Slovinci povazuju vodnicu za svoju typicku zeleninu…kvasia ju ako my kapustu (zelí)…kazdy slovinsky region ma svoje specifika…kedze do Slovinska siahaju korene mojich predkov, co-to o tejto krajine viem…co je v tomto jarnom obdobi este pre nich typicke je velkonocny pupavovy (pampeliškovy) salat so zemiakmi…to asi miluju vsetci Slovinci…dokonca jedna hudobna skupina vydala CD s nazvom Pupava na salat :)…po slovinsky-regrat u salat…ze vraj ked pomalym krokom chodi po luke Slovinec, hladi do zeme a v ruke drzi igelitku…to urcite hlada po zime prve listky pampelisky na salat :)…okrem toho na velku noc jedia sunku-vacsinou pecenu v chlebovom ceste…klobasky (hlavne tu ich kranjsku)…hus­peninu…pečene­ho deda (plnka pecena v bravcovom zaludku alebo creve a niekde v pobrušnici)…po­tice-rolady, specialne na velku noc sa pecie orechova…ale aj bylinkova (prave som ju piekla)…a maju mnoho neuveritelne jednoduchych a dobrych jedal, ale aj takych vyzivnejsich :)…asi ako vsetky stredoeuropske kuchyne…a este oblubuju pohanku na rozne sposoby
  • Alis, tie stare recepty, ked bieda donutila ludi jest, to co im priroda ponukla, boli asi zdravsie :)

Příspěvek upraven 20.04.11 v 22:36

 
di
2451 příspěvků 20.04.11 18:08

Alis: to je taková zelenina, spíš typu řepy, hodně se používá v anglosaských zemích. Otázka je, jestli to, čemu se u nás říká vodnice, je opravdu vodnice - nebo tuřín (ani Skotové s Angličany se na tom neshodnou). Jedna veselá česká debata na toto téma je zde: http://www.cuketka.cz/?… a ta z ostrovů je tady: http://www.guardian.co.uk/…de-or-turnip

 
Alis
2617 příspěvků 20.04.11 17:39

Ten recept zní tak zdravě, že už přečtení samo stačí k ozdravení organizmu :-)

Hledala jsem na netu, co je sušená vodnice, ale nic jsem nenašla. Vodnici znám jen jako nějaký druh zeleniny… snad ředkvičky???

 
di
2451 příspěvků 20.04.11 17:37

Gabi: hodně zajímavé. Měla bych dva dotazy: 1) myslíte, že by se ta sušená vodnice dala někde koupit, nebo to mám rovnou zkusit z té čerstvé ředkve nebo kedlubny?, 2) nemáte ještě nějaké další slovinské recepty, docela by mě zajímalo, co tam vlastně jedí nebo jídávali (hrubou představu mám, ale každý detail uvítám). Dík moc předem za odpověď.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz