Recept Akademický sleď

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ze sledu odstrante páter, kosti a kuzi. Smíchejte vodu, ocet a sul na marinádu, dejte do ní sledí filety a nechte je marinovat 1 den.
Smíchejte korení, cukr a kopr. Do nádoby dejte vrstvu odkapaných marinovaných sledu, posypte touto smesí, na ni opet vrstvu sledu atd. Nepridávejte zádnou tekutinu, sledi a cibule ji pustí dost.
Nechte stát v chladu 4 dny.
V chladnicce vydrzí tento sled 2-3 týdny.

Tento recept pochází ze sbírky receptu svédské „Skånska Sillaacademien“ (Skonská sledí akademie) a povazuje se mezi temito recepty za „vlajkovou lod“.

Recept je z kategorií: Ryby


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.10.08 vloženo
  • 6451x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut+5 dnu

Ingredience

  • 8-10 rozmrazených sledu
  • 5 dl cukru
  • 40 kulicek bílého pepre, podrcených
  • 40 kulicek nového korení, podrcených
  • 2 velké cibule, nakrájené na kosticky
  • 2 velké cervené cibule, nakrájené na kosticky
  • 1-2 PL citronového pepre
  • 2 bobkové listy, podrcené
  • 1 velký svazek kopru, nakrájeného
  • Marináda:
  • 5 dl octa 5%
  • 2 dl vody
  • 1 dl soli

Doporučená příloha

  • Chléb a snaps.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Akademický sleď

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
teddybear
89 příspěvků 21.10.09 05:55
Re: Akademický sleď.

Spiser, děkujeme. Moc jsme si pochutnali. Sledi rozhodně nebyli příliš sladcí, spíš příjemně sladkokyselí.
Ještě máme dvě slušné porce, tak budete škytat ještě jednou :-).

 
teddybear
89 příspěvků 10.10.09 00:50
Re: Akademický sleď.

Děkuji. Myslel jsem si to, ale nebyl jsem si jisty. Pustim se do toho.

 
spiser
717 příspěvků 09.10.09 23:48
Re: Akademický sleď.

Cukr patrí do smesi korení s koprem. Sledi jsou hodne sladké ale to je ve Skandinávii zcela normální. Nekdy se do marinády na slede (ne v tomto receptu) pridává i hrebícek a skorice.
Omlouvám se ze jsem to nenapsal dost srozumitelne a do receptu uz jsem to doplnil.

 
teddybear
89 příspěvků 07.10.09 00:35
Re: Akademický sleď.

Casino, to se pletete. Je víc ryb, které se při marinování posypávají cukrem. Třeba losos. Počkám na autora, myslím, že mi poradí nejlépe.

 
Alis
2617 příspěvků 06.10.09 23:25
Re: Akademický sleď.

vzhledem k tomu, že je počítáno s d e s e t i sledi, nepřipadá mi marinády přehnaně moc. Osobně bych koření smíchala s cukrem a sledě tím potírala, ale nejlepší by bylo, kdyby nám odpověděl zástupce sledí akademie :-))

 
casino
4466 příspěvků 06.10.09 23:09
Re: Akademický sleď.

Já bych myslel, že do marinády; jinak by to bylo asi v kategorii „sladká jídla“ nebo „zábavné recepty“ :o())) I tak se toho cukru zdá moc. No, toho nálevu je taky požehnaně; nebýt té fotečky, tak si myslím, že je to na marinování filátek z malé velryby :o( Ledaže toho octu je tolik proto, aby se kostičky spolehlivě rozpustily… a cukr to má chuťově neutralizovat :-)

 
teddybear
89 příspěvků 06.10.09 04:35
Re: Akademický sleď.

Sledě mám velmi rád a tento recept se mi líbí, jen v ingrediencích je cukr a v postupu chybí jeho použítí. Má se dát do marinády nebo se smíchá s kořením a marinovaní sledi se s ním posypou?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Chléb s celerem Chléb s celerem
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz