Recept Akademický sleď

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ze sledu odstrante páter, kosti a kuzi. Smíchejte vodu, ocet a sul na marinádu, dejte do ní sledí filety a nechte je marinovat 1 den.
Smíchejte korení, cukr a kopr. Do nádoby dejte vrstvu odkapaných marinovaných sledu, posypte touto smesí, na ni opet vrstvu sledu atd. Nepridávejte zádnou tekutinu, sledi a cibule ji pustí dost.
Nechte stát v chladu 4 dny.
V chladnicce vydrzí tento sled 2-3 týdny.

Tento recept pochází ze sbírky receptu svédské „Skånska Sillaacademien“ (Skonská sledí akademie) a povazuje se mezi temito recepty za „vlajkovou lod“.

Recept je z kategorií: Ryby


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.10.08 vloženo
  • 6507x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut+5 dnu

Ingredience

  • 8-10 rozmrazených sledu
  • 5 dl cukru
  • 40 kulicek bílého pepre, podrcených
  • 40 kulicek nového korení, podrcených
  • 2 velké cibule, nakrájené na kosticky
  • 2 velké cervené cibule, nakrájené na kosticky
  • 1-2 PL citronového pepre
  • 2 bobkové listy, podrcené
  • 1 velký svazek kopru, nakrájeného
  • Marináda:
  • 5 dl octa 5%
  • 2 dl vody
  • 1 dl soli

Doporučená příloha

  • Chléb a snaps.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Akademický sleď

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
teddybear
89 příspěvků 21.10.09 05:55
Re: Akademický sleď.

Spiser, děkujeme. Moc jsme si pochutnali. Sledi rozhodně nebyli příliš sladcí, spíš příjemně sladkokyselí.
Ještě máme dvě slušné porce, tak budete škytat ještě jednou :-).

 
teddybear
89 příspěvků 10.10.09 00:50
Re: Akademický sleď.

Děkuji. Myslel jsem si to, ale nebyl jsem si jisty. Pustim se do toho.

 
spiser
717 příspěvků 09.10.09 23:48
Re: Akademický sleď.

Cukr patrí do smesi korení s koprem. Sledi jsou hodne sladké ale to je ve Skandinávii zcela normální. Nekdy se do marinády na slede (ne v tomto receptu) pridává i hrebícek a skorice.
Omlouvám se ze jsem to nenapsal dost srozumitelne a do receptu uz jsem to doplnil.

 
teddybear
89 příspěvků 07.10.09 00:35
Re: Akademický sleď.

Casino, to se pletete. Je víc ryb, které se při marinování posypávají cukrem. Třeba losos. Počkám na autora, myslím, že mi poradí nejlépe.

 
Alis
2617 příspěvků 06.10.09 23:25
Re: Akademický sleď.

vzhledem k tomu, že je počítáno s d e s e t i sledi, nepřipadá mi marinády přehnaně moc. Osobně bych koření smíchala s cukrem a sledě tím potírala, ale nejlepší by bylo, kdyby nám odpověděl zástupce sledí akademie :-))

 
casino
4473 příspěvků 06.10.09 23:09
Re: Akademický sleď.

Já bych myslel, že do marinády; jinak by to bylo asi v kategorii „sladká jídla“ nebo „zábavné recepty“ :o())) I tak se toho cukru zdá moc. No, toho nálevu je taky požehnaně; nebýt té fotečky, tak si myslím, že je to na marinování filátek z malé velryby :o( Ledaže toho octu je tolik proto, aby se kostičky spolehlivě rozpustily… a cukr to má chuťově neutralizovat :-)

 
teddybear
89 příspěvků 06.10.09 04:35
Re: Akademický sleď.

Sledě mám velmi rád a tento recept se mi líbí, jen v ingrediencích je cukr a v postupu chybí jeho použítí. Má se dát do marinády nebo se smíchá s kořením a marinovaní sledi se s ním posypou?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz