Recept Adobo - Filipínské národní jídlo

(Hodnoceno 1x) Filipínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Adobo - Filipínské národní jídlo

Postup

V mise promichame vsechny suroviny a nechame 30 minut marinovat. Prendame do hrnce, ktery se nepripaluje, privedeme k varu. Pote snizime teplotu a pomalu dusime 3 1/2 az 4 hodiny, pokud se tekutina skoro nevypari. (oblibeny recept meho manzela - nahazi veci do kastrolu a jde si sednout k pocitaci:-) Poznamka: jedna se typicky narodni filipinsky recept. Cim je adobo starsi, tim je lepsi. Adobo znamena postup pripravy, nebo lepe omacku -duseni masa v octe, aby v horkych podminkach a bez lednice dele vydrzelo. Tak jako vsechny rercepty i tento ma variace - ale jenom co se tyce koreni - nekde se pridava bobkovy list, jinde cely pepr, nebo taky palive papricky - ale vzdy tam musi byt ocet a soya. Dalsi variace jsou s kuretem, nebo fazolemi, muze se pridat kokosove mleko - chut je potom vice kremova. pro anglicky mluvici : http://en.wikipedia.org/wiki/Adobo

Recept je z kategorií: Dušené vepřové maso

Nahlásit recept

  • 25.11.05 vloženo
  • 21048x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3,5 - 4 hod

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 2 kg veproveho stehna nebo raminka - zbaveny tuku a nakrajeny na kostky
  • 1 salek octa
  • 1/4 salku sojove omacky
  • 4 stroucky cesneky, rozdrcene
  • 2 polevkove lzice cukru
  • 1/2 polevkove lzice mleteho pepre

Doporučená příloha

  • Podavame s ryzi nebo ryzovymi nudlemi.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 2.8.12 14:23

Dakde som cital ze Filipiny su poskladane zo 7000 ostrovov takze aj tych Adobo maju „viac“ , takze nas ma extra na tvrdo uvarene vajicka a zemiaky a pridany je rychlo osmazeny riecny spenat Kangong a osmazena jarna cibulka , ocot bol kokosovy a trochu cerstveho struhaneho zazvoru . Super

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Adobo - Filipínské národní jídlo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Adobo - Filipínské národní jídlo

esmeralda
4813 příspěvků 2.8.12 01:08

Bento, díky za tip. Kokosový ocet jsem ještě nikdy nezkoušela.
Ani nevím zda máme v okolí prodejnu s filipínskými potravinami, ale podívám se do místní asijské, kde jsou různé sekce podle národů.

Slovo Baboy mne opět zaneslo o 35 let nazpátek. Jeden náš kamarád si vzal Filipínku a ta tak nazývala mého druhého synka když byl ještě batole.

Bento
794 příspěvků 1.8.12 05:04

Esmeralda, mas pravdu s tym octom, pre istotu som sa isiel opytat do Filipinskej samosky, domaci davaju vacsinou kokosovy ocot, ochuteny.

Mam vyrobenu variantu, bravcove, zemiaky a vajcia na tvrdo - Adobong Baboy

Editováno administrátorem dne 30.9.2014 ve 13:35 - smazání odkazu

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Adobo - Filipínske národni jídlo - Bibi,

tajně jsem doufala, že jsi jako já Down Under.
Moc se mi líbil tvůj komentář na čínské písmo: rozsypaný čaj. Tomu jsem se musela smát.
Co se týče nálepek tady: zákon říká že na všech produktech musí být vyjmenovány všechny složky, nutriční hodnota, obsah cukru, nasycených i nenasycených tuků, třísloviny a já nevím co ještě. I když je to dovezeno z ciziny, musí to tam být. Ale procenta kyseliny octové v octu se asi ještě nikomu nezdála dost důležitá. Viněta pouze říká že je to 100% natural. Ha ha.
Jen snad pro zajímavost: na veškerých alkoholických nápojích musí být uvedena procenta čistého alkoholu a také kolik obsahuje ta určitá láhev standartních nápojů. To je pro řidiče, aby se nemohli vymlouvat, že nevěděli…
Nálepky z Ásie tu jsou sice přeloženy do angličtiny, ale někdy je problém tomu porozumět, neboť mám pocit, že to překládaly stroje. Ale o tom ti asi psát nemusím, nepředpokládám že je to u vás jiné. :-))))

Labužník Bibi
47 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Adobo - Filipinske narodni jidlo

To bylo prave ono, kdyz jsem sem prijela (Kanada)a capla ocet s tim, ze stejne jiny nez ten nas nebude, pote jsem se ( po nekolika malo okyselenych pokusech) podivala pozorneji a na nalepce stoji :„Pure white vinegar contains 5% acetic acid by volume“ (hodne malym pismem:-). Nevim, kde sidlis, ale tady jsou celekm prisne zakony co se tyce nalepek. Respektive - meli by byt . To pak koupim neco cinske, indicke, eskymacke - whatever - provenience a kromne prelozeneho jmena tam jse vse ve znacich rozsypaneho caje. Pripadne obrazky, ze kterych by ani Einstain nebyl moudry. Posledne jsem „plakala“ nad susenymi shitaky houbami, nez jsem prisla na to, ze je musim varit asi tak 3 dny aby snesli dalsi upravu:-) - no a tak si v te cizine zijem. Preju hezky den

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Adobo - Filipinske narodni jidlo - Bibi,

taky většinou používám No name nebo Home brand ocet. Jen by mě zajímalo jak víš že je pětiprocentní. Ne že bych ti nevěřila, ale tady to nikde napsané není. Nebo to jenom odhaduješ? Na utopence (když mám čas, ha ha) dávám 1:1. :-)))))))

Labužník Bibi
47 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Adobo - Filipinske narodni jidlo

Hello esmeralda, davam obycejny "no name white vinegar " - 5% - uz jsem si nan zvykla, ale ze zacatku mi to obcas delalo potize, ze je min kysely nez ten nas cesky, hlavne u zavarovani a utopencu. Ale zavarovat uz nemam cas a utopencum jsem domluvila:-)

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Adobo - Filipinske narodni jidlo

Ne ne, Bibi, není tu nic na pochopení nebo nepochopení. Tvůj recept se mi naopak líbí. Divila jsem se (v jiném komentáři) že dáváš celý šálek octa. Ale proti gustu žádný dišputát. Jen na okraj: jak silný ocet dáváš ty? A musím se přiznat, že o fazolové variaci jsem neslyšela (a v tak masožravé zemi jako je Austrálie, není divu), ale zní to zajímavě. :-))))))))))))))

Labužník Bibi
47 příspěvků 25.11.05 20:08
Re: Adobo - Filipinske narodni jidlo

S tim Googlem jsem to nepochopila. Ja jenom dodam,( a jak jsem jiz uvedla v receptu, jako kazdy recept i tento ma variace)) ze v Adobo jde vlastne o to, aby se maso varilo co nejdele, az je skoro vysusene, aby dele vydrzelo. Ale v zadnem pripade netvrdim, ze Tvuj recept neni spravny, ja taky uvedla, ze se da pripravovat treba i z kureciho nebo fazoli nebo tak

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Adobo - Filipinske narodni jidlo

Bibi, adobo je jedno z mých velice oblíbených jídel. Na Labužníka konec konců dávám recepty které mám vyzkoušené, nikoliv jen opsané z Google (vyjímkou je hrstka receptů které jsem přeložila na něčí přání). Jen chci podotknout, že se dá připravovat i z jiných mas. U nás je asi nejoblíbenější
kuřecí které mě naučila filipínská manželka našeho kamaráda.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Jahodový pohár Jahodový pohár
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz