van.Thomas

Score: 0 Registrován od: 21.09.10, naposledy on-line 7.5.21 16:16
Počet příspěvků v diskuzích: 197
Jsem pokročilý kuchař
 

Zeleninová pomazánka

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.5.20 13:39

Dobré to je. Poměr surovin dobrý, na sváču s pečivem ideální.

Kuře s hořčicovou omáčkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 11.5.20 11:24

Za mě nic moc. Okyselit už tak výraznou hořčici ještě citronovou šťávou mi příliš nelahodí a smetana se při pečení samozřejmě srazí. Takže to na talíři vypadá stejně podivně amatérsky, jako to chutná. To už by bylo lépe samostatně upéct kuře s křupavou kůrčičkou a omáčku jen prohřát na pánvi a nalít vedle.

Fazolová pomazánka - Smalec z fasoli

Odkaz na uvaření

van.Thomas 11.5.20 11:16

Moc dobrá věc. Použil jsem 200g bílých fazolí. Vody jsem dal výrazně více, protože fazole to rychle vstřebají. Vyšly mi 4 malé skleničky pomazánky. Jemně rozmixované je to výborné na chleba, hrubě rozmixované je to výborné jako příloha k masu.

Kuřecí maso se sýrovou omáčkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 9.5.20 21:34

Ještě dovětek… když se v omáčce najde kousek oříšku, je to celkem sympatické. Jako oříšek to sice nechutná, ale hezky to křupne.

Kuřecí maso se sýrovou omáčkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 7.5.20 19:37

S trochou úprav je to dobré. Vlašské ořechy jsem tam nezaznamenal, dal jsem je hodně nadrobno a ani mi nijak nechyběly. Maso bylo trochu tužší, což se nejspíš stalo tím zbytečným dušením. Lepší je po orestování vyndat a pak jen vložit do hotové omáčky. Kostka masoxu je už úplná zhůvěřilost a troufám si kvůli ní prohlásit autora za zločince. Kysaná smetana to trochu zazdila, původně lahodná chuť sýrové omáčky se zvrhla dokysela, místo ní bych dal trochu šlehačky. Jinak dobrý.

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě

Odkaz na uvaření

van.Thomas 29.4.20 20:13

Jednoduché a chutné. Jen na pánvi se mi obal při obracení vždycky roztrhal a nevypadalo to moc esteticky. Ale třeba je to jen otázkou cviku.

Karbanátky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.4.20 16:22

Chutné karbanátky. Malinko mi to zhatil můj mlýnek na maso s plastovým šnekem, který jednou pomleté maso už nedokázal znovu dopravit k noži. Takže jsem to měl příliš hrubé. Dvojí mletí je naprosté minimum. Vyzkoušel jsem smaženou i pečenou verzi, smažená je mnohem šťavnatější, při pečení šťava vyteče a karbanátek je suchý.

Benátské rizoto

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.4.20 16:19

Vyzkoušeno. Upravil jsem poměr ingrediencí, rýže jen 250g, šunky 300g a hrášku 130g. Jinak by to asi bylo hledání šunky v kupce rýže. Chutnalo to celkem dobře, i když Benátčan by se asi smíchy utloukl, než by mu došlo, že to myslíte vážně, a pak by vyskočil z okna. Prezentoval bych to spíš jako zajímavou přílohu. Pokud ale svou novou známost chcete ohromit romantickou večeří v italském stylu, budete za blbce.

Kančí ragú na jalovci

Odkaz na uvaření

van.Thomas 16.4.20 17:45

Nedobré. Postup jsem dodržel, ale ten citrón s pomerančem vykoná své a vznikne hořkokyselé něco, co má do dobrého guláše daleko. Dělal jsem i recept „Kančí guláš aneb Kančí guláš s brusinkami“, tam se citrónu i pomeranče dává o poznání méně a po dušení se kolečka vyjmou. Pak vznikne pikantní kořeněná chuť. Ale pokud se tam nechá celý pomeranč a půl citronu navždy, vše je ztraceno.

Kynuté knedlíky s petrželkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 15.4.20 21:06

Verze 1: Hnětu si takhle těsto přesně podle receptu, když tu jsem najednou zjistil, že si podsypávám hladkou moukou a dělat knedlíky z hladké mouky je dost nezvyklé. Nebylo už cesty zpět, takže já vařil z hladké. Nevím, jaký vliv to mělo na výsledek, to poznám, až udělám druhou verzi z hrubé. Těsto jsem udělal akorát vláčné a nelepivé, radost poplácat. Kynulo to jako o život, za chvíli jsem měl těsta plnou kuchyň. Pobavila mě instrukce udělat „cca 2 šišky“. Tak jsem tedy udělal hrubým odhadem něco mezi jednou a třemi šiškami, jak stálo v receptu. :-) Půl hodinky jsem je nechal odstát a pak do hrnce. Nevím, jestli to bylo tou hladkou moukou, ale byly to knedle jak hrom. Ve velkém hrnci vyplnily celý obvod, že ani pára neutíkala a vyndaval jsem knedlíky velké jak sifonová lahev. Příště určitě tři šišky. Jsou nadýchané, chutné, jen málo slané. Až se tím prokoušu, zkusím opravdu z hrubé.

Celerová protidepresivní polévka

Odkaz na uvaření

van.Thomas 15.4.20 17:10

Název tohoto receptu je vrchol cynismu. Asi není depresivnější polévky, než je tahle hnědá beznaděj. Vařený celer v mléce. Nevím, jestli někdo v tomhle dokáže najít lék na depresi, ale já se nad svou mističkou málem rozplakal. Nouze a chudoba na vás kouká z hrnce a člověk propadne zoufalství, že už nikdy neochutná maso a nikdy neuvidí čerstvou zeleninu. Ani špetka koření, poslední živý kvíteček zválcovaly tanky. Jen bezbřehý celer zalitý mlékem. Nad touhle protidepresivní polévkou se jednou někdo zastřelí. Použil jsem půl velkého celeru, což vydalo na 500g strouhaného. Když jsem to zalil čtvrtlitrem vody, jak praví recept, tak se mi hrnec vysmál. Z celeru se stále prášilo. Chtělo to skoro litr, aby se dalo mluvit o vaření. Naopak mléka jsem dal jen 150 ml, neboť ze zkušenosti vím, že mléko dokáže zazdít i mnohem atraktivnější polévky. Neumím si představit, že bych tam dal dvakrát víc mléka než vody, jak po mně chtěl zlomyslný recept. Výsledek je neradostný, což se dalo čekat, když je někde jen mléko, voda a celer, tak to těžko může chutnat jinak než po celeru. Ale když se to rozmixuje a dochutí (já jsem sáhl po maggi, z čehož je vidět, v jak hluboké depresi jsem byl), je to vcelku chutná polévka. Přesto ji řadím do kategorie Jak se zbavit chlapa.

Mrkvová polévka s kokosovým aroma

Odkaz na uvaření

van.Thomas 8.4.20 16:39

Polévka vytvořena přesně podle receptu, jen lahůdkovou cibulku jsem zapomněl pořídit, tak jsem použil jednu normální cibuli. Chuťově to není špatné, jednu porci bych do sebe jistě dostal, druhé už bych se nejspíš bránil. Polévkou bych to úplně nenazýval, podle mě teplá polévka nemá dělat kopečky jako zmrzlina, ale má být tekutá. To tahle kaše rozhodně není, bez problémů se dá jíst vidličkou. Možná by se to dalo zachránit poctivým kuřecím vývarem. Každý chlap ale zná pravidlo „z mrkve jídlo neuděláš“ a tato polévka je toho důkazem.

Krupicové provázky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 6.4.20 12:57

Vynikající zavářka. Suroviny jsem dodržel, jen jsem vynechal ten žloutek navíc, aby mi nezbyl bílek. Takže jsem dal jen jedno celé vejce. Citronové kůry čerstvé asi lžičku a muškátu tak nějak přiměřeně. To, čemu se v receptu říká hustá kaše, bych nazval spíš knedlíkem, který jsem v kastrůlku postupně vykoulel. Kdybych použil zdobičku na cukroví, tak by to v polévce nakonec skutečně dělalo provázky. Já nechtěl patlat zdobičku, tak jsem improvizoval s pytlíkem, který se po chvilce roztrhl, tak jsem to tam nasázel jako nočky. Je to výborné, křehké, nadýchané a chutná to. Jen ten parmezán mě trochu zklamal, protože chuťově se vůbec neprojevil a nahradil bych ho levnějším sýrem.

Kančí guláš

Odkaz na uvaření

van.Thomas 4.4.20 20:42

Po třech dnech musím přiznat, že mi to nejspíš chutná. :-)

Knedlíky z rohlíků a s klobáskou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 1.4.20 22:37

Vyzkoušeno. Z uvedeného množství jsem udělal tři menší šištičky, klidně by stačilo udělat dvě delší, do hrnce by se to vešlo. Hrneček mouky jsem si přeložil jako 100g, možná bych zkusil ubrat jedno vajíčko. Klobása v knedlíku je nezvyklá věc a asi se to nehodí ke všemu. Já měl ke guláši, tam nebyla příliš znát, jen místy se ozvala jako koření. Chutnalo to.

Kančí guláš

Odkaz na uvaření

van.Thomas 1.4.20 21:59

Tenhle recept je psaný tak nějak zvláštně, musel jsem si ho trochu poupravit. Některé ingredience nemají množství, některé fáze nedávají smysl. Na slaninu se v postupu zapomnělo úplně, na té jsem tedy smažil cibuli. Papriky jsem dal jen 15g, jinak by z toho byl paprikáš, česneku 3 prolisované stroužky, příště raději dva. Mírně jsem podlil a dusil v troubě skoro 2 hodiny na 120°C, protože po 45 min to bylo ještě tvrdé jako bota. Když bylo maso měkké, další fázi restování, zasypávání a znovusmažení jsem vynechal. Restovat něco, co je plné vydušené šťávy z masa, abych ji odstranil a pak to zaléval vodou, abych získal něco jako šťávu, která už tam ovšem není, mi přijde jako pitomost. Prostě jsem mouku (30g) rozmíchal ve vodě (asi 0,3l) a bylo to. No a požadovaných 480g brusinkového džemu bych snad nenacpal ani do dortu. Stačilo 100g. Výsledek je zvláštní, během vaření se zdálo, že vařit citrón v guláši je ta největší blbost na světě, ale nakonec se to tak nějak prolnulo a vznikla taková kořeněná, velmi osobitá chuť. Zatím ani nevím, jestli mi chutná, nebo ne.

Fazolová polévka v hrnci pana Papina

Odkaz na uvaření

van.Thomas 1.4.20 21:05

Je to dobrá polévka, ale uvařil jsem ji vlastně úplně jinak. :-) Předně jsem nevařil uzené, ale potřeboval jsem zpracovat již hotový uzený vývar. Pak jsem zavrhl klobásu coby historický přežitek. Použil jsem malé bílé fazolky, které jsem ovšem přes noc namočil. Místo papiňáku jsem použil normální hrnec, doba vaření 1,5 hod. byla stejná. Polévka vypadala zpočátku dost uboze, zejména kvůli chybějícímu masu. Tak jsem se kajícně omluvil klobáse a potají jsem ji dodatečně osmahnul na pánvi a přidal do hotové polévky. Výsledek je důstojný a chutný.

Červená řepa nakládaná (aj pre boršč)

Odkaz na uvaření

van.Thomas 24.3.20 12:43

Vyzkoušeno jako salát, tudíž jsem nesterilizoval ve skleničkách, ale zbaštil hned. Nálev je na mě kyselý, hodlám tento recept pilovat k úplné dokonalosti. Příště ubrat octa.

Kachní prsíčka s čínským zelím

Odkaz na uvaření

van.Thomas 17.3.20 21:48

Za mě vcelku nepovedená záležitost. Už jenom to, že mezi ingrediencemi je instantní omáčka, sráží body dolů. Uvedená omáčka obsahuje v podstatě jen kečup, kečup a kečup, mizivé procento zeleniny a chilli, které má zamaskovat, že jinou chuť to nemá. Marináda na maso je dobrá, dopečení v troubě bych doporučoval na kratší dobu a alespoň 200°C nebo více, na 150 se nedopeče zhola nic a maso bylo místy tužší. Dušená zelenina byla bez chuti, jen to pálilo.

Tvarohová žemlovka

Odkaz na uvaření

van.Thomas 14.3.20 16:31

Moc dobrá žemlovka. Udělal jsem z poloviční dávky. Tvarohové náplně bylo sice trochu hodně, ale to nevadí. Osobně bych se obešel bez těch mandlí, kromě toho, že to křupne, to žádný chuťový efekt nemá. Naopak jsem na půlku pekáčku položil na tvaroh tenký plátek jablka a to bylo příjemné. Příště bych také asi malinko snížil množství cukru.

Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 24 Další »
Napsat uživateli van.Thomas zprávu   Přidat uživatele van.Thomas do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz