van.Thomas

Score: 0 Registrován od: 21.09.10, naposledy on-line 7.5.21 16:16
Počet příspěvků v diskuzích: 197
Jsem pokročilý kuchař
 

Kastrůlek z králíka, nebo kuřete zapečený s čočkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 13.11.20 11:49

Vyzkoušel jsem z králičích hřbetů. Výsledek chutnal, jen jsem neměl bagetu s tapenádou, protože jsem vařil den předem a těžko bych ji ohříval. Snad jsem se příliš neprohřešil, když jsem místo portského dal cherry. Projev vína a octa jsem nezaznamenal, ale možná to bylo tím, že jsem měl příliš výrazný česnek. Výhradu mám jen k úpravě masa. Po osmahnutí na pánvi je maso v podstatě připravené k servírování a trápit jej 40 minut v troubě mu na kvalitě rozhodně nepřidá.

Králík dijonský aneb na hořčici

Odkaz na uvaření

van.Thomas 13.11.20 11:40

Vcelku obyčejný králík na hořčici, žádná velká alchymie. Ale chutné to je. Vyzkoušeno z předních nohou a bříšek.

Králík s houbami a bílými fazolemi

Odkaz na uvaření

van.Thomas 11.11.20 12:12

Tahle kombinace je vcelku dobrá, jen postup je místy trochu nejednoznačný. Fazole doporučuji menší. S rýží nebo špagetami je to fajn.

Bramborové placky z vařených brambor

Odkaz na uvaření

van.Thomas 2.11.20 21:15

Vyzkoušeno. Poměr ingrediencí jsem důsledně zachoval. Těsto bylo dost lepivé, ale to závisí na druhu brambor. Mezi dvěma fóliemi se to dalo vyválet krásně, s odlepováním už to bylo horší. Ale šlo to, dělal jsem velmi tenké placky. Příloha je to chutná, i když říkám na rovinu, že pro celou svatbu bych to smažit nechtěl. Z uvedeného množství bylo asi deset placek.

Meranské králičí stehno

Odkaz na uvaření

van.Thomas 29.10.20 13:01

Vyzkoušeno. Dělal jsem z polovičního množství, jedno přední a zadní stehno, dvě bříška. Z časových důvodů jsem si králíka připravil večer a přes noc nechal potřeného hořčicí v lednici. S masem hořčice nic zásadního neudělala, znát byla až v omáčce. Z toho důvodu bych doporučil zamíchat až před pečením do vína, protože když se má zprudka osmahnout maso opatlané hořčicí, tak se samozřejmě hořčice připálí na pekáč. Ale je fakt, že ty připáleniny té omáčce taky něco daly. Upečeno bylo dříve, 50 minut je při takové teplotě celkem dost. Víno už bylo skoro fuč, musel jsem přidat skoro dvě deci vývaru, aby nějaká omáčka byla. Pak rozmixovat a zjemnit smetanou a je to chutná omáčka.

Jednoduché krupicové knedlíčky, nadýchané jako obláček

Odkaz na uvaření

van.Thomas 29.10.20 12:13

Vyzkoušel jsem přesně podle postupu. Knedlíčky jsou snadné a poměrně rychlé. Zádrhel vzniká až v poslední fázi. Na začátku receptu se píše „Na 6-8 knedlíčků“ a na konci „Pomocí dvou lžiček vytvarovat…“. Má-li být z tohoto množství těsta 6-8 knedlíčků, rozhodne je nevytvarujete lžičkou, ale spíš lopatou. Poslechl jsem první instrukci a vykoulel osm knedlíků, do kterých by se v pohodě vešla švestka. Podle instrukcí jsem pomalu vařil 10 minut a pak proběhla první zkouška. K obláčku měly poměrně daleko, nadýchané byly spíš jako dlažební kostka. Po rozkrojení se uprostřed chechtala syrová a vcelku studená krupice. Po dalších dvaceti minutách knedlíky získaly v hrnci převahu nad polévkou a navzájem soupeřily o prostor. Výsledek je takový, že množství těsta rozhodně není na 1,2 litru vývaru, ale na dvojnásobek, máte-li v polévce kromě knedlíků ještě něco (maso, zeleninu). Já měl litr a půl, a čtyři knedlíky šly do mrazáku.
Nadýchané trochu byly, ale nechtěl bych takovým obláčkem dostat do hlavy. Lepší bude skutečně vykoulet klasické malé knedlíčky, nebo je vykrajovat lžičkou. Pak jich ovšem nebude osm, ale 20 až 30. Budou ale jako obláček.

Králík s polentou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 28.10.20 17:23

Králík neurazí, nenadchne. Ingredience se příliš nespojily, osobně si myslím, že řecké olivy nejsou pro českého králíka to pravé. Je to spíš ono příslovečné okování osla zlatými podkovami. Řeckou chobotnici z něj stejně neuděláš. Vyložený propadák je ovšem ta polenta. Když se smaží v oleji, nasákne spoustu oleje a je opravdu nedobrá. Parmezánu je vyloženě škoda, smažením samozřejmě všechny své vlastnosti ztratí. Když se smaží jen na mastné pánvi, osmahne se jen na povrchu, zbytek je divně mazlavý, nakyslý, a je… nedobrá. Ještě možná kdyby se dělala z kukuřičné krupice, jak se polenta dělat má, a ne z mouky. Ale nevím, zkoušet to nebudu. Já totiž vůbec nevidím důvod ke králíkovi plácat hmotu z kukuřice, když se dá totéž, ale mnohem chutněji, udělat z brambor. To se zase někdo snažil českého králíka okovat zlatou kukuřicí, aby byl zajímavej.

Šunkový svítek II

Odkaz na uvaření

van.Thomas 20.10.20 12:56

Tento svítek mi chutnal mnohem více než Šunkový svítek I. Nebyl vysušený, ale krásně vláčný. Taky jsem tam nalil mnohem více mléka, 3 lžíce by neměly vůbec žádný význam. Prostě jsem lil mléko, dokud nebyla strouhanka prosycena. Místo šunky jsem dal masitou slaninu, sehnat dnes šunku v celku je strašná fuška. Pečeno na pánvi pod pokličnou na trošce sádla, jen aby pánev nebyla suchá. Do mých polévek se příliš nehodí, protože se tam pro samé maso a zeleninu už nevejde, ale do chudších vývarů je ideální.

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.10.20 21:21

Vyzkoušeno. Moje roláda rozhodně nebyla takový úhledný balíček, jako máte na obrázku. Však taky moje kuře mělo skoro dvě kila po vykostění! Zabalit takového pštrosa dalo zabrat a chvílemi nebylo jasné, kdo koho balí. Nakonec jsem z toho vymodeloval něco jako batoh do Krkonoš a pak dlouho hledal ten velký pekáč, co už léta nikdo nepoužil. Řeknu vám, péct něco takového pro jednu osobu je pěkná hovadina, ale zvědavost byla veliká. Výsledek nepřekvapil, je to prostě pečené kuře a uvnitř panenka, chutná to po česneku a špenát se mlčky dívá jinam. Doporučuji panenku opravdu obalit pršutem nebo aspoň dobře uzenou slaninou, ze které lezou bukové klacky, prostě něčím aromatickým. A nebo aspoň panenku dobře okořeňte. Já jsem to ošidil obyčejnou šunkou a panenku jen posolil, takže je velmi mdlá a je to škoda. Pro větší rodinu zajímavý oběd, já to budu jíst měsíc. Ale zkusil jsem to!

Brambory na marjánce

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.10.20 21:01

Vyzkoušeno, dojmy rozporuplné. Chuťově to opravdu není špatné. Rozum ale říká, že míchat bešamel do brambor je nesmysl. Leda byste chtěli vyzrát na jedlíka, aby vám nesnědl moc masa. Zaplácnete mu bříško moukou a je to. Chuťově to obstojí, ale je to do bříška těžké a trávit budu ještě dlouho. Kdo chce vařit poctivě, vynechá mouku a místo bešamelu z půlky brambor udělá kaši a pak smíchá s tou druhou.

Bramborová buchta 2

Odkaz na uvaření

van.Thomas 18.10.20 20:26

Je to takové ultravege. Rozhodně bych to nenazval buchtou, protože to neobsahuje žádné těsto, v podstatě jsou to šťouchané brambory posypané sýrem. Já to popohnal na kostičky nakrájenou šunkou a sterilovanou kukuřicí, které jsem nasypal na brambory pod sýr. Jako příloha třeba k pečenému kuřeti to není špatné, ale jako samostatné jídlo bych se to předložit neodvážil.

Těstoviny s rajčaty

Odkaz na uvaření

van.Thomas 11.10.20 15:58

Sám se tomu divím, ale chutná to. Původně mi to celé přišlo jako nesmysl, ale když se to upeče, rajče, kukuřice a šunka jdou k sobě. Jen ten parmezán mi přijde trochu vedle, obyčejný eidam nebo gouda by udělaly stejnou službu.

Jednoduché skopové na česneku

Odkaz na uvaření

van.Thomas 6.10.20 19:02

Snažil jsem se dělat podle receptu, ale péci jsem musel asi 4 hodiny na 170, protože ta voda nechtěla pryč. Nakonec jsem maso vyndal, abych ho úplně nevysušil a šťávu zredukoval na plotně. Výsledek je dobrý, chutný a omáčku jsem nakonec mixoval. …jo a ten pepř jsem nenašel.

Šunkové knedlíčky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 6.10.20 18:56

Vyzkoušeno. Knedlíčky jsou hodně křehké a v polévce se částečně rozpadají. Asi jsem měl udělat hustší těsto. Ale jinak je to chutné.

Skopové na smetaně

Odkaz na uvaření

van.Thomas 28.9.20 14:36

Strašně mě překvapilo, že v české kotlině seženete krevety na každém rohu, ale kvůli ovci lítáte půl roku po všech čertech (jehněčí nepočítám). Nakonec se ovečka povedla, jen si vyžádala trochu víc času na dušení. Vařil jsem cca 500g skopové kýty. Koriandr, kmín a rozmarýn sušený, každého zarovnaná lžička. Zdálo se to moc, koriandr při drcení voněl, až se loupal strop, ale nakonec to ani není tolik znát. Skoro bych řekl, že se dalo přidat. Inu ovce. Cibule 200g, sádla asi 50g, možná trochu víc. Smetany 100g a vody to schlamstlo 200ml a česneku jsem dal 20g, byl kupovaný a bylo to akorát. S výsledkem jsem spokojený, ovcím zdar!

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Menemen – turecké snídaňové jídlo

Odkaz na uvaření

van.Thomas 28.9.20 12:38

Musím autorovi receptu složit hlubokou poklonu za to, s jakou rafinovaností do mě dostal dvě porce leča. Vypadá to stejně, voní to stejně, chutná to stejně. Je fakt, že jsem nesehnal sumaku, takže s ním by to možná chutnalo i vonělo trochu jinak. Klobása byla masitá, bez papriky a bylo jí dvakrát tolik. Uvařit rozklepnuté vejce v omáčce v celku je vynikající nápad a mně to moc chutnalo. Jako příloha byl čerstvý chléb a nemělo to chybu. Přestože teplou zeleninu nemusím, tohle chutnalo.

Bramborová polévka se špenátem

Odkaz na uvaření

van.Thomas 24.9.20 15:04

Co já vím, tak do bramboračky vždycky patřily houby. A když nemáte houby, dejte tam mandle. :-) Pokud neumíte udělat poctivý vývar, exotické ingredience nic nezmůžou, když to nakonec zalijete bryndou z pytlíku. Já dělal s kuřecím vývarem, a taky to nebyla žádná sláva. Jíst se to dá, ale chybí tomu… abych tak řekl… prostě ksicht. Je tam spousta ingrediencí, z nichž žádná se neprosadí. Bramboračka voní houbami, vývar chutná po mase, ale tohle je takové všechno a nic. Navíc jsem dnes provedl experimentální důkaz, že dávat mandle do bramboračky je hovadina.

Pečené žampiony

Odkaz na uvaření

van.Thomas 9.9.20 13:34

Za mě docela nuda. Uříznout houbě nohu a vrátit ji nakrájenou na původní místo podle mě není zrovna na michelinskou hvězdu. Už jsem dělal plněné žampiony na mnoho způsobů, ale takhle odfláknuté ještě ne. Jedlé to je (zkazit houbu se slaninou snad ani nejde), ale je to smutné.

Slávky v bílém víně

Odkaz na uvaření

van.Thomas 4.9.20 11:56

Výborná věc! Vyrobil jsem z polovičního množství, jen ta petrželka nebyla. Slávky byly z Globusu a polovinu jsem vyhodil, protože nebyly úplně zavřené nebo byly rozbité. I tak mi připadalo, že nálevu bylo hodně málo, po prvním vaření jsem musel dolít vodou na dvojnásobek, jinak bych ty slávky dělal jen v páře. Co jsem nezbaštil večer teplé, dal jsem si druhý den studené a stále to bylo skvělé. Ideální příloha je čerstvé pečivo. Výsledek byl vynikající, doporučuji!

Šunkové knedlíčky do polévky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 4.9.20 11:49

Výborné knedlíčky. Oproti receptu jsem dal jen jedno vejce. Jsou opravdu hodně křehké a mají tendenci se rozpadat, pokud se s nimi nezachází zvlášť opatrně. To je asi tím vejcem. Za mě super!

Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 24 Další »
Napsat uživateli van.Thomas zprávu   Přidat uživatele van.Thomas do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz