van.Thomas

Score: 0 Registrován od: 21.09.10, naposledy on-line 7.5.21 16:16
Počet příspěvků v diskuzích: 197
Jsem pokročilý kuchař
 

Hrnkové Langoše

Odkaz na uvaření

van.Thomas 25.1.21 19:54

Asi nejlepší těsto, jaké jsem zatím dělal. Ty brambory vědí, proč tam jsou. Jedinou výtku mám k množství droždí. Celé droždí na dva hrnky mouky je opravdu dost, langoše jsou po droždí hodně cítit. Jinak super.

Ukrajinský boršč č.2

Odkaz na uvaření

van.Thomas 25.1.21 19:21

Tento typ polévek není mému srdci blízký, takže dobrovolně ji už asi nikdy neuvařím. Ale když už ji jím, je to polévka chutná. Dělal jsem z poloviční dávky, 0,75 litru vody a 250g kýty. Vody by mohlo být i o chloupek víc, ale stačí to. Řepu jsem dával syrovou (poměrně drobně nakrájenou) společně se zelím a bramborami a bylo to v pohodě, všechno měkké na skus společně s bramborami. Cibule vypadla z postupu, ale nevadí to. Poměr masa dobrý, lžička kysané smetany do každé porce to velmi povznese.
Oprava… i po čtvrté porci je to fakt výborné. Asi jsem si oblíbil boršč.

Avokádová pomazánka

Odkaz na uvaření

van.Thomas 24.1.21 12:10

Avokádo s česnekem mám rád, ale ta cibule to dost zazdila. Za mě mínus.

Telecí roláda se slaninou a šalvějí

Odkaz na uvaření

van.Thomas 8.1.21 20:22

Dělal jsem z půlky, postup dodržen. Doba pečení byla příliš dlouhá, maso se dost vysušilo. Vývaru bych dal méně, ani po zchladnutí šťáva neztuhla.

Celestýnské nudle - palačinkové rezance a fritátové

Odkaz na uvaření

van.Thomas 7.1.21 17:21

Prostě normální palačinky nakrájené a nasypané do vývaru. Jednoduché a dobré.

Tykvová polévka s pomeranči

Odkaz na uvaření

van.Thomas 6.1.21 20:59

I když nejsem milovníkem dýňových polévek, tahle mi opravdu chutná. Oproti jiným vyniká zejména tím, že se do ní nelije litr mléka, jako u jiných, a že v ní nestojí lžíce. Poměr surovin je vyvážený a vznikne polévka akorát hustá. Zázvor opravdu protáhne dutiny, pro mimina to není. Jinak jsem nedochucoval, nepepřil, nesladil. Všechno už bylo dobré v základu. Ani nevadilo, že jsem místo oleje použil skopový tuk, který je velmi výrazný. Závěrečný pomeranč smažit raději méně než více, aby nezhořkl. Místo cibulky jsem použil tence nakrájený pórek a byl výborný.

Telecí medailonky Saltimbocca

Odkaz na uvaření

van.Thomas 21.12.20 20:54

Na to, jak drahé ingredience jsou použity, to zase až taková paráda nebyla. Parmskou šunku jsem takřka nezaznamenal, Zvonařka z Kauflandu by udělala stejnou službu. Maso bylo poměrně tuhé, přestože jsem dělal tenké plátky. Velmi mile mě překvapila omáčka. Je jednoduchá a neruší.

Kuřecí maso v alobalu

Odkaz na uvaření

van.Thomas 17.12.20 14:02

Je to moc dobré. Kořenicí směsi jsou sice srabárna, ale ty žampiony a niva to příjemně dokoření. Místo směsí bych příště použil nějakou vlastní kombinaci. Plátek na závěr udělá příjemnou krustičku. Pochutnal jsem si.

Tykvové noky se šalvějovým máslem

Odkaz na uvaření

van.Thomas 16.12.20 14:47

Jelikož dýně nepatří mezi mé oblíbené suroviny, dost jsem se bál. Výsledek mě mile překvapil. Jako samotné jídlo bych si to nedal, ale jako recept na noky je to skvělé. Když se to pak popožene orestovaným masem, zeleninou a trochou smetany, je to vynikající. Z téhož důvodu jsem nedělal šalvějové máslo. Asi záleží na druhu dýně, nebo jsem ji neměl péct přiklopenou, nevím, ale z mého těsta se válečky udělat nedaly. Dokonce ani když jsem dal o 100g mouky víc, pořád to bylo bláto. Tak jsem ho pouštěl do vody lžičkou a vyplavaly krásné vláčné noky. Nikdy bych nevěřil, že se dá z dýně udělat něco, co mi bude chutnat.

Nejúžasnější jogurtové kuřecí řízky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 14.12.20 21:39

Nejvíc mi chutnalo jeden až dva dny v marinádě a bez strouhanky, jen tak narychlo na pánvičce. Po pěti dnech už mělo maso dost znatelně kyselý nádech, kultury už zapracovaly trochu moc. Verzi se strouhankou jsem dělal též a strouhanku bych rozhodně neviděl jako nutnost.

Šuprlíky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 8.12.20 15:01

Tak u nás nic moc. Zavářky ze syrových brambor á la bramborák vždycky dopadnou stejně. Vnější část knedlíčku se rozpustí v polévce, zbude menší chlupatý knedlíček neurčité konzistence a zaneřáděný vývar. Jíst se to dá, vyloženě špatné to není, ale jakákoliv estetika je nemyslitelná.

Vepřové medailonky s pestem a sušenými tomaty

Odkaz na uvaření

van.Thomas 7.12.20 17:14

Měl jsem s bramborami a bylo to dobré. Domácí pesto jsem udělal sám. Pesto bylo výborné a trochu mě mrzelo, že víno v pokrmu přebilo chuť pesta.

Kuřecí prsa plněná ovčím sýrem a sušenými rajčaty

Odkaz na uvaření

van.Thomas 5.12.20 21:19

Jednoduché a rychlé. Pancettu jsem nikde nesehnal, tak jsem použil výbornou snídaňovou slaninu, která by se tomu asi mohla nejvíce podobat (a za kterou jsem dal víc než za to kuře). Ovčí Kaškaval asi nebyl nejlepší volbou, chtělo by to tvrdý a výrazný ovčí sýr. Zajímavá zkušenost byla to poprášení hořčičným semínkem. Příjemně to křupne. Dobu pečení jsem moc nevychytal, po 25 minutách byla slanina dušená a když jsem pekáč odklopil a udělal kůrčičku, zase mi vyschlo to kuře. Příště odklopit aspoň o 10 minut dříve. Je to chutné a nádherně to vypadá. Jen mi připadá, že na to, jak drahé suroviny jsem použil, zase tolik parády neudělaly.

Rýže s jehněčím masem

Odkaz na uvaření

van.Thomas 2.12.20 13:55

Moc mi chutnalo. Poměry hlavních surovin jsou akorát, koření zajímavé. Jen ten česnek jaksi vypadl z postupu, tak jsem ho přidal k dušení, ale asi by chtěl osmahnout už s cibulkou. Nevím. Neměl jsem pistácie, ale myslím, že ořechy jsou vzájemně zastupitelné a rozdíl je jenom ve skusu. Místo celé skořice jsem použil asi dvě špetky mleté. Z 300 g masa mi vyšla jen jedna vrstva, ale ničemu to nevadilo. Závěrečná doba pečení závisí na měkkosti rýže, já musel trochu přetahovat. Výsledek vynikající.

Srdečný špíz

Odkaz na uvaření

van.Thomas 26.11.20 15:05

Nevěřil jsem, vyzkoušel jsem. Moje srdíčka byla kachní, tudíž o dost větší. To byl možná důvod, proč česnek zůstal částečně syrový, a tudíž chuťově příliš výrazný. Proložení bazalkou je skvělý nápad, opravdu to maso ozvláštní. Slaninu jsem nezkoušel. Solil jsem jen nepatrně. Maso bylo uvnitř dost „rare“, ale měkké a chutné. Menší kučecí srdíčka se jistě propečou lépe.

Celerová polévka s oříškovými krutony

Odkaz na uvaření

van.Thomas 25.11.20 17:14

Ačkoliv tento druh polévek ve mně budí téměř odpor, přesto jsem ji zkusil, protože zkusit se má všechno. Největším a zásadním negativem této polévky je to, že vizuálně je k nerozeznání od kojenecké krupicové kašičky. Jako hrdý otec ročního potomka vím, o čem mluvím. Konzistence, barva, textura, tmavší drobounké částečky celeru na vlas stejné jako tmavší okraje drcených zrn… To zkrátka chlapovi na chuti nepřidá. Musím přiznat, že jsem do polévky nedal celý čtvrtlitr smetany, to už bych mohl rovnou vařit celer v mléce, jen jsem ji trochu zjemnil pramínkem smetany. Žloutek jsem vynechal z kojeneckých důvodů a použil do kapřího tataráku. Ač se do první lžíce pouštím vždy se stejným výrazem utrpení, nakonec musím uznat, že je to dobré. Řapíkatý celer osmahnutý do „al dente“ je příjemným zpestřením, klidně bych i přidal. Velká poklona patří ořechovým toustům. Jsou těžko popsatelné a zvláštní, ale výborné. Dělal jsem dvě verze, jednu z kuřecího vývaru a jednu z vegekostky. Kupodivu vývarová verze je lepší, což u těchto polévek není obvyklé. Za mě je to asi nejlepší celerová polévka, jakou jsem doposud dělal.

Bylinková marináda

Odkaz na uvaření

van.Thomas 24.11.20 14:10

Tak to já poměr surovin uvedu, protože jinak to není recept, ale seznam na nákup. Po dvou lžících sojové omáčky a oleje, po lžičce papriky a citronové šťávy, jeden velký stroužek česneku (asi 8 g) a z bylinek jsem měl jen tymián, šalvěj a bazalku. Každého asi polévkovou lžíci. Do marinády jsem na 24 hod. naložil tři kuřecí stehna a vyšla akorát. Griloval jsem v elektrické troubě na gril s ventilací na 230°C, kterých ta trouba podle mě nikdy nedosáhla. Kůžička byla pěkně křupavá, pokusné stehno bez kůže bylo také výborné. Maso šťavnaté. Bohužel odkapávající šťáva na plechu zuhelnatěla a tu kuchyň už nikdy nevyvětrám. Marináda splnila svůj účel, ale žádnou z ingrediencí bych v hotovém mase nerozeznal. Snad kdyby šlo o narychlo orestované kousky prsou nebo kýty, pak by se dalo něco najít. Za mě normální dobrá marináda.

Vepřové ve vlastní šťávě

Odkaz na uvaření

van.Thomas 24.11.20 12:52

Do zavařovací sklenice sedmičky se vejde asi 600 g masa. Z toho mi vychází, že na 1 kg masa je asi 9 g soli. Přidal jsem též půlku nakrájené cibule, lžičku kmínu a dvě lžičky čerstvého tymiánu. Napěchoval jsem do malých 180ml skleniček od přesnídávek, aby to bylo tak na jednu večeři s chlebem. Do každé skleničky jedna kávová lžička vody… … Velmi dobré, příště možno přidat více bylinek. Maso bych asi krájel na drobnější kousky. Vody bylo docela dost, možná by se ani nemusela přidávat. Ale záleží na stáří masa. Cibuli bych zkusil dát celou.

Třeboňský tataráček z kapra

Odkaz na uvaření

van.Thomas 23.11.20 21:05

Před pár lety jsem si tohle dal v jedné třeboňské restauraci a byl jsem straaaašně zklamaný. Teď už vím, čím to asi bylo. Oni měli maso mleté, kdežto já jsem si ho naškrábal. Výsledek je naprosto úžasný. Samozřejmě kapr má maso zvláštní a nevýrazné a dochucení k dokonalosti vyžaduje u každého pár experimentů. Ale moc jsem si pochutnal. Hořčice jsem dal jednu kávovou lžičku a kečupu taky tak. Doporučuji nepřehnat to s cibulí a ohlídat si, aby tam nevnikly delší nedokrojky cibule.

Nočky ze strouhaného tvrdého chleba

Odkaz na uvaření

van.Thomas 17.11.20 11:47

Taky by to šlo, ale mě to příliš nenadchlo.

Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 24 Další »
Napsat uživateli van.Thomas zprávu   Přidat uživatele van.Thomas do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz