van.Thomas

Registrován od: 21.09.10, naposledy on-line 11.2.20 15:01
Počet příspěvků v diskuzích: 194
Jsem pokročilý kuchař
 

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine

Odkaz na uvaření

van.Thomas 1.12.19 14:52

Chuťově dobré, ale rozhodně bych upravil poměr ingrediencí. Na 4 porce si rozhodně nevystačíte s jednou malou cuketou. Ta se ztratí ve 125 g suchých těstovin, což je 1 porce pro vegetariána a dvě pro ostatní. 50g a dvě lžíce sýrů jsou akorát na jednu porci. A co je nejdůležitější, nevylít si vodu z těstovin do kanálu a pak se nedivit, že je to suché, jako se to stalo mně. :-)
Vegetarián se radostí pomine, stejně jako šestnáctiletá dietářka. Jako masožravec si troufám tvrdit, že by tomu orestované maso slušelo.

Celerové brambory

Odkaz na uvaření

van.Thomas 24.11.19 19:47

Dlouho jsem to odkládal, protože celer přirozeně odpuzuje krtky a mě. Dělal jsem čtvrtinovou porci, abych to nemusel jíst týden. Slaniny jsem dal ale celých 100g a bylo to dobře. Celeru jsem dal opatrně jen jednu štangli, což se ukázalo jako málo. Příště bych dal dvě. Nakonec to bylo moc dobré a snědeno jako hlavní chod.

Králík na sušených švestkách a červeném víně

Odkaz na uvaření

van.Thomas 20.11.19 15:53

Omáčka je chuťově výrazně sladká, ale prakticky ničím nevoní. Čekal bych ještě nějakou vůni badyánu nebo tak něco. Mouky jsem dal jen asi 45g a přesto to byla spíš kaše než omáčka. A to jsem ředil zdatně. Dát tam celých 60g, měl bych mísu kaše nebo kbelík omáčky. Kdybych to vařil každý týden, asi bych časem vychytal poměr koření a udělal z toho slušnou omáčku, ale zatím je to mdlé maso v mdlé omáčce.

Osmažené bramborové nočky

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.11.19 17:05

Za mě nic moc. Je to zbytečně mastné a nedá se to moc skladovat. Asi by se to dalo udělat úplně bez oleje, pak by to možná ušlo. V polévce z kostky je to asi fuk, ale babiččině domácí kachní polévce to dodá punc nádražního stánku se smažákem.

Králík na květáku v pomalém hrnci

Odkaz na uvaření

van.Thomas 18.11.19 19:02

Ještě jedna poznámka na konec: Tento recept se vůbec nehodí k ohřívání.

Králík na květáku v pomalém hrnci

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.11.19 16:28

V první řadě jedna nepřesnost, která se málo ví. Pokud postupujete podle receptu, dáte do hrnce osoleného králíka a potom květák, pak je to recept na králíka pod květákem, nikoliv na květáku.:-) Ale budiž. Jelikož nemám pomalý hrnec, ale samé rychlé, naskládal jsem dvě zadní nevykoštěné nohy do normálního hrnce a dal do trouby na 90, což mi přijde jako vhodná alternativa. Smetana a koření dle receptu. Po 4 hodinách bylo maso měkké, šťavnaté, omáčka chuťově zajímavá a nesražená, květák příjemně křupavý na skus. Jako příloha mi přijde nejvhodnější vařené těstoviny, jinak většina omáčky přijde vniveč.

Kachní závitky s pomerančovou omáčkou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 28.10.19 17:21

Tak rozporuplný recept jsem snad ještě nedělal. Kombinace chutí nezvyklá, nicméně zajímavá. Ze surovin jsem vynechal feferonku, neb ji neměli, a ocet ze sherry jsem nahradil červeným vinným octem, protože ze sherry jsem ještě nikdy nepoužil a měl bych ho tu nadosmrti. Nejsem si jistý, jestli se mají použít dvě prsa nebo dvoje. Já měl jedny z dost hubené kachny, chtělo by to aspoň z pořádného macka. I tak jsem je ale podélně rozkrojil a bylo to dobře. Množství sezamové pasty vypadá jako na celou kachnu a celeru je taky požehnaně. Závitky nepřipomínaly elegantní spirálky, ale spíš balík slámy. Přílohou je zde nejspíš ta pomerančová paráda. Já jsem si dal ještě pár orestovaných brambůrků a celkem k tomu pásly. Ale stačí jich trocha nebo žádné, pokud nejste zvyklí sníst osm knedlíků, pomeranč jako příloha stačí. První chuťový dojem je typu nic moc, chutě jsou prostě nezvyklé, málokdo jí denně celer obalený v sezamu a přikusuje k tomu pomeranč. Ale čím víc jsem si na ty chutě zvykal, tím to bylo lepší a nakonec jsem musel uznat, že jsem se dobře najedl. Jen to možná neodpovídá vynaloženému úsilí. Jako jedinou zbytečnou věc jsem shledal šťávu z vývaru a sherry. To, co se vypeklo, by k namočení masa určitě postačilo i bez ředění. Přestože jsem dal vývaru jen 100 ml, omáčka byla vodová a bez výrazné chuti a významu. Ale jinak to chuťově funguje, jen si zvyknout na trochu netradična. Celkem vzato každý den to dělat nebudu, ale nakonec to bylo příjemné.

Šípkový džem

Odkaz na uvaření

van.Thomas 26.10.19 15:15

Můj úplně první džem. Sice ho vlastně nejím, ale zkusit se to musí. Odstopkování nebylo potřeba, šípky trhané v říjnu jsou lehce přezrálé a stopky zůstanou na keři. Odstranění bubáků šlo z téhož důvodu hladce, ale i tak to byla fuška. Překrajování šípků na půlky a vyškrabávání semínek jsem vynechal, to bych dělal ještě pod stromečkem. Uvařené šípky jsem pasíroval přes síto. 250 ml vody je dost málo, s tím se nic pasírovat nedá, takže jsem proplachoval a ředil a nakonec jsem měl přes litr a půl protlaku. Ten jsem následně zredukoval přibližně na požadovaných 500g. Jablka jsem nastrouhal na hrubém struhadle. Nedal jsem pomerančovou kůru, jinak všechny ingredience dle receptu. Závěrečné vaření 3 minuty je hodně málo, jablka jsou stále v celku a džem neztuhl zcela. Skleničky plněné ke konci, které se vařily déle, jsou na tom o poznání lépe.

Staročeský kuba

Odkaz na uvaření

van.Thomas 24.10.19 19:39

Dobré je to, majoránka a česnek nezklamou nikdy. Zamíchal jsem dva drcené stroužky i do krup, protože vaření česneku s kroupami mi přišlo jako málo účinné. Výsledek je dobrý, ale chtělo by to maso.

Domácí králík na zázvoru

Odkaz na uvaření

van.Thomas 15.10.19 13:49

Já jsem dal mletý zázvor, ale nijak mě to nenadchlo. Prostě pečený králík.

Králičí bochánky se švestkami

Odkaz na uvaření

van.Thomas 12.10.19 19:02

Příliš mě to nenadchlo. Králík je dost nevýrazný a jednodruhové karbanátky jsou trochu mdlé. Více něž pečená mi vyhovovala verze smažená na oleji. Pracnost neodpovídá výsledku.

Krupicové knedlíčky se zeleninou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 10.10.19 20:33

Vyzkoušeno. Stejné krupicové knedlíčky lze jistě vytvořit i mnohem méně pracnou metodou. Chtěl bych vidět, jak někdo 25 minut míchá krupici v mléce. Z uvedeného poměru vznikne po třech minutách jeden velký knedlík, který můžete v hrnci tak akorát koulet, ale rozhodně ne 20 minut míchat a bobtnat. Výsledek je vcelku chutný, ale zabere to spoustu času a nádobí.

Dýňová polévka s koprem a skořicí

Odkaz na uvaření

van.Thomas 7.10.19 10:40

Je to dobré. Překvapila mě jednoduchost, je to vlastně jen rozšmrdlaná dýně ve vývaru. Pak mě také překvapilo, že nevznikla hustá kaše, jak to u krémových polévek bývá, ale hodně řídká polévka, což se nakonec ukázalo jako výhoda. Kopr jsem použil klasický zelený, semínka jsem si schoval na jaro. Skořici jsem v polévce nezaznamenal, asi jsem jí dal málo. Celkově vzato moc dobrá polévka.

Hřbet z divočáka podle pana fořta

Odkaz na uvaření

van.Thomas 7.10.19 10:35

Nenadchne, neurazí. Je pravda, že jsem měl jen ty žampiony, lesní houby nebyly. Dusit hrušky na víně je výborný nápad, omáčka z takového vína byla výborná a nebyla přehnaně kyselá.

Hráškový krém s čerstvou mátou (pro Blížence)

Odkaz na uvaření

van.Thomas 19.9.19 12:57

Z uvedeného množství jsem vyrobil kaši, ve které stála lžíce. Ale když se toho hrášku dá jenom polovička, tak je z toho dobrá hrášková polévka. Ty slaninové kousky jsou moc dobrý nápad, klidně bych jich snesl i víc.

Kančí hřbet v pomerančovo-zázvorové marinádě

Odkaz na uvaření

van.Thomas 18.9.19 11:13

Pomerančovo-zázvorovou marmeládu jsem sice nesehnal, ale zázvorovou ano. Až na tuhle drobnost jsem postup dodržel zcela. Na první pohled je to zajímavé a chutné. Na druhou stranu marináda je velmi výrazná, lze do ní naložit prakticky cokoliv, protože chuť masa stejně nepoznáte. Myslím, že to nepatří do žádné národní kuchyně, protože nakládat divočáka do sojovky mi přijde velmi neobvyklé. Spíš někdo zbastlil všechno možné dohromady a ono to náhodou vyšlo.

Sojová jitrnice "jakou svět neviděl"

Odkaz na uvaření

van.Thomas 10.9.19 16:47

Vždycky mě hrozně baví, když někdo, kdo nejí třeba párek a může si místo toho udělat vajíčko natvrdo, se ze všech sil snaží vyrobit ze soji právě párek. Nechápu takové počínání. Já třeba nejím cizrnu, ale nikdy by mě nenapadlo si ji vykrájet z bůčku a pak se kasat, že jsem oblafnul přírodu a udělal cizrnu z bůčku. Takže dělat bramboráky z cukety, jitrnice ze soji a řepu z kedlubny je podle mě pitomost. Ale přesto jsem to vyzkoušel. Místo kostek jsem použil granulát, nemusíte si pak znesvětit mixér a jde to tak nějak samo. Hotový polotovar jsem nechal odležet 24 hodin. Nastudeno jsem ochutnal, do jitrnice to má daleko asi jako do Japonska. Teplá verze mě ale překvapila. Lidi, ono to vážně chutná jako jitrnice, přesněji řečeno prejt! Chuťově je to hračka, jitrnice je především majoránka, česnek, pepř, a tak dále. Správnou konzistenci zajistí právě ten granulát, který se tváří jako hrubě mleté maso. A houska je v jitrnici taky. Úžasné! Ani jako zapřísáhlý masožravec bych nepojal podezření, že jím soju. Špatně se to smaží, původně zamýšlené karbanátky se rozpadaly a drť na pánvi vsakovala olej, takže žádná zdravověda, ale poctivá česká sebevražda tukem. Na talíři to ale vypadalo jako osmažený prejt a i to tak chutnalo. Osobně bych asi přidal koření, mohlo by to být výraznější. Cibuli jsem dal celou a nakrájet ji velmi jemně, já jsem to odflákl a velké kusy kazí dojem. Celkově vzato velké překvapení a rozšířené obzory. Smysl to sice nemá, ale chutná to skvěle.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Šunkový svítek I

Odkaz na uvaření

van.Thomas 2.9.19 14:37

Zřejmě nejsem svítkový typ. Knedlíčky mi v polévce vyhovují více. Ale když odhlédnu od lásky ke knedlíčkům a domácím nudlím, nebylo svítku co vytknout.

Ostrý jazyk

Odkaz na uvaření

van.Thomas 1.8.19 15:26

Těžko hodnotit, protože hlavními dochucovadly jsou ocet a pálivá paprika, a já nesnáším kyselé a pálivé. Ale nicméně nakonec to bylo docela dobré. Vývaru jsem dal jen 200 ml a papriky taky o dost méně. Konzistence omáčky byla akorát, kdo má rád kyselé a pálivé, bude spokojen.

Rajská polévka s pomerančovou kůrou

Odkaz na uvaření

van.Thomas 16.7.19 21:54

Ještě druhý pohled: ani po zdolání celého litru polévky se mi nezajídá, což se asi ještě žádné krémové polévce nepovedlo a rajské už vůbec ne. Stále je to chutné a svěží. Moc dobrá rajská.

Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 18 Další »
Napsat uživateli van.Thomas zprávu   Přidat uživatele van.Thomas do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz