Tinami

Registrován od: 25.03.05
Počet příspěvků v diskusích: 166
 
Tinami
166 příspěvků 29.10.04 17:57
pro pendu

Dík, to je docela milý, často jsem měla dojem, že právě můj druh humoru tu není vítán. Ne, že bych se vytratila kvůli tomu, jen jsem si říkala, že bych mohla méně vařit (a hlavně kecat) a více pracovat. To mám v úmyslu i nadále, ale občas mrknu, co dobrého uvařit.

Diskusní téma - P.S.
Tinami
166 příspěvků 26.10.04 15:58
P.S.

A když už to není jen o jídle, ale i o jiných vzpomínkách na šílené komunistické a nevkustné dětství - nejdřív jsem (na základní škole) musela mít a měla jsem hnusné „shrnovačky“, t.j. nevkusné kozačky, ve kterých byla zima. Následně jsem měla „velmi módní“ kamaše. Pak jsem si myslela, že jsem hvězda, když jsem chodila v růžových kalhotách šíleného střihu a s korálkama ve vlasech. A pak mrkváče, plísňáky a td. V osmdesátých letech dokonce triko s Mickey Mousem z Maďarska. Fuj. Ještě, že ten klaciný a neinformovaný nevkus je už pryč.

Diskusní téma - P.S.
Tinami
166 příspěvků 26.10.04 15:35
...

To myslíte vážně s těmi sentimentálními vzpomínkami na šílenou a lacinou komunistickou dobu? Ano, taky mi chutnala žvýkačka Pedro za 1 Kčs, protože ty dobré z „tuzexu " jsem měla jen občas. Taky jsem lízala z dladě vitacit, protože kvalitní čokoládu jsem dostala jen čas od času z venku“. Nemluvě o tom, že byla dost hodnička dostát prostému vánočnímu zvyku a každoročně „sehnat“ (protože tehdy se nenakupovalo, tehdy se shánělo) takovou banalitu, jako je čočka. Fuj, hnusná doba to byla.
Ale dobře, jednu kulinářskou sentimentální vzpomínku na dětství taky mám ( sedmdesátá léta). Pamatuju se matně, že matka vařila skvělé burgundské hovězí a základ na ni se prodával. Pletu se nebo to někdo pamatujete?

Diskusní téma - zajímavá anketa - co si pamatujete z minulosti
Tinami
166 příspěvků 26.10.04 15:16
...

Nejen gnocchi, ale vůbec skvělé italské dobroty jsou k mání v ulici Na Parštýně a v Perlovce. Přesné adresy neznám, ale ulice jsou krátké a ty skvělé obchody nelze minout.

Diskusní téma - Gnocchi?
Tinami
166 příspěvků 12.11.02 18:30
No, omlouvám se,

vlastně jsem věděla, že tento typ velice černého humoru se sem nehodí, ale soudila jsem podle sebe, i drsný humor považuji za vzpruhu. Na druhou stranu, má omluva patří vlastně jen Ludwigovi, který asi pochopil a nevztekal se.

Diskusní téma - Játra
Tinami
166 příspěvků 06.11.02 11:01
P.S.

Ludwigu, mám dobrý nápad, ostatně, lehce realizovatelný, asi bydlíme jen kousek od sebe. Já mám otce zdravého jak řípa, kouří, chlastá whisky, pracuje, hraje tenis, chodí do divadel i na koncerty, hádá se se mnou o politice, hrozně ho uráží, když ho ženská pouští v tramvaji sednout. Přitom je mu téměř 74 let, takže by měl být alespoň nemohucí důchodce, ne-li mrtvola. Už mi to fakt leze na nervy a chci dědit. Pojď si ty otce vyměnit. Ty budeš mít toho mého nechutně čilého a zdravého a já se vykašlu na ředkev a toho tvého dorazím.

Diskusní téma - Játra
Tinami
166 příspěvků 06.11.02 10:37
Ludwigu,

pokud patříš k těm, kdo snesou nějaký ten fór i v těžké situaci, radím, aby tatínek přestal chlastat. No, já vím, je to těžké, mně to taky nejde. Zcela vážně ti pak radím, aby ses vykašlal na ředkev nebo podobné babské a šarlatánské rady, v nemoci pomůže jen medicína, léky a odborníci. Pokud je tvůj otec těžce nemocen, jistě je v péči lékařů. Ti mu pomůžou lépe než řebříček sbíraný o půlnoci za úplňku a zaříkávání. Jistě nepopírám, že v mnoha rostlinách jsou přírodní léčivé látky, ale je fakt naivní myset si,že se člověk vyléčí ze závažné nemoci sekanou, do které přidá kopřivy, ostropeřec, kořen pivoňky a strouhané drápy ze samice jezevce.

Diskusní téma - Játra
Tinami
166 příspěvků 01.11.02 08:49

Ludwigu, nakládaná sušená rajčata vídám poměrně často, i v obchodech, který se nespecializují na italský ingredience. Takže mrkni v nějakým slušně zásobeným obchodě. Nenakládaný jsem myslím neviděla, přivezla jsem si je z Itálie. Ale mohli by je mít v italském obchodu v ul. Na Perštýně (tedy, dlouho jsem tam nebyla, ale snad tam stále je). Teď jsem na italské pochoutky narazila také v Perlovce, tak to zkus tam, pokud se nebojíš, že tě cestou holky zatáhnou do morálního bahna.

Mimochodem, když jsi přes tu italskou kuchyni, dej tip na nějaké dobré špagerérie.

Diskusní téma - Sušená rajčata
Tinami
166 příspěvků 30.10.02 06:31
To byl jen takový nápad,

myslím, že se tím nemusíš trápit. Nakonec, nemůžeš nás tak rozmazlovat, za chvíli bych mohla chtít, abys mi přiletěl domů uvařit. Ačkoli …

Diskusní téma - Třídění oblíbených receptů
Tinami
166 příspěvků 30.10.02 06:21
Bublinky

No, Ludwigu, pokud chceš v nudlích bublinky, zkus přidat místo části mléka sodovku. Další možnost je zajít si pro palačinky do crepetérie v ulici mezi Strossmayerákem a „Pláňákem“ (Janovského? Jankovcova?). Jednou jsi tu psal, že obchod v pplk. Sochora máš za rohem, tak musíš vědět, co mám na mysli.

Diskusní téma - Celestýnské nudle
Tinami
166 příspěvků 23.10.02 08:25
Třídění oblíbených receptů

Pepíčku, zařadila jsem si do svých oblíbených receptů tolik položek, že už v tom mám trochu nepřehledno. Byl by problém udělat i tam nějaké jednodušší dělení?

Diskusní téma - Třídění oblíbených receptů
Tinami
166 příspěvků 23.10.02 07:41
Pepičku a Pampeliško,

pokud byste to měli opravovat jen kvůli mým rádoby vtipným poznámkám, tak se na to vykašlete, samozřejmě, že je zřejmé, co měla Pampeliška na mysli. A je pravda, že chybu může udělat každý, já je dělám, kudy chodím. Já si prostě jen občas ráda hraju se slovy, snad nastane chvíle, kdy to i Pampelišku přestane iritovat a vyloudí na své zachmuřené tváři (promiň, Pampeliško, tak si tě představuji) úsměv.

Diskusní téma - Znáte někdo koprovou omáčku na sladko?
Tinami
166 příspěvků 23.10.02 05:40
Málo platné,

některé věci jsou lepší kupované než dělané doma. Ještě že tak, ušetří to čas, práci i nervy. Pokud jde o ty nudle, já jim říkám fritátové (myslím, že jsem tu už o tom diskutovala) a dělám je vlastně stejně jako zuzik. Jen používám jiný poměr surovin, 1 vejce asi na 1/2 litru mléka a pak přiměřeně mouky. Je to de facto to samé, jen s menší koncentrací vajec. A nepoužívám to do polévky, ale jako přílohu k masu.

Diskusní téma - Celestýnské nudle
Tinami
166 příspěvků 22.10.02 11:38
Ať už je to jakkoli,

o co jde, Julia? Uvařím si přeci to, co se mi zdá zajímavé a chutné, nikoli to, co si přečetlo nejvíce lidí. Jídlo není přece literatura, ostatně i tak by nebylo množství čtenářů známkou kvality. Doknoce se obávám, že u literatury je tomu v mnoha případech naopak. Konec konců, já sem ještě nikdy nepovažovala za nutné věnovat pozornost tomu, kolikrát si někdo ten který recept prohlédl.

Diskusní téma - Dotaz
Tinami
166 příspěvků 22.10.02 11:31

Nevím, o jaké formy se jedná, ale pokud potřebuješ kvalitní nádobí, zkus Potten & Pannen, tam mají fakt dobré věci. Předpokládám, že jsou i v Brně.

Diskusní téma - Teflonove formy
Tinami
166 příspěvků 22.10.02 11:31

Nevím, o jaké formy se jedná, ale pokud potřebuješ kvalitní nádobí, zkus Potten & Pannen, tam mají fakt dobré věci. Předpokládám, že jsou i v Brně.

Diskusní téma - Teflonove formy
Tinami
166 příspěvků 22.10.02 11:20

Pampeliško, moc se omlouvám a vím, že tě i ten nejnevinněji myšlený žertík zraňuje a ubližuje ti. To fakt nechci, ale někdy si ve svém cynismu neumím pomoci. Prosím, neber to osobně, ale jak se sakriš ta učebnice učila na kuchařku? Právě jsem dočetla Mistra a Markétku, takže mám rozjistřnou obrazotvornost a rozhodně bych chtěla takovou šikovnou učebnici doma.

Diskusní téma - Znáte někdo koprovou omáčku na sladko?
Tinami
166 příspěvků 16.10.02 15:01
P.S.

Svítek znám a dělám, ale asi znám pod tímto pojmem něco jiného než ty, podle mne je to vložka do polévky (já ho dávám do květákové). Dělám to ze sněhu z bílků, do kterého přidám žloutek, trochu hrubé mouky a trochu oleje. Ale to asi bude něco jiného než jsi měla na mysli a než dělala tvá babička. No třeba ti s tím i s koprovkou pomůže někdo jiný.

Já si taky říkám, že musím z matky vytáhnout pár mých oblíbených receptů dřív než bude pozdě, přece jen, není už nejmladší.

Diskusní téma - Znáte někdo koprovou omáčku na sladko?
Tinami
166 příspěvků 16.10.02 14:46
Tak nevím ...

Mirko, zda ti pomůžu, protože koprová omáčka, jak ji mám ráda já není podle mne na sladko, na druhou stranu jsem právě teď poprvé slyšela, resp. přečetla si, že by se dával do koprovky ocet. Asi to není to , co hledáš, ale já dělám koprovku jednoduchým až primitivním způsobem. Vezmu trochu vývaru, ve kterém se vařilo maso k omáčce, přileju smetanu ve které předtím rozkvedlám trochu hladké mouky, chvíli povařím a přidám hodně kopru (dělala jsem to jen z čerstvého, ale myslím, že matka v nouzi dávala i nakládaný a chutnalo to stejně dobře). Ale solím to, nesladím. To je zase koprovka mého dětství a vždy pouze z bramborama (nejlepší je v omáčce je rozmačkat, ačkoli ve společnosti by si to člověk dovolit neměl). A chápu tvé překvapení, mně dodnes připadá absurdí, že si dá někdo ke koprovce knedlíky nebo dokonce vejce. Víc ti poradit neumím, vysloveně na sladko to fakt neznám.

Diskusní téma - Znáte někdo koprovou omáčku na sladko?
Tinami
166 příspěvků 10.10.02 08:35

Možná je to Saso dobré, ale nemá to nic společného s karamelem. Gabiko, neradila jsem dříve, protože karamel nevyrábím, ale podle mne stačí roztavit cukr na pánvi, řekla bych, že za neustálého míchání, možná bych tam při vaření kápla trochu vody.

Diskusní téma - karamel

Zobrazit všechny příspěvky uživatele Tinami »

Napsat uživateli Tinami zprávu   Přidat uživatele Tinami do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz