Smith-P.

Ikonka uživatele Smith-P.
Score: 0 Registrován od: 02.11.07, naposledy on-line 19.6.11 05:09
Počet příspěvků v diskuzích: 39 Brno
 
Smith-P.
39 příspěvků 9.6.11 17:56

Zde je seznam jahodovych plantazi, ale obavam se, ze u Vas v blizkosti se nenachazi ani jedna z nich…
seznam jahodovych plantazi

Diskuzní téma - Samosběr jahod
Smith-P.
39 příspěvků 9.6.11 17:45

Ja bydlet v Recku, tak si nestezuji…prava recka feta z domaci vyroby…ani bych uz jine syry nepotreboval :mrgreen: A takove veci jako Eidam…no…rekneme, ze povazuji za drzost necemu takovemu rikat syr, nicmene chapu, ze nechces jist porad to same. Lidl sice je nemecky supermarket, bohuzel ale v kazde zemi ma jiny sortiment. Oproti Lidlum v nemecku napr. ty v Cesku nemaji nic. A bohuzel pises moc pozde na to abych Ti doporucil retezec Aldi, ktery by takove zbozi mel, ktery se ale z Recka stahnul (a do Ceska si ani netroufnul, takze obcas, kdyz jedu do Vidne tak se zastavim v rakouske obdobe Hofer). Mozna Ti ale pomuze seznam na techto strankach, kde bys mela najit par obchodu s internacionalnimi potravinami:
internacionalni potraviny

Diskuzní téma - Syrečky v Řecku
Smith-P.
39 příspěvků 5.6.11 21:15

Dnešní keramické dřezy jsou rozhodně kvalitnější než ty granitové. Jsou vysoce odolné a estetické. u granitových dřezů je problém ten, že se po čase „opotřebuje“ povrh, tj. už není tak hladký, začné být spíše drsný a umývaní se pak promění v drhnutí, čímž povrchovou strukturu můžeš poškodit ještě víc. Navíc z vlastní zkušenosti vím, že vodní kamen je na tmavých granitových dřezech extrémně vidět, takže je třeba aplikovat prostředky proti vodnímu kameni, které jsou agresivní a take dřezu moc neprospívají. Pochopitelně, že jak granitový dřez, tak keramický není pružný, takže se tam nádobí rozbije rychlejí, ale když je člověk opatrný, tak se nic nestane. Nebím, jak drahý ten Tvůj dřez smí být, ale osobně bych si momentálně pořídil asi keramický dřez od firmy Villeroy & Boch. Od nich se mi designově líbí nejvíce dřez timeline 60, ten ovšem bohužel nemá nádobu na zeleninu, zato má nádherný bezokrajový spád odkapové plochy. Pokud na nádobě na oplachování zeleniny trváš, mají pak ještě pěkné modely jako Subway 60 (který existuje i v provedení „flat“, tj. aby byl v jedné rovině s pracovní deskou), Metric Art 60, Laola 60, nebo pokud nemáš rád kubické tvary třeba i New Wave 60. Právě kvuli vodnímu kameni doporučuji asi spíše světlé provedení. Krásné je třeba provedení Metallic Cream Ceramic Plus.

Diskuzní téma - Dřez do nové kuchyně
Smith-P.
39 příspěvků 5.6.11 12:34

No jasně, jak povite :lol: I kdyz více lidí to tam vzdalo, takže formulováno v přítomném času tomu i věřím. :lol:

Diskuzní téma - Tekutý kouř
Smith-P.
39 příspěvků 5.6.11 11:00

No, dle zkušeností z minolosti na recepty.cz bych se mohl já Vás zeptat to samé. :wink:
Narozdíl od jiných uživatelů ale občas připějete i smysluplně a to bych tvrdil i o sobě. :wink:
A další příspěvky už by měly být zase k tématu

Diskuzní téma - Tekutý kouř
Smith-P.
39 příspěvků 5.6.11 10:50

To je tak: Život je moc krátký na to, aby se musel zabývat lidma, kteří plýtvají časem druhých hloupostma a já jsem na takové lidi alergický. :wink:

Diskuzní téma - Tekutý kouř
Smith-P.
39 příspěvků 5.6.11 10:38

Mohu potvrdit. Byl jsem tam loni a najedl jsem se dobře. Bylo to skoro jak když vařím ja sám. :-P

Diskuzní téma - Rajharad U Brna
Smith-P.
39 příspěvků 5.6.11 10:29

Anebo holt tam. :wink: Tam je celý text

Diskuzní téma - Tekutý kouř
Smith-P.
39 příspěvků 5.6.11 10:27

No, vím, že Ty jsi takový ten chytrolín, co jen hloupě kecá, aby otrávil život ostatním uživatelům. Já jsem Tě už na vyhlášku EU o kouřových aromatech upozornil. Bohužel jsi neschopný si ji na netu vyhledat, což taky mluví samo za sebe…
Takže i pro Ty méně inteligentní mezi námi, kteří si myslí, že se tekutý kouř vyrábí někde u Lojzy v zahradě nebo ve sklepě: Neni tomu tak a zde je stránka a zmíněné vyhlášce, která obsahuje i odkazy na metody posuzování jakož i bezpečnost prodáváných produktu. Tyto odkazy jsou bohužel v AJ, kterou, jak se tak obávám ovšem někteří z nás nebudou ovládat, stejně jako neumí ovládat google. :roll:

http://www.agronavigator.cz/default.asp?…

Příspěvek upraven 05.06.11 v 10:28

Diskuzní téma - Tekutý kouř
Smith-P.
39 příspěvků 5.6.11 09:59

První výsledek na google, když zadáš bazalka Serrata:
http://www.rostlinky.cz/…5640%29.html
Bohužel bude v sortimentu dle všeho až od příštího roku.

Přeji příjemné sázení a vaření :wink:
Patrick Schmitt

Diskuzní téma - Basilikum Serrata
Smith-P.
39 příspěvků 5.6.11 09:49

To by asi sotva bylo méně škodlivé. :wink: Pochopitelně se ten kondenzát čistí, a to způsobem, který stanovuje výhláška EU č. 2065/2003 evropského parlamentu a evropské rady, pokud se o tom chceš dozvedět více. :wink:

Diskuzní téma - Tekutý kouř
Smith-P.
39 příspěvků 5.6.11 09:39

Sháněl jsem výřez vepřové pečeně s kůží, který se běžně kvůli malé poptavce nesežene. Tu jsem chtěl upéct pomocí teploměru na maso tak, aby byla uvnitř ještě krásně šťavnatá, zaroveň by z té kůže byla nádherně křupavá kůrčicka. Ještě jsem neměl vymyšlené jak to ochutím a nakonec jsem se k tomu ještě ani nedostal. Zmíněné řeznictví je ale ochotné mi zmíněný výřez objednat na prodejnu. Zato jsem ale vymyslel vybornou jelení saltimboccu z jelení kýty, proscuittu, pepře, šalvěje, bobkového listu, červeného portského a jalovcem. :wink:

Diskuzní téma - Tekutý kouř
Smith-P.
39 příspěvků 5.6.11 09:20

Správná mouka na pizzu je hladká typu 00 Extra. Autentické chuti dosáhnout lze. Po dlouhém zkoušení jsem vyvinul svůj autentický recept. Možná ho sem někdy vložím. Prozatím prozradím jen tolik že záleží i na tom, kdy to připravené těsto použiješ. Uležené těsto získává na kyselosti a je tímpádem lepší. Je také třeba použít správné množství soli. A co značně ovlivní chuť z domácí trouby k lepšímu je, když si pořídíš do trouby pizza kamen. :wink:
S pozdravem
Patrick Schmitt

Diskuzní téma - Mouka na pizzu?
Smith-P.
39 příspěvků 5.6.11 08:35
tekutý kouř - podrobné informace
Labužník silvie02 píše:
jsem si koupila tady v SRN na americke zakladne a neni to nic moc.Asi bych ho nahradila uzenou soli,jak se tu uz nekdo zminil.Jinak tekuty kour je asi opravdu chutny jen na BBQ,jinde ta chut hickoroveho dreva muze spis pokrmu ublizit.Zkousela jsem pridat par kapek do marinady na jehneci kotlety a uz to neudelam.Jinak do receptu americke kuchyne se to hodi!

Téma už je sice starší, ale myslim si, že by nemělo upadnout v zapomenutí a chtěl bych okomentovat výše zmíněný příspěvek, jelikož s ním nemohu absolutně souhlasit. Už pár měsíců jsem sháněl tekutý kouř, jelikož jsem chtěl vyzkoušet jeden starý, tradiční neapolský recept, který se mi dostal do rukou. Když se řekne Neapol, je už skoro jasné, že se jedná o recept na úžasnou pizzu. Tento prastarý recept místo se súgem počítá s uzenými rajčátky zvanými Pomodorino del Piennolo. Obrazek zde: 

Jedná se o typ cherry rajčátek, které původně rostl na úpatí Vesuvu a získaval tak nejen svou specifickou chuť, ale částečně i přímo neuvěřitelnou trvanlivost a bylo možné je konzumovat i tekdy, když už jinéa rajčata nebyly. Jsou velmi chutná a šťavnatá. Tajemství trvanlivosti zřejmě ležel v kouři, který ze staré sopky vystupoval, a tak se v dnešní době, kdy se rajčata už dávno pěstují privátně všude možně, k sobě svázané trsy rajčátek nechájí po sklizni chvíli sušit (ale ne vysušit) a nakonec se velmi pozvolna udí nad mírným ohněm asi 2 měsíce. Vydrží pak několik dalších měsíců až do jara jak čerstvé, aniž by začaly hnít. V Neapoli se takto prodávají na různých farmách.

Pochopitelně u nás v ČR clověk má problém kolikrát sehnat i sladka cherry rajčátka, když mu samotnému nerostou v zahradě, natož aby sehnal odrudu Piennolo a ještě navíc uzenou. A tak mě napadl tekutý kouř, o který jsem kdysi dávno zahlédl v Makru, do kterého ovšem jako nepodnikatel nemám jen tak přístup. Na internetu jsem si zjistil o tekutém kouři takřka vše, co se dalo, až na to, kde jej u nás zakoupit mimo Makro, a přestože je u nás v Brně tolik hypermarketů, že člověk neví kam dřív, tak tekutý kouř nevede ani jeden. Už jsem to vzdával, když jsem na jiný recept sháněl speciální výřez masa a bylo mi doporučeno řeznictví Mazánek, na jejichž internetové prezentaci mě zaujalo to, že při výrobě uzeného masa navyužívájí bězného procesu udění, nýbrž tekutého kouře. Tudíž jsem se zeptal, zda tekutý kouř i prodávají či kam se mám obrátit, když jej shaním. Dostavila se mi velmi milá odpověď, ve které mi bylo doporučeno se obrátit právě na výše zmíněnou firmu MasoProfit, která má v Brně v Řečkovicích pobočku.

Tam mě obsloužila velmi ochotná paní. MasoProfit prodává dva různé druhy tekutého kouře. Oba jsou míněny spíše pro velké firmy vyrabějící masné produkty či dochucovadla, jeden z nich se používá zejména pro výrobu uzených produktů, ten druhý a o něco dražší se rozmíchává např. v oleji a poté aplikuje na maso, zeleninu nebo sýry. Dražší je ovšem pojem relativní. správná aplikace tekutého kouře je maximálně 0,3 až 1 GRAM na 1 kg hotového produktu, protože jinak je výsledek nechutně hořký. V relaci si musíme představit, že kávová lžička tekutiny má zhruba 4-5 g, je jasné, že se tekutý kouř smí aplikovat jen po kapkách a jelikož firma MasoProfit neprodává žádné menší lahvičky, nýbrž má pětilitrové kanystry, ze kterých každému odváží do PET lahve (kterou si člověk musí sám přínest) tolik, kolik potřebuje, stačí koupit si třeba i jen 1/2 dcl a člověk si s tím vystačí třeba roky. A tak mě přišlo 1/2 dcl na pouhých 22 Kč a každý, kdo za to dá víc je sám na vině.

Poté jsem si zašel na Zelný trh, kde jsem sice pochopitelně nesehnal odrudu Pomodorino del Piennolo, zato však jinou velmi chtunou a sladkou odrudu cherry rajčátek, ne jak ty skleníkové bazmeky ze supermarketu.

Doma jsem je pak rozpůlil a vymáčknul, v několika lžících nejlepšího Krétského olivového oleje jsem rozmíchal pár kapek tekutého kouře, smíchal s rájčátky, přidal trochu španělského česneku (opět ne ty čínske bazmeky z Tesca), přidal trochu čerstvé bazalky a špetku soli a nechal odležet. Za pár hodin jsem měl absolutně geniální směs z „uzených“ rájčátek na potření mého vlastního speciálního pizza těsta. Šup s tím na rozpálený pizza kámen do troby, pokapat trochou olivového oleje, před dokončením na to ještě originální buvolí mozzarellu (z obchodu „La Formaggeria“ na ul. Radnická), ještě pár kapek olivového oleje, trošku bazalky a trochu šťávy z rajčatové směsi, dopéct a hotová byla nejlepší pizza, kterou mé chuťové buňky měly kdy tu čest poznat. Další už jsem pak pekl třeba s pancettou, žampiony a pálivým salámem. Jedna pizza lepší než druhá.

Myslím si tudíž, že tekutý kouř je zcela geniální věc, zejména pro Ty, co nemají zahradu a nechcou si zrovna postavit udírnu do obyváku a mit zakouřený celý byt. Chuť je zcela autentická a když si někdo stěžuje, že pokrm pak byl nechutný, tak to znamená buď, že ten člověk nemá rád uzené produkty, anebo je neschopný si přečíst návod a držet se jej.

Nakonec ještě pár slov k tomu, co vlastně tekutý kouř je. Jedná se o tmavě hnědou hustší tekutinu, která představuje kondenzovaný kouř ze dřeva na udění, především však ze známého dřeva Hickory. Co má paměť sáha, tak jsem pak v Makru viděl i tekutý kouř z jiných typů dřeva, nicméně si i bez vyzkoušení troufnu tvrdit, že dřevo Hickory dodá při udění jídlu nejlepší chuť. Pro nic za nic není po celém světě nejoblíbenějším. Kondenzovaný kouř pak má ještě oprotí běžnému udění tu výhodu, že neobsahuje tolik škodlivých látek, jako horký kouř samotný, což je pro mnohé řezníky důvodem, proč využívají tekutého kouře místo klasického udění.

Tak…doufám, že jsem zodpověděl třeba pár budoucích dotazů a že tak pomůžu nekterým lidem, které se o tekutý kouř rovněž zajímají, nebo i těm, který jej mají a nevědí co s tím, nebo jak s ním zacházet. Byl bych rád, kdybych svým dlouhým příspěvkem možná i někoho inspiroval k vyzkoušení či k novému receptu.

Přeji Všem hezký víkend a pokud by někdo měl ještě nějaký dotaz, tak sem s ním. :wink:

Patrick Schmitt

Diskuzní téma - Tekutý kouř

Zobrazit všechny příspěvky uživatele Smith-P. »

Napsat uživateli Smith-P. zprávu   Přidat uživatele Smith-P. do přátel
Inzerce

TOP 3 vyhlášené pizzerie v Praze

včera | Milujete pizzu a chcete si na tomto oblíbeném italském jídle pochutnat tak, až se vám budou dělat obrovské boule za ušima? V tom případě určitě chcete vědět, kde si v Praze můžete zajít na nejvyhlášenější pizzu, která vám zaručeně vyrazí dech. Máme pro vás seznam nejlepších pizzerií, kde si určitě pochutnáte. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz