skalis

Registrován od: 20.09.10, naposledy on-line 7.11.19 19:08
Počet příspěvků v diskuzích: 34
 
skalis
34 příspěvků 22.3.10 10:35
vařící chlap

Znám tento blog vařícího p. Kroupy, každý pátek přidává nový recept s fotkama, dobré nápady, doporučuji!

Diskuzní téma - vo jsem našel na idnes
skalis
34 příspěvků 13.4.09 21:02
???

Nějak jsi si popletl web…

Diskuzní téma - ČSSD proti vám
skalis
34 příspěvků 6.4.09 09:19
sůl

Z uzených věcí je nejlepší bůček

Diskuzní téma - UZENÁ SůL
skalis
34 příspěvků 16.1.09 13:52
R.Maklowicz

Je tu vzpomenutý R.M., tu je odkaz na jeho recepty
http://kuchnia.mckornik.com/start.php

Diskuzní téma - Polská kuchyně
skalis
34 příspěvků 12.1.09 15:44
polska kuchnia
Diskuzní téma - Polská kuchyně
skalis
34 příspěvků 20.3.08 09:47
od Josefů

Díky za přání k svátku nejen za sebe, ale i za další Josefy, Pepíčky a další varianty našeho jména.

Diskuzní téma - Ať žije Josef!!
skalis
34 příspěvků 26.5.07 13:17
Segedín

Tady máš skoro doslovný přepis:

Segedín podle Ivana Vodochodského
400 g vepřového plecka i bučku
300 g kyselého zelí neproplachovat
150 g slaniny
2 lžíce sádla
2 cibule
2 lžíce mouky
smetana, sladká paprika
3 bobkové listy
nové koření, pepř a sůl
zeleninový vývar

Maso na kostky dáme do pekáče, posolíme, nasypeme nakrájenou cibuli, popepříme, posypeme paprikou a spolu všechno promícháme aby se maso obalilo paprikou. Přidáme kysané zelí i se šťávou a opět promícháme s masovou směsí. Přidáme bobkový list a vývar. Přiklopíme a dáme do trouby rozpálené na 200 st.C, necháme zapéct asi 15-20 minut, Pak snížíme teplotu na 150 st,C a za občasného promíchání pečeme 2 hodiny.
Potom připravíme smetanu - přidáme trochu vypečené šťávy nebo vývaru a zamícháme a vlijeme na upečené maso, promícháme a necháme chvíli provařit.
Podáváme s knedlíkem - knedlík ohřejeme vMW troubě tak, že kolečka knedlíku dáme do mikrotenového sáčku, pokropíme vodou a ohřejeme asi 30 sekund. A pak jíme, jíme…

Diskuzní téma - Segedín podle Vodochodského
skalis
34 příspěvků 12.4.07 10:08
recept

Tu je další varianta
recept

Diskuzní téma - Pravá Horalská polévka
skalis
34 příspěvků 11.3.07 19:14
recepty
Diskuzní téma - Chleba z domácí pekárny
skalis
34 příspěvků 21.8.06 09:45
good

Docela dobré recepty!!

Diskuzní téma - www.hruden.ic.cz
skalis
34 příspěvků 6.7.06 08:13
stravování v USA
Diskuzní téma - Stravování v USA - poraďte
skalis
34 příspěvků 8.5.06 14:46
muj gyros

Gyros

Porcí: 1

maso jehněčí
maso skopové

Opravdový gyros ze skopového masa si můžete dát buď přímo v zemi
potomků Odysseových anebo v Čechách v řeckých restaurantech. U
pražských pouličních stánků, které se tímto názvem honosí, většinou
dostanete kuřecí, řidčeji vepřové maso. Ochutnat „skutečný“ gyros
znamená udělat si jej v domácích podmínkách, což není tak složité, jak
se na první pohled zdá.o vertikálního otáčivého roštu, z něhož se maso
ořezává – pouze si musíte vyrobit jeho jednoduchou náhradu.

1 - Zhruba tři čtvrtě kila jehněčího případně skopového masa
nakrájejte na tenké plátky, zbavte loje a naložte alespoň na 24 hodin do
oleje se dvěma stroužky lisovaného česneku a dvěma lžícemi
gyrosového koření (to si buď přivezete z Řecka, nebo si ho koupíte bez
problémů už i v Čechách v každém větším supermarketu).

2 - Plátky masa napíchejte na jednoduchou repliku gyrosového opékače.
Ten si můžete nechat vyrobit nebo si ho sami zhotovíte: stačí pouze vzít
nerezovou čtvercovou destičku a k ní přivařit zhruba 15 cm vysoký –
výška záleží na velikosti vaší trouby – zašpičatělý nerezový drát o
průměru tři až čtyři milimetry.

3 - Na střed vašeho minirožně napíchejte nejprve největší kousky:
masová homole by se měla směrem nahoru pozvolna zužovat.

4 - Na vrchol umístěte kousek ořezaného loje, který bude během pečení
stékat po vrstevnicích masa, a to nebude suché. Na lůj položte křížem
dvě feferonky a půlku rajčete. Rozpalte troubu maximálně na 250
stupňů, jinak se maso bude pálit. Vložte opékač na plech a ten položtě
na nejnižší „patro“ v troubě.

5 - Po necelé hodině bude první porce gyrosu hotova a můžete jej začít
servírovat. Okrájejte maso nožem seshora dolů, kolmo na napíchané
plátky. Jakmile se dostanete k vrstvě masa, která ještě nebude řádně
propečená (maso bude červené), opět vložte opékač do trouby a
nechejte zbytek masa ještě zhruba dvacet minut „dojít“ pro další chod.

6 - Kousky masa naservírujte na talíř. Ten ozdobte kolečky rajčat,
okurky, cibule (bílé nebo červené) a přidejte několik lžiček tzatziki.
Všechny suroviny můžete také napěchovat do arabského chleba. Pitu (k
sehnání je třeba v Tesku) zakapete olivovým olejem a dáte na suchý
plech do trouby. Pečte ji krátce (asi tři minuty) při 150 stupních, aby se
jen prohřála. Před podáním pitu posypejte oreganem, kapsu lehce
omastěte a naplňte masem a zeleninou.

Diskuzní téma - gyros
skalis
34 příspěvků 15.11.05 11:57
vzpomínky..

To už je hodně dávno, když byly tyto klobásky výborné…

Diskuzní téma - shanim recept na vyrobu ostravskych klobas
skalis
34 příspěvků 7.7.05 06:47
...

V odkazech máš jednu stránku na výrobu různých sýrů.

Diskuzní téma - Domácí sýr
skalis
34 příspěvků 25.6.05 15:16
Přidáno

Tak jsem ten předpis přidal do receptů.

Diskuzní téma - slovenské pirohy
skalis
34 příspěvků 23.6.05 16:14
pirohy

Pirohy plnené bryndzou

70 g údenej slaniny, 200 ml kyslej smotany, 600 g polohrubej múky, 1 vajce, pažítka, soľ.
Plnka: 4 zemiaky, 200 g bryndze, 1 lyžica kyslej smotany, nasekaný čerstvý kôpor.

Z múky, vajca, soli a z vody pripravíme tuhšie cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce. Na každý štvorec dáme trochu plnky, cesto preložíme do tvaru trojuholníka, okraje dobre popritláčame, pirohy uvaríme v osolenej vode a uložíme do misy.
Slaninu nakrájame na kocky a rozpražíme. Uvarené pirohy pokvapkáme vyškvarenou masťou, posypeme škvarkami a nakrájanou pažítkou a zalejeme hustou kyslou smotanou.
Plnka: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Olúpeme a pretrieme cez sito. Pridáme bryndzu, nasekaný kôpor, kyslú smotanu a všetko spolu dobre premiešame.

Nejsem Slovák, ale recept mám z "Multimediálná kuchárkaů

Diskuzní téma - slovenské pirohy
skalis
34 příspěvků 1.5.05 12:37
...

Jeden starý recept na boršč pro labužníky :
750 g předního hovězího, 500 g vepřového, 2 velké červené řepy, 2 cibule, 1 petržel, 1 celer, 2-3 bobkové listy, 10-15 zrnek nového koření, 1 pórek, citron, 200- 300 ml stolního bílého vína, sekaná petrželka, kopr, sůl.
Hovězí i vepřové maso uvaříme s veškerou zeleninou a kořením. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a v celku upečeme v troubě. Měkkou řepu nakrájíme na nudličky, vložíme do teriny, přidáme šťávu z 1 citronu, bílé víno, maso pokrájené na kousky, sekaný kopr a petrželku a zalijeme horkým zcezeným masovým vývarem. Podle chuti osolíme.
(Kuchařská kniha z roku 1878) Čerpáno z publikace „99 specialit sovětské kuchyně“ z roku 1980.
skalis

Diskuzní téma - boršč
skalis
34 příspěvků 26.4.05 14:29
pardon

Patřilo to k receptum „borsc“
skalis

Diskuzní téma - Jiný boršc
skalis
34 příspěvků 26.4.05 14:27
Jiný boršc

Jiný recept z mých zdrojů:

Tahle polévka je tak dobrá, že se mi zdá nemožnou jakákoliv spojitost s širou Rusí či Ukrajinou. Kdo neochutnal, neuvěří.
Takže do toho: Na másle osmahneme 120g cibule, 1 pórek, 150g mrkve, 60g petržele, ke konci přidáme 2 lžíce cukru
a necháme zkaramelizovat, připalující se zelenina krásně odelne od pánve a získá na chuti.V další nádobě na másle mírně
osmahneme 300g červené řepy, podlijeme vývarem, přidáme 200g rajského protlaku, 2 lžíce octa, přiměřeně pálivou papriku
a vaříme mírně další půl hodiny.Ve vývaru z kostí povaříme 600g hlávkového zelí se solí a pepřem, novým kořením
a bobkovým listem, pak přidáme obsah obou předchozích kastrólů, jíšku, povaříme, dochutíme solí, cukrem, octem, pálivinou.
Na dno talíře dáme osmaženou klobásu, po nalití polévky pak hustě ozdobíme zakysanou smetanou.

Diskuzní téma - Jiný boršc
skalis
34 příspěvků 15.4.05 18:47
ano chceme

Dobrý nápad!

Diskuzní téma - chcete Labužník toolbar?

Zobrazit všechny příspěvky uživatele skalis »

Napsat uživateli skalis zprávu   Přidat uživatele skalis do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Ořechový koláč Ořechový koláč
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz