Manana

Ikonka uživatele Manana
Registrován od: 06.09.04, naposledy on-line 18.04.13 15:18
Počet příspěvků v diskusích: 1515 na Šumavě

Na mé web stránce mám 421 receptů z Mexika a Guatemaly. Proč 421? Vysvětlení naleznete tam. A už jsem přidal 29 dalších, takže jich je 450. Stačí kliknout tady .

Fotogalerii mám na http://picasaweb.google.com/cmanana, podívat se můžete, když kliknete sem .

Web: http://www.manana.cz
Práce: už nepracuji

 
Manana
1515 příspěvků 16.04.13 14:32

Můj poslední laskavý příspěvek i s vysvětlením jsem napsal do „Dotazů a nápadů pro admina“. Čtěte, chcete-li, ale fofrem, než bude zas smazán (použil jsem tam také jedno běžné české jadrné slovo), hehe.

Diskusní téma - Laskavostí za lepšího Labužníka
Manana
1515 příspěvků 05.04.13 16:52

Sorry jako líto, francouzky znám jen jednu větu, ale užitečnou. Nevím, jak se pýše, ale zní takto:
„Vule (ne vole!!) vu kuše avek moa?“

Diskusní téma - Češi ve Francii
Manana
1515 příspěvků 22.03.13 09:04

Jó, kde jsou ty doby, kdy ještě byly jogurty z Dubu u Prachatic. Na těch a na Pacovské Madetě (…nenajdete ve světě sýry jako v Madetě…) ze mě vyrostla ta hora. Lepší už byly jen bulharský jogurty. Dneska kupuju jen Valašský a z Kunína. Pokud mi tam nechybí písmen.

Diskusní téma - Něco o jogurtech
Manana
1515 příspěvků 14.03.13 13:07

Jolano, mám tam tyhle dva:
http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…
http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…
jsou to recepty z Mexika, konkrétně z Tuly.

Diskusní téma - Smajlíci
Manana
1515 příspěvků 13.03.13 23:20

Casino, tak si to tak neber a zajeď se podívat do Pelhřimova.

Diskusní téma - Smajlíci
Manana
1515 příspěvků 13.03.13 22:04

Casino, co znamenají? Znamenají přeci smajlíky.

Diskusní téma - Smajlíci
Manana
1515 příspěvků 15.02.13 17:03

Tak mi to trochu vytáhlo z nory. Jó mlsalo, to bejvalo, teď z toho zbejvá akorát prd. A ne mezi všema magorama je legrace, vzpomeň na Schwarzenberga. Zdravím milé úchyly ¡Utz a wach!

Diskusní téma - Vaření jako úchylka
Manana
1515 příspěvků 04.02.13 10:41

Topinambur, jméno odvozeno od jihoamerického kmene Tupinambú, plodina, pocházející z Ameriky, kde zejména v Jižní Americe sloužila v předkolumbovské době jako jedna ze základních potravin (kukuřice, brambory, laskavec-merlík a fazole).
Recepty jsou zde:
http://www.jitrnizeme.cz/view.php?…
 http://dadala.hyperlinx.cz/…ler0155.html

Diskusní téma - Topinambury - recepty?
Manana
1515 příspěvků 10.01.13 22:11

Mangold
Jednoduchý recept na mangold z Guatemaly je tady: http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…

Diskusní téma - Mangold místo kořenové zeleniny
Manana
1515 příspěvků 07.01.13 09:37

Tak já za sebe mohu říci, že do Oxalis už nikdy (bez toho „nikdy neříkej nikdy“). Co jsem tam koupil mou oblíbenou guatemalu maragogype, umletou na mlýnku, kde před tím mleli cosi, po čem ta káva smrděla tak, že jsem ji musel vyhodit, jsem tam nevkročil a dobře jsem udělal. Od té doby si nechám posílat Tzul Tacca nebo Sertinsa Castaño či La Ceiba a jsem spokojen.

Diskusní téma - Cibetková káva
Manana
1515 příspěvků 22.12.12 22:19
Tekutý kouř - milí "Labužníci"?

Je milé, když registrovaný Labužník odsoudí tekutý kouř a nařkne ho ze škodlivosti, aniž by se vůbec snažil seznámit s tím, o co vlastně jde. Je toho plný internet, takže zájemci si to jistě najdou a opravdoví Labužníci to už jistě vědí.

Takže pro ignoranty:
Tekutý kouř neobsahuje nežádoucí příměsi pryskyřic, dehtů a polycyklické, aromatické uhlovodíky s karcinogenním účinkem.
Při uzení tekutým kouřem nevzniká žádný odpad obsahující dehtovité látky a popel. Čištění je proto podstatně zjednodušené a k životnímu prostředí šetrné. Není třeba žádných agresivních čistících prostředků. Uzení tekutým kouřem je nejhygieničtější a nejčistší postup. A můžete hádat nebo hledat, kdo takové hodnocení vydal.

Diskusní téma - Tekutý kouř
Manana
1515 příspěvků 15.12.12 18:31

Taky přidám jeden vánoční, z Mexika:
http://www.manana.cz/…pt_odkaz.php?…

Diskusní téma - Svátky a vánoční recepty na Labužníkovi
Manana
1515 příspěvků 04.12.12 23:18

Jako vzpomínku na Mika Dobromila Klímu přidávám sem recept na základní čínskou polévku Ka-nji neboli Con-gee neboli Jook. Je v receptech pod názvem Čínská polévka.
Nebo je taky tady: http://www.labuznik.cz/…congee-jook/#…

Diskusní téma - Čínská polévka
Manana
1515 příspěvků 01.12.12 17:25

Byla tu zmínka o japonských nožích SEKI MAGOROKU, koupil jsem jich několik různých, nějakou dobu jsem s nimi byl spokojen, i když jednostranné ostří trochu podjíždí, ale začalo se mi vylamovat ostří. Tak musím prohlásit, že ty slavné SEKI MAGOROKU jsou pěknej drahej šmejd.

Diskusní téma - Keramické nože versus klasika
Manana
1515 příspěvků 08.11.12 08:48
Diskusní téma - Kapiová pomazánka
Manana
1515 příspěvků 28.10.12 07:46
Kyselo

Jakube, asi si to pleteš se šumavskou kulajdou. Kopr patří do kulajdy, do kysela ne.

Diskusní téma - Kyselo - správný recept
Diskusní téma - Chili Sauce
Manana
1515 příspěvků 21.10.12 08:00
Casino,

Snad jsem odpověděl. Zapomněl jsem uvést laskavec amaranthus - huautli, z mouky se vyráběly placky, a mouku quinoa z podobné jihoamerické rostliny merlíku, dnes patří obě rostliny pod jednu čeleď laskavcovitých.

Krekery vynalezl v r. 1792 John Pearson of Newburyport, Massachusetts, USA, když smíchal mouku a vodu, udělal placku, upekl to a začal to prodávat námořníkům jako Pearson's Pilot Bread. Revoluční bod zlomu v historii krekrů nastal v roce 1801, kdy jiný massachusettský pekař Josiah Bent várku keksů ve své peci připálil. Při lámání a pojídání tyto keksy vydávaly ten správný zvuk KRAK!, a jméno bylo na světě. Kdo nevěří ať tam běží. Do Massachussetts. Tady to je. i s galerií krekrů.

A my můžeme nechat krekery bejt.

Diskusní téma - Crackery k chili con carne
Manana
1515 příspěvků 18.10.12 18:43
Přílohy k chili

K tomu se přeci dříve, tedy před více než padesáti léty jedly tortilly, ať již moučné, nebo kukuřičné, a pečené fazole. Nic jiného mimo chile (tedy pálivých paprik všeho druhu), kukuřice, fazolí a něco pšenice tam totiž nerostlo, ostatní se muselo dovážet z Východu. Hlavně tam na těch pláních rostly krávy. Jinak o Chile con Carne je na mé stránce tady: http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…
A původ Chili con Carne je v dávném předkolumbovském Mexiku v jídle zvaném nahuacky Chilmulli, do češtiny přeloženo „papriková omáčka“.

Diskusní téma - Crackery k chili con carne
Manana
1515 příspěvků 07.10.12 18:27
Milá M.Veselá,

Nejlépe uděláš, když na dělenou stravu zapomeneš a budeš si míchat zviřátka s kytičkama a se vším dalším tak, jak ti to bude chutnat. Důležité je, aby strava byla pestrá, tedy od všeho něco, čerstvá a aby ti chutnala. Chce to používat selský rozum. Jinak se příznivci dělené stravy musejí ptát Lenky Kořínkové, protože normální hlava to nebere.
Dobrou chuť!

Diskusní téma - Opět dělená strava

Zobrazit všechny příspěvky uživatele Manana »

Napsat uživateli Manana zprávu   Přidat uživatele Manana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz