lvice

Score: 0 Registrován od: 21.09.10, naposledy on-line 3.5.12 07:25
Počet příspěvků v diskuzích: 148
 
lvice
148 příspěvků 15.9.09 06:40
Zažilo se

u nás říkat o nedobrém pokrmu harí-karí. Kdysi nám dcera u jídla vyprávěla obsah nějakého filmu a prohlásila, že ten pán spáchal harí_karí a nějak se nám to spojilo.
Když jsem byla malá já, říkalo se u nás v rodině bramborákům halušky. Nevím proč. Nikdo jiný - třeba ve škole - tomu tak neříkal. Taky jsme mívali na Štědrý den k večeři takový teplý předkrm.
Kutelky. Malé makové buchtičky sypané ořechy s cukrem a polité máslem. V životě jsem potkala jen jednoho člověka mimo rodinu, který to znal. Jednu paní z obce na sever od Nymburka. Oni otamtud nedaleko pocházeli moji pra,pra a zřejmě si to do Podkrkonoší přivezli s sebou a v rodině se to drželo ještě dlouho po nich.

Diskuzní téma - Neobvyklé výrazy
lvice
148 příspěvků 18.8.09 14:12
U nás se dělá takto:

Pokrájené houby dám vařit v menším množství vody ( ale aby plavaly) se solí a špetkou drceného kmínu. Připravím si na másle zpěněnou cibulku a umíchám v ní 2 - 3 vejce. v asi 1/2 - 3/4 litru mléka rozkvedlám 2 - 3 PL hlad.mouky. Pár brambor vařených, třeba zbylých od oběda, nakrájím na osminky nebo podobné kousky. Když jsou houby měkké, zaliji mlékem s moukou a přidám míchaná vejce. Míchám dokud se nezačne vařit a nezhoustne. Nechám chvilku povařit. Přidám brambory. Po zchladnutí tak na konzumní teplotu dochutím octem a solí. Kdyby se dal ocet do vroucího - mohlo by se to srazit. To dochucení je citovka. Doma se tomu říkalo kyselo, protože i když jsem z podkrkonoší, tak pravé kyselo s kváskem nám nechutnalo. To u kamárádky se kyselo vařilo a tomuhle říkali houbová omáčka, nedávali tam vajíčko míchané, ale na tvrdo. Třeba to bude něco podobného. Dobrou chuť.

Diskuzní téma - Houbová polévka s mlékem - východní Čechy
lvice
148 příspěvků 9.7.09 07:17
Co kdo nejí.

Taky ledacos nejíme, třeba plíčky, ale v podstatě sníme vše. Alespoň co se běžné krmě týka. Co se týče exotiky, něco ze zvědavosti bych možná polkla, něco pouze jako záchranu před smrtí hladem.
I když - mě nechutná pangas. Jedla jsem ho tedy jen 3× a ani jednou mi to nejelo.Manžel nejí houby a dcera by nepozřela moučník z hnědého těsta ( ani hnědou zmrzlinu), ač čokoládu běžně jí a kakao pije. Ale byli jsme před pár lety na dovolené na Sicílii. Měli jsme to s polopenzí. Byl s námi v zájezdu manželský pár - a ti nejedli těstoviny a ryby. Můžu říct, že měli hlad.

Diskuzní téma - Co nejíte?
lvice
148 příspěvků 29.6.09 10:29
soucítím

U nás to bylo podobné. Doma mi říkali - tam je vedro, nebudete mít ani chuť k jídlu. Ale vždycky měli.Ono taky před 25 lety bylo ledacos o něčem jiném. Jak stravovací návyky, tak sortiment potravin. Jezdili jsme pod stan, tedy žádná lednička a konzervy mě vždycky vydržely. Dodnes
občas něco ještě s sebou zavařím. Vždycky dělám takový základ, maso na kostičky, na tuku,
paprika+pepř nebo kmín, udusit do měkka, do skleniček a zadělat víčky s červenou gumou,
sterilizovat 40-60 min na 200, po vychladnutí druhý den steril. zopakovat. na místě si zpěním cibulku (třeba i na sebraném tuku z právě otevřené sklenice) rozředím trochu vodou, zaklechtnu vodou nebo mlékem s trochou hladké mouky, dochutím třeba kečupem, může se přidat třeba nějaká
zeleninka ........Do masa s kmínem jenom přidám steril hrášek. Nebo nedělám omáčku a steril. maso promíchám s rýží a zeleninou na rizoto…Jistě ještě na něco příjdeš. Maso po dvojí sterilizaci kupodivu nijak výrazně nezměkne. Pěknou dovču.

Diskuzní téma - Zavařování masa - masové konzervy
lvice
148 příspěvků 8.6.09 10:11
Jde to

Z másla nebo rostlinného tuku a hladké mouky udělat světlou jíšku, zalít studenou vodou, osolit, chvíli provařit, přidat nasekaný kopr, nechat ještě chvilku, aby se kopr spíš spařil než převařil.
Dochutit solí, cukrem, octem. Možno zjemnit trochou smetany. Takhle se vaří u známých na Vysočině. Já dávám přednost verzi s mlékem.

Diskuzní téma - Koprová omáčka bez mléka
lvice
148 příspěvků 4.6.09 07:28
Právě jsem přidala

jeden recept na Metrové řezy. Třeba to bude ono. Recept koloval asi před třiceti lety. Teď už jsem ho dlouho nedělala. Každý hubne, nejí sladké ..... A tohodle je opravdu dost. Dobrou chuť.

Diskuzní téma - metrový dort
lvice
148 příspěvků 7.11.08 08:02
Taky pár.

K mým nejlegendárnějším kouskům patří slaný rosol na meruňkovém dortě, který vezli rodiče bráchovi k svátku na vojnu. Myslím že ani po 25 letech nikdo nevěří že to nebyl úmysl. Dobré taky bylo, když mi vzplál olej v pánvi, než jsem obalila řízky - proč jsem zapnula tak brzy plotýnku nikdo neví. Nebo jsem seděla v obyváku a říkala - tady voní ohýnek, kdopak v okolí asi peče buřtíky. Pak jsem se šla do kuchyně napít a zjistila že mi doutná dřevěné prkénko, které jsem omyla a dala oschnout na ještě trochu teplý elektrický sporák. Byl teplý trochu víc, dokonce jedna plotýnka nebyla vypnutá. No nejsem pyroman? S varnou konvicí mám zážitek z práce. To byla ještě konvice celkem novinkou a byl to ten typ s nezakrytou spirálou. Kolega si do ní nalil ráno mléko a zapnul. Zbyl nám jen ten smrad.

Diskuzní téma - TRAPASY
lvice
148 příspěvků 7.11.08 07:42
Hurá !!!

Už jsou pryč. Děkuji tomu kdo je odstranil.

Diskuzní téma - spam
lvice
148 příspěvků 19.9.08 09:10
Že by to bylo toto?

Možná že už to mám. Tady je odezva z jiného servru, kde jsem se taky ptala. Vypadá to pravděpodobně a zdroj mi příde vzhledem k zaměření vzdělání důvěryhodný. ............................................
je to plod dřínu hlavatého, původem z Číny a Himaláe, plod později červená.

http://www.hununpa.cz/…/article.php?…

Diskuzní téma - Zná někdo tuto rostlinu?
lvice
148 příspěvků 18.9.08 07:17
Děkuji

Esmeraldo za vložení obrázku. Já bych se tedy dovnitř určitě podívala, ale podařilo se to utrhnout nějaké dívčině s kterou se neznám. Já jsem to viděla růst vždy jen mimo dosah mých 160 cm. .

Diskuzní téma - Zná někdo tuto rostlinu?
lvice
148 příspěvků 17.9.08 08:02
Zná někdo tuto rostlinu?

Minulý týden jsme viděli v Maďarsku keř s plody - viz obrázek.
Nevíte náhodou někdo o co jde?

http://www.zena-in.cz/…ba/album.asp?…

Omlouvám se, přesto že jsem si vytiskla článek o vkládání odkazů, nějak se mi to nedaří. Takhle by to mělo jít taky. A.

Diskuzní téma - Zná někdo tuto rostlinu?
lvice
148 příspěvků 6.3.08 11:27
Tvaroh

Nejen vegetariánovi zachutná náplň z tvarohu ochuceného solí a česnekem. Mám vyzkoušeno. Dobrou chuť.

Diskuzní téma - Náplně do slaných závinů
lvice
148 příspěvků 29.11.07 11:58
Uskladnění vánoční štoly.

Tak jsem upekla poprvé v životě štolu. Použila jsem tvarohové těsto s práškem do pečiva. Poraďte mi prosím někdo, do čeho ji mám zabalit a kam schovat. Když už ji ubráním před rodinou, aby mi třeba nezplesnivěla. Děkuji.

Diskuzní téma - Uskladnění vánoční štoly.
lvice
148 příspěvků 13.8.07 10:55
Ančovičky

Dobrý den. Čím, co dostanu v běžné sámošce a lahůdkách na menším městě nahradím ančovičky? Děkuji za případné odpovědi.

Diskuzní téma - Ančovičky
lvice
148 příspěvků 6.8.07 13:14
Zavařovat v obyčejném papiňáku lze.

Ozuývám se trochu pozdě a omlouvám se za to. Nejsem si jistá jak vypadají twist uzávěry. Při druhém zavařování dávám také tolik vody jako poprvé, možná by stačilo i míň.

Diskuzní téma - Zavařování v papiňáku
lvice
148 příspěvků 22.6.07 11:53
Zavařovat v obyčejném papiňáku lze.

Dělám to už léta. Zvláště maso obdělané na dovolenou. Připravím si většinou gulášek nebo vepřové na kmíně, dám do sklenice - tak 2 cm od vrchu nechat volno, zadělám víčkem (zamačkávacím pomocí hlavy nebo otočným - sklenka od majolky). Dno papiňáku vystelu papírem - stačí leták z Penny, vložím sklenice, natočím vodu tak do 1/4 výšky sklenic, zadělám papiňák a když začne na mě syčet, ztlumím sporák na minimum a zahřívám takto asi půl hodiny. Pak to nechám zadělané ještě vystydnout. Pokud si to budu brát příští týden na chalupu, budu to přechovávat většinou v chladnu a hned to tam sním - tak tento postup stačí. Pokud to budu konzumovat za delší dobu nebo si to budu si to brát například pod stan do teplých krajin (mnohonásobně vyzkoušeno) - tak nechám jednou zavařené sklenice v pokojové teplotě a druhý (klidně třetí) den je opět vložím na papír do papiňáku a zavařování zopakuji. Doporučuji takto zavařit jen základ na jídlo. Nějakou zeleninu, naředit a zahustit doporučuji až při otevření konzervy a přípravě ke konzumaci. Maso zavařováním nijak dramaticky nezměkne. Nevím čím to je, protože ovoce i zelenina ano. To nechávám jen velice krátce, jak to začne syčet tak vypnu (mám elektriku) a asi po 5 minutách z hrnce vysvobodím. Mám vyzkoušeno na rybízu. Občas dělám ,,čalamády" z různých zbytků zeleniny, takže se na ty 2 sklenky nevyplatí vytahovat hrnec. zeleninu nechám tak 8 minut. Jak co, něco i méně, chce si to vyzkoušet. Snad jsem ti alespoň trochu pomohla. Měj se pěkně.

Diskuzní téma - Zavařování v papiňáku
lvice
148 příspěvků 15.5.07 07:46
Kam v Jičíně?

Může mi někdo doporučit kam na oběd v Jičíně? Děkuji.

Diskuzní téma - Kam v Jičíně?
lvice
148 příspěvků 28.3.07 10:43
...

Není tam sice všechno, ale je toho dost.
http://www.e-knihovnicka.cz/archiv.htm

Diskuzní téma - Knihovnička Recepty
lvice
148 příspěvků 15.2.07 04:56
Pokud to není nic vážnějšího,

než přecitlivělé dásně, je nutno nejlépe vždy při čistění zubů jemně masírovat dásně kartáčkem na zuby. Nepomůže to hned, pár měsíců to trvá. Krvácely mi dásně snad odjakživa, taky jsem na to vyzkoušela ledacos. Tuhle jednoduchou radu mi dala jedna paní zubařka a je to neuvěřitelné, ale funguje.

Diskuzní téma - Poraďte, co pomáhá na krvácení dásně
lvice
148 příspěvků 8.11.06 14:18
Co s konzervou mušlí?

Obdržela jsem konzervované mušle, snad uzené v oleji. Může mi někdo poradit jak je mám zužitkovat? Jen tak sníst třeba s chlebem, nebo je to lepší nějak včlenit do nějakého salátu, na těstoviny a pod? Děkuji.

Diskuzní téma - Co s konzervou mušlí?

Zobrazit všechny příspěvky uživatele lvice »

Napsat uživateli lvice zprávu   Přidat uživatele lvice do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz