Labužník Liva02

Score: 0 Registrován od: 19.09.10, naposledy on-line 21.8.18 09:44
Počet příspěvků v diskuzích: 31 Litvínově 8

Web: http://www.unas.bloka5.cz
Skype: j.liva
Práce: v důchodu

 
Labužník Liva02
31 příspěvků 22.2.06 01:04
Kyselo od Krakonoše

V tomto receptu je návod na kvásek i na výborné kyselo, který jsem získal v Krkonoších v horské hospodě, kde jsem ho jedl a moc mi chutnalo. Čím je kvásek starší, tím je kyselejší.

Diskuzní téma - Kvásek na kyselo
Labužník Liva02
31 příspěvků 22.9.05 22:40
...

Nakládám rajčata stejně jako okurky. Přidávám česnek a feferonku.

Diskuzní téma - Sterilovaná rajčata
Labužník Liva02
31 příspěvků 11.4.05 00:30
Z obyčejného hořčičného semena to nejde.

To je hořčice bílá. Ta správná se jmenuje hořčice černá./Brukev černá./

Diskuzní téma - Dá se v Česku nebo na Internetu koupit Ruská hořčice v prášku?
Labužník Liva02
31 příspěvků 10.4.05 02:08
Dá se v Česku nebo na Internetu koupit Ruská hořčice v prášku?

Kamarád mi přivezl trochu hořčičného prášku z Ukrajiny, té hořčici se nic nevyrovná. Francouzká je slabý odvar.

Diskuzní téma - Dá se v Česku nebo na Internetu koupit Ruská hořčice v prášku?
Labužník Liva02
31 příspěvků 18.10.04 23:15
Tekvica nelúpaná pražená solená

Známá mi ji koupila na na Slovensku, jsou to dýňová semena, dají se sehnat v ČESKU? Chutnají mi pouze neloupaná. Prosím doporučte mi internetový obchod, kde si je mohu objednat.

Diskuzní téma - Tekvica nelúpaná pražená solená
Labužník Liva02
31 příspěvků 29.8.04 01:29
Zkus MEDUŇKU, nebo MÁTU, obojí je výborné.

Pěstuji na balkoně a přidávám čerstvě utržené.

Diskuzní téma - Sheeba - zelené koření pro ochucení čaje
Labužník Liva02
31 příspěvků 29.8.04 01:11
Koriandr v Česku, běžně pěstuji na balkoně.
Diskuzní téma - Kde sehnat cerstve cilantro / koriandr?
Labužník Liva02
31 příspěvků 1.5.03 21:56
Pouze uvaření, chutnají jako drštky.

V další úpravě, kterou jsem neuvedl, se nasekají na jemno, smíchají s máslem, česnekem, strouhankou, petrželkou, někdo přidává ještě vařený žloutek, morek, sardelku a vloží
se zpět do vyvařených ulit /voda s octem a solí/, vytřených máslem, vršek ulity možno
posypat sýrem, já mám nejraději oštěpek a dají se zapést do
trouby nebo pod gril. Dobří jsou též obalení v trojobalu, nebo v těstíčku a upečení
na másle, posypepe petrželkou a pokapeme citronem, potom chutnají podobně jako nejlepší houby.

Diskuzní téma - Šneci
Labužník Liva02
31 příspěvků 28.4.03 12:29

Mezi Mostem a Litvínovem v půli cesty je odbočka na Jiřetín,
a tam si můžete koupit živé PSTRUHY, které před vámi přímo
chytí. Asi 3 pstruzi na 1 kg za 125 kč. Každý den.

Diskuzní téma - Mohl by mně někdo říct...
Labužník Liva02
31 příspěvků 20.4.03 18:23
I jenoduchá příprava je složitá.

Jí se jenom to, co vidíme, když šnek leze.
Nasbírané šneky vložíme do vroucí vody a povaříme, po chvíli se uvolní z ulity, vytáhneme je vidličkou.
Použijeme pouze nohu, zbytek vyhodíme.
Nasypeme do umyvadla kilo soli a šnečí nohy v soli řádně promneme, abychom se zbavili slizu a opláchneme.
Nyní je vaříme v Papiňáku společně s masoxem minimálně hodinu do měkka.
Teprve nyní jsou připraveni na další kuchyňskou úpravu.
Chutnají jako drštky, kterými se také nahrazují.
Doporučuji připravovat alespoň 100 velkých šneků.

Diskuzní téma - Šneci
Labužník Liva02
31 příspěvků 20.4.03 17:26
LIBEČEK (n. Liebstockwurzel, a. Lovage, l. Levisticum officinale)
Diskuzní téma - libecek
Labužník Liva02
31 příspěvků 20.4.03 16:52
Mandle z Pouti

Zná někdo recept na mandle v cukru /načervenalé/, které prodávají na Poutích?

Diskuzní téma - Mandle z Pouti
Labužník Liva02
31 příspěvků 29.3.03 15:28
Ne Babeta ne!

Souhlasím s tebou, že Babeta nestála za nic.

Diskuzní téma - TORTELA
Labužník Liva02
31 příspěvků 25.3.03 20:44
Jen tak a ne jinak se staneme štíhlými.

--převzato z ----www.doktorka.cz---------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------
Proč se v Německu tak mnoho hovoří o dietách a odtučňovacích kúrách, je americkým expertům o štíhlosti nejasné.
V USA totiž blednou pojmy dieta a kalorie více a více od té doby, co jsou odhaleny mechanismy štíhlé linie.
Vitaminy a jiné biolátky nejenom aktivně pobaví, udělají fit, uzdraví, ale zároveň zeštíhlují.
Každý člověk se může stát na dlouho štíhlý docela bez diety, slibují noví odborníci na štíhlost, obzvláště na kalifornské vysoké škole - centru zdravotní revoluce.
Rozhodují o tom tři biochemické procesy v našem těle.
Nejprve se musí dostat tuk z tukových polštářů na břiše a hýždích do krve.
Za druhé musí tuk z krve do buněk a za třetí se musí tuk spálit v tělesné buňce.
Když jen jeden z těchto mechanismů není ve své kůži, nikdy a vůbec nezeštíhlíme, a je docela jedno, kolik diet absolvujeme.
U většiny obézních a s nadváhou jsou v adipocytech (tukových buňkách) uzavřeny triglyceridy (molekuly tuku) jako v bankovním trezoru.
Nové a nové triglyceridy proudí nezadržitelně dovnitř a namačkají se do již bez tak naplněné ošklivě žluté buňky a žádná z molekul tuku nemá chuť opustit buňku.
Je to osudné, protože tukové buňky mohou přijímat neomezené množství tuku.
Tukové buňky obézního člověka jsou až 100krát větší než u štíhlých osob.
Mikroskopicky droboučké klíčky k otevření adipocytů mají v prstech jen stresové hormony.
Vždy při stresu potřebuje organismus novou energii, to jest tuk jako pohonnou látku.
Proto jsou nadledvinky plně napěchovány surovinou pro produkci stresových hormonů - adrenalinu.
Tyto molekuly stresu jsou aktivní při hladu, tělesné činnosti, nízké hladině cukru nebo při každé formě stresu.
Vyplaví se k tukovým buňkám a uvolní tam triglyceridy, které jsou napojeny a odtransportovány krevními bílkovinami, albuminy. Večer ve spánku je jen málo stresu a sotva nějaký pohyb, přesto jsou každou vteřinu tělesné buňky zásobovány pohonnými látkami.
Příroda si proto opět vymyslela geniální nápad: růstový hormon. 70 minut po usnutí uvolňuje podvěsek mozkový v mezimozku mikroskopicky maličká množství růstového hormonu, noční stresový hormon, do krve.
Molekuly hormonu otevřou tukové buňky a uvolní molekuly tuku, které mohou být použity pro tvorbu energie.
Růstové hormony udržují zvířata ve volné přírodě štíhlá a fit. Starají se o to, aby tuk nemohl být na dlouho ukládán do buňky, ale využíván pro tvorbu energie.
Z těchto důvodů jsou časně ráno ptáci, vysoká zvěř, zajíci, veverky a jiná zvířata nabiti energií.
U našich dětí to není nic nového.
Růstovému, nočnímu hormonu můžete poděkovat za to, že zůstanete hubenými a ráno výkonní.
Kdybyste vzali podvěsek mozkový mezi palec a ukazováček a stiskli jej, vystříkla by jen voda a růstový hormon.
Ostatních devět hormonů je obsaženo jen v minimální koncentraci. Zeštíhlující hormon je v přírodě tedy velmi cenný.
Mnoho lidí s nadváhou a obézních má ale velmi nízké hodnoty růstového hormonu v krvi, protože jejich podvěsek mozkový není správně živen.
Vlastní aktivní, totiž noční fáze odtučnění u nich neexistuje. Američtí biochemici proto nabízejí zázračný tip: pozdě večer před ulehnutím ke spánku snězte jedno sousto masa, ryby nebo drůbeže (asi 30 gramů) společně s citronem.
Kdo není schopen kousat do citronu, může vypít šťávu (ale žádnou šťávu z obchodů!).
Z této kombinace připravuje podvěsek mozkový celou noc růstový hormon a současně probouzí hormon ACTH (adrenokortikotropní hormon).
Je produkován při ranním rozednívání, když podvěsek mozkový svou produkci růstového hormonu brzdí.
Také ACTH je stresový hormon užírající tuky.
Druhým stupněm na cestě k zeštíhlení je podpora vstupu tukových molekul cirkulujících v krvi do buněk.
K tomu účelu má metabolismus zvláštního pověřence, totiž karnitin, kvazivitamin.
Sedí na buněčné membráně, a když vidí plavat kolem molekulu tuku, uchopí ji a zavleče do nitra buňky k mitochondrii, kamnům buňky.
Tam je tuk zhodnocen v sílu a vitalitu. Avšak pozor! Bez karnitinu a jiných substancí se tuk v buňce nikdy nespálí.
Místo toho cirkuluje v nebezpečné koncentraci v krvi a můžeme si jenom nechat zdát o tom, že zeštíhlíme.
Zatímco molekuly tuku díky karnitinu nyní šťastně přistály v tělesné buňce, musí být ještě spáleny.
To se podaří jen tehdy, je-li přítomen topič, který zapaluje energetická kamna.
Tento topič se jmenuje se tyroxin, je to hormon z naší štítné žlázy. Bez tyroxinu zůstanou kamna chladná.
Lidé se sníženou funkcí štítné žlázy mají proto sklon k tloustnutí. Molekula tyroxinu je složena ze dvou třetin ze vzácného stopového prvku jódu a z jedné třetiny ze základního stavebního kamene tyrosinu, který je převážně v mase, rybách, drůbeži a nízkotučném sýru.
Při dostatečných zásobách těchto surovin ve štítné žláze, produkuje tento orgán velikostí ořechu denně jednu setinu gramu tyroxinu.
Ta vystačí k tomu, aby po dobu 24 hodin zapalovala všechna kamna v 70 bilionech buněk.
Spojení stopového prvku a bílkoviny, stejně jako jeho jednoduchá struktura, způsobují lehkou zranitelnost molekul tyroxinu volnými radikály.
Je atakována jako jedna z prvních substancí v krevní dráze. U mnoha lidí se podaří pouhým 20 % molekul tyroxinu vyplavených ze štítné žlázy proniknout do buněk.
Lékaři proto velmi často mylně diagnostikují: Vaše štítná žláza nepracuje bohužel správně.
Ve skutečnosti funguje štítná žláza často lépe, ale její hormony jsou v krvi zničeny, a proto jsou koncentrace hormonů v krvi stále nízké.
Molekuly tyroxinu však mají speciálního ochránce- vitamin C.
Když třikrát až pětkrát denně sníme čerstvé ovoce, zvýší se podstatně hladina vitaminu C v krvi a v tomto prostředí se volné radikály již necítí dobře.
Neodváží se pak vůbec vstoupit do krve.
Tak se dostanou citlivé molekuly tyroxinu do buněk a mohou konečně navodit proces spalování.
Tip pro zeštíhlení: Vitamin C a tyrosin se ostatně podstatnou měrou podílejí na produkci všech stresových hormonů: Tyrosin jako součást a vitamin C jako šéf produkce.
Tip pro zeštíhlení: Užívejte mnoho cukrů, ale výhradně v jejich nejzdravější formě: ovoci, salátu, zelenině, bramborách, celozrnných produktech a neloupané rýži.
Zakázány jsou: normální chléb, těstoviny, loupaná rýže, cukr a všechny sladkostí a také sladké nápoje.
Jsou povoleny: několik skrojků bagety, talíř salátu nebo koktejl z krabů.
Tři až pětkrát denně jíst čerstvé ovoce a večer před uložením ke spánku jedno sousto masa, ryby nebo drůbeže s citronem.
Přísní vegetariáni mohou nahradit maso nízkotučným sýrem a sojovými produkty.
Vegetariáni jsou i bez toho zřídka tlustí.
zdroj: Klaus Oberbeil - Fit s vitamíny
Napsal(a): liva - 25.03.2003 - 19:48

Diskuzní téma - Jen tak a ne jinak se staneme štíhlými.
Labužník Liva02
31 příspěvků 25.3.03 10:22
Hotobady palačinky

Palačinky náplň: umeleme společně, Guláš/zbytek/ s čabajkou, a podusíme s lečem, přidáme smetanu s moukou, vydusíme na potřebnou hustotu k naplnění.
Naplníme, a opečeme na oleji. Někde je ještě obalují v trojobalu. Podávají se s teplou smetanovou omáčkou nebo čalamádou.

Diskuzní téma - prosím recept na Hotobady palačinky
Labužník Liva02
31 příspěvků 25.3.03 09:20
Americká smažená

Stehýnka, uleželá v osolené a opepřené citronové šťávě, obalená
v trojobalu, smažená na oleji, posypaná petrželkou.

Diskuzní téma - Hledám recept na přípravu žabích stehen
Labužník Liva02
31 příspěvků 25.3.03 08:55
Hrnec na rýži - zbytečnost!

Vyzkoušejte: Vemte hrnec ve kterém vaříte třeba těstoviny a nalejte do 3/4 vodu, osolte, kápněte olej a dejte vařit.
Do vroucí vody vsypte propláchnutou rýži /cedník/, zamíchejte
a vařte 10 - 12 minut bez poklice. Můžete ochutnat jestli už je
podle Vaší představy. Prolejte cedníkem, propláchněte a můžete
podávat. Léty vyzkoušený recept.

Diskuzní téma - Hrnec na rýži
Labužník Liva02
31 příspěvků 24.3.03 15:31
Pečenáče-špičkový nálev

1 a 3/4 l vody, 1/4 l vína, 1/4 l octa, 10 lžiček cukru, 6 lžiček soli,
8 ks nové koření, 5 ks hřebíček, 3 bobkové listy, 1 lžička hořčičného semene, 6 ks pepře. Vše se spolu 5 min. povaří. Necháme vychladnout a studené vlijeme na ryby.
Ryby obalíme v mouce, bílku, opět v mouce a upečeme.
Nejlepší jsou sledě nebo makrely.

Diskuzní téma - Pecenace-kdo zna recept
Labužník Liva02
31 příspěvků 24.3.03 15:20
TORTELA

V 80tých letech se myslím, v Libereckých pekárnách, pekla
„Tortela Jana“, byla to buchta lehoučká, nadýchaná jakoby
vatová. Prodávala se ve vaničkách z alobalu, politá citronovou polevou. Byla moc dobrá. V žádné kuchařce není uvedená, velice rád bych sehnal recept. Zkoušel jsem mnoho receptů,ale nebylo to ono. Jestli někdo pozná
o co jde a ví jak nato, byl bych rád, kdyby mi zaslal recept
nebo ho zveřejnil. Díky.

Diskuzní téma - TORTELA

Zobrazit všechny příspěvky uživatele Labužník Liva02 »

Napsat uživateli Labužník Liva02 zprávu   Přidat uživatele Labužník Liva02 do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz