Labužník jandule02

Ikonka uživatele Labužník jandule02
Registrován od: 03.11.05, naposledy on-line 19.04.18 10:09
Počet příspěvků v diskusích: 1089 už ne v Praze, zaplať pánbůh

Práce: právník
Koníčky: dělání, dělání, chmury z hlavy zahání, dělání čehokoli je lék.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 13.12.17 12:08
Aneb vyhánění čerta ďáblem

Já se osobně domnívám, že pokud je maso řádně skladováno a zpracováno, botulin neobsahuje ani se v něm nevytvoří. Dobré tepelné zpracování je samozřejmě základ. Vždycky mě děsí, když vidím na obalech potravin (nikoli suchých) neuvěřitelnou dobu použitelnosti. Řekla bych, že cílem je ona prodloužená trvanlivost uzenin tak, aby se vše dobře prodalo. Takže podle mého ano, rychlosůl omezí nebo dokonce zcela zabrání tvorbě nežádoucích bakterií, ale je to účelové - dobře prodejné zejména. V posledních letech však již osvěta pokročila a hodně lidí čte složení výrobků a snaží se výrobky s takovými přídavnými látkami nekupovat. U některých to přechází zase do druhého extrému, ale to je již mimo toto téma.

Diskusní téma - Praganda
Labužník jandule02
1089 příspěvků 11.01.17 17:30

Ani Polpo není k zahození (budova Quadrium, vedle Maye ve Spálené ul. v Praze)

Diskusní téma - Italská kuchyně
Labužník jandule02
1089 příspěvků 03.06.14 16:54

U Klepišů nakupuji i nadále pravidelně. Několikrát se stalo, že jsme to nestihli a nakoupili v Globusu či jinde - např. ve farmářské prodejně na Bruselské na Vinohradech. Nevím, ale pořád se mi zdá, že uzeniny jsou u Klepišů nadprůměrné, od doby, kdy jsem psala minulý příspěvek rozšířil sortiment např. o pršut, již zmiňovanou telecí paštiku a jeho grilovací klobásy taky nejsou k vyhození. Špekáčky a párky jsou vůbec nejlepší co jsem kde měla. Ale to je samozřejmě subjektivní názor. Poslední dobou občas koupíme šunku v Lidlu na Spořilově - u samostatného pultu, taky není špatná.

Diskusní téma - Sehnat dobré uzeniny je skoro nemožné
Labužník jandule02
1089 příspěvků 09.10.13 13:19

P. S. Na rozdíl od birkana však plním syrovou směsí.

Diskusní téma - Celé kuře pečené plněné mletým masem
Labužník jandule02
1089 příspěvků 09.10.13 13:17

Nemusí tam být ani housky, ani vejce. Maso drží samo o sobě. Na koření se můžete vyřádit - může to být opravdu od Šumavy k Tatrám. Od ryze bylinkového až po curry, třeba. Jestli nemáte zkušenosti s vykostěním kuřete, jukněte na můj recept na drůbeží roládu. Je to zaručený a mnohokrát odzkoušený postup.

Diskusní téma - Celé kuře pečené plněné mletým masem
Labužník jandule02
1089 příspěvků 08.10.13 08:11

Tlačenku děláme tak 4 x do roka, 2 x při zabíječkách a 2 x krůtí. Pokud je pojidlo přírodní, tj. z vepřových kůží, tak mraznička nevadí. Když ale použijeme želatinu, tak zvodnatí. Proto si vždycky při zabíječce prasat uděláme do zásoby „takovéto“ z kůží. Nakrájíme na čtverce a zamrazíme. Pak se dá udělat tlačenka kdykoli a z jakéhokoli masa. Celá tlačenka jde mrazit taky, ale je to trochu znát na chuti. Je lepší rozmrazovat pomalu přes lednici.

Diskusní téma - Mražení tlačenky-sulcu
Labužník jandule02
1089 příspěvků 04.10.13 08:34

Rajčata milujeme a proto je pěstujeme v hojné míře. Léty jsem přišla na to, že nejlepší je nic nevymýšlet a podívat se k jihu. Takže: rajčata rozdělit na obyčejná a masitá. Masitá spařit, oloupat, dát do zavařovaček a zalít šťávou z těch obyčejných - na kousky vařit, propasírovat, zredukovat. Pak to všechno zasterilovat. Pak v zimě stačí otevřít

Diskusní téma - Jak zavařit rajčata či je jinakak uchovat přes zimu
Labužník jandule02
1089 příspěvků 01.10.13 08:11

Když podliješ králíka na víně kuřecím bujonem z kostky, pochybuju, že někdo pozná, že jí králíka na víně.

Diskusní téma - Vývar - vždy domácí nebo i z kostky?
Labužník jandule02
1089 příspěvků 01.10.13 08:09

Ale hippolyto, já od začátku říkám, že je každého věc, kolik času a energie chce každý péči o vlastní žaludek a potažmo tělo věnovat. A mimochodem, víš, že hovězí maso, které koupíš v obchodě (tedy většinou)je maso, které se zpracuje do 24 hodin od smrti zvířete a tedy trpí v podstatě rigorem mortis? Proto je úprava dosti problematická. Ale když koupíš býčka, necháš 2 dny ve visu a teprve poté zpracuješ, je maso úplně jiné? A když koupíš prasátko, krmené pěkně podomácku bramborami, event. dalšími klasickými metodami, je maso úplně jiné? A nevím, jak kdo, ale u nás se z mrazáku nevyhodí nic. Všechno se zpracuje. To je mimochodem taky o plánování vzhledem k zásobám. Ale, jak říkám, každý podle svého.

Diskusní téma - Labužničení za málo peněz - existuje?
Labužník jandule02
1089 příspěvků 30.09.13 12:49
ucitelas

Víte, ono se někdy zaměňují pojmy. Něco jiného je nacpat do určitého pokrmu náhražku, která nemůže být plnohodnotná (viz mascarpone do Tiramisu), ale to nic nemění na tom, že lze vařit výborně, z plnohodnotných a přitom relativně levných surovin - móda italských a franckouzských surovin je sice hezká, ale mnohdy nesmyslná. Např. taková hezká česká koprová omáčka, křenová omáčka, nebo fazolky na kyselo - to už pomalu nikdo ani nezná, zcela pohlcen lososem, olivovým olejem, mozarellou a t. p. Nevěřili byste ale, jak jde ušetřit na jídle jenom tím, že zásadně používám prvosuroviny - tj. žádné polotovary (kupované knedlíky, hotové kořenící směsi, mražené zeleninové směsi atd..Pokud je možnost, vyplatí se i zahrát si trochu na řezníka - koupit třeba velkou krůtu za příznivou cenu a zpracovat ji včetně vývaru. Je to hodně o pracnosti - kolik času kdo hodlá věnovat tomuto koníčku.

Diskusní téma - Labužničení za málo peněz - existuje?
Labužník jandule02
1089 příspěvků 30.09.13 12:26

Hippolyto, já nemyslela Maggi jako polévkové koření. Já myslela tu univerzální chuť Podravky, různých polévek z pytlíků a pod. A bohužel tu samou chuť mají i bujonové kostky - a to dokonce i ty „bio“. O tom to je., že to má všechno podobnou chuť.

Diskusní téma - Vývar - vždy domácí nebo i z kostky?
Labužník jandule02
1089 příspěvků 30.09.13 12:21

Dělávala jsem dětem docela často různé pomazánky. Jako základ jsem zpravidla používala žerve nebo tvaroh, ale občas také tavený sýr. Můžete tvořit docela pestře, přidat i nadrobno nasekanou zeleninu (ředkvičky, cibulku, okurku, papriku apod), které by děti mnohdy nesnědly.

Diskusní téma - Svačina pro děti
Labužník jandule02
1089 příspěvků 30.09.13 08:58

P. S. - mě prostě univerzální „Magi chuť“ vadí, jaksi všechno sjednotí do jedné příchuti a to asi nemá být.

Diskusní téma - Vývar - vždy domácí nebo i z kostky?
Labužník jandule02
1089 příspěvků 30.09.13 08:57

On je možná rozdíl mezi tím, jaké má kdo možnosti. Já prostě koupím kosti a kus hovězího ořezu u řezníka (což ve městě většinou nejde), nasadím do zavařovacího hrnce a pustím na 80°C přes noc. Ráno zcedím, redukuji, až je množství tak akorát. Pak nechám zchladit, seberu tuk a dávám do pytlíčků - jednoporcovek a pak do mrazáku. V podstatě frekvence je asi tak jednou za čtvrt roku. Je docela příjemné, že polévka je hotová opravdu coby dup a vývar je po ruce i na věci, kde se třeba ani maso nedává, např. hříbkové rizoto atd.

Diskusní téma - Vývar - vždy domácí nebo i z kostky?
Labužník jandule02
1089 příspěvků 18.07.13 08:10

Nemohu si pomoci, ale musli opravdu nemusím. Většinou jsou strašlivě přeslazené, i ovoce bývá přislazované. Co takhle normální pestrá snídaně? Čaj, pečivo, šunka, sýr, vejce, čerstvá zelenina?

Diskusní téma - Proti nadváze bojujte snídaní
Labužník jandule02
1089 příspěvků 24.04.13 12:28
Nemohu si pomoci

Udíme dvakrát do roka, nakládáme jen do obyčejné soli. Uzené je krásně růžové, ne šedivé. A šunka? Je sice o něco bledší, ale šedá ne. Zato ji může jíst i má dvouletá vnučka. Ta „neškodlivost“ není přeci všechno. Ona želatina a sojová mouka v uzeninách asi taky není až zas tolik škodlivá, ale je to k jídlu?

Diskusní téma - Praganda
Labužník jandule02
1089 příspěvků 17.09.12 15:36
Taky můj problém

Určitě držím palce, jedna rada - výživová poradkyně, která mi psala redukční dietu mě upozornila, že je nutné jíst poměrně hodně mléčných výrobků, říkala, že ani tak nezáleží na tom, aby byly nízkotučné, ale pokud možno do 3%. Je to prý kvůli tomu, že při redukční dietě, zejména u žen po 40 může dojít k odvápnění kostí. Takže ať žijí jogurty!

Diskusní téma - Moje hubnutí
Labužník jandule02
1089 příspěvků 16.08.12 08:12
Na Rychtě

Jestli se někdo zatoulá do blízkosti Máchova jezera, ať si trochu zajede do Jestřebí a zkusí oběd či večeři v hostinci Na Rychtě. Sice trochu dražší, ale stojí to za to.

Diskusní téma - Na Rychtě
Labužník jandule02
1089 příspěvků 15.02.12 14:29

Dřív jsem si taky myslela, že je to každého osobní věc. Ale moje dcera má dobrou kamarádku. Jsou stejně staré. Kamarádka se v pubertě, pánbůh ví proč najednou rozhodla, že bude veganka. Mladý organismus zřejmě vydrží lecos, takže žádné viditelné potíže neměla. Pak se vdala a asi tak za rok chtěli s manželem rodinu. Přišla do jiného stavu a potratila. To se opakovalo ještě dvakrát. Zjistilo se, že důvodem je kritický nedostatek železa. Dostala pilulky a zobala. Opět otěhotněla, tentokrát to vydrželo až do konce, ale dítě se narodilo chudokrevné a se špatně vyvinutými kyčlemi - nedostatek kolagenu a vápna. A musím říci, že když jsem o tom příležitostně mluvila se svým gynekologem - tak jeho reakce byla docela vypovídající - jen obrátil oči v sloup.

Diskusní téma - Veganů stále přibývá...
Labužník jandule02
1089 příspěvků 11.01.12 08:27
Statenický mlýn

Před Vánocemi jsme byli s přáteli na večeři ve Statenickém mlýně, Statenice.
Myslím, že se tam jí opravdu dobře, navíc tam dělají hrozně dobrý čaj. Doporučuji(asi je dobré si rezervovat místa).

Diskusní téma - Statenický mlýn

Zobrazit všechny příspěvky uživatele Labužník jandule02 »

Napsat uživateli Labužník jandule02 zprávu   Přidat uživatele Labužník jandule02 do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz