Na e-shopu vanilkove-lusky jsme vanilku na kupovala už několikrát, zatím spokojenost nejvyšší, za ty ceny velmi dobrá kvalita. Tahiti a Bourbon vanilka voní každá trochu jinak, sama to ale popsat přesně nedokážu, ta Tahiti mi přišla ve vůni sladší/jemnější, ale zároveň intenzivnější než Bourbon vanilka. Asi nejlepší je koupit oba druhy a sama porovnat.
KatyX

Počet příspěvků v diskuzích: 11 Brno
- Oblíbené recepty
- Kde diskutuji
- Založená témata
- Disk. příspěvky
Černý a zelený karadamom se výrazně liší jak ve vůni, tak
i v chuti. Mně osobně černý kardamom voní hodně silně
kořenitě a tak trošku po asfaltu (teda samotná tobolka voní z blízka
silně asfaltově, z hotového jídla nic takového necítím), chuť je velmi
intenzivní a dost specifická. Černý se používá (pokud vím) jen do
slaných jídel (indická kuchyně - karí). Používají se celé tobolky
černého kardamomu a z pokrmu se před jídlem vyndávají.
Bombajské
kuřecí karí (tohle mi moc chutná, všeho koření kromě chilli dávám
dávku dle receptu, chilli dávám polovinu, zas tak zvyklí jako Indové na
ostré jídlo nejsme)
Zelený kardamom mi voní méně kořenitě, absolutně neasfaltově. Používají se buď celé tobolky (do slaných jídel typu karí), nebo pak jen samotná, z tobolek vyndaná, tlučená semínka hnědé až černé barvy (do cukroví, rýžové kaše apod.) Zkusila jsem dát tlučená semínka místo citrónové kůry do lineckého, upečené tvary jsem ničím neslepovala ani nepotírala polevou, byly z toho výborné sušenky ke kávě.
A mně naopak připadá kouzelné vařit sezónně z lokálních potravin.
Tento tok jsem se báječně těšila na chřest (byl, slovenský, na jahody (a
tento týden byly - naprosto úžasné). A teď čekám na červená voňavá
rajčata. Minulý týden byl i čerstvý kopr. Inspiraci, co vařit, hledám ve
starých kuchařkách, např od Kejřové, Sandtnerové.
Neb jsem městský člověk bez zahrádky, tak sázím na kouzlo odběru přímo
od farmáře nebo přes jednoho jediného prostředníka - z jedné farmy
zeleninu a ovoce (odběr v prodejně zdravé výživy), od druhého vepřové a
hovězí maso (nechávám si dovézt do práce). Z dalších farem objednávám
sýry, tvaroh, máslo. Mléko kupujeme z automatu … a nepřevařujeme, za
tyho víc než čtvrt roku nám po něm nic nebylo. Popravdě řečeno, asi
strávím víc času nakupováním, ale užívám si to, no a manžel taky, jí
teď věci, které by dřív nepozřel. Mrazák mám, ale většina věcí
v něm pobude tak max. měsíc (nachystané maso, hotová jídla jako je
guláš nebo boloňská omáčka, knedlíky a noky a samozřejmě domácí
vývar).
Já mám ráda Kinderketchup od Zwergenwiese (prodejny zdravé výživy). Chutná dost podobně jako domácí od mojí babičky (ta dává trošičku hřebíčku a určitě přidává jabla).
Já mám 2 plastová prkýnka od Tchiba, jedno větší a jedno menší - obě jsou bílá a mají měkčí šedé, asi silikonové okraje, takže rozhodně nekloužou. Také se nekroutí, drží tvar líp jak dřevěná (vypadají podobně jako tyhle http://www.amazon.com/…ingboards-20 jen mají širší ty tmavé silikonové okraje.
Tohle maso vážně není na minutku, doporučuju dusit nebo udělat pečeni (ale špikovanou, jinak to bude suché).
Dle tohoto" Pokaždé když opékám kuřecí nebo jakékoliv maso, uvnitř je ještě nedodělané a na povrchu už se mi připaluje." mi to spíš připadá, že smažíš při moc vysoké teplotě.
Bohužel, Guspe je již definitivně zavřené.. ale mám dobrou zprávu
- skvělé sýry (hlavně holandské, ale parmezán mají, pokud vím, taky) koupíte v Brně v poměrně nově otevřené prodejně Cheesy na Pekařské 10.
V Brně je k sehnání řecký jogurt (balení 1kg) v prodejne Zdravý život na ulici Lidické (www.zzbrno.cz). Mozzarellu z buvolího mléka a také sýr halloumi mají v prodejně Guspe na náměstí Svobody (www.guspe.cz).
ten pudink se musí uvařit hustší, nechat vystydnout (jde pak vykrajovat lžící) a pak uz jen naplnit listové těsto