KatyX

Ikonka uživatele KatyX
Score: 0 Registrován od: 20.12.04, naposledy on-line 3.1.12 20:50
Počet příspěvků v diskuzích: 11 Brno
 
KatyX
11 příspěvků 14.5.11 20:09

Na e-shopu vanilkove-lusky jsme vanilku na kupovala už několikrát, zatím spokojenost nejvyšší, za ty ceny velmi dobrá kvalita. Tahiti a Bourbon vanilka voní každá trochu jinak, sama to ale popsat přesně nedokážu, ta Tahiti mi přišla ve vůni sladší/jemnější, ale zároveň intenzivnější než Bourbon vanilka. Asi nejlepší je koupit oba druhy a sama porovnat.

Diskuzní téma - Pravá vanilka
KatyX
11 příspěvků 10.12.10 19:36
Zelený a černý kardamom

Černý a zelený karadamom se výrazně liší jak ve vůni, tak i v chuti. Mně osobně černý kardamom voní hodně silně kořenitě a tak trošku po asfaltu (teda samotná tobolka voní z blízka silně asfaltově, z hotového jídla nic takového necítím), chuť je velmi intenzivní a dost specifická. Černý se používá (pokud vím) jen do slaných jídel (indická kuchyně - karí). Používají se celé tobolky černého kardamomu a z pokrmu se před jídlem vyndávají.
Bombajské kuřecí karí (tohle mi moc chutná, všeho koření kromě chilli dávám dávku dle receptu, chilli dávám polovinu, zas tak zvyklí jako Indové na ostré jídlo nejsme)

Zelený kardamom mi voní méně kořenitě, absolutně neasfaltově. Používají se buď celé tobolky (do slaných jídel typu karí), nebo pak jen samotná, z tobolek vyndaná, tlučená semínka hnědé až černé barvy (do cukroví, rýžové kaše apod.) Zkusila jsem dát tlučená semínka místo citrónové kůry do lineckého, upečené tvary jsem ničím neslepovala ani nepotírala polevou, byly z toho výborné sušenky ke kávě.

zelený kardamom
černý kardamom

Diskuzní téma - Kardamom
KatyX
11 příspěvků 20.6.10 16:39
Re: sezónní potraviny

A mně naopak připadá kouzelné vařit sezónně z lokálních potravin. Tento tok jsem se báječně těšila na chřest (byl, slovenský, na jahody (a tento týden byly - naprosto úžasné). A teď čekám na červená voňavá rajčata. Minulý týden byl i čerstvý kopr. Inspiraci, co vařit, hledám ve starých kuchařkách, např od Kejřové, Sandtnerové.
Neb jsem městský člověk bez zahrádky, tak sázím na kouzlo odběru přímo od farmáře nebo přes jednoho jediného prostředníka - z jedné farmy zeleninu a ovoce (odběr v prodejně zdravé výživy), od druhého vepřové a hovězí maso (nechávám si dovézt do práce). Z dalších farem objednávám sýry, tvaroh, máslo. Mléko kupujeme z automatu … a nepřevařujeme, za tyho víc než čtvrt roku nám po něm nic nebylo. Popravdě řečeno, asi strávím víc času nakupováním, ale užívám si to, no a manžel taky, jí teď věci, které by dřív nepozřel. Mrazák mám, ale většina věcí v něm pobude tak max. měsíc (nachystané maso, hotová jídla jako je guláš nebo boloňská omáčka, knedlíky a noky a samozřejmě domácí vývar).

Diskuzní téma - Sezónní potraviny
KatyX
11 příspěvků 6.6.10 20:08
...

Já mám ráda Kinderketchup od Zwergenwiese (prodejny zdravé výživy). Chutná dost podobně jako domácí od mojí babičky (ta dává trošičku hřebíčku a určitě přidává jabla).

Diskuzní téma - kečup
KatyX
11 příspěvků 1.2.10 17:41
prkénko

Já mám 2 plastová prkýnka od Tchiba, jedno větší a jedno menší - obě jsou bílá a mají měkčí šedé, asi silikonové okraje, takže rozhodně nekloužou. Také se nekroutí, drží tvar líp jak dřevěná (vypadají podobně jako tyhle http://www.amazon.com/…ingboards-20 jen mají širší ty tmavé silikonové okraje.

Diskuzní téma - Skleněné prkénko
KatyX
11 příspěvků 23.1.10 13:34
Falešná svíčková??

Tohle maso vážně není na minutku, doporučuju dusit nebo udělat pečeni (ale špikovanou, jinak to bude suché).

Diskuzní téma - Falešná svíčková??
KatyX
11 příspěvků 2.12.09 16:02
Re. smažení

Dle tohoto" Pokaždé když opékám kuřecí nebo jakékoliv maso, uvnitř je ještě nedodělané a na povrchu už se mi připaluje." mi to spíš připadá, že smažíš při moc vysoké teplotě.

Diskuzní téma - smažení
KatyX
11 příspěvků 6.6.08 11:15
Guspe a Cheesy

Bohužel, Guspe je již definitivně zavřené.. ale mám dobrou zprávu

  • skvělé sýry (hlavně holandské, ale parmezán mají, pokud vím, taky) koupíte v Brně v poměrně nově otevřené prodejně Cheesy na Pekařské 10.
Diskuzní téma - Parmezán
KatyX
11 příspěvků 13.4.07 15:03
Brno - sýry. řecký jogurt

V Brně je k sehnání řecký jogurt (balení 1kg) v prodejne Zdravý život na ulici Lidické (www.zzbrno.cz). Mozzarellu z buvolího mléka a také sýr halloumi mají v prodejně Guspe na náměstí Svobody (www.guspe.cz).

Diskuzní téma - Brno - sýry. řecký jogurt
KatyX
11 příspěvků 12.2.06 20:24
...

ten pudink se musí uvařit hustší, nechat vystydnout (jde pak vykrajovat lžící) a pak uz jen naplnit listové těsto

Diskuzní téma - Lístkové šátečky s pudinkem

Zobrazit všechny příspěvky uživatele KatyX »

Napsat uživateli KatyX zprávu   Přidat uživatele KatyX do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Houbová smaženice Houbová smaženice
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz