Jarka7

Score: 0 Registrován od: 30.09.05
Počet příspěvků v diskuzích: 208 Břeclavi

http://jaruna7.bloguje.cz/

Web: http://http/…rofil/jarka7
ICQ: 347-459-832
Skype: j777771
Práce: podnikatelka na volné noze
Koníčky: Zajímá mne vše, co nám příroda poskytuje. Publikuji, napsala jsem 6 knih, mám Agenturu B, spol. s r.o. (reklama výrobků malých a středních firem)

 
Jarka7
208 příspěvků 27.12.07 11:00
Bible domácího pečení

Manku, já si nebyla schopna poradit a pokusů jsem udělala tolik, že jsem chleby naplnila šufle mrazáku. Nakonec, hnána svým instinktem, jsem koupila knížku R.L.Beranbaumové Bible domácího pečení, někde na internetu. Je tam fůra teorie, ale super informace o pečení chlebů atd. Já mám na všechno ráda moooc teorie. Od té domy nemám trable a daří se mi i pečení, na které bych si dříve vůbec netroufla. Vím, knížka je drahá, ale sehnala jsem ji s 20% slevou. Do chlebového těsta strouháme 1-2 včerejší uvařené brambory. Zůstává dlouhou vláčný. Na do zadělávací vody dávám běžně polovinu podmáslí.
Upozorňuji, že nejsem žádný expetr. Jo, máte pravdu, veškerou mouku vždy prosívám kvůli provzdušnění, i na jiná pečiva. Zdravím J. Určitě to po čase vychytáš

Diskuzní téma - Odlehčení struktury chleba
Jarka7
208 příspěvků 24.12.07 20:40
Omluva za překlep

v nadpisu.
Mám vás všechny moc ráda, ráda jsem mezi vámi a doufám, že moje přítomnost nikomu nekazí náladu.
Všem mlsným jazýčkům hodně nových kulinářských požitků v roce 2008 přeje Jarka

Diskuzní téma - Omluva za překlep
Jarka7
208 příspěvků 21.12.07 11:42
Všem labužníkům přáníčko od srdce

Milí labužníci,
dovolujeme si vám všem popřát krásné Vánoce a skvělý, úspěšný rok 2008, plný zdraví, výborných receptů.
Vaši Jarka7 a Brumík

Diskuzní téma - Všem labužníkům přáníčko od srdce
Jarka7
208 příspěvků 18.12.07 13:19
Všem labužníkům a labužnicím a jejich rodinnám

Dovolujeme si Vám všem popřát radostné prožití svátků, hezké chvilky u stromečku, klid a pohodu. A do celého roku 2008 všem Vám a Vašim rodinám hodně elánu a hlavně zdraví přejí
Jarka7 a Brumík

Diskuzní téma - Všem labužníkům a labužnicím a jejich rodinnám
Jarka7
208 příspěvků 18.12.07 13:12
Gratulace k svátku

Bali, vše nejlepší k Tvému svátku Ti přeje Jarka a Brumík

Diskuzní téma - Gratulace k svátku
Jarka7
208 příspěvků 13.12.07 19:05
Teď jsem si uvědomila, že

lisuji tvary sušenek na vál. Pak přenáším na plech špachtlí.

Diskuzní téma - Lis na těsto
Jarka7
208 příspěvků 13.12.07 18:48
Dotazy pro mne aneb Jarka7 non stop u mailu

Ahoj, pokud chcete, napište dotazy a pošlete na e-mail: j.teplikova@bvx.cz
Budu se těšit. Váš zájem také potěší.
Hezký advent přeje všem Jarka7

Diskuzní téma - Dotazy pro mne aneb Jarka7 non stop u mailu
Jarka7
208 příspěvků 13.12.07 15:55
Florentýnce, Bali a Sněhurce

veliké poděkování za obrovské množství práce na knížkách.
Kéž všem autorkám přeje štěstí a knížky nechť se líbí a prodávají.
Jarka s Brumíkem
Všem hezké prožití vánočních svátků a hodně elánu do dalšího psaní!!

Diskuzní téma - Florentýnce, Bali a Sněhurce
Jarka7
208 příspěvků 13.12.07 15:48
Sněhurce- gratulace

Sněhurko,
všechno nejlepší k zítřejším narozeninám přeje
Jarka s manželem

P.S. Ať se vaše nová knížka líbí všem. Držím palce

Diskuzní téma - Sněhurce- gratulace
Jarka7
208 příspěvků 11.12.07 15:29
Ještě jednou kontakt na mé bloguje-kopíruji ze zadávání

http://jaruna7.bloguje.cz/

Jení důvod, proč by se kontakt neměl zdrařit. Busu se těšit. Jarka

Diskuzní téma - zazvor
Jarka7
208 příspěvků 10.12.07 15:52
Vaření v parním hrnci

Vážení a milí labužníci, když nemám informace, vždy se na vás obracím s prosbou o pomoc. Tentokrát spíše za manželova šéfa. Koupil manželce parní hrnec a rozhodl se držet dietu. Začal shánět recepty, ale asi nemá trpělivost a nebo má problémy jako já, moc nic.
Moc vás prosím, naveďte mne na recepty v parním hrnci, ale prosím bez ryb. je alergik. Děkuji mnohokrát za vaše názory a zkušenosti. Hezké prosincové dny přeji všem a děkuji předem. Jarka

Diskuzní téma - Vaření v parním hrnci
Jarka7
208 příspěvků 10.12.07 14:29
z netu o éčkách

http://ecka.xf.cz/
http://ecka.zbynekmlcoch.cz/
http://www.jitrnizeme.cz/view.php?…, z toho cituji:
Mezi příznivě působící látky můžeme zařadit
E 100, 101, 140, 150a, 160a, c, d, e,161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306 - 308, 322, 410, 440, 901, 948

Přijatelné pří:,–(y
E 141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325 - 327, 334, 350 - 352, 363, 406, 460, 470b, 551 - 553, 640, 650, 902 - 904, 920, 949, 1102, 1103

Látky méně vhodné
E 150b, c, d, 153, 160b, f, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297,330 - 332, 335, 337, 353, 354, 400 - 404, 407, 415 - 418, 420 - 422, 425, 445, 461, 463 - 466, 469, 470 - 475, 481 - 483, 491 - 495, 500 - 504, 508 - 511, 514 - 517, 524 - 530, 554 - 559, 570, 574 - 579, 585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 956, 957, 965 - 967, 999, 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1520

Nepříznivě působící pří:,–(y
E 120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280 - 283, 338 - 341, 343, 355 - 357, 380, 385, 405, 407a, 412 - 414, 432 - 436, 442, 444, 450 - 452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520 - 523, 535, 536, 538, 541, 620 - 635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1410 - 1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1518

Látky s výrazně nepříznivými účinky
E 102, 104, 110, 122 - 124, 127 - 133, 142, 151, 154, 155, 180, 210 - 224, 226 - 228, 230 - 233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310 - 312, 320, 321, 512, 905, 927, 944, 952, 954

Tento seznam může být užitečný pro hrubou orientaci, jen s jednou výhradou. Nebere v potaz množství pří:,–(y v potravině. K tomu jedno varování: E 249 a E 250 jsou dusitany, E 251 a E252 jsou zase dusičnany. Přidávají se v koňských dávkách do uzenin, aby měly tu správnou barvu. Co vy na to maminky, napájející svoje dětičky drahou vodou „bez dusitanů“, ale na druhé straně krmící je nádherně růžovou šunčičkou?
Ještě jeden odkaz
http://www.potravinova-alergie.info/…ory-ecka.php
Za nejserioznější mám odkaz na ofic. stránky:
http://www.szpi.gov.cz/…/article.asp?…

Třeba si nahledáš i další informace. Hezký den Jarka

Diskuzní téma - ...
Jarka7
208 příspěvků 4.12.07 11:34
Sušenky z lisu

Mám lis na těsto snad 25 let a díky naší hospodyni jsme přišly před léty na fígl, aby byly sušenky super hezké i dobré. Pokud jsme postupovaly podle receptů, které byly v krabici, nic pohledného ani moc chutného z lisu nevycházelo. Naše zlatá Marka různým kombinováním zjistila, že problém je v tuku. Pokud se použije pravé máslo, jsou sušenky super. Pokud se zadělává s jinými tuky, výsledek je tvrdý a nezvhledný. Těsto (hustota) jako na linecké a zá:,–(ně z chladničky. Mohu přidat vyzkoušený recept, který dělám každý rok několikrát. Hezké výsledky přeje Jarka

Diskuzní téma - Lis na těsto
Jarka7
208 příspěvků 28.11.07 12:38
Poděkování za vaše názory.

Závěr: sušičku jdeme koupit a basta. Rozhodly chlupy ze zvířat, nedostatek sušicích prfostorů a moje lenost.

Diskuzní téma - Jakou koupit sušičku prádla?
Jarka7
208 příspěvků 27.11.07 14:06
Poslední calta z netu

Calta - středověký recept

Doba přípravy: 60 min.
Autor: Miloslav Hrdý
Počet porcí: 6

Ingredience:
625g pšeničné mouky (hladká a polohrubá 1:1), 300g mletého cukru, 300g loupaných mandlí nebo vlašských ořechů, 100g kandovaného ovoce (dýně, pomerančová kůra dle chuti), 1 lžíce mleté skořice, 2 celá vejce,1 šálek teplé vody, 30g droždí, 150g rozpuštěného másla

Postup přípravy:
Z ingrediencí vypracovat těsto, vytvarovat do tvaru malých chlebů a péci na vymaštěném plechu, před pečením potřít rozšlehaným vajíčkem. Zázrak středověkých mistrů cukrářských je na světě!

Diskuzní téma - Calta
Jarka7
208 příspěvků 27.11.07 14:00
Calta-další informace z netu

Recept na caltu z Ukrajiny
Vůbec nejstarším českým pokrmem byly calty. O jejich existenci víme už ze 14. století. Z generace na generaci ubývalo na jejich chuti a jakosti, zato jim přibývalo na kráse. Původní jednoduchý chlebový vzhled calt se měnil na ,,húsky", ,,pletence", ,,vrkoče", ,,štědrovky" - z calt časem vznikly vánočky, jejichž tvar měl vzdáleně připomínat betlémské dítě zabalené v peřince. V Praze kdysi pekli calty caletníci, většina z nich žila a živnost provozovala v krásné staroměstské ulici, která se dodnes jmenuje - Caletná…

Co kdybyste si místo vánoček upekli pravou staročeskou caltu? Tento recept je prý starý přes dvě stě let - nedá se to už ověřit - přesně odpovídá technologii užívané našimi předky před šesti stoletími…

Calta se připravuje z pšeničné mouky, kteráž se zadělá 625g s 500g cukru, 375g loupaných, na proužky nakrájených mandlí, 125g krájeného citronátu (není-li citronát, lze nahradit kandovanou dýní), lžící tlučené skořice, 2 rozkloktanými vejci, koflíkem vody a se 4 g uhličitanu amonného. Místo něj můžeme použít 30 g droždí. Z dobře propracovaného těsta se udělají 4 podlouhlé calty. Měly by se trochu podobat šišce chleba a být nižší. Na plechu je před pečením potřete rozšlehaným vejcem. Calta se krájí ještě teplá.
Připravil Veronika Hubáčková, 7.C

Diskuzní téma - Calta
Jarka7
208 příspěvků 27.11.07 13:52
informace z netu

Calta
moučné pečivo, polský koláč,. placka, vdolek nemazaný, jenž se láme a mlékem paří; také vánočce jméno toto dáváno. Dále [Calta] na Mor. Valašsku jméno bochníku (pecínku) ovčího sýra (brynzy).
Ani letos nebude chybět!

Štědrovice, pletanka, pletenice, húska, štědrovečernice, štricka, štrucla, calta, ceplík, žemle… – těmito všemi jmény se jí říkalo. Ať už však ponese jakékoliv jméno, zůstane jistě i v následujících letech součástí snad nejkrásnějších svátků v roce.

Neviditelný pes:
První recept je podle mé babičky, ona tomu říkává jídlo chudých a ne pro návštěvy. Mě to ale od mala moc chutná a mám to společně s vůní horké melty spojeno se svým dětstvím. I babička vaří bez receptu a mně kdysi nadiktovala jen ty ingredience, váhové poměry byly pro mě velký oříšek:

Babiččiny calty
Na 12 placek:
80 dkg hladké mouky + 1 prášek do pečiva
2 vejce
3 dcl mléka ? lžičky soli Škvarky
20dkg sádla
5 dkg másla
15dkg máku
Vše se na vále smíchá a prohněte a vypracují se placky o průměru cca 8 cm. Placky trochu po prášku vyběhnou. Já je ještě sypu hrubozrnnou solí, babička ne. Ta je taky jí jen tak k té meltě, ale já jako obvykle děsně ráda „klouzavější“,tak je přimáznu máslem. Mňam!

Možná, že je to ono. Když, tak dej vědět. Jarka

Diskuzní téma - Calta
Jarka7
208 příspěvků 25.11.07 19:36
Slazení se stevií

Mrkni na www.jaruna7.bloguje.cz

Tvůj úproblém vidím v tom, že nepoužíváš „zralé“ listy. Pěstování v zimě, to je spíše „přezimování“. Rostlina se má zatáhnout a pouze přežít zimu. Ve světlé místnosti, teplota 10 °C. Zalévat mírně.

Diskuzní téma - Stevie
Jarka7
208 příspěvků 25.11.07 19:11
Mouka z jedlých kaštanů

Včera jsme byli s manželem ve Vídni na trhu. Našli jsme hned dva výrobce mouky z jedlých kaštanů.
Vollkraft, 500 g za €6,50 a nebo
SONNENTOR Švýcarsko, € 4,99 za 200 g
Shira, dej na Labužníka nějaký dobrý recept s touto moukou. Budeme se těšit

Diskuzní téma - Gaštanová múka
Jarka7
208 příspěvků 18.11.07 21:32
Florentýnko, přeji mnoho vděčných čtenářů.

Jsem moc napjatá a zvědavá. Držím palce, přeji mnoho spokojených čtenářů, kuchařek i kuchařů a jen a jen doufám, že knih od Tebe bude přibývat.
Moc pozdravů a hezkých přání

Diskuzní téma - Kuchařka pro dceru

Zobrazit všechny příspěvky uživatele Jarka7 »

Napsat uživateli Jarka7 zprávu   Přidat uživatele Jarka7 do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Cuketové placky Cuketové placky
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz