JanP

Score: 0 Registrován od: 24.01.06, naposledy on-line 4.1.13 23:06
Počet příspěvků v diskuzích: 141
 
JanP
141 příspěvků 5.5.11 20:48
súhlas

Nič iné neviem dodať.

Diskuzní téma - Kopírované recepty
JanP
141 příspěvků 5.5.11 19:40
kvasinky vinne aj nevine

Zdravím priateľu.
Prakticky z každého ovocia v záhrade sa dá urobiť víno, ktoré chutí.
Keby bol pán boh odporca alkoholizmu, nedopustil by aby v prírode prebiehalo kvasenie, pri ktorom vzniká alkohol. Môj syn mi ale tvrdí, že to dopustil nie pre ľudí, ale aby žili vínne mušky. Ale priatelia, ruku na srdce, kedy by vinne mušky zúžitkovali všetok ten alkohol?
Vínne kvasinky kúpiš v hociktorom obchode so záhradkárskymi potrebami. A ak sa vyznajú, ponúknu ti aj živnú soľ, čo tiež nie je na zahodenie. Používam ju, víno s ňou lepšie naštartuje.
Je lepšie pridať ušľachilé kvasinky, pretože tie vedia z muštu vyťažiť viac alkoholu ako divoké kmene.
Nuž priateľu, 3ťavu z ovocia riedime s vodou v pomere 1:3, niekedy 1:2. Ak je ovocie málo sladké ba naopak kyselé (napr. ríbezle), je treba pridať cukor. V rozličných príručkách a návodoch sa dočítaš, koľko cukru treba pridať. Ak máš muštomer, zmes určená ku kvaseniu by mala mať cukornatosť aspoň 18. Menej, je buď víno kyslé alebo v ňom prebehne octové kvasenie. A naopak, ak by mal základ cukornatosť cez 25-29, bude problém s naštartovním kvasenia. Tento problém poznajú výrobcovia medoviny, kde sa vyžaduje vysoká cukornatosť základu.
Prvé kvasenie prebieha búrlivo. Fľašu alebo demižón je treba plniť len asi do 3/4. Po 6 týždňoch sa víno stočí, poriadne okoštuje a ešte nechá dokvasiť. Stočením sa totiž prevzdušní a dobehne v ňom kvasenie.
Na slávu božiu teda na zdravie! :roll:

Diskuzní téma - Jak správně kvasit domácí víno?
JanP
141 příspěvků 21.4.11 01:23
Nezúzaj!

Gabi, nezúfaj, ak nemáš cukrovú repu, dá sa to aj bez nej. Tá však dodáva šalátu svojskú chuť. Ale bez chrenu to nemá cenu :roll:

Diskuzní téma - Červená řepa
JanP
141 příspěvků 13.4.11 02:12
Nuz.....

V nasej rodine cviklu = cervenu repu nikdy nezavarame ale ju uchovavame cez zimu tak ako zemiaky.
Pri roznych prilezitostiach (vianoce, velka noc a pod) sa sa repa vyberie a uvari.
Teraz uvediem nas stary rodinny recept, ako robila salat z cvikle moja babka a ako ho mame radi.
Z pivnice sa vyberie dostatocne mozstvo cvikle a prida sa k toku (ak je) asi 1/3 cukrovej repy. Bulvy sa ocistia a umyju. Daju sa spolocne varit po dobu asi 1 hod.
Uvarene sa necha vychladnut a olupe. Cervena i cukrova repa sa nastruhaju do vacsej misy. Kto ma rad na jemno, nech si posluzi.
Zoberie sa poriadny kus chrenu a postruha sa na jemnom struhadle do zmesi. (Bez chrenu to nema cenu. :roll: )Kto nemoze koreniste, da chrenu menej.
Podla mnozstva masy, prida sa niekolko lyzic oleja, panensky olivovy je vitany.
Dalej sa prida mala lyzicka soli, polievkova lyzica octu a kedye je tam cukrova repa, cukrom mozeme trosku setrit a pridat ho len podla chuti.
Pridame stipku kminu(rasce)a pripadne feniklu alebo anyzu.
Pomiesame, ochtname a dochutime.
Vyborne k udeninam, rozlicnym masam a zabijackam.

Diskuzní téma - Červená řepa
JanP
141 příspěvků 2.2.06 12:53
nekucharsky prispevok

Caba bolo kedysi v Uhorsku mesto s najvacsim poctom slovensky ohovoriacich obcanov. Ak sa mylim opravte ma. Urcite patrilo do skupiny dolnozemskych miest, kde mal slovensky zivel silne zazemie. Aj dnes su tam este slovenske skoly a ine institucie. Podobne ako v Bacskom Petrovci…
A vraj povodna cabajka je z horneho Uhorska privezeny vyrobok a casom sa len zmodifikoval v novych pomeroch.

Diskuzní téma - nekucharsky prispevok
JanP
141 příspěvků 2.2.06 07:20
...

Ziadny velky problem.
Zavaraninove flase s pipravenym ovocim ci zeleninou sa uzatvoria a nastavaju na plech. Podleju sa vodou Aspon 1/2 l aby v nej pohare stali. Voda sa pocas sterilizacie nesmie odparit - teda treba doliat ak treba.
Ak mate trubu s termostatom, nastavit ho najviac na 100 st. C. Ak nie, treba dat slaby rezim.
Pocas procesu pasterizacie treba kontrolovat, ci nevystupuju v zavaranine bublinky. Ak ano, treba trubu vypnut a nechat vychladnut. Malo by to trvat asi 20 min.
Pozor, nedavat chladne flase do rozohriatej truby. Rovnako treba dat pozor pri dolievani vody. Je nebezpecie, ze praskne flasa.
Chce to viac skusenosti ako presneho rezimu.

Diskuzní téma - Zavařování v troubě
JanP
141 příspěvků 25.1.06 14:06
chlieb nas kazdodeny

Pri peceni chleba treba dodrzat dve za:,–(ne veci. Cesto riadne vymiesit a vytvorit mu podmienky aby dobre nakyslo. Pri:,–(y, prilohy, suroviny… je to dost variabilne. Kolko narodov, tolko chlebov.
Mam niekolko klasickych receptov. Jeden ako piekla chlieb moja babicka.

Diskuzní téma - chlieb nas kazdodeny
JanP
141 příspěvků 25.1.06 13:50
autorske prava v kuchyni

Ak si pri zverejnovanom recepte pamatam zdroj mojich vedomosti, rad ho uvadzam. Ak nie sorry.
Aj sam rad privitam, ked kolega kuchtik zverejni zdroj svojej mudrosti.
Myslim si vsak, ze v tejto rubrike nie je potrebne drzat sa striktne autorstva. Napr. recept na domaci chlieb ktory som posielal do zahranicia zaujemcovi, sa mi vratil v slov. rozhlase od autora, ktoremu som recept posielal. Podivne su cesty receptov…
Pri tom to bol postup ako piekla chlieb moja babicka… Mam sa urazat?

Diskuzní téma - Staročeské kuchařství
JanP
141 příspěvků 25.1.06 07:18
kvasnice?

V tomto pripade urcite nejde o ale o vinne kvasinky.

Diskuzní téma - domácí martiny,cinzano nebo cora

Zobrazit všechny příspěvky uživatele JanP »

Napsat uživateli JanP zprávu   Přidat uživatele JanP do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz