Janelita

Score: 0 Registrován od: 01.02.08, naposledy on-line 20.11.11 19:32
Počet příspěvků v diskuzích: 93
 
Janelita
93 příspěvků 1.2.11 13:48
Duplicitní recepty

Mám návrh k duplicitním receptům. Mohly by se zavést dvě kategorie receptů - soukromé/neviditelné a veřejné/viditelné. Ty soukromé by standardně viděl jen jejich autor. Pokud by se objevil další duplicitní recept, byl by přesunut do kategorie Soukromé a neotravoval by ostatní. Takto by se postupně mohla zpracovat a vyčistit celá databáze Labužníka a byly by ponechány jen první či nejlepší verze receptů. Případně by každý nově zadaný recept mohl být nejdříve soukromý a až po prověření (adminem či skupinou dobrovolníků z řad respektovaných a zkušených uživatelů) by byl zveřejněn.

Soukromé recepty by bylo možné prohledávat zatržením políčka „Prohledávat i soukromé“ ve vyhledávači, případně by byly k dispozici přes profil autorů. My, kteří o duplicitní recepty nemáme zájem, bychom se nemuseli probírat dlouhým seznamem skoro stejných receptů. Vyhovělo by se tak i těm, kteří si sem pomalu kopírují všechny své rodinné recepty. Vysvětlovat jim, že duplicitní recepty sem nepatří, je tak jako tak boj s větrnými mlýny.

Nevýhodou je - kromě potenciálních sporů o to, který recept je ten nejlepší - pracnost tohoto systému, ale na druhou stranu tady máme labužníky, kteří u mnoha nových receptů nelitují času a vyhledají autorovi identický recept, který již v databázi je. Myslím, že kdyby tito uživatelé místo toho klikli na tlačítko „Ponechat v soukromých“ či „Přesunout do veřejných“, nebyla by to moc velká zátěž.

Diskuzní téma - Duplicitní recepty
Janelita
93 příspěvků 30.11.10 18:13

Tak třeba nějaké suroviny? Kus kvalitního parmazánu? Nebo dárkovou poukázku do Cheesy? Domácí čatní či povidla?

Diskuzní téma - Co nadělit kuchaři, který už všechno má?
Janelita
93 příspěvků 23.11.10 14:27
Uvažovala jsem o něm...

… ale čím více jsem o něm četla, tím méně se mi líbil. Nezpochybňuji jeho kvality, jenže já vařím ráda (mám to jako oddechovou aktivitu) a tento pomocník by vlastně všechno udělal za mne. Až to bude aktuální, raději si pořídím KitchenAid - ten za mne udělá hrubou práci, nikoli všechno.

Pokud někdo umí německy a zajímá se o Thermomix podrobněji, doporučuji toto fórum se stovkami receptů a tipů: http://www.wunderkessel.de/forum/

Diskuzní téma - Využíváte v kuchyni někdo termomix?
Janelita
93 příspěvků 9.6.10 21:36
...

Pokud nevadí, že by to nebyl moc nóbl jazyk, napsala bych „akorát do pusy“. Němci na to mají krásné slovo „mundgerecht“, které jim upřímně závidím.

Diskuzní téma - Otázka pro angličtináře
Janelita
93 příspěvků 24.11.09 18:28
Ořechové rohlíky

Dobrý den,

nemá někdo recept na ořechové rohlíky, které kromě pekáren nabízí např. i Billa a - pokud se nepletu - i Albert? Jsou z tmavého, křupavého těsta, které není slazené, a uvnitř jsou pomleté ořechy. Vypadají trochu jako grahamové rohlíky, jen jsou spíše šedé než hnědé a jsou více zahnuté než běžné rohlíky.

Děkuji.

Diskuzní téma - Ořechové rohlíky
Janelita
93 příspěvků 2.9.09 13:40
...

Tak pozor, slovník na centrum.cz obsahuje mnoho nesmyslů a určitě bych nedoporučovala se na něj spoléhat. Seznam.cz a klikni.cz jsou na tom podobně a zjevně čerpají ze stejné databáze.

Slovník spisovné češtiny (Akademia, dotisk z roku 2007 - pravda, nikoli ten nejrozsáhlejší, který existuje) uvádí u slova „definitivní“ jen toto (pro lepší přehlednost jsem jednotlivé části rozdělila na řádky):
příd. (l) (x prozatímní)
1. konečný 3: d. řešení, považovat za d.
2. trvalý: d. místo

  • ě
    přísl.: d. se rozhodnout
  • ost, i ž

Tedy:
Soud určil, že mezi A a B definitivně je rozdíl. - špatně
Soud definitivně určil, že mezi A a B je rozdíl. - správně

Možná to byla jen nešikovná formulace, ale je zavádějící tvrdit, že použití slova definitivně „jsme si oproti angličtině jen zúžili a omezili“, protože použití tohoto slova si naopak oproti latině rozšířila angličtina (stejně jako u notoricky známých slov „actually“ a „eventually“). My jsme jej převzali z románských jazyků (možná přes němčinu) a používáme jej stejně jako ony. V žádném z románských jazyků, které znám, neznamená „definitivamente“ „určitě“. V italštině se to kupříkladu řekne „decisamente“ či „certamente“. Latinu jsem sice nikdy systematicky nestudovala a starší verze románských jazyků také ne, ale velmi pochybuji, že tomu tak dříve bylo a že zrovna angličtina, která je mimochodem posouváním původních latinských slov proslulá, správný význam zachovala. „Definitivamente“ x „definitely“ najdete v každém italském seznamu falešných přátel.

Upozorňuji, že mluvím výlučně o výše uvedeném kontextu. Významnovou spojitost slova „definitivní“ a jeho příbuzných se slovem „určitý“ rozhodně nepopírám (viz třeba určitý a neurčitý člen), ale pokud se mi do ruky dostane text, kde je „definitivně“ použito ve smyslu „určitě“, „rozhodně“, budu to opravovat stejně nemilosrdně jako dosud.

Diskuzní téma - Prznění mateřského jazyka
Janelita
93 příspěvků 1.9.09 18:07
definitely

Dovolila bych si upozornit, že někteří zahraniční labužníci používají špatně slovo „definitivně“. V češtině má význam „s konečnou platností“, nikoli „rozhodně“, jako v angličtině. Takže nelze říci „mezi A a B definitivně je rozdíl“.

Diskuzní téma - Prznění mateřského jazyka
Janelita
93 příspěvků 15.4.09 22:12
...

Já jsem to nebrala jako strefování, jen jsem se zvědavě zeptala, protože si vzpomínám, že jsem z pera Glamy i Mrtvoly četla, že pracovaly v ženské věznici. Tak jsem si tyto dvě osoby - zřejmě mylně - spojila. Omlouvám se. Zlý úmysl v tom nebyl.

Diskuzní téma - Do Bohnic uz dávno patríš, Mršino!!!
Janelita
93 příspěvků 15.4.09 15:11
Glama?

Mrtvolo, tím chceš říci, že nejsi zároveň i Glama? Až dosud jsem byla přesvědčená, že ano.

Diskuzní téma - Do Bohnic uz dávno patríš, Mršino!!!
Janelita
93 příspěvků 8.2.09 12:03
...

Nebo je třeba vepřové po hodině vytáhnout, dát do hrnce rýži a vepřové na ni znovu položit?

Diskuzní téma - Kombinace jídel v římském hrnci
Janelita
93 příspěvků 8.2.09 11:53
Kombinace jídel v římském hrnci

Jsem čerstvou majitelkou římského hrnce a mám pár pochybností.

Dejme tomu, že rýže v něm trvá 30 minut, brambory 60 minut, ryba 30 minut a vepřové 90 minut (ta čísla nemám ověřena, jen jsem si tipla). Ale co když chci dělat rýži a vepřové najednou? Bude rýže po 90 minutách rozvařená? Nebo ryba na bramborách - co se stane po hodině v hrnci s rybou, která bude hotová už za půl hodiny?

Děkuji. :)

Diskuzní téma - Kombinace jídel v římském hrnci
Janelita
93 příspěvků 20.9.08 23:15
...

O té stránce jsem nevěděla, děkuji. :) Ale měla jsem na mysli ještě trochu něco jiného. V jedné aktivní diskusi zmínila jedna labužnice, že se počet příspěvků přehoupl přes stovku. Nevím, odkud to ví. Pochybuji, že to počítala.

Diskuzní téma - počet příspěvků v diskusi
Janelita
93 příspěvků 20.9.08 01:00
počet příspěvků v diskusi

Dá se nějak zjistit, kolik příspěvků je u kterého receptu? Myslím, že ano, ale nevím, kde to najít.

Děkuji.

Diskuzní téma - počet příspěvků v diskusi
Janelita
93 příspěvků 5.9.08 16:22
...

Děkuji za rady. Esmeraldo, ta škrobová moučka je bramborový škrob nebo něco jiného?

Diskuzní téma - Bramborové knedlíky
Janelita
93 příspěvků 3.9.08 14:15
...

Děkuji. A potom z toho děláš šišku nebo kulaté knedlíky? Je to i na ovocné knedlíky.

Z řídkého těsta mám strach. Nevím, jak to mám splácat dohromady, aby to drželo. Možná by se z bramborového těsta daly dělat hrnečkové knedlíky podle Šárky. :)
http://dolcevita.blog.cz/…ove-knedliky

Používáš vařené nebo syrové brambory?

Diskuzní téma - Bramborové knedlíky
Janelita
93 příspěvků 3.9.08 13:15
Bramborové knedlíky

Vím, že je tady spousta receptů, ale potřebovala bych nějaký osvědčený, který nepoužívá hrubou mouku a krupici, protože jsem v zahraničí a mouku seženu maximálně polohrubou. Jde to vůbec bez hrubé mouky? :(

Diskuzní téma - Bramborové knedlíky
Janelita
93 příspěvků 27.8.08 17:57
jehněčí maso - odblaňování

Když si koupím jehněčí žebírka, budu je muset odblaňovat? A jde to snadno? Pokud ne, budu uvažovat o jiném mase.

Diskuzní téma - jehněčí maso - odblaňování
Janelita
93 příspěvků 19.5.08 16:34
mražení pizzy

Dobrý den. :)

Právě dělám pizzu podle tohoto receptu: http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Pokud se mi povede (a vypadá to, že ano), možná si jich udělám více a zamrazím. Myslíte, že je lepší zmrazit již obloženou pizzu nebo raději jen těsto?

Diskuzní téma - mražení pizzy
Janelita
93 příspěvků 16.5.08 01:16
Aby se knedlíky nerozvařily

Existuje univerzální tip na všechny typy knedlíků (s vejci, bez apod.)? V receptech jsem viděla, že se do vody má přidat lžička octu. Neovlivní to chuť? Někteří přidávají mouku (hladkou? hrubou?) nebo škrob (lze i maizenu?).

Děkuji.

Diskuzní téma - Aby se knedlíky nerozvařily
Janelita
93 příspěvků 15.5.08 14:16
...

Děkuji. :)

Ale třeba recept, na který jsem odkázala v úvodní otázce, říká, že těsto se peče v hranatém plechu (alespoň já to tak chápu). Jak se dá upečené těsto z něčeho takového vytáhnout, když to nemá snímatelné boční stěny? Nikdy jsem takovou hranatou formu neviděla. Dělá se to na papíře na pečení, a pak se to opatrně vyklopí?

Diskuzní téma - půlení korpusu

Zobrazit všechny příspěvky uživatele Janelita »

Napsat uživateli Janelita zprávu   Přidat uživatele Janelita do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz