gurmanx

Score: 0 Registrován od: 31.08.08, naposledy on-line 27.7.15 23:23
Počet příspěvků v diskuzích: 4
 
gurmanx
4 příspěvky 19.3.13 00:20
@Labužník jandule02 píše:
Jenom ne Pragandu! Chlorid draselný není to pravé ořechové do jídla obecně a pokud někdo dělá „domácí zabíjačku“, tak není ani nutný. Maso pak působí přesoleně, i když není, má takovou jakoby pálivou „podchuť“ a celkově patří asi jen do výroben ke zrychlení procesu před uzením. Jako nováčci v chalupaření máme toto období naštěstí už dávno za sebou.

Musím nesouhlasit! Praganda je směs kuchyňské soli (99,8%) a Dusičňanu draselného (do 0,2%). Dusičňan draselný (sanytr) býval součástí střelného prachu a pro potravinářství byl užíván již od středověku. Postará se nám o červené vybarvení nakládaného masa a slouží i jako konzervant. Na klasické zabíjačce nemá co dělat, ale pokud chceme udit, je nepostradatelná. Správná jitrnička má mít šedou barvu, ale uzenou šunčičku bych šedou rozhodně nechtěl!
V takto malém množství není nebezpečný, jen se MŮŽE (ale nemusí) měnit v těle na karcinogení dusitany. Ale to je jako se vším. Pokud se to přežene, může být nebezpečný i vitamín C!
Osobně si Pragandu vyrábím sám, protože používám menší množství soli a kupovaná mi neprobarví maso tak jak chci. Dávám do 0,6% Sanytru a přidávám ještě 0,3% cukru, který ještě více podpoří probarvení.

Diskuzní téma - Praganda

Zobrazit všechny příspěvky uživatele gurmanx »

Napsat uživateli gurmanx zprávu   Přidat uživatele gurmanx do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Štika na smetaně Štika na smetaně
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz