esmeralda

Registrován od: 21.09.10, naposledy on-line 12.09.17 23:26
Počet příspěvků v diskusích: 4813 Sydney- Austrálie

Práce: tlumočnice

 
esmeralda
4813 příspěvků 05.04.17 00:39

Chlapci a děvčata, obdivuji vaši vytrvalost. Myslím, že bijete mrtvého koně.
Já, osobně, se pouštím jen do bitev, které mám šanci vyhrát.
Přesto vám přeji hodně úspěchů. :srdce:

Diskusní téma - Mazání receptů
esmeralda
4813 příspěvků 24.03.17 21:31

Tajemství je asi ve vývaru. Traduje se, že některé jsou i desetiletí staré. Též jsem se doma pokoušela, ale dnes si raději zajdu do vietnamské čtvrti a objednám si ji od pánů mistrů.

Diskusní téma - Pho polévka
esmeralda
4813 příspěvků 15.01.17 08:00

Asi jdu s křížkem po funuse. Jen bych chtěla podotknout, že dobře našlehaná 35% smetana vydrží v lednici bez problémů i dva týdny. Vyzkoušeno.

Diskusní téma - Vydrží dort v lednici
esmeralda
4813 příspěvků 02.12.16 23:52

Je tomu víc jak tři roky, co jsem tento „zázrak“ zakoupila. První nadšení bylo veliké. Podle vzoru: Nové koště dobře mete. Jistě, dá se v tom dělat spousta věcí. Ale hranolky nejsou hranolky. Velikost omezuje množství které míníte udělat a navíc je to veliký stroj který zabírá na kuchyňské lince míso, které bych využila na důležitější věci. Takže odpočívá v pokoji na horní polici ve spižírně. Ale nevyhazuji ho. Možná že mě někdy v budoucnosti vrátí ztracené nadšení a pak se bude hodit. Jak u nás doma říkáme: Change is better than Holiday.

Diskusní téma - Tefal ActiFry
esmeralda
4813 příspěvků 11.09.16 01:19

Gabi, prostudovala jsem několik stránek o Kajenských papričkách a nikde jsem nenašla indikaci, že by byly v jakémkoliv stádiu jedovaté.
Kapsaicin(rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky) může být jedovatý. Ale ten je obsažen ve všech druzích paprik. Jedná se však o veliké dávky, které člověk není schopen dobrovolně najednou požít.

Jen tak mimochodem, v češtině jsem viděla reference na Kajenský pepř (zřejmě díky zavádějícímu názvu v angličtině Cayenne Pepper. Dovoluji si upozornit, že se nejedná o pepř, nýbrž druh papriky.

Diskusní téma - Kayenský pepř
esmeralda
4813 příspěvků 08.02.16 23:05
Zakladateli tohoto serveru

Pepíčku, jestli sem ještě někdy nakoukneš…všechno nejlepší k narozeninám přeje Esme. :srdce:

Diskusní téma - ZZakladateli tohoto serveru
esmeralda
4813 příspěvků 03.01.16 00:46

Jindro, máš pravdu, na tu míchací vrtuli se leccos nachytá. Řeším to jednoduše tak, že ji přes noc dám odmočit do dřezu a ráno dám do myčky. Ta už si s tím poradí.

Diskusní téma - Tefal ActiFry
esmeralda
4813 příspěvků 08.12.15 22:26

Křupavost - konzistenční pojem. Máš naprostou pravdu. A jestli je ti jedno zda jíš kůžičku propečenou do křupava nebo vařenou, proč si nevzít šneka přímo z ulity. Konzistence bude jistě dost podobná.
Máš rád tlakový hrnec a to ti nikdo nebere. I pro mne byl dobrým pomocníkem když jsem měla na starost velký dům, dvě děti, dva psy, manžela, který nevěděl co je to vysavač, a k tomu ještě dvě zaměstnání.
Dnes mám času dost a tak si pomalu vařím, nakukuji pod pokličku a nikam nespěchám. S trochou štěstí se tam take dostaneš.
Prozatím si pěkně pošmákni na vařené kůžičce. :D

Diskusní téma - Papinův hrnec
esmeralda
4813 příspěvků 04.12.15 23:08

Možná, že by to mělo v rubrice Gastronomická inzerce, větší odezvu.

Diskusní téma - Sladké Vánoce
esmeralda
4813 příspěvků 04.12.15 23:05

Eliško, zkoušej. Ze svých zkušeností se sněhem, mohu nabídnout ještě další radu, která při mé výrobě dortu Pavlova funguje pokaždé: Sníh šlehám poctivě celých deset minut. Dostane se tím do pěny hodně vzduchu. Deset minut se zdá (aspoň mně) že nikdy neskončí, proto nařídím časovač a šlehám.

Diskusní téma - Růžové pusinky ??
esmeralda
4813 příspěvků 01.12.15 01:10
Cream of tartar

Je kyselina, která pomáhá nadlehčovat kýženou hmotu. Podobně jsko kvasnice v chlebu nebo knedlících. Není-li k mání, doporučuje se použít citronovou šťávu. Jedna lžička na dva bílky. Přeji aby se pusinky povedly.

Diskusní téma - Růžové pusinky ??
esmeralda
4813 příspěvků 04.10.15 02:14

Tvaroh si vyrábím doma sama. Jednoduché a laciné.
Do mikrovlnné nádoby naliji dva litry mléka a nechám vlnit cca devět minut (moje MV má výkon 1100W). Do horkého mléka naliji 60 ml obyčejného octa a zamíchám. Mléko se začne okamžitě srážet. Nechám ostát deset minut a přeliji do cedníku vyloženého jemným plátnem. Většinou nechám v dřezu kapat přes noc. Hey presto! Tvaroh je na světě.
P. S.: V ČR možná toho octa i trochu méně. Je silnější.

Diskusní téma - Mekky tvaroh na kolace v USA
esmeralda
4813 příspěvků 08.09.15 00:49

Hippolyta, mš pravdu. Satay jsou buráky, respektive omáčka z nich.
Též psáno Sate. Kousky masa napíchnuté na špejli a opečené. Oblíbené v Indonézii a Malayisii.
Soté je jedno z těch moderních českých „rádobycizích“ kulinářských výrazů. Na Google je toto vysvětlení: http://slovnik.vareni.cz/sote/

Diskusní téma - Soté x satay
esmeralda
4813 příspěvků 02.09.15 09:10

Už pět let vlastním značku Wenatex. Velice kvalitní. Dá se vyprat i potah matrace. Prodává se v různých velikostech i s motorem na různé naklánění a zdvíhání.

U nás v Oz velice drahá, neboť je rakouské výroby.

Do ČR je to za roh, takže by mohla být cena rozumější.
Případně by se dala i dovézt autem.

Diskusní téma - Výběr matrace
esmeralda
4813 příspěvků 27.08.15 09:25

Birkano, je mi vždy líto, když nikdo neodpovídá. Tak se tedy pokusím.

Vafle jsou právě definovány tím nevšedním vzorem, který asi bez vaflovače udělat nejde. Jelikož už o tom nějaký čas přemýšlíš, proč si neudělat radost a vaflovač sobě zakoupit. Jistě ti přinese potěšení a obdiv tvých strávníků. Přeji veselé vaflování.
:kytka:

Diskusní téma - Vafle bez vaflovače?
esmeralda
4813 příspěvků 19.02.15 23:44

Bylinky, bylinky, bylinky.

Pažitka a petrželka jsou přímo nutné. Stále po ruce při vaření. Pažitku, navíc, když vykvete modrofialovými kvítky, otrhám, dám na stůl do malé vázičky.

Zkus take Lichořeřišnici - do velkého květináče. Nejen že krásně vypadá, ale peprná chuť listů i krásných oranžových květů se náramně hodí do salátů.

Bazalka jistě najde v tvé kuchyni své použití. A jestli máte k dostání i sazeničky fialové, kombinuj ji v jednom květináči se zelenou. Nádhera.

Rormarýna je výborná k jehněčímu. Ta snad poroste všude.

Na posledním, však nikoliv nevýznamném místě - Vietnamská máta. Nemá sice s mátou nic společného, ale je to krásný aromatický keřík. Na rozdíl od koriandru je pěstování bezproblematické. Chuťově se tyto dvě rostliny podobají, proto ji používám namísto koriandru. Když začne vypadat smutně, dostane sestřih „na ježka“ a za tři týdny můžeš zase uštipovat. Mám ho v jednom květináči snad pět let.

Nežiji v Evropě a tudíž nemohu zaručit, co ti poroste, ale vyzkoušej. Přijdeš na to sama. Podívej se také na balkony ostatních lidí. Zvláště na ty obrácené na stejnou světovou stranu jako tvůj.
Přeji hodně úspěchů a hezký zelený balkon. :kytka:

Diskusní téma - Ozelenit balkón
esmeralda
4813 příspěvků 14.12.14 23:08

Dano, nikdo neodpovídá, tak se pokusím.
Plastový mlýnek na maso se mi zdá nepraktický. Kdysi se mi podařilo přetrhnout i litinový (dovezený k nám do Oz až z ČSSR). Přeci jen je třeba občas zabrat.
Vakuová přísavka? Na piškoty to možná bude fungovat, ale na tuhé maso ne. Zabereš a vše poletí. (Též vyzkoušeno na vlastní kůži.) Ne, nekoupila bych ho.

Snad se na mne soudruzi z Teskomy nebudou zlobit.
Při nedávné návštěvě jsem si v tomto obchodě zakoupila několik věcí se kterými jsem spokojená. Většina jejich zboží je vysoké kvality.

Já “melu” maso v sekacím robotu. Chce to jen trochu tréningu a povede se jak na hrubo tak na jemno. A samozřejmě se v něm dají umlet i piškoty.

Doufám, že jsem ti nevyfoukla vítr z plachet. Jen se dělím o zkušenosti. :think:

Diskusní téma - Ruční mlýnek na maso Tescoma (uchycení - vakuová přísavka)
esmeralda
4813 příspěvků 15.10.14 09:32
Blog, kam ses ztratil?

Včera jsem ti napsala několik řádků, ale vše zmizelo jako Trotsky z obrázku s Leninem. Tak tedy opakuji:

Máš definitivně pravdu v tom, že nerez je pro indukci nejvhodnější. Podle mne i nejelegantnější.

Ale pozor!! Nerezu jsou v podstatě tři základní druhy. Ale jenom dva jsou magnetické a tudíž pro indukci vhodné.

Ferritic a Martenistic jsou magnetické. Austenistic nikoliv.
(Snad nikdo nebude očekávat od profesionální překladatelky překlad zdarma. :D  )

V nemagnetických materiálech nepotečou Eddyho proudy a tudíž se nevyvine teplo.

Proto opět doporučuji: až půjdete příště na nákup nádobí pro indukci, nezpomeňte si vzít do kapsy malý magnet.

Diskusní téma - Nádobí pro indukci
esmeralda
4813 příspěvků 07.10.14 10:21
RIP

Doufala jsem, že aspoň na funus přijde více lidí.
Labužníku, odpočívej v pokoji. :andel:

Diskusní téma - Kolik času
esmeralda
4813 příspěvků 26.07.14 00:54
Manuka Honey

Pavlíku, manukový med je produkt obyčejných evropských včel, které sbírají pyl z květů Manuka tree (nevím proč tree - strom, neboť se ve skutečnosti jedná spíše o keř), který roste převážně na Novém Zélandu a ve východní Austrálii.

Tomuto medu se připisují antibakteriální účinky hraničící se zázrakem, přesto se mi nepodařilo najít toto tvrzení vědecky podložené.

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že jsem se po požití Manuka medu necítila o nic zdravější, ani šťastnější než před tím.
Med je ve srovnání s obyčejným medem o hodně dražší. Chuť se mi zdála velice nezáživná a ve srovnání např. s Yellow Box medem spíše mdlá.

Ale všechno by se mělo vyzkoušet aspoň jednou, snad už ne z jiného důvodu, než podpořit ekonomii krásné země zvané Nový Zéland, nebo také Země dlouhého bílého mraku.

Diskusní téma - Manukový med

Zobrazit všechny příspěvky uživatele esmeralda »

Napsat uživateli esmeralda zprávu   Přidat uživatele esmeralda do přátel

Přátelé uživatele

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Ořechový koláč Ořechový koláč
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz