Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Motto: Jak říkával můj manžel - hranice mezi mojí nechutně optimistickou povahou a blbostí je někdy velmi nezřetelná...
Oblíbené kuchyně: Bulharská Česká Chorvatská Francouzská Indická Italská Jordánská Libanonská Maďarská Syrská Turecká
11.4.16 14:45
Ta „mlsná huba“ byla asi hlavní inspirace. Moc dobré, zatím otestována lehká svačinka, zbytek čeká v lednici na návštěvu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 6 labužníkům11.4.16 14:43
Zapečené brambory, na Labu je receptů..hoodně…
Ale tady má každý krok v receptu smysl - a na konci je něco úplně jiného
než klasické " hodíme to všechno do pekáčku a zapečeme".
Autor receptu má pravdu - individuální zapékačky asi ano, ale
„hromadné“ zapečení má taky něco do sebe…
8.4.16 20:41
Název mne pobavil, recept docela taky…Maročani by asi koukali:-)
Ale víceméně to splňovalo požadavky na rychlovku po příletu z práce,
všechno bylo doma…dovolila jsem si přisolit a připepřit a místo masových
nudlí kousek chleba. Stejně nevím co si představit pod „masovými
nudlemi“.
Dodáním strouhaného nejlépe parmezánu a trochou bylinek by to bylo lepší,
ale to už by nebylo á la Maroko, vlastně alá Maroko.
7.4.16 12:27
Fenykl jsem dle autora receptu trochu předvařila v ocitronované osolené vodě ( asi 5 minut), pak dodusila na másle. Jako příloha ke kuřecím játrům narychlo na troše oleje, do pánve k skoro dokončeným játrům měsíčky jablka. Nic jsem nepodlévala, koření jen sůl a pepř.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům6.4.16 12:29
Bešamel jsem dělala s mlékem, jen do hotové omáčky jsem přidala maličko šlehačky, petržele hodně a nechat chvíli prolnout chutě - tak akorát po dobu dělání a vaření knedlíčků ( ty jsou uvařené hned, jen co vyplavou). S vařenými srdíčky. Splnilo mé očekávání - moc dobré.
Edit - knedlíčky jsem zavářela do vody, do omáčky jsem si netroufla. Přece jen je dost hustá, tak asi jako svíčková.
K diskuzi po receptem - není to kaldoun, není to ragú, je to petrželková omáčka s petrželkovými knedlíčky.
Edit ještě jednou večer - pokud by někoho napadlo přidat do omáčky trochu vývaru ze srdíček, tak to jsem zkusila teď při ohřátí zbytku od oběda. Posune to chuť trochu jinam, ale je to dobré.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům1.4.16 12:26
Kari jen špetičku, aby nepřebilo chuť kedluben, navíc kopr.
Moc dobré.
31.3.16 14:03
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům31.3.16 12:12
Žervé, cibulka, medvědí česnek, maličko hořčice a sůl ( mám radši ne moc našlehané pomazánky). Nic jiného netřeba. S Hermelínem chuťově ladí výborně, příště ho přidám dovnitř.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům24.3.16 15:57
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům20.3.16 14:22
Přiznám se, že jsem cibuli jen nakrájela na superjemno - odešel mi tyčák a velkého pomocníka se mi nechtělo použít. A neměla jsem mango prášek. Polda sice nepíše nic o příloze, ale rýže mi přišla jako jasná volba. Ortodoxní masožravci si mohou přidat kousek jednoduše upraveného masa - spíš kuřecí či krůtí.
Edit: smícháním zbytku rýže a květákového základu oběd na zítra do práce do krabičky - pokud to nesním dřív…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům20.3.16 12:59
Předvářela jsem chvilku košťálkem dolů, vyndala děrovačkou, pocákala oliváčem. Ve fázi květáku v kastrolku jsem zjistila, že omáčka doporučená v recepisu došla - povidla + chilli + sojovka + citron byla blesková a nakonec chutná improvizace…Dobré to bylo a rozhodně jsem to nedělala naposledy.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 6 labužníkům7.3.16 18:03
Ještě foto…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům7.3.16 13:03
Použila jsem jen hovězí, nepřidávala jsem vejce a housku, jen koření,
kopr, smetanu a hořčici, dělala mini karbošky.
Kombinace kopru, sušených rajčat, kyselých okurek ve spojení se smetanou a
žampiony vypadá opravdu dost divoce - ale je to MOC dobré!!!
3.3.16 12:57
Potřebovala jsem „zajet“ novou dortovku 16 cm průměr a chtěla jen
menší koláč, pečlivě jsem přepočítala plochu a suroviny( fakt, přes
klasický vzoreček !).
Lydie sice nepíše, že by se měla krupicová kaše nechat před
přimícháním žloutků a hlavně sněhu vychladnout, ale po 4 minutách od
odstavení z plotny mi to přišlo na přidání žloutků horké, nechala jsem
vychladnout.
„Strouhání“ jsme promíchala se sekanými brusinkami a plátky mandlí až
před posypáním jablek.
Jak jsem u receptu od Lydie očekávala - výborné.
P.S. K marcipánu mám vztah asi jako ke karamelu - takže jsem ke krupicové kaši místo marcipánu přimíchala trochu najemno mletých mandlí a dosladila agávovým sirupem.
Edit - můj negativní vztah ke karamelu mi brání vyzkoušet a vložit jinak krásný Tarte Tatin z brambor Ottolenghiho se sušenými rajčaty, kozím sýrem a bylinkami…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům2.3.16 14:49
Upravovat tepelně kapustičky a mrkev 15 minut a pak přidat syrové
brambory na větší kusy a vařit doměkka mi nějak nepřišlo úplně
nejlepší. Mrkvičku s kapustičkami na másle se solí, pepřem, tymiánem a
petrželkou jsem nechala měknout v rendlíku, mezitím uvařila brambory do
skoroměkka, přidala do rendlíku s trochou vody, ve které se brambory
vařily. Špetičku muškátu, párkrát jsem šťouchla a bylo hotovo.
Z estetických důvodů jsem chtěla před šťouchnutím vybrat několik lehce
opečených kapustiček…ale…
Moooc dobré.
18.2.16 11:49
Líbí se mi Uvaření se již líbí 6 labužníkům16.2.16 15:47
Už jsem dlouho nedělala, ale dnešní návrat zimy mne inspiroval - Anci má pravdu, je to individualistické jídlo k filmu nebo knížce do nevlídného počasí.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům10.2.16 12:14
Bez sojovky, bez sardelové pasty, sardelka až navrch. Odlehčená verze - místo másla trochu zakysané smetany, já žloutky třené s máslem nemám ráda.
Bych zapomněla - jedna půlka špatně loupatelného vajíčka nasekána do směsi.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 7 labužníkům10.2.16 12:11
Rychlovka pro nečekanou návštěvu. Tuňák ve vlastní šťávě, mrkev celer hodně nahrubo, hodně citronové kúry, ne šťávy. Klasika, která nezklame.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům