Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Motto: Jak říkával můj manžel - hranice mezi mojí nechutně optimistickou povahou a blbostí je někdy velmi nezřetelná...
Oblíbené kuchyně: Bulharská Česká Chorvatská Francouzská Indická Italská Jordánská Libanonská Maďarská Syrská Turecká
22.7.17 13:41
Upekla jsem ještě jednou, chtěla jsem si ověřit, jestli je tam nutný prášek do pečiva… I když jsem nešlehala sníh, ale jen celá vajíčka - do opravdu nadýchané pěny (nabyla do skoro poloviny mísy robota), tak tam prdopeč podle mne opravdu není nutný. Použila jsem opět ementál, sedí mi tam asi nejvíc, a doporučuji i méně oleje než je v receptu, stačí opravdu je trochu. Navrch jsem posypala plátky mandlí.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům28.4.17 12:32
Inspirací byl velmi sofistikovaný recept na hummus od Florentýny - který
přišel včera jejímu fanklubu Kuchařky pro dceru mailem, se všemi různými
vychytávkami, příprava trvá dva dny…
Chuť byla větší než jsem čekala, neměla jsem ho už řadu let, takže
jsem sáhla po piksle cizrny a za 10 minut bylo hotovo.
Světlá tahini pasta, římský kmín, česnek, sůl, citronová šťáva -
vše s citem, na talířku oliváč a řapíkatý celer na nabírání…
14.4.17 14:41
Jako každý rok..
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům14.4.17 14:37
Velikonoční linecké.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům4.2.17 13:01
Pomalé pečení provoní celý byt…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům18.12.16 15:11
Moc dobré. Změkly za tři dny. Na fotce ve společnosti ostatního cukroví, jako tyčka a ne rohlíček. To narůžovělé kolečko vzadu je podle Lydie - s Nutelou mezi, marmeládou nahoře a posněžené kokosem.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům10.11.16 15:38
Mám kořeny sice severně od Hané, ale „máčku“ si z dětství
pamatuji. Kolik rodin, tolik receptů ( ale jsem si jista, že v žádné
domácnosti tam nebyl masox a majoránka).
Můj základ - vařené brambory, kousek kořenové zeleniny, bobkáč, nové
koření, sůl, jíška, nepatrně!!! octa. Doplnění na talíři dle chuti -
vařené vajíčko, kysaná smetana, trocha proužků šunky a mrkve na másle (
klobáska by měla být v máčce, ale žádnou přijatelnou jsem
nepotkala).
V listopadovém pošmourném dni milé…
( hodnotím hodolanskou máčku a ne recept s masoxem…)
8.9.16 12:08
Tentokrát bez slaniny.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům5.9.16 09:20
Moc dobré.
Jen ty poměry surovin to chce upravit dle velikosti ( „střední“ asi
nechápeme všichni úplně stejně), hromádka brambor by měla podle mne být
minimálně stejná jako hromádka mrkve, spíš o něco víc, a vajíčka
tolik, aby to drželo pohromadě - jedno jsem přidala. Pečící papír jsem
ničím nemazala ( myslím jako tukem), sloupnout šel docela dobře.
Náplň Lučina s nadrobno šunkou, pažitkou, ždibec hořčice,
sůl, pepř.
24.8.16 12:29
Trochu volnější variace. Bez anglické slaniny, bez cibule, houby podušeny na troše másla, na závěr střik bílého vína, kousíček utřeného česneku, špetka pimente d'espelette a hodně petrželky, sůl, pepř. Uvařené čerstvé těstoviny promíchnuty s pestem ze sušených rajčat a navrch houbová směs. Dobré to bylo
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům18.8.16 16:44
Jsem taky Eva, játrovou omáčku jsem nedělala ani napamatuji, tak dnes. Je jich na Labu asi pět. Ghí, slanina, cibule, pak játra- kuřecí, špetička tymiánu a rozmarýnu, pepř, doměkka, zalila jsem vařící vodou, jen trošku. Trochu jater jsem nechala vcelku. Zbytek tyčákem dohladka, trochu smetany, přejít varem. Osolit. Jako příloha brambory šťouchnuté a trochou smetany a spoustou petrželky. Dobré.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi18.8.16 11:24
Jako tuk jsem použila ghí, zeleninu nastrouhala, kousek mrkve nakrájela na půlkolečka pro oko. V rendlíku osmahla, přidala krupici a nechala rozvonět. Zalila vařící vodou, chviličku povařila - aby zelenina úplně nezměkla , mléko, nechala přejít varem, sůl, pepř, libeček a hladkosrstá petrželka. Výborné.
Edit - ten černý flek vpravo nahoře je moje kočka na sedačce, ale
nechtěla, že prý kočičí polívku si můžu sníst sama
7.8.16 12:06
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům23.7.16 15:21
Měl to být takový caprese- krokanbušík ale další patro už nedrželo, to musím
ještě vychytat. Ale v tomhle horku rajčata, buvolí mozzarella a čerstvá
bazalka s kapkou balzamikové redukce…
23.7.16 12:35
Líbí se mi6.7.16 11:24
Kupodivu tady kuskusu v podobě salátu moc není…
Kvalitní kuskus připraven obvyklým způsobem s trochou olivového oleje -
může být ochucený. V míse našlehána zálivka - citronová šťáva, med
( nebo agávový sirup - jsem dala já), čerstvě mletá směs pepřů, hodně
pažitky najemno, stroužek utřeného česneku, sůl. Přidán ještě vlažný
kuskus, promícháno zlehka vidličkou. Rajčata, okurka, paprika na kousky, do
cedníku, posolit, nechat pustit vodu. Teprve pak vmíchat do kuskusové
směsi.
Lehké a moc dobré.
Variant je…petrželka…bazalka…feferonka…
25.6.16 16:03
Podle očekávaní moc dobré, včera příjemná lehká večeře. Vynechala jsem jen pokapání sezamovým olejem, v tom vedru mi představa čehokoli olejového nějak nesedla.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům22.6.16 20:01
Moc dobré. Neumím si moc představit dochucení octem a cukrem nakonec po
smíchání, chce to trefit ten základ s octem, cukrem vývarem.
Dovedu si představit přidání lžičky hořčice…kostiček jablek…
21.6.16 19:17
S meruňkami.
Edit. Je to fakt výborné, vánočku jsem koupila v Tescu, na její kvalitě moc nezáleží ( ale byla docela dobrá), žloutky s cukrem jsem - teda robot - šlehala do pěny. Meruňky na stejné kostky jako vánočka + plátky navrch.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům30.5.16 18:13
Karamelizované šalotky, jablka, na dochucení zbyteček fenyklu, přidán k jabkám na pánev. Kuřecí prso jen sůl, pepř, citronová šťáva. Moc dobré, šalvěj by to ještě zvedla, ale sušenou se mi tam dávat nechtělo.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům