Ahoj Babi,
těch 50kg je maximální hodnota, které losos obecný může dorůst, viz www.rybareni.com .
Promiň, nestíhám, už zase musím běžet.
D.
Dwarfy
Počet příspěvků v diskuzích: 21 Beroun
- Kde diskutuji
- Založená témata
- Disk. příspěvky
Ahoj Casino,
díky za povzbuzení, házím radši dva bobky
Ohledně té japonské ušlechtilosti s tebou naprosto souhlasím a ta zmínka
o Yakuze je velmi příhodná.
Právě jsem totiž narazila na tenhle velice zajímavý článek
Obětem
zemětřesení pomáhá i japonská mafie,
který taky objektivně dodává, „Nutno však přiznat, že tato pomoc byla
z velké míry placena penězi, které byly předtím nelegálně vytaženy
z kapes lidí z postižené oblasti.“
Hezký den,
Dwarfy
Ahoj nadšenci,
trhy se v Berouně konají pravidelně dvakrát ročně, obvykle první nebo
druhý víkend v květnu a v září. Kompletní info zde: Hrnčířské trhy Beroun 2011 ,
nejbližší jsou 7-8.5.2011. Chodím pravidelně vždycky hned v sobotu ráno
na osmou, nejkratší cestou ke stánku s grilovanými rybami od rybářů
z Hořovic. Ten candát se doslova rozplýval na jazyku, pstruh a kapr jedna
báseň… Procházkou od vlakového nádraží
je to 10 minut, kde je i veliké nové parkoviště
Jé, díky za pochvalu holky, to potěšilo Vějíř jsem nahradila velkým víkem od misky,
nádobí na sushi mám v plánu až to dovedu k naprostý dokonalosti
První sushi párty už mám domluvenou na 7/5,
kdy k nám do Berouna přijede na hrnčířské trhy máma s bráškou a
sestřenicí a pak k nám přijdou na oběd
Ahoj,
používala jsem léta kořenící směs na ryby od Avokáda, ale změnili
recepturu a už mi nechutná. Zkusila jsem i všechny další směsi, které
jsou k dostání v běžných obchodech (Kotányi, Vitana,…), ale ty jsou
ještě horší.
Prosím poraďte, jestli existují ještě jiné směsi, o kterých jen nevím.
Nebo si klidně namíchám směs sama, ale potřebuji tip, co do toho dát - nemám s tím vůbec žádné zkušenosti (a taky nemám zahradu ani nikoho, kdo by si bylinky pěstoval, takže jsem odkázaná na to, co je k dostání v obchodech).
Použití pak bude do receptů na sladkovodní ryby.
Předem moc díky,
Dwarfy
Tak jsem to včera zkusila a výsledek (viz foto) byl velmi dobrý i přes ten neuvěřitelný pech se surovinami - avokádo bylo přezrálé (a předražené), takže jsem z něj půlku vykrájela a zbytek se mi rozmazával po prstech, uzený losos byl hořký tak, že jsem ho musela vyhodit a okurku vůbec neměli, takže většinu jsem plnila jen krabími tyčinkami. Sushi rýže podle návodu na pytlíku (uvést do varu, pak na 10 minut odstavit) byla tvrdá tak, že chroupala mezi zubama… no letěla do koše. Na druhý pokus, vařila jsem v zepter hrnci tak, jak vařím normální rýži (po uvedení do varu stáhnout na nejmenší oheň, vařit 15 minut a 5 minut nechat odstát s přiklopenou pokličkou), se povedla na jedničku a no a po zvládnutí technologie balení (je nutné opravdu po každém úkonu znovu umýt ruce v misce s vodou, nůž navlhčeným hadříkem a oboje před dalším úkonem namočit do studené vody, jinak se člověk beznadějně zapatlá a zalepí tou rýží a prostě se nedá pokračovat ve výrobě) to pak už šlo hladce.
To množství jsem udělala z půl pytlíku sushi rýže (250g, celý
pytlík byl 500g) a 5 lžic ochuceného rýžového octa, pěti řas
(v balíčku jich je 10), jednoho malého balíčku surimi tyčinek. Stačí to
pro tři lidi, my jsme k večeři s manželem snědli půlku, zbytek
k snídani a taky to bylo dobrý Jestli příště bude dobrý losos, tak
udělám i nigiri sushi
Ahoj Glamo,
FF k nám jezdila 3 roky a zkušenost s nimi máme výbornou. Protože si
lidi na sirénu stěžovali, jezdili pak po předchozí domluvě bez sirény
v dohodnutý čas a zvonili u domovních dvěří na zvonek. A člověk si
buď něco vzal nebo mohl odmítnout, že nic nepotřebuje, ať se staví zase
za 14 dní. Už k nám nejezdí jen proto, že ta paní, co k nám jezdila,
už u nich nepracuje a s jiným rozvozcem jsme se zatím nedomluvili (protože
jsme u nich vždycky utratili dost peněz a nakoupili víc, než jsme
potřebovali a pak jsme to ani nestíhali sníst).
Všechno vždy bylo dobře zmrazené, v dobré kvalitě a po rozmrazení dobré chuti, ale trochu dražší než v obchodě. Vyváží to jen to, že je to s dovážkou až do domu). A v cenových akcích to vyjde stejně nebo i laciněji než v krámě. My jsme od nich brali lososa, lososa v listovém těstě, mořskou štiku, hranolky, zmrzliny a občas něco na zkoušku (cordon bleu, škvarkové trojhránky) a všechno obstálo. Velmi dobrou měli v jedné akci čokoládovou polevu (toping) na zmrzlinu.
Ahoj Babi,
tady se vůči něčemu ohradit je jak píchnout do vosího hnízda. Taky
vidím, že se glamy zastáváš, což mě moc mrzí, doufala jsem totiž, že
tu víc takových lidí není a že naopak budeš jako já ctít „proti gustu
žádný dišputát“. To, že se mi nechce číst o zemětřesení i na
labužníkovi ještě neznamená, že s Japonskem nesoucítím a že se mnou
jejich neštěstí hluboce neotřáslo. A ohledně humra jsem zcela jasně
napsala, že jsem důkladně pročetla všechny články a příspěvky na
labužníkovi na téma humr a požádala jsem o odezvu na to, co jsem tu
nenašla (zkušenosti s konzumací humrů v pražských restauracích a
hotelech). Takže není nutno mně znovu odkazovat na starou diskuzi.
Krásnou neděli, Dwarfy
Ahoj Ell,
ochutnala jsem mnoho variant v mnoha úpravách a moje zkušenost je taková,
že bych tatarák dělala jen v případě, že bych nesehnala moc kvalitního
lososa, je jedno jestli uzeného nebo chlazeného (živého se nedoplatíš,
neboť např.losos obecný váží mezi 20-50kg), a to proto, že se přidanými
ingrediencemi příliš přebije jemná chuť samotné ryby. Pak už je fakt
jedno, co do toho dáš.
Pokud kápneš na opravdu dobrého lososa, tak doporučuji konzumovat
samotného s opečenou bílou bagetkou, zeleným salátem (namixuj si dle
chuti) a zakápnuté balzamikovým glazé (běžně se dá koupit). Uzeného
není nutno nijak upravovat, čerstvého je nutné cca 2 dny marinovat, ale
stojí to za ten čas a námahu. Recept nemám, ale jistě se na webu nebo
možná i tady na Labu nějaké najdou
Kdož jste z Prahy a okolí, tak nejlepšího lososa, kterého jsem kdy
jedla, mají v restauraci Za větrem kousek od Thomayerovy nem.v Krči,
marinují si ho totiž sami (a vězte, že byl desetkrát lepší než ten na
fenyklovém hnízdě od šéfkuchaře z pražského Four seasons, kterého jsem
ochutnala na Prague Food Festivalu). Božské byly i ty žampióny plněné
nivou, zabalené ve slanině a zapečené, manžel si je po jídle musel
doobjednat ještě jednou samotné…
Moc díky všem za odezvu!! Les Moules už jsem zavrhla na základě téhle recenze http://www.gurmetklub.cz/…elgicku.html, a to proto, že je to speciálka na mušle, ne na humry. La Casa Argentina je má taky občas na jídelníčku, ale je to steakárna, takže je logičtější zajít si tam na steaky, které jim jdou výborně. Stejně tak jsem vyřadila pár řeckých a italských restaurací, někde kvůli ceně (za půlku humra chtějí 750,– Kč), ostatní opět kvůli tomu, že je dělají jen okrajově.
Nejslibněji zatím vypadá tip na Alcron (ze zdejší diskuze přede dvěma roky), kde je mají celoročně a je to prý vyhlášená specialita jejich šéfkuchaře. Tam budu mít záruku skvělého servisu i perfektní chuti. Za celého humra a lá carte chtějí 1150,–, což ve srovnání s ostatními restauracemi není až taková katastrofa.
Definitivní rozhodnutí ale udělám až prozkoumám to, co jsem dneska našla úplně náhodou na alakarte.cz - přes vyplněný interaktivní formulář nabízejí, že člověku na základě zadaných údajů sami najdou nejvhodnější restauraci pro zamýšlenou oslavu http://www.alakarte.cz/oslava-xl. Mám s alakarte výbornou zkušenost, získala jsem od nich 20% slevu na útratu (limit byl do 5 osob, byli jsme 4) v La Casa Argentina, kde jsme slavili loni v létě narozeniny.
Samozřejmě pak dám vědět, jak to všecho dopadlo Zatím pa, Dwarfy
Asi se za ty dva roky změnily ceny, já jsem koupila dva lusky od Fair Trade v průhledné ampulce za 85,– Kč před půl rokem (pro případ, že by mně posedlo upéct něco, do čeho se přidává) a pořád vypadá, že jí nic není.
PS. Na Jamieho už nemůžu koukat, protože nevydržím ty jeho nákupy
„půl kila čerstvého tuňáka už dneska koupíte na každém tržišti“ a
„půl kila 90% hořké čokolády“ do tiramisu (které by tím vyšlo asi na
osm stovek)… a taky do všeho dává zázvor, římský kmín a chilli
papričky, ty taky nemusíme
Nám chutnají okurky Bonduelle nebo Hamé. Znojemské jsme vzali jen
párkrát v případě nouze, když jiné nebyly, taky se daly sníst Ostatním značkám se po špatné zkušenosti
vyhýbáme (a se zavařováním jsem skončila před 10 lety
.
Jinak „zámysl okurek koupení“ zní celkem cool, mně se to tuhle
povedlo když jsem omylem koupila malou skleničku okurek s feferonkami a
zjistila jsem to až po prvním kousnutí
Ahoj Alis a ostatní,
jsem tu dva dny nová a zaregistrovala jsem se za účelem zjistit jaké kdo má
zkušenosti s humrem v pražských restauracích a hotelech (odezva bohužel
zatím žádná). Jen co jsem přidala svůj tip k rybí polévce, hned mi dost
ostře odpověděla zdejší letitá přispěvatelka (nebudu jmenovat, ale je
skoro v každé diskuzi a není to babi), a to veřejně. Nejdřív jsem jí
chtěla poslat soukormý vzkaz, ale pak jsem to změnila na normální
odpověď, protože jsem se chtěla veřejně ozvat a nenechat jí takhle se
mnou jednat. Doufám totiž, že ji to přiměje se nad tím alespoň trochu
zamyslet a přibrzdit.
Kromě humra jsem očekávala, že najdu diskuze nad všemožnými tématy
z oblasti gastronomie i všeho se jí dotýkající, ale teď vidím, že se
tu probírá úplně všechno, včetně zemětřesení v Japonsku… Asi nemá
smysl to řešit, tak si budu brouzdat a reagovat na témata, která mně
zajímají a ty ostatní holt vynechám. Tak kulinářství zdar
Jest tak, dneska jsem tam byla a paní Hanka tam má úplně všechno,
dokonce i hrnec na rýži. Dokoupila jsem si bambusovou podložku, hůlky
(krásné červené lakované), sezam (má černozrnný i bílý loupaný) a
ochucený ocet a jsem ready. Ve všední den to asi nestihnu, ale o víkendu na
to vlítnu, jupí!
Ahoj,
sushi jsem zcela propadla a ochutnala jsem výtečné sushi na Palmovce v Big
Thai Oishi (za slevový voucher 269,– Kč obrovský talíř pro 3 osoby),
v Kobe na Václaváku (firemní akce, neplatila jsem). Kde si sushi určitě
nedávej jsou obyčejné čínské restaurace, fast foody (např.Arkády) a
obecně tam, kde je to je to jen vedlejší lákadlo (např. nebylo nic moc ani
na salátovém baru v Ambiente Brasileiro u Staromáku). Teď se chystám, že
si sushi budu dělat sama doma, nakoupit většinu ingrediencí lze v každém
větším supermarketu (Interspar, Tesco, Albert-Hypernova), zbytek objednat
přes internet nebo nakoupit ve speciálním obchodě s japonským/asijským
zbožím a potravinami. A na webu je pak hafo podrobných instruktáží-videí
jak v češtině (např.Ivan Vodochodský v Tescomě nebo v Loskutákovi,
jiný pořad na voyo nova) nebo na youtube.com v angličtině jak přesně
uvařit rýži a jak sushi vyrobit
Tak dobrou chuť
Ahoj,
jsem tu úplně nová a zaregistrovala jsem se primárně, abych mohla oprášit
dva roky staré téma HUMR. Slíbila jsem totiž mámě, že jí jako dárek
k 60.narozeninám vezmu do dobré restaurace na humra. Chci jí tím splnit
další z jejích životních snů (k padesátinám jsem jí zaplatila
dovolenou u moře) a chci mít jistotu, že humr bude dobrý a že to za ty
prachy bude stát. Pročetla jsem starou diskusi i všechny příspěvky a
stále váhám. Takže bych Vás všechny chtěla poprosit, jestli byste byli
tak laskaví a podělili se se mnou o Vaše zkušenosti kde jste kdo v jaké
restauraci humra ochutnal a jaké byly Vaše dojmy
- z humra
- z prostředí
- z obsluhy
- ze servisu (jestli nechyběla miska na odkládání krunýře, miska s vodou, navlhčené utěrky, dostatek vhodných ubrousků/ručníčků)
- a jestli si pamatujete, tak jaká byla cena a celková útrata
- uvítám i takové detaily jako jak byl humr upravený (dušený v páře, pečený, grilovaný, s jakou přílohou), jak byl nachystaný (jestli byl krunýř proříznutý nebo jestli jste se do něj museli dobývat), apod.
Předem moc moc díky,
Dwarfy
PS. Tip, že nejlepší je zajet si na humra do Španělska už jsem dostala od kolegů, na to bohužel
nemám