ChefBronia

Score: 0 Registrován od: 11.12.06, naposledy on-line 4.9.16 23:56
Počet příspěvků v diskuzích: 57 Kanade

Koníčky: zivot jako takovy

 
ChefBronia
57 příspěvků 14.8.12 05:17

Ano mají. Potvrdilo se mi to tento tyden(weekend) u známých. Foukalo tak, ze to odnášelo plachetnice, ale ty svine svinute muši to ani nepohlo z me nohy/ruky/nosu/hlavy - doplň jakoukoliv čast tela nezakrytou teflonem nebo osinkocementovou deskou

Diskuzní téma - Má moucha smysl pro humor?
ChefBronia
57 příspěvků 14.8.12 05:07
Lukulus (Chlebicek?)

Vyzkoušela a našla jsem vsechno a všechny recepty, které jsem kdy hledala. Tohle je snad jedina výjimka. Vzadu v mysli mám zastřcenou vzpomínku na tento chlebicek. Kdysi (25 let tomu nazad) když jsem o prázdninách dělala v hospode Pod Kaštany, RAJ 6 ( restaurace ajidelny) nám to vozil pro hosty. My jsme je vždy sežrali dříve, než měli hosté šanci. Dám princeznu a pul hradu za aspon přibližně podobný recept. Nejhorší je, ze si vlastně ani nevzpomínám z čeho se vlastně připravoval. Ale navrchu bylo pul kolečko citronu ( byl svetly, to vim urcite a ten citron napovida rybe).Najde se Nejaký pamětník? Dík

Diskuzní téma - Lukulus Chlebíček?
ChefBronia
57 příspěvků 5.1.10 17:53
dekuju, je zaspejlovano!

Rady pomohly, ani jedna nevytekla. Ted uz jenom aby nepraskly, az je budeme ohrivat. Delame takovou jakoze malou zabijacku jako prekvapeni prokamaradovo 50 tiny. Tak to snad v patek dobre dopadne!
Diky vsem

Diskuzní téma - Spejlovani jitrnic - pomooooc!!!
ChefBronia
57 příspěvků 30.12.09 19:50
diky, diky

vsem vam mnohokrate dekuju, poradne to jeste prectu a snad to nejak dopadne. Poslali jste mnoho uzitecnych rad, urcite si vyberu.

Ale Anicka! Taka velka a veris na rozpravky?
Ale vazne, taky diky a to kralovstvi budu hledat.

Diky vsem a krasny a uspesny novy rok 2010!!!

Diskuzní téma - Spejlovani jitrnic - pomooooc!!!
ChefBronia
57 příspěvků 29.12.09 23:12
neco za neco:-)

pupecku, pridala jsem muj receptik http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=32005

Diskuzní téma - Ájrkoňak?
ChefBronia
57 příspěvků 29.12.09 22:41
Spejlovani jitrnic - pomooooc!!!

Dam pul kralovstvi a princeznu za radu, jak spejlovat jitrnice. Ja vim, ze to asi teoreticky je jine,nez prakticky, ale kazda rada dobra. Byt jsem prozila hodne zabijacek, na tohle si nevzpominam a v nedeli budeme delat jitrnice jako prekvapeni, ale nikdo neumi spejlovat. A kde do nedele splasit takovy ten strojecek na kovove ocka taky nevim.
Diky predem za rady

Diskuzní téma - Spejlovani jitrnic - pomooooc!!!
ChefBronia
57 příspěvků 28.8.09 05:30
chute vlastni + hostu

U nas je bezne, ze si hoste objednaji houbovou omacku s bram. salatem, svickovou s br. kasi, veprovou s ryzi nebo br.salatem, rizek s knedlikem ( bez omacky) atd. Jiz se nevzrusuju- vlastne a neni proc, at si kazdy ji co chce. Co je pro nas nemyslitelne, je v jinych zemich normalni.
U nas doma se na Vanoce jedli zelne zavitky s vanockou a jinak si to neumim predstavit. Tlacenka s babovkou a horcici taky dobra (ale to mozna bylo vic o hladu na koleji). Miluju chleba s maslem, eidamem a medem. Nemam rada gulase, ale muj boss mne to naucil s hranolkami a tatarkou. Hranolky namam rada a nejim je za zadnych okolnosti - ale tohle je jedina potvrzujici pravidlo(vyjimka). Ale to neni nic neobvykleho - jenom, ze mam rada neco, co vlastne nemam rada. Jo a jeste bych nesnedla tlacenku s octem (nerada ocet, jeho smrad - to radeji smrduteho skunka) a tak rohlik s majonezou a tlacenkou a cibuli.

Diskuzní téma - Nezvyklé kombinace v jídle
ChefBronia
57 příspěvků 1.8.09 04:45
skvely namet k diskuzi

Jako decko jsem nepozrela salat v tepelne uprave - omacka s mlekem ci smetanou(hnus fialovej) a dodnes se o to ani nepokousim, plnene papriky - radeji jsem mela hlad ( u nas fungovalo snis nebo nic), dnes jeste jakztakz, ale musim si je udelat zvlast pod grilem a omacku taky zvlast, rajska polivka, hrachova kase - a bramborova kase. Krome toho tepleho salatu (kdo nezkusil, nevi oc prichazi bych ty ostatni veci snedla, ale nemusim a br. kasi uz mam docela rada
Z exotiky si uz nikdy nedam congie (cinsky pokrm - neco jako neochucena rozvarena ryzova kase - bud s potvorama morskyma nebo masem). Cekala jsem vic od kubanske kuchyne - ale nic moc, vse je citit po rybym tuku, krome jednoho rozneneho prasete v horach - to bylo nejlepsi prase, jake jsem kdy jedla.
Ale ochutnam vzdy vse - co kdybych zitra nahodou umrela a nevedela jak chutna treba uzena kureci parata (dobre) nebo pecene morce (OK) nebo barakuda (ktera je jedovata, ale kdyz to preziji mravenci tak vy take ), morsky jezek ( prima sushi).
Nemusim sunku, ale co opravdu nenavidim - kus varene mrkve, petrzele nebo celeru. Brrrr

Diskuzní téma - Co nejíte?
ChefBronia
57 příspěvků 30.7.09 06:10
urcite jich mam mnoho

ale musim je dat dohromady.
jinak jsem se smala jako blazen
Ale pro zacatak zacnu-
kamaradkou, ktera do segedinskeho gulase misto smetany nalila salko. Aj vaj.
a mim tatinkem (dnez uz davno na oblacku) - ktery s mou sestrou susili zmokle knizky v troube (na vysokou teplotu) a podobnym zpusobem se snazili ususit mala zmokla kuratka (ziva, nebojte prezili - ale dnes by je za to zavreli:-(
a mnou, ktera se zacla snazit o „sofistikovane vareni' a pozvala si kamarady na "hovezi na cokolade“ coz je delikatesa. jenze ja pouzila mlecnou, oriskovou misto horke

Diskuzní téma - TRAPASY
ChefBronia
57 příspěvků 18.7.09 18:37
chicken parmigiana - samozrejme
Diskuzní téma - Italská kuchyně
ChefBronia
57 příspěvků 18.7.09 18:30
Chicken parigiano

Ja to delam takto:
omacka: v kastrolku pripravim rajsou omacku s cesnekem, oreganem, bazalkou.
Kure (nebo teleci - tenke platky, nebo lilek)naklepu, jemne osolim, protahnu ve vejci a strouhance a na masle osmazim.Zaleju omackou, posypu stedre parmazanema a nekdy i strouhanou mozarelou a na plotne prikryju poklickou, nebo druhou panvickou a prohreju nez se syr rozpusti. Hotovo. Podavam se spaketami nebo linguinami smichanymi s olivovym olejem, citronem a cerstvymi bylinkami. Je to docela rychle.
Enjoy

Diskuzní téma - Italská kuchyně
ChefBronia
57 příspěvků 29.5.09 05:50
Moc te nepotesim:-)

nefunguje nic. Ja si za to navic muzu, protoze krmime vsechna potulujici se zviratka a oni neb se domnivaji, ze uz jsou nase, odmenuji se nam hovinkami. Kocky, myvalove, lisky (jenom v zime), veverky a sousedovic Kiwi pes (aspon vycurat:-). Zkouseli jsme: chilli, cayen, pepr, sul, dobre slovo, spatne slovo, naftalin… nekdy je to horsi, nekdy lepsi. Momentalne - zaklepat . Ale neporadim. Ale aspon vidis, ze v tom nejsi sama. bydlime u golfoveho hriste, a krome medveda uz nam na(sr)kadilo na zahon snad vse. Hlavu vzhuru, treba to pristi rok bude lepsi. A vis co, macesky stejne vydrzi jenom mesic, a pak tam stejne musis dat neco jineho! Treba naftalin:-)?

Diskuzní téma - Kočky - problém, který bych chtěla vyřešit (prozatím) bez násilí
ChefBronia
57 příspěvků 27.5.09 03:55
U nas v Kanade - asi jako v AUstralii
  • jen s tim rozdilem, ze zenska vsechno pripravi, namarinuje, obstara kamarady a manzel potom poskakuje u grilu a nadav, ze je to malo/hodne- suche/mokre-tvrde/mekke-horlave/nehorlave-tucne/suche …etc (makrelu mam zakazanou do konce zivota:-)
    ale vazne

Snezenko - samozrejme ze kazdy ma mraky svych receptu, a tak ja pridam taky ty nase - grilujeme v lete skoro kazdy den, nez abych varila na sporaku.
ale ma to par hacku

  1. BBQ - neboli gril
  2. sousedi
    add 1 -mluvis o uhlikach - tudiz predpokladam, ze jde o gril na ktery nasypes uhliky, nechas rozpalit a ten gril nema viko - rozdil od takzvanych BBQ na kterych sice jakesi uhliky jsou, ale hlavni topni sila je od propanu - takze ktery gril mas?
    add2 -sousedi - u nas je tak trochu zakazano grilovat (i kdyz bydlime v necom dost podobnem jako radova zastavba - ale porad to neni nase a sousedi by mohli nadavat - tudiz vybirame „nesmradlave“ potraviny a prizpusubujeme se vetru - mame klasicke BBQ na bombu s vikem, v parku nebo na kempovani si starost nedelam, muzes smrdet jak chces.

Nejsmradlavejsi a nejhorlavejsi : klobasy, kure s kuzi, kridelka, makrela a cokoliv co je poradne potrene suchou grilovaci smesi.
Nejlepe - veprove kotletky s kosti i bez (tlustsi /myslim hrubsi/jsou lepsi - jinak ti vyschnou), kure bez kuze a stejky - zapomen na rostenky - budes mit nepozivatelnou podrazku - hovezi mi byt "mramorovane " jak tam neni v masu tuk- je to hnusne a muzes marinovat az se ti rozpadne.
Vyborny je tunak - steak, neni to nejlevnejsi, ale stoji zato, losos - nebo i jina ryba v alobalu, losos na grilu a jehneci.
Prilohy: pita chleba potreny olivovym olejem s cesnekem, nebo reckym dresinkem, - nebo i jine placky ( indicke parathy jsou k uzrani), dobre okorenene houby - chvili grilovane v alobalu (recept dam na labuznika) a pak dodelane na grilu, cukety a baklazany ( na zeleninu prodavaji specialni sitko, aby ti to nepadalo), ananas - vynikajici k veprovemu, papriky a znalci delaji i pizzu a jine veci.
Dobre jsou i veci na spejli , ale pokud mas drevene (spejle) musis aspon 1 hod macet ve vode, jinak ti zhori.

Nm se osvedcilo- brine (namaceni) hlavne kurete a veproveho - na 1 l vody -4 lzice hnedeho cukru, 4 lzice kamenne nebo morske soli - maso ponorit (cca na 1 hodinu), osusit, dat na gril a pak uz jen pred dodelanim potrit nejakou marinadou, masoje vzdy stavnate a nevysusene.
Hovezi se nemaci!
Jo a takrka vsechno maso krome ryby po vyndani polozit na teply talir a prikryt (miskou, alobaalem etc aspon na 10 minut - aby pri krajeni(porcovani) nevytekla stava.
Pro zacatek bych se pustila do necoho nenarocneho - veprove kotlety potrene olejem, pepr, sul, cesnek - pripadne na zaver nejaka BBQ sos.
Neni-li problem se smradem, klidne i klobasky - specielne takove ty italske ve strivku (mlete ochucene maso) ajak rikala esmeralda - salad pro hladovce a sklenicku vina atrpelivost pro tebe - ja negriluju - to za velkych ciraty dela manzel (ja to jenom vsechno pripravuju a potom myju:-)
Mas li zajem, par evergreenu muzu pripsat
Drzim palec

Diskuzní téma - grilování venku - vaše marinády a tipy
ChefBronia
57 příspěvků 28.5.08 20:31
syrupek

davam treba i do bileho jogurtu, na zmrzlinu etc. Vlastne ho muzes pouzit skoro vsude, kde med
Jestli vladnes anglictinou tady je link
http://www.ontariomaplesyrup.com/book1.html

Diskuzní téma - Hledám marinádu s javorovým sirupem
ChefBronia
57 příspěvků 3.11.07 15:44
...

Mne so osvedcilo zabaleni do novin a ulozeni do spodni prihradky v lednici. Ale na to specialne kupuju avokada tvrda, jeste nedozrala. Tak je dokazu skladovat asi mesic. s tim mrazenim si nejstem jista - asi to hodne zmeni konzistenci, chut a barvu(zcerna).

Diskuzní téma - Uchování, konzervace avokáda
ChefBronia
57 příspěvků 13.8.07 19:37
Zkus mozarelu

aspon ja ji pouzivam (v Canade) a brie taky (mene zraly)- zaklad je, ze ji musis aspon 2× obalit a poradne - aby nikde nezustala skulinka, kterou by vytekl. Brie prekrojim, naplnim sunkou, rozkrojim na trojuhelniky a ty potom obalim. Secret - vzdy dat do mrazaku aspon na 2-3 hodinky - nejlepe prez noc a az potom smazit.

Diskuzní téma - Obalovaný sýr
ChefBronia
57 příspěvků 13.8.07 19:34
chybka se vloudila

clam chowder je Kanadsky

Diskuzní téma - Hledám recept: americká clam chowder
ChefBronia
57 příspěvků 13.8.07 19:24
Muj oblibeny

V prvni rade bych asi upesnila - clam chowder je cnadslu - nikoliv americky - pochazi z vychodniho pobrezi PEI (Princ Edward island a New Brunswick) - ktere lezivse u oceanu jsou zasobarnami clams. Chowder je vlasne oznaceni stylu polevky - husta , kremova a nezalezi na tom, co v ni je - muze byt corn (kukurice) chowder, potato (bramborovy) - a mraky jinych. Clam Chowder je kremovy a s clams(maly druh musli) a Manhatan je s rajcaty (a taky clam)
Muj oblibeny recept na clam chowder
slanina - na drobne kosticky
celer, rapikaty - stonky na drobno pokrajene
brambory - na kosticky
2 plechovky clams (i se stavou)
vyvar nebo kostka do polevky
tabasco, worchester, sul, pepr, spetka tymianu
1/2 smetana a pul mleko

Osmazit slaninu, pridat celer a brambory - trochu osmazit. Zaprasit moukou, osolit, opeprit, osmazit - zalej nalevem z clams a pridat vyvar. Privest k varu, pridat clams a na mirnem ohni varit az je zelenina mekka. Pridat smetanu a mleko, dochutit worchesterem, tabascem a tymianem.

Diskuzní téma - Hledám recept: americká clam chowder
ChefBronia
57 příspěvků 13.8.07 18:57
Tak ja taky jeden pridam

Kdyz jsem ho mela v praci udelat poprve pro 40 lidi, dost dlouho jsem nemohla spat a do masa jsem rezala s mrazenim v zadech. Postupem casu jsem dospela k mne osvedcenemu receptu a ten je asi takto: prvni a nejdulezitejsi vec - a nikdo mne nepresvedci o opaku - je kvalitni maso. A kvalita neco stoji. Ja to delam nasledovne (a velice podobne jako mnozi dalsi ve foru). Rostenec (cca 2.5 kg) poradne osolim - vetru do masa, opeprim a opaprikuju + pridavam trosku cayene pepre. Potru olejem a vetru do masa. Ulozim do pekace, zaleju olejem a na 2-3 dny ulozim do lednice - jednou otocim. Pred pecenim minimalne na hodinu necham odlezet v pokojove teplote. Pote na oleji opecu z kazde strany (cca 3-4 minuty) a ulozim do pekacku, kde necham trosku oleje. Pecu na 150 C (300F) 40 minut, otocim a dopecu 20 minut. Vytahnu, poradne prikreju alobalem a jeste poklici a necham aspo 40 minut ulezet. Vypek jak z panve tak i z pekacku popuziju do omacky z cerveneho vina, ktera se k roastbeefu vyborne hodi. Zatim jsem mela vzdy stesti - ze byl perfektni (zaklepat) - uvnitr pink a presto chutny. Moji pravoverni kolegove z brandze by mne asi za tu papriku a otaceni kamenovali a muj chef ze skoly by mi asi odebral diplom - ale mne se to takto osvedcilo a nebudu do toho vice stourat a budu se drzet teto metody. (pri mensim kousku bych asi zkratila dobu peceni o 5-10 minut - vic ne - vic zalezi na vysce rostence nez na delce:-)

Diskuzní téma - Roastbeef
ChefBronia
57 příspěvků 27.7.07 20:30
Ostrileny camper

Datum:
27.07.2007 - 19:52
Shlédnuto: 6×

Ostrileny camper:-)

--------------------------------------------------------------------------------
Ahojky, ziju v kanade a byt jsem se asi pred deseti lety zarekla, ze uz nikdy pod stan nevlezu, nechala jsem se po prijezdu sem premluvit a uz 6 let to patri k mym nejoblibenejsim cinnostem. nevim jak jsou zarizene kampy v Dansku - tady v provinccnich parkach je vzdy na campsite veliky stul, ohniste a (pokud to nekdo neukradne) tak i rost. Vozim sebou i maly varic - ale to skutecne jenom na kafe a rost . Voda je vzdy v dochazkove vzdalenosti. Led a drivi se da koupit na brane. Konzervy nepestujeme. Mozna vetsi problem je umyt nadobi - proto preferuju grilovani.Tolik teda podminky.
Takze jenom pro predstavu a mozna inspiraci.

Maso: V tydnu kdy jedeme si udelam cas a vzdy nalozim a zamrazim (jiz nalozene) veprove platky, kure, kosticky na raznici atp. Vzdy do krabicky podle poctu porci. Plus nejake zmrle burty. V den odjezdu to nalozim do :-)eru (takove ty chladici bedny) a zasypu ledem. A pak kady den vytahuju. Ono se to vlasnte samo chladi a 3-4 dny uplne v pohode vydrzi zmrzle i kdyz je teplo a :-)er je pres noc v aute (kvuli medvedum). Kolikrat musim vyndat daleko drive pred pouzitim, protoze je to na kost. (Nutno doplnovat led podle potreby)

Polevky: obdobne - uvarim drstkovku, nebo gulasovku - zamrazim a po srande.

Prilohy: opet grilovane - pita chleba nebo jiny flat - potres salatovym dresinkem (treba recky, nebo italsky), das ogrilovat a hotovo.

Oblibena zeleninova rolka - do alobalu nahazis zeleninu na kosticky -brambor, houby, mrkvicku, zelene lusky - co dum da - polejes olejem, korenim, nebo opet pridam nejaky dressing a poradne zabalim. Hodi se na BBQ a jde se pit:-). Po 45-1 hod vyjde vysledni, vynikajici produkt.

Snidane - domaci klasika - pastiky (kupuju u Polaku), salam nebo i udelam neco domaciho. V :-)eru vydrzi. Predpokladem je, ze ti myvalove nesezerou chleba zapomenuvsi v tasce - jak se to stalo nam posledne.

Obedy - vyse zminene polevky nebo tak.

Jenom pro pripad nouze (kdyby nam to jidlo neco sezralo, nebo tak) vozim 2-3 konzervy tunaka a par cinskych polivek. Zalejes a jis.

Zeleninu koupime v poslednim supermarketu po ceste - pokud neni +40 vydrzi i bez lednice.

V podstate zalezi na tom, jake podminky mas v kempu, zda tam muzes zajet autem, nebo neses vse na zadech - jinak se chovas kdyz si limitovana tim, co muzes vzit, zda mas dostupny led atp.
My jsme uz pomerne slusne vybaveni a na druhou stranu dost rozcapeni - ze bych touzila jet pod stan nekam, kam si musim vse odnest - to snad asi ani ne. Tady proste prijedes autem, vylozis a kempujes. Na druhou stranu jezdime pomerne dost daleko od vsech obchodu - takze musim planovat, aby mi treba nechybelo neco nutneho, protoze jet kvuli tomu 50 km do nejblizsiho obchodu by se mi asi nechtelo (nemluve o koralce). No - jiz jsem si za ty roky vypracovala seznam, ktery mi perfektne slouzi jiz nekolik let. Jestli chces muzu poslat (je to vcetne vseho vybaveni, ktere sebou vozime).
Happy camping

Diskuzní téma - Co varit v kempu?

Zobrazit všechny příspěvky uživatele ChefBronia »

Napsat uživateli ChefBronia zprávu   Přidat uživatele ChefBronia do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz