birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 12.12.18 16:56
Počet příspěvků v diskusích: 1682

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Velikonoční vajíčkový salát

Odkaz na uvaření

birkana 29.03.16 16:54

Nemíchala jsem vše dohromady, jen jsem ochutila majonézu.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Klasický vajíčkový salát

Odkaz na uvaření

birkana 29.03.16 16:40

Vše na větší či menší kostky – brambory, vejce, okurka, cibule. Majonéza domácí.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Markétina houbová polévka

Odkaz na uvaření

birkana 28.03.16 15:02

Ze sušených lesních tmavých hřibovitých hub (křemenáč, kozák, suchohřib, kovář, kožák a strakoš).

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Kaviár jako předkrm

Odkaz na uvaření

birkana 26.03.16 14:43

Bliny se zakysankou došly. Zbyl mi jen kaviár, „šampaňský“ a skýva bílého chleba.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Pravé ruské bliny s kaviárem (pro Toma)

Odkaz na uvaření

birkana 26.03.16 14:15

Prostě jednoduchá klasika – vynikající a neokoukané slané pohoštění k čaji.

Podle tohoto receptu jsou bliny nádherně nadýchané, vláčně jemné. Je třeba péct rychle, aby se „neusušily“. Zakysanku doporučuji co nejtučnější, min. 20%.

P. S. Dnes je již dělám třetí (!) den. Chlebíčky se šunkou na salátě prý si můžu strčit kamsi … Včera jsem byla mými „dobráky“ přinucena „oprášit“ a zprovoznit samovar (na dřevěné uhlí), ať je to autentické.

Stojím a usínám nad lívanečníkem a obracím a obracím a obracím a obracím a obracím

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Červená řepa

Odkaz na uvaření

birkana 21.03.16 14:47

Když je to jaro, tak je tady barevněji.

Protože jsem připravovala pro dospělé, místo obyčejného či bílého vinného octa nebo citrónu jsem použila balsamico.

Aby to nebylo tak jednobarevné, vtrhla jsem do skleníku a s pokřikem indiánského válečníka skalpovala část salátové sadby (salát raný, lollo biondo, lollo rosso). Listy jsem pokapala jednoduchým dresinkem s olejem.

A aby to nebylo tak prudce dietní, podávala jsem se zlatavými minis­mažáky (sýr po 25 g + trojbal) a domácí tatarkou.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Znojemský guláš

Odkaz na uvaření

birkana 14.03.16 13:51

Část kapie přidána i do základu k cibuli. Na fotce je ukázková malá porce; obvykle podávám v hlubokém talíři ½ l guláše se šesti :lol: :mavam: (platí bez výjimky pro všechny druhy gulášů). Malé okurčičky (3 – 5 cm) jsou nezbytnou součástí ozdoby.

P. S. Knedle se moc nevyvedly, blbě kynuly :zed: .

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Zabíjačková paštika

Odkaz na uvaření

birkana 13.03.16 11:07

Maso melu na mlýnku, poprvé přes střední (5 mm) otvory a pak dvakrát přes malé (3 mm). Struktura je hrubší, než u těch koupených. V komentářích je zmíněno mixování; to by asi paštiku zjemnilo. Nám však hrubá konzistence nevadí. Je pak vidět, že je echt domácí :lol: .

Navíc přidávám mletou sladkou papriku pro barvu a poměr maso : játra : sádlo je variabilní (stejně tak kombinace koření) podle momentálních možností a nabídky :oops: . Prostě pokaždé je trochu jiná a tak se nepřejí.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Maďarské špagety

Odkaz na uvaření

birkana 08.03.16 13:04

Použita paprika bílá, rajčata sterilovaná ve vlastní šťávě (domácí). Navíc jsem do sádla (pod zeleninu) nechala vyškvařit kousek špeku – pro vůni i chuť. A přidala jsem také feferonku. Houby - poslední zbytek ze zásob mražených lišek.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Palačinky plněné míchanými vejci

Odkaz na uvaření

birkana 07.03.16 15:32

Tyto palačinky jsou vhodné pro milovníky obzvlášť jemných chutí a nebo pro malé strávníky. Ten, kdo dává přednost pikantnějšímu pokrmu, ať použije více koření a pod vejce vyškvaří třeba kousek slaniny. Také může do palačinek „přibalit“ trochu strouhaného (plísňového či zrajícího) sýra.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Šunkové krokety (croquettes de jambon)

Odkaz na uvaření

birkana 04.03.16 14:05

Místo koupené šunky (často plné vody, pochybného složení a původu) jsem dala poctivou uzenou kýtu – navýšila jsem množství na 135 g. Sýr také na 135 g. Ostatní dle rozpisu.

Z vytvořeného těsta jsem uválela 16 kroket, jemně je zploštila ze čtyř stran; vznikly (téměř) čtyřboké hranoly. Ty jsem obalila v trojbalu a usmažila ve vyšší vrstvě tuku. Zde jsou ve výhodě majitelé fritézy, nemusí při smažení tak moc hlídat a svižně obracet pro stejnoměrnou barvu všech stěn hranolu :lol: .

Povrch se osmažil pěkně do křupava a vnitřek (možná díky většímu množství sýra) zůstal vláčně tahavý :srdce: . Doporučuji dát voňavé uzené maso nebo zauzenou šunku, s použitím obyčejné, levnější by její chuť naprosto zanikla.

Krokety jsem nepodávala jako předkrm, nýbrž jako hlavní jídlo s vařenými brambory (bramborami :nevim: :oops: ), domácí tatarkou a nakládanou řepou.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Polévka z červené řepy - SVJEKOLNIK

Odkaz na uvaření

birkana 03.03.16 14:05

Místo cibule pórek s natí, kopr sterilovaný, pepř hrubě drcený zelený. Je-li zeleniny menší množství, raději krájím, nežli strouhám.

Když jsem (po nafocení) ještě přidala pokrájené vařené hovězí žebro, vznikla dokonalost sama :srdce: . Jenže pak už to nebylo tak vegetariánsky dietní, jako před tím :hug: :oops: . A příloha – domácí žitná bageta.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Bramborový salát na chlebíčky

Odkaz na uvaření

birkana 02.03.16 14:01

Prostě chlebíčková a bagetová klasika :think: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Humrová pomazánka z mrkve

Odkaz na uvaření

birkana 02.03.16 13:42

Nazvat tuto pomazánku humrová je ne-li troufalé, tedy přinejmenším odvážné :pocitac: . Potřebujeme-li však dostat do urputných odpůrců zeleniny nějakou tu vlákninu, je tento recept výborný tip :palec: .

Protože mrkev pustí dost tekutiny, na přípravu je třeba vzít velmi hustou, nejlépe domácí majonézu. Citrónem a čerstvě mletým pepřem moc nešetřete.

Pomazánku jsem hojně navršila na svačinové „půlveky“. Chutnala překvapivě dobře.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Palačinky na slano

Odkaz na uvaření

birkana 01.03.16 12:22

Tento recept na palačinky je pro mne základní, chuťově neutrální, snad stokrát ověřený a vždy spolehlivý – k plnění nejen slanými, ale i sladkými náplněmi .

Dnes k dopolední svačině jsem k plnění použila domácí konzervované lečo a pokrájené maso ze zbylé pečené vepřové plece (maso zbylo jen proto, že došla šťáva a zelí :oops: ). Směs jsem dokořenila čerstvým tymiánem a rozmarýnem. Navrch strouhaná gouda, krátce zapečeno; k obložení křemenáče ve sladkokyselém nálevu a mladé salátové listy.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Palačinky s marmeládou

Odkaz na uvaření

birkana 29.02.16 10:53

Jednou za kvartál dostanu vyjímečně chuť na sladké. Dnes to vyřešily palačinky s rybízovou marmeládou, tučným jogurtem, ostružinovým kompotem, vlašskými ořechy a citrónem.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Palačinky plněné houbami

Odkaz na uvaření

birkana 28.02.16 14:28

Houby sušené, předvařené. Okyselila jsem domácím jablečným octem a houby jsem podusila na pórku (zelená část). Sýr jsem zapekla přímo na talíři – pod rozpáleným grilem cca 1 minutu. Jako příloha směs vlastnoručně vypěstované zeleniny :think: (mrkev, brukev a mladé listy salátu).

Palačinky mně chutnaly a jistě by byly dobré i s použitím koupených čerstvých hub (žampióny, hlíva).

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Ďábelské houbové toasty

Odkaz na uvaření

birkana 27.02.16 15:03

V tuto roční dobu ze směsi sušených lesních hub (hřibovité) a česnek jsem pokrájela na plátky, ať je vidět. Místo rozdrobených papriček jsem použila pikantní chilli olej , kterým jsem také z jedné strany lehce pomázla před ogrilováním plátky veky (ať to má zatraceně pořádný grády :twisted: :cert: ).

Recept je výborný a při tom jednoduchý, určitě budu nejednou opakovat. Jen příště dám ještě navrch strouhaný sýr a nechám zprudka zapéct. Určitě by toasty chutnaly i studené; nebyla však možnost ochutnat, kousky návštěvě předložené zmizely za tepla :dance: a já tu moji porcičku (kterou jsem fotila) snědla vlažnou po cestě z kuchyně do sklepa, když jsem šla pro další piva :oops: :lol: .

P. S. V létě z čerstvých hub a pečivo pořádně „očouzené“ nad venkovním grilem :srdce: - to bude teprve krmě hodná pravých labužníků :lol: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 28 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz