birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Score: 0 Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line včera v 14:24
Počet příspěvků v diskuzích: 1696

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Polské houbové zrazy

Odkaz na uvaření

birkana 11.4.16 15:28

Slovo POLSKÉ v názvu mne donutilo otevřít vlastnoručně nakládanou červenou řepu s křenem!

Protože jsem měla jen 12%-ní smetanu, vrchní vrstvu brambor jsem pokladla kousky másla. Je to výborné a tuze voňavé :srdce: . Stane se supernovou zářící v mém repertoáru :palec:

Důležité upozornění: Tento pokrm se může pro milovníky zapečených brambor a zároveň hub státi SILNĚ NÁVYKOVÝM!!! :lol: :lol: :lol:

Recept by si zasloužil v Hodnocení 10 hvězdiček :potlesk:

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Sirup z divokých fialek

Odkaz na uvaření

birkana 11.4.16 09:26

Výtěžnost nízká, ale ta chuť a vůně za to stojí!

Nebudu užívat jako meducínu, nýbrž použiji jako luxusní topping na zmrzlinu (ještě nevím, na kterou) :think:

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Zapékané špenátové brambory

Odkaz na uvaření

birkana 10.4.16 16:51

Cibulku do špenátu jsem smažila na vyškvařené slanině. Hodilo by se do brambor se špenátem vmíchat před zapékáním i drobně krájené uzené maso.
Výborný nápad na letní večeři! :potlesk:

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Košíčky, oplatky

Odkaz na uvaření

birkana 7.4.16 16:57

Rozcvička před zmrzlinovou sezónou

Když už chci dělat domácí zmrzlinu, tak by bylo vhodné servírovat do domácích „kelímků“. Nemám mašinku na oplatky, tedy jsem vyzkoušela tento recept.

První pečení mi nevyšlo, při tvarování (mezi dvěma formičkami na větší košíčky) se placka trhala. Podruhé jsem do těsta nedala tolik mouky – na 72 g bílků jen 56 g mouky. Upečené se pak tvarovalo lépe. Ještě musím vystihnout sílu nanášeného těsta a dobu pečení.

Protože nejsem nijak zdatný cukrář, mističky se zdají být (pro soukromou potřebu) uspokojivé kvality :oops: . Naplněny zmrzlinou budou vypadat jistě lépe!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Špenátová pomazánka

Odkaz na uvaření

birkana 7.4.16 16:37

Jednoduchá a zdravá! Servírována na obyčejném chlebu k odpolední svačině. S míchanou zeleninou – salátové mladé listy, kapie a hrachové klíčky.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Vejce plněná špenátem - uova sode agli spinaci (Take 5)

Odkaz na uvaření

birkana 5.4.16 16:41

Recept zaslouží potlesk ve stoje, dalších komentářů k uvaření netřeba!!!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Hořčičné brambory se špenátem

Odkaz na uvaření

birkana 5.4.16 16:26

Recept jsem pojala rustikálněji, víc po venkovsku. Brambory jsem měla větší, překrájela jsem je na víc kusů. Místo samotného špenátu jsem dala směs jarních bylinek (kopřiva, sedmikráska, šťovík, nať plocholisté petržele) + ten špenát asi tak na půl. Hořčice Dijonská, česnek na plátky.

Měli jsme k odpolední svačině. Byla by to i dobrá lehčí bezmasá večeře. Výborné jídlo!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Vydatný sýrový salát

Odkaz na uvaření

birkana 29.3.16 17:21

Plátkový sýr pokrájen na menší obdélníčky, kapie čerstvá na jemné nudličky. Salát je výborný, opravdu zasytí a zaslouží si zopakovat!

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Vaječný salát s celerem

Odkaz na uvaření

birkana 29.3.16 17:07

Místo sterilovaného celeru použit celer čerstvý, povařený v okyselené vodě a následně nakrájen na tenké nudličky. Brambory na kostky. Nakonec salát posypán svěží cibulovou natí.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Velikonoční vajíčkový salát

Odkaz na uvaření

birkana 29.3.16 16:54

Nemíchala jsem vše dohromady, jen jsem ochutila majonézu.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Klasický vajíčkový salát

Odkaz na uvaření

birkana 29.3.16 16:40

Vše na větší či menší kostky – brambory, vejce, okurka, cibule. Majonéza domácí.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Markétina houbová polévka

Odkaz na uvaření

birkana 28.3.16 15:02

Ze sušených lesních tmavých hřibovitých hub (křemenáč, kozák, suchohřib, kovář, kožák a strakoš).

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Kaviár jako předkrm

Odkaz na uvaření

birkana 26.3.16 14:43

Bliny se zakysankou došly. Zbyl mi jen kaviár, „šampaňský“ a skýva bílého chleba.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Pravé ruské bliny s kaviárem (pro Toma)

Odkaz na uvaření

birkana 26.3.16 14:15

Prostě jednoduchá klasika – vynikající a neokoukané slané pohoštění k čaji.

Podle tohoto receptu jsou bliny nádherně nadýchané, vláčně jemné. Je třeba péct rychle, aby se „neusušily“. Zakysanku doporučuji co nejtučnější, min. 20%.

P. S. Dnes je již dělám třetí (!) den. Chlebíčky se šunkou na salátě prý si můžu strčit kamsi … Včera jsem byla mými „dobráky“ přinucena „oprášit“ a zprovoznit samovar (na dřevěné uhlí), ať je to autentické.

Stojím a usínám nad lívanečníkem a obracím a obracím a obracím a obracím a obracím

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Červená řepa

Odkaz na uvaření

birkana 21.3.16 14:47

Když je to jaro, tak je tady barevněji.

Protože jsem připravovala pro dospělé, místo obyčejného či bílého vinného octa nebo citrónu jsem použila balsamico.

Aby to nebylo tak jednobarevné, vtrhla jsem do skleníku a s pokřikem indiánského válečníka skalpovala část salátové sadby (salát raný, lollo biondo, lollo rosso). Listy jsem pokapala jednoduchým dresinkem s olejem.

A aby to nebylo tak prudce dietní, podávala jsem se zlatavými minismažáky (sýr po 25 g + trojbal) a domácí tatarkou.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Znojemský guláš

Odkaz na uvaření

birkana 14.3.16 13:51

Část kapie přidána i do základu k cibuli. Na fotce je ukázková malá porce; obvykle podávám v hlubokém talíři ½ l guláše se šesti :lol: :mavam: (platí bez výjimky pro všechny druhy gulášů). Malé okurčičky (3 – 5 cm) jsou nezbytnou součástí ozdoby.

P. S. Knedle se moc nevyvedly, blbě kynuly :zed: .

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Zabíjačková paštika

Odkaz na uvaření

birkana 13.3.16 11:07

Maso melu na mlýnku, poprvé přes střední (5 mm) otvory a pak dvakrát přes malé (3 mm). Struktura je hrubší, než u těch koupených. V komentářích je zmíněno mixování; to by asi paštiku zjemnilo. Nám však hrubá konzistence nevadí. Je pak vidět, že je echt domácí :lol: .

Navíc přidávám mletou sladkou papriku pro barvu a poměr maso : játra : sádlo je variabilní (stejně tak kombinace koření) podle momentálních možností a nabídky :oops: . Prostě pokaždé je trochu jiná a tak se nepřejí.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Maďarské špagety

Odkaz na uvaření

birkana 8.3.16 13:04

Použita paprika bílá, rajčata sterilovaná ve vlastní šťávě (domácí). Navíc jsem do sádla (pod zeleninu) nechala vyškvařit kousek špeku – pro vůni i chuť. A přidala jsem také feferonku. Houby - poslední zbytek ze zásob mražených lišek.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Palačinky plněné míchanými vejci

Odkaz na uvaření

birkana 7.3.16 15:32

Tyto palačinky jsou vhodné pro milovníky obzvlášť jemných chutí a nebo pro malé strávníky. Ten, kdo dává přednost pikantnějšímu pokrmu, ať použije více koření a pod vejce vyškvaří třeba kousek slaniny. Také může do palačinek „přibalit“ trochu strouhaného (plísňového či zrajícího) sýra.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 29 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz