birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 12.12.18 16:56
Počet příspěvků v diskusích: 1682

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Tvarohová pomazánka s křenem

Odkaz na uvaření

birkana 23.04.16 16:23

Další tvarohová, jednobarevná, nefotogenická pomazánka

Dala jsem tučný tvaroh přiředěný sladkou smetanou. Křenu jsem měla nastrouhaného dost; dnes byla na programu křenová omáčka s knedlíkem a uzeným.

Autor tuto pomazánku zařadil do JEMNÝCH. Kdo má takový křen, jako já, při dodržení množství ingrediencí pomazánka rozhodně jemná není – tedy konzistencí snad, ale jinak …

Protože se mi sešla „karetní“ společnost a venku prší, dohodli jsme se, že odpoledne strávíme pod střechou při pokeru. Občerstvení jsem se snažila přizpůsobit situaci :dance: .

Z obyčejného chleba jsem kulatým menším vykrajovátkem vyrobila podklad, na to navršila křenovou pomazánku a jako dekorace posloužil uzený eidam krájený na plátky cca 3 mm silné, z nich vykrájeny karetní barvy. Polovina omočena v paprice, polovina v pepři.

Určitě to chutnalo, neb si nikdo nevšiml, že chléb je již 2 dny starý :lol: , leč stále měkký.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Zmrzlina curacao s jogurtem

Odkaz na uvaření

birkana 22.04.16 16:02

Dělala jsem pořádek a „nalezla“ jsem načatou láhev pomerančového curacaa (slaďáky se u nás často nekonzumují :oops: , jsou určeny pouze některým dámským návštěvám) a na dně dózy zbyteček šafránu – 3 pestíky. Ten opravdický, žádné obarvené „polní kvítí“, které se občas za pravý šafrán u nepoctivých prodejců vydává.

Vše jsem dala podle receptu, pouze meduňku jsem nahradila právě vyrazivší mátou :oops: . Tím šafránem jsem zmrzlinu přibarvila. Na chuti znát nebyl, ale hmotu příjemně obarvil.

Nechala jsem pracovat zmrzlinovač. Zmrzlina byla tak dobrá, že ji jedli i dva zarytí odpůrci sladkého :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Bramborák se špenátem

Odkaz na uvaření

birkana 22.04.16 15:49

Geniální spojení dvou lidových jídel připravených z lokálních surovin :potlesk: . Neskutečná dobrota!

Smažila jsem na lívanečníku. Bramboráky jsou výtečné za tepla, ale i studené byly dobré. Komu by chybělo maso, určitě by neudělal chybu, kdyby přidal uzené maso vařené na páře nebo ogrilovanou šunku.

Recept si zaslouží ** ********** **

P. S. Ta dekorace nahoře jsou mladé listy brukve a špenát není ze špenátu, nýbrž z kopřiv :think: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Červená řepa s balzamikovým octem

Odkaz na uvaření

birkana 21.04.16 11:52

Zdánlivě obyčejná řepa :think: . Ovšem balzamicový ocet spolu s hořčicí udělal pravé divy :potlesk: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Salát z červené řepy 5

Odkaz na uvaření

birkana 21.04.16 11:40

Ocet jsem dala jablečný domácí a olej olivový italský. Cibule to bude chtít příště více, česneku jakbysmet. Výborné!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Tvarohová pomazánka s vejci

Odkaz na uvaření

birkana 17.04.16 16:12

Tvaroh jsem dala tučný, přiředila 2 PL sladké smetany. Stejně to bylo „nemastné - neslané“ a díky hořčici až nepříjemně kyselé. Pomazánka mne nijak nenadchla; raději si ji nechám jen pro sebe - netroufám si ji nabízet…

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Houbové kari (pro Panny)

Odkaz na uvaření

birkana 17.04.16 13:32

Spojení chuti hub, cibule, česneku, kari a citrónu je prostě geniální :potlesk: . Kari koření doporučuji pálivé nebo přidat chilli.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Vydatný špenát se sýrem

Odkaz na uvaření

birkana 16.04.16 15:37

Výborný bezmasý pokrm vhodný i pro některé alergiky - bez vajec a lepku!

Vše podle receptu, jen česnek na plátky.

Navrch jsem přidala sýrový bonus v podobě hoblinek Grana Padano :idea: .

Na osobu jsem počítala ¼ kg špenátu a 100 g eidamu. Špenát takto upravený je opravdu vydatný. Krémově zahoustlý i bez použití vajec a strouhanky. Chutnější, než se smetanou.

Servírovala jsem s bramborami pečenými v troubě. Jen před pečením jemně zakápnutými olejem a osolenými. Umím si představit jíst ten špenát jen tak bez jakékoli přílohy třeba k odpolední svačině nebo jako menší večeři. Možná by bylo pro výraznější chuť přínosné použít plísňový sýr …

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Smažený uzený sýr

Odkaz na uvaření

birkana 15.04.16 12:46

Příště jedině z plátkového eidamu!

Ten „obalový“, neuzený jsem měla jako třistagramový bloček. Prokrajovala jsem ručně. Již nikdy více, byl to očistec – dodržet stejnou sílu plátků. Nakonec jsem to nějak zvládla.

Uzeného sýra jsem měla jen dva plátky a tak ostatní porce (částečně pod vlivem komentářů níže) byly plněny krémovým sýrem se šunkou a mezivrstva posypána sekanou petrželovou natí.

------ http://data.labuznik.cz/…80/31253.jpg
------
Jednu porci s uzeným sýrem jsem obalila v klasickém trojbalu (to kvůli fotce, která „vyskočí“ nahoru do úvodu receptu :think: :roll: ).

------ http://data.labuznik.cz/…80/31254.jpg
------
Ostatní s krémovým sýrem jsem máčela ve vinném těstíčku.

------ http://data.labuznik.cz/…80/31255.jpg
------
Prokládat sýr před smažením čímkoli vhodným je vážně dobrý nápad hodný následování :lol: :mavam: .

Podávala jsem s hedvábnou bramborovou kaší (bez tatarky).

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Ovocné zmrzliny

Odkaz na uvaření

birkana 14.04.16 12:03

Nízkokalorické osvěžení pro horké letní dny.

Ona taková smetanová zmrzlina (z vysokotučné smetany a žloutků) je lahodná, ale ne každý chce zakončit letní oběd půllitrem takové zmrzlinové kalorické bomby. To se pak od stolu jen „odkutálíte“ a můžete si jít rovnou lehnout – tedy alespoň já.

Loni jsem to řešila pomerančovou granitou , jenže v té je víno, tedy není pro řidiče + děti vhodná. Pořád jsem se snažila najít onu vodovatou červenou kopečkovou zmrzlinu z mého dětství. Tato se jí nejvíc podobá.

Umíchala jsem tu z džemu. Použila jsem půl na půl malinový s rybízovým. Cukru jsem dala polovinu.

Určitě je potřeba vyrábět tyto druhy zmrzlin ve zmrzlinovači (nebo kdo má ještě starý zmrzlinový strojek do lednice, kdysi vyráběný jako příslušenství k mixérům ETA). Dnes už ale takový obyčejný zmrzlinovač není příliš drahý a dá se koupit i v marketech typu Lidl.

P. S. Už se chystám na tu ananasovou! :lol:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Frozen Yougurt/Jogurtova zmrzlina

Odkaz na uvaření

birkana 13.04.16 17:58

Mražený jogurt jsem servírovala přelitý sirupem z fialek a na vlastnoručně upečené oplatce .

Sirup není pro použití jako topping příliš vhodný, je dost řídký a rychle stéká. Vůně a chuť však zůstala. Nedala jsem želatinu, která by měla zabránit rychlému rozmrzání a tak než jsem dala na stůl, přinesla si foťák a začala zvěčňovat, zmrzlina už roztávala :oops: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Polské houbové zrazy

Odkaz na uvaření

birkana 11.04.16 15:28

Slovo POLSKÉ v názvu mne donutilo otevřít vlastnoručně nakládanou červenou řepu s křenem!

Protože jsem měla jen 12%-ní smetanu, vrchní vrstvu brambor jsem pokladla kousky másla. Je to výborné a tuze voňavé :srdce: . Stane se supernovou zářící v mém repertoáru :palec:

Důležité upozornění: Tento pokrm se může pro milovníky zapečených brambor a zároveň hub státi SILNĚ NÁVYKOVÝM!!! :lol: :lol: :lol:

Recept by si zasloužil v Hodnocení 10 hvězdiček :potlesk:

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Sirup z divokých fialek

Odkaz na uvaření

birkana 11.04.16 09:26

Výtěžnost nízká, ale ta chuť a vůně za to stojí!

Nebudu užívat jako meducínu, nýbrž použiji jako luxusní topping na zmrzlinu (ještě nevím, na kterou) :think:

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Zapékané špenátové brambory

Odkaz na uvaření

birkana 10.04.16 16:51

Cibulku do špenátu jsem smažila na vyškvařené slanině. Hodilo by se do brambor se špenátem vmíchat před zapékáním i drobně krájené uzené maso.
Výborný nápad na letní večeři! :potlesk:

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Košíčky, oplatky

Odkaz na uvaření

birkana 07.04.16 16:57

Rozcvička před zmrzlinovou sezónou

Když už chci dělat domácí zmrzlinu, tak by bylo vhodné servírovat do domácích „kelímků“. Nemám mašinku na oplatky, tedy jsem vyzkoušela tento recept.

První pečení mi nevyšlo, při tvarování (mezi dvěma formičkami na větší košíčky) se placka trhala. Podruhé jsem do těsta nedala tolik mouky – na 72 g bílků jen 56 g mouky. Upečené se pak tvarovalo lépe. Ještě musím vystihnout sílu nanášeného těsta a dobu pečení.

Protože nejsem nijak zdatný cukrář, mističky se zdají být (pro soukromou potřebu) uspokojivé kvality :oops: . Naplněny zmrzlinou budou vypadat jistě lépe!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Špenátová pomazánka

Odkaz na uvaření

birkana 07.04.16 16:37

Jednoduchá a zdravá! Servírována na obyčejném chlebu k odpolední svačině. S míchanou zeleninou – salátové mladé listy, kapie a hrachové klíčky.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Vejce plněná špenátem - uova sode agli spinaci (Take 5)

Odkaz na uvaření

birkana 05.04.16 16:41

Recept zaslouží potlesk ve stoje, dalších komentářů k uvaření netřeba!!!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Hořčičné brambory se špenátem

Odkaz na uvaření

birkana 05.04.16 16:26

Recept jsem pojala rustikálněji, víc po venkovsku. Brambory jsem měla větší, překrájela jsem je na víc kusů. Místo samotného špenátu jsem dala směs jarních bylinek (kopřiva, sedmikráska, šťovík, nať plocholisté petržele) + ten špenát asi tak na půl. Hořčice Dijonská, česnek na plátky.

Měli jsme k odpolední svačině. Byla by to i dobrá lehčí bezmasá večeře. Výborné jídlo!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Vydatný sýrový salát

Odkaz na uvaření

birkana 29.03.16 17:21

Plátkový sýr pokrájen na menší obdélníčky, kapie čerstvá na jemné nudličky. Salát je výborný, opravdu zasytí a zaslouží si zopakovat!

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Vaječný salát s celerem

Odkaz na uvaření

birkana 29.03.16 17:07

Místo sterilovaného celeru použit celer čerstvý, povařený v okyselené vodě a následně nakrájen na tenké nudličky. Brambory na kostky. Nakonec salát posypán svěží cibulovou natí.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 28 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Hruškový koláč Hruškový koláč
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz