birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Score: 0 Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line dnes v 11:09
Počet příspěvků v diskuzích: 1696

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Hlávkový salát s vejci

Odkaz na uvaření

birkana 1.5.16 14:51

Použila jsem směs mladých salátových listů. Salát je díky vařeným vejcím a smetaně dost sytý, aby posloužil s kouskem bílého pečiva jako svačina.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Bramborovo-sýrové knedlíčky

Odkaz na uvaření

birkana 1.5.16 14:21

Použité suroviny již předem slibují úspěch a tak jsem vařila rovnou z tuplované dávky.

Použila jsem starý, dobrý, vyzrálý čedar; navíc jsem přidala i nať libečku. Těstíčko jsem nedělala příliš tuhé, jen tak, aby bylo ještě měkké a už drželo tvar. Strouhanky jen opravdu symbolicky.

Dávkovala jsem kávovou lžičkou a na prkénku s pomocí hrubé mouky jsem nočky zakulatila. Žádné silné hnětení a šoulání! Knedlíčků bylo 46 kusů.

http://data.labuznik.cz/…00/31371.jpg . http://data.labuznik.cz/…00/31372.jpg . http://data.labuznik.cz/…00/31373.jpg
.
Nočky jsem zavářela do vývaru z drůbežích kostí, krků a drůbků se zeleninou. Jakmile vyplavaly, nechala jsem je ve vývaru jen lehce převalovat dalších 5 – 6 minut.

http://data.labuznik.cz/…00/31374.jpg
.
Nočky zůstaly kypré, lehké. Byly by dobré i jako příloha k dušeným masům.
.
____________________________
.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Dhal Makhani aneb maslova cocka

Odkaz na uvaření

birkana 29.4.16 15:14

Fazole jsem dala napůl černé a fialové, čočka obyčejná. Rajčata jsem neloupala. Abych nemusela tak dlouho vařit, konečnou konzistenci jsem upravila tyčmixérem.

http://data.labuznik.cz/…00/31350.jpg

Nakonec tučná zakysanka.
---

Podávala jsem s plackami čapátí

Ani jsem nepotřebovala příbor;

http://data.labuznik.cz/…00/31351.jpg

z kusu placky se udělá lžička
---

http://data.labuznik.cz/…00/31352.jpg

pak stačí nabírat,
---

http://data.labuznik.cz/…00/31353.jpg

hbitě jíst a lžičku rovnou přikousnout :lol: :think:
---
---

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Čapátí (čapáty)

Odkaz na uvaření

birkana 29.4.16 14:43

Použila jsem celozrnnou pšeničnou mouku, slunečnicový olej, mletý pepř, sůl a vodu. Pekla jsem nasucho na tálech sporáku na dřevo. Zpracování těsta obstarala pekárna. Povrch jsem omastila přepuštěným máslem.

http://data.labuznik.cz/…00/31348.jpg
---

Čapátí mají uvnitř dutinu jako arabský chléb, jsou však tenčí.

Placky čapátí byly jako příloha k Dhál makhaní

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Bramborová polévka s kari - Alú šúrva

Odkaz na uvaření

birkana 28.4.16 12:05

Použila jsem silný vývar z kuřecího skeletu se zeleninou a z něho sebraný tuk. Postup jsem úplně přepracovala.

Na tuku sebraném z den předem uvařeného a chladného vývaru jsem nechala zesklovatět cibuli, na ní nechala rozpustit kari (vlastnoručně smíchané – poměry uvedeny níže).

Pak přidány ostatní ingredience kromě mléka a česneku. Ty jsem dala až na úplný konec tepelné úpravy. Na závěr jsem polévku rozmixovala do krémova.

Použijte kvalitní směs kari, dává polévce dominantní chuť! Polévka je poměrně rychle hotová, na vstupní suroviny nenáročná a výsledek překvapivě dobrý :lol:

Dekorace: vykrajované bramborové lupínky a pažitka. Z brambor jsem nakrájela tenké plátky, kulatými vykrajovátky vyřízla tvary, dala proprat do vody, osušila a osmažila v horkém oleji. Prostě klasický postup jako při výrobě bramborových chipsů, slámy, lupínků apod. :think: .

Kari (opsala jsem si kdysi z nějaké kuchařky):

  • 6 dílů koriandru
  • 3 díly pepře
  • 2 díly kurkumy
  • 2 díly nového koření
  • 2 díly pálivé papriky
  • 2 díly kardamomu
  • 1 díl zázvoru

Koriandr a kardamom nasucho opražím, pak i s ostatními přísadami roztluču v hmoždíři.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Špenátová raitha

Odkaz na uvaření

birkana 27.4.16 10:34

Ve skleníku se zelená svěží špenát a na dně dózičky je zbytek mangového prášku.

Na tuto indickou specialitu se chystám již dlouho. Hlavně chci vyzkoušet před grilovací sezónou. Dnes budu podávat k pečenému jehněčímu s půlkami brambor pečenými v troubě.

Raitha má zajímavě pikantní chuť díky mangovému prášku a feferonkám – dala jsem půlku větší špičaté španělské.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Zapečené palačinky se sýrovou nádivkou

Odkaz na uvaření

birkana 25.4.16 13:34

Palačinky jsem upekla ty nejobyčejnější, ale vodu do těsta tedy nepřidávám :roll: .

Náplň je z tučného vaničkového tvarohu, čedaru, světlého 10° piva + sladká mletá paprika, trochu mletého chilli a drceného zeleného pepře. Navrch palačinky před zapékáním posypány směsí strouhaného čedaru a Grana Padano v poměru přibližně 2 : 1.

Samotnou náplň jsem při dochucování ochutnala; nebyla nic moc. Až ve spojení s palačinkou a krátkém zapečení – naprostá lahoda :palec: .

Už přemýšlím, jak by palačinky chutnaly s náplní, ve které by byl Romadúr nebo dezertní či pivní sýr :think: .

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Knedlíčky sýrové s kopřivou

Odkaz na uvaření

birkana 24.4.16 15:45

Připravila jsem rovnou z dvojité dávky a měla jsem 30 knedlíčků :think: .

Knedlíčky jsou po uvaření trochu tužší, nám to však moc nevadí :oops: . Podávala jsem v drůbežím vývaru s houbami. Milovníkům zavářek tohoto typu doporučuji základní dávku zněkolikanásobit :lol: :dance: .

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Tvarohová pomazánka s křenem

Odkaz na uvaření

birkana 23.4.16 16:23

Další tvarohová, jednobarevná, nefotogenická pomazánka

Dala jsem tučný tvaroh přiředěný sladkou smetanou. Křenu jsem měla nastrouhaného dost; dnes byla na programu křenová omáčka s knedlíkem a uzeným.

Autor tuto pomazánku zařadil do JEMNÝCH. Kdo má takový křen, jako já, při dodržení množství ingrediencí pomazánka rozhodně jemná není – tedy konzistencí snad, ale jinak …

Protože se mi sešla „karetní“ společnost a venku prší, dohodli jsme se, že odpoledne strávíme pod střechou při pokeru. Občerstvení jsem se snažila přizpůsobit situaci :dance: .

Z obyčejného chleba jsem kulatým menším vykrajovátkem vyrobila podklad, na to navršila křenovou pomazánku a jako dekorace posloužil uzený eidam krájený na plátky cca 3 mm silné, z nich vykrájeny karetní barvy. Polovina omočena v paprice, polovina v pepři.

Určitě to chutnalo, neb si nikdo nevšiml, že chléb je již 2 dny starý :lol: , leč stále měkký.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Zmrzlina curacao s jogurtem

Odkaz na uvaření

birkana 22.4.16 16:02

Dělala jsem pořádek a „nalezla“ jsem načatou láhev pomerančového curacaa (slaďáky se u nás často nekonzumují :oops: , jsou určeny pouze některým dámským návštěvám) a na dně dózy zbyteček šafránu – 3 pestíky. Ten opravdický, žádné obarvené „polní kvítí“, které se občas za pravý šafrán u nepoctivých prodejců vydává.

Vše jsem dala podle receptu, pouze meduňku jsem nahradila právě vyrazivší mátou :oops: . Tím šafránem jsem zmrzlinu přibarvila. Na chuti znát nebyl, ale hmotu příjemně obarvil.

Nechala jsem pracovat zmrzlinovač. Zmrzlina byla tak dobrá, že ji jedli i dva zarytí odpůrci sladkého :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Bramborák se špenátem

Odkaz na uvaření

birkana 22.4.16 15:49

Geniální spojení dvou lidových jídel připravených z lokálních surovin :potlesk: . Neskutečná dobrota!

Smažila jsem na lívanečníku. Bramboráky jsou výtečné za tepla, ale i studené byly dobré. Komu by chybělo maso, určitě by neudělal chybu, kdyby přidal uzené maso vařené na páře nebo ogrilovanou šunku.

Recept si zaslouží ** ********** **

P. S. Ta dekorace nahoře jsou mladé listy brukve a špenát není ze špenátu, nýbrž z kopřiv :think: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Červená řepa s balzamikovým octem

Odkaz na uvaření

birkana 21.4.16 11:52

Zdánlivě obyčejná řepa :think: . Ovšem balzamicový ocet spolu s hořčicí udělal pravé divy :potlesk: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Salát z červené řepy 5

Odkaz na uvaření

birkana 21.4.16 11:40

Ocet jsem dala jablečný domácí a olej olivový italský. Cibule to bude chtít příště více, česneku jakbysmet. Výborné!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Tvarohová pomazánka s vejci

Odkaz na uvaření

birkana 17.4.16 16:12

Tvaroh jsem dala tučný, přiředila 2 PL sladké smetany. Stejně to bylo „nemastné - neslané“ a díky hořčici až nepříjemně kyselé. Pomazánka mne nijak nenadchla; raději si ji nechám jen pro sebe - netroufám si ji nabízet…

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Houbové kari (pro Panny)

Odkaz na uvaření

birkana 17.4.16 13:32

Spojení chuti hub, cibule, česneku, kari a citrónu je prostě geniální :potlesk: . Kari koření doporučuji pálivé nebo přidat chilli.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Vydatný špenát se sýrem

Odkaz na uvaření

birkana 16.4.16 15:37

Výborný bezmasý pokrm vhodný i pro některé alergiky - bez vajec a lepku!

Vše podle receptu, jen česnek na plátky.

Navrch jsem přidala sýrový bonus v podobě hoblinek Grana Padano :idea: .

Na osobu jsem počítala ¼ kg špenátu a 100 g eidamu. Špenát takto upravený je opravdu vydatný. Krémově zahoustlý i bez použití vajec a strouhanky. Chutnější, než se smetanou.

Servírovala jsem s bramborami pečenými v troubě. Jen před pečením jemně zakápnutými olejem a osolenými. Umím si představit jíst ten špenát jen tak bez jakékoli přílohy třeba k odpolední svačině nebo jako menší večeři. Možná by bylo pro výraznější chuť přínosné použít plísňový sýr …

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Smažený uzený sýr

Odkaz na uvaření

birkana 15.4.16 12:46

Příště jedině z plátkového eidamu!

Ten „obalový“, neuzený jsem měla jako třistagramový bloček. Prokrajovala jsem ručně. Již nikdy více, byl to očistec – dodržet stejnou sílu plátků. Nakonec jsem to nějak zvládla.

Uzeného sýra jsem měla jen dva plátky a tak ostatní porce (částečně pod vlivem komentářů níže) byly plněny krémovým sýrem se šunkou a mezivrstva posypána sekanou petrželovou natí.

------ http://data.labuznik.cz/…80/31253.jpg
------
Jednu porci s uzeným sýrem jsem obalila v klasickém trojbalu (to kvůli fotce, která „vyskočí“ nahoru do úvodu receptu :think: :roll: ).

------ http://data.labuznik.cz/…80/31254.jpg
------
Ostatní s krémovým sýrem jsem máčela ve vinném těstíčku.

------ http://data.labuznik.cz/…80/31255.jpg
------
Prokládat sýr před smažením čímkoli vhodným je vážně dobrý nápad hodný následování :lol: :mavam: .

Podávala jsem s hedvábnou bramborovou kaší (bez tatarky).

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Ovocné zmrzliny

Odkaz na uvaření

birkana 14.4.16 12:03

Nízkokalorické osvěžení pro horké letní dny.

Ona taková smetanová zmrzlina (z vysokotučné smetany a žloutků) je lahodná, ale ne každý chce zakončit letní oběd půllitrem takové zmrzlinové kalorické bomby. To se pak od stolu jen „odkutálíte“ a můžete si jít rovnou lehnout – tedy alespoň já.

Loni jsem to řešila pomerančovou granitou , jenže v té je víno, tedy není pro řidiče + děti vhodná. Pořád jsem se snažila najít onu vodovatou červenou kopečkovou zmrzlinu z mého dětství. Tato se jí nejvíc podobá.

Umíchala jsem tu z džemu. Použila jsem půl na půl malinový s rybízovým. Cukru jsem dala polovinu.

Určitě je potřeba vyrábět tyto druhy zmrzlin ve zmrzlinovači (nebo kdo má ještě starý zmrzlinový strojek do lednice, kdysi vyráběný jako příslušenství k mixérům ETA). Dnes už ale takový obyčejný zmrzlinovač není příliš drahý a dá se koupit i v marketech typu Lidl.

P. S. Už se chystám na tu ananasovou! :lol:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Frozen Yougurt/Jogurtova zmrzlina

Odkaz na uvaření

birkana 13.4.16 17:58

Mražený jogurt jsem servírovala přelitý sirupem z fialek a na vlastnoručně upečené oplatce .

Sirup není pro použití jako topping příliš vhodný, je dost řídký a rychle stéká. Vůně a chuť však zůstala. Nedala jsem želatinu, která by měla zabránit rychlému rozmrzání a tak než jsem dala na stůl, přinesla si foťák a začala zvěčňovat, zmrzlina už roztávala :oops: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Polské houbové zrazy

Odkaz na uvaření

birkana 11.4.16 15:28

Slovo POLSKÉ v názvu mne donutilo otevřít vlastnoručně nakládanou červenou řepu s křenem!

Protože jsem měla jen 12%-ní smetanu, vrchní vrstvu brambor jsem pokladla kousky másla. Je to výborné a tuze voňavé :srdce: . Stane se supernovou zářící v mém repertoáru :palec:

Důležité upozornění: Tento pokrm se může pro milovníky zapečených brambor a zároveň hub státi SILNĚ NÁVYKOVÝM!!! :lol: :lol: :lol:

Recept by si zasloužil v Hodnocení 10 hvězdiček :potlesk:

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 29 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz