birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 12.12.18 16:56
Počet příspěvků v diskusích: 1682

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Vepřové maso na pivě (starodavny pokrm)

Odkaz na uvaření

birkana 27.05.16 11:31

… aneb co s nedopitým pivem! :think:

Z vepřové plece, pivo Chodovar ležák. Maso jsem dusila v cca 100 g kusech hodně doměkka – tak máme dušené vepřové rádi. Chléb byl ještě dost měkký na to, aby se dal strouhat. V pivě jsem jej namočila, prolisovala přes cedník. Takto získanou hmotou jsem šťávu nastavila a zahustila.

Navrch jsem ještě pro ostřejší chuť přistrouhla křen. Výborný jednoduchý pokrm. Klasika, která nikdy nezklame.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Zapečené brambory se sýrem

Odkaz na uvaření

birkana 23.05.16 15:04

Vařila jsem podle receptu v dvojnásobném množství. Navíc jsem přidala mezi vrstvy posekaný libeček jako koření. Ten se k bramborám chuťově hodí. Vůbec jsem nesolila. Jako sýr jsem použila plátkovaný 40% Edamer.

Vzhledem k tomu, že je to recept z Kuchařky pro nezaměstnané, je pochopitelně sestaven z laciných ingrediencí. Jistě by se dalo množství sýra zdvojnásobit, jako tuk použít máslo a nakonec zalít smetanou.

Nechtělo se mi vytahovat krouhač ani robot a tak jsem brambory krájela ručně nožem. Krájet je na tenko jde snadno, plátky byly krásně poloprůsvitné. Na dno pekáče jsem položila pečpapír, aby se pokrm nepřipaloval.

Pak už jsem jen ukládala vrstvy:

http://data.labuznik.cz/…00/31531.jpg
vrstva brambor,

http://data.labuznik.cz/…00/31532.jpg
pokropit olejem a navrstvit sýr,

http://data.labuznik.cz/…00/31533.jpg
posypat libečkem,

opakovat do naplnění pekáče;

http://data.labuznik.cz/…00/31535.jpg
nakonec zalít mlékem,

vložit do trouby a péct.

Při dodržení receptu je to spíš sytější příloha třeba k masu. Při větším množství sýra to bude jistě výborné bezmasé hlavní jídlo.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Basque pikantní topinky

Odkaz na uvaření

birkana 16.05.16 12:11

Neskutečná dobrota. Recept je výborný, zaslouží dvojitý potlesk :potlesk: :potlesk:

Také proto, že je tu dvakrát, ještě pod názvem Basque tousty . Specialita autorky – vložit stejný recept s mírně odlišným názvem opakovaně :dance: :dance: :dance:

Vzala jsem směs hřibu dubového a smrkového. Je to výborný tip, co navršit na starší opečené pečivo. A navíc, máme-li houby vlastnoručně nasbírané, je ta pochoutka téměř zadarmo!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Basque tousty

Odkaz na uvaření

birkana 16.05.16 11:55

Neskutečná dobrota. Recept je výborný, zaslouží dvojitý potlesk :potlesk: :potlesk:

Také proto, že je tu dvakrát, ještě pod názvem Basque pikantní topinky . Specialita autorky – vložit stejný recept s mírně odlišným názvem opakovaně :dance: :dance: :dance:

Vzala jsem směs hřibu dubového a smrkového. Je to výborný tip, co navršit na starší opečené pečivo. A navíc, máme-li houby vlastnoručně nasbírané, je ta pochoutka téměř zadarmo!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Koprová omáčka (v mikrovlnce)

Odkaz na uvaření

birkana 15.05.16 15:37

Měla jsem toho vaření dnes víc (vařila jsem ještě koprovku v bezlepkové verzi )

......

......
a tak jsem si usnadnila práci použitím MW.

Je to výborný nápad, pokud tlačí čas :kytka: . Sice omáčka nechutná úplně stejně, jako ta jíšková klasika z plotny, ale když je třeba … :palec: .

Použila jsem sterilovaný kopr. Trochu jsem omáčku opepřila. Jemně jsem dosladila umělým sladidlem - jeden ze strávníků byl diabetik - ten dostal jako přílohu vařené brambory, ostatní měli kynutý knedlík. Podávala jsem s vejci natvrdo, jednu porci s volskými oky.

Výborná bezmasá rychlovka!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Jednoduchá koprová omáčka

Odkaz na uvaření

birkana 15.05.16 15:22

Na návštěvu přišla také mladá slečna na bezlepkové dietě. Rozhodly jsme se s její babičkou, že pro ni uvařím koprovku s vejci podle tohoto receptu. Jako přílohu měla vařené brambory. Koprové omáčky jsem vařila dvě; tuto a pro ostatní ještě koprovku v MW (pro usnadnění a zrychlení práce).

Měla jsem kopr sterilovaný v octovém nálevu a proto jsem použila sladkou smetanu. Škrobu jsem dala méně, neb malá labužnice nemá ráda husté omáčky. A vejce si přála ztracené, žloutek tekutý :lol: .

Připravenou omáčku jsem samozřejmě ochutnala. I s těmi změnami chutnala výtečně. Malá Alča ji též ohodnotila jako dobrou a bábina si musela vzít recept :-) .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Tvarohová pomazánka se strouhaným sýrem

Odkaz na uvaření

birkana 12.05.16 13:31

Zdánlivě obyčejná, nudná pomazánka.

V dnešním chladném dopoledni se hodila teplá svačina. Z domácího tmavého toustového chleba jsem odstranila kůrky. Pomázla jsem jej lehce máslem a dala rychle opéct do trouby.

Pak jsem navršila pomazánku (z tučného tvarohu se strouhaným ementálem), posypala navrch parmazánovými nudličkami se sekanými bylinkami (libeček, petržel, celer) a dala ještě krátce (3 minuty) zapéct. Jen tak, aby nudličky parmazánu změkly a pomazánka neoschla.

Podávala jsem teplé. Bylo to rychlé a chutné.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Chlebový pekáček s houbama a sýrem

Odkaz na uvaření

birkana 11.05.16 12:43

Neměla jsem po ruce madeiru ani jiné podobné víno (portské, sherry). Nechala jsem se inspirovat radou z Apetituonline . V barové skříňce jsem objevila téměř zapomenutý zbytek Garrone Extra Dry, který jsem jako náhradu použila.

Na čerstvé lesní houby si musím ještě nějaký čas počkat a tak jsem vzala sušené předem namočené. Experimentálně mám zjištěno, že se ty naše běžné hřibovité houby sesychají v přibližném poměru 1 : 9. Dala jsem tedy 75 g sušených.

Sýr jsem měla 1 a půl Hermelínu (celkem 180 g pokrájen a rozmělněn), dovážila jsem strouhaným čedarem do celkového množství. Vejce jsem použila 4 celá, smetana 16%, vývar hovězí z kostky (rozpuštěn ve vodě slité ze sušených hub) :oops: , tymián čerstvý, majoránka sušená, chléb doma pečený z chlebové směsi Selský kmínový (Bauernbrot).

Směs byla dost vlhká – to je zmíněno i v komentářích níže. Nechala jsem zapéct povrch do křupavé kůrky a pak celý obsah pekáče promíchala. Dala jsem dál péct, abych se zbavila přebytečné vlhkosti. Ono jistě velice záleží na vlhkosti použitého chleba. Já měla zbytek 5 dní starý, tedy již poměrně dost vyschlý. Tekuté složky doporučuji mírně ubrat, dala bych asi vývaru jen třetinu :nevim: !

Pokrm je velice chutný, díky použitému vínu, sýru a koření má zajímavou vůni. Před podáváním jsem nechala zhruba 10 minut odpočinout, ztuhnout. I tak bylo při servírování jídlo mazlavější a lepivé díky rozpuštěnému sýru. Zpočátku konzumace se mi šestina zdála jako malá porce, ovšem pokrm je tak sytý, že mi nakonec stačila :think: .

Pochutnali jsme si, jistě zopakuji v létě z čerstvých hub :palec: . Jídlo je to naprosto nefotogenické, doporučuji kýčovitě jásavě barevnou přílohu, ať se to aspoň trochu líbí :dance: :lol: :mavam: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Smažený sýr po italsku

Odkaz na uvaření

birkana 09.05.16 13:34

Jednou v týdnu připravuji smažený pokrm; dnes došlo na sýr. Tento recept jsem si vyhlédla již před časem. Pořád se mi nějak nelíbil. Jenže pocity jsou věc jedna a praktické vyhotovení věc druhá :think: .

Buď jsem někde udělala závažnou chybu nebo recept nestojí naprosto za nic!

Recept jsem dodržela naprosto do puntíku – 4 plátky eidamu 30% po 100 g, vejce o průměrné hmotnosti 55 g, mírně navršené 2 PL hustého protlaku české výroby, mírně navršené 2 PL hladké mouky též tuzemského původu, strouhanka z domácí veky a olej slunečnicový běžné kvality.

Směs na obalení se namazat nedala, byla sice zahoustlá, ale stékala. Tedy jsem máčela.

oooooo http://data.labuznik.cz/…00/31423.jpg
o
Pak šup do strouhanky.

oooooo http://data.labuznik.cz/…00/31424.jpg
o
Hrany zůstávaly nedostatečně obalené.

oooooo http://data.labuznik.cz/…00/31425.jpg
o
Už nyní jsem měla neblahé tušení, že obal nevydrží a sýr vyteče :roll: . Proto jsem podle receptu obalila pouze dva kousky po 50 g.

Zbylých 300 g sýra jsem také opatlala v rajčatové směsi, ale ještě těsně před smažením jsem je ponořila do narychlo ušlehaného vinného těstíčka.

Výsledek jsem očekávala a tedy mne vytékající sýr (1 porce) vůbec nepřekvapil. Smažila jsem v dostatečné vrstvě oleje a smažící se kusy jsem horkým olejem ještě přelévala po povrchu, aby se rovnoměrně zatáhl a hrany tolik nepraskaly. Nebylo to nic platné a tak jsem raději ještě nedosmažený sýr z oleje urychleně vyjmula a tepelnou úpravu jsem zakončila pod grilem v MW.

oooooo http://data.labuznik.cz/…00/31426.jpg
o
Dodatečně obalený sýr ve vinném těstíčku přežil smažení bez úhony :dance: .

oooooo http://data.labuznik.cz/…00/31427.jpg
o
Smažený sýr dělám celkem často v obyčejném trojbalu a nevytéká. Kvalitou sýra ten dnešní nezdar určitě nebyl způsoben. Eidam kupuji po půl cihle (cca 1,5 kg) a z tohoto kusu jsem již s úspěchem smažila.

Chuť sýra s protlakem je vskutku na italskou notu. Barva nádherně sytě červenohnědá. Ještě přidat bazalku a jemně česneku. Jsem na rozpacích, jak recept ohodnotit :nevim: . Za nápad s rajčatovou chutí bych dala plný počet. Ostatní - nula.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Špenát s parmazánem a vejci (spinaci al parmigiano e uova)

Odkaz na uvaření

birkana 03.05.16 13:46

Recept byl lákavý, avšak navršit na mísu zelené bahýnko a obložit topinkami (jak doporučuje autor) mi nepřišlo příliš estetické.

Recept jsem lehce pozměnila. Špenát jsem upravila, jak je psáno. Parmazánu jsem vmíchala dvojnásobek; v uvedeném poměru – na kilo špenátu 2 PL sýra - by nebyl asi moc znát. :think:

Krajíčky veky jsem nechala v troubě nasucho opéct, navršila na ně špenát a dalším sýrem jsem ještě dochutila navrchu. Nechala jsem krátce zapéct.

Zapíjeli jsme veltlínským, :oops: byla to dobrá svačina. :lol:

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Hlávkový salát s vejci

Odkaz na uvaření

birkana 01.05.16 14:51

Použila jsem směs mladých salátových listů. Salát je díky vařeným vejcím a smetaně dost sytý, aby posloužil s kouskem bílého pečiva jako svačina.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Bramborovo-sýrové knedlíčky

Odkaz na uvaření

birkana 01.05.16 14:21

Použité suroviny již předem slibují úspěch a tak jsem vařila rovnou z tuplované dávky.

Použila jsem starý, dobrý, vyzrálý čedar; navíc jsem přidala i nať libečku. Těstíčko jsem nedělala příliš tuhé, jen tak, aby bylo ještě měkké a už drželo tvar. Strouhanky jen opravdu symbolicky.

Dávkovala jsem kávovou lžičkou a na prkénku s pomocí hrubé mouky jsem nočky zakulatila. Žádné silné hnětení a šoulání! Knedlíčků bylo 46 kusů.

http://data.labuznik.cz/…00/31371.jpg . http://data.labuznik.cz/…00/31372.jpg . http://data.labuznik.cz/…00/31373.jpg
.
Nočky jsem zavářela do vývaru z drůbežích kostí, krků a drůbků se zeleninou. Jakmile vyplavaly, nechala jsem je ve vývaru jen lehce převalovat dalších 5 – 6 minut.

http://data.labuznik.cz/…00/31374.jpg
.
Nočky zůstaly kypré, lehké. Byly by dobré i jako příloha k dušeným masům.
.
_____________­_______________
 .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Dhal Makhani aneb maslova cocka

Odkaz na uvaření

birkana 29.04.16 15:14

Fazole jsem dala napůl černé a fialové, čočka obyčejná. Rajčata jsem neloupala. Abych nemusela tak dlouho vařit, konečnou konzistenci jsem upravila tyčmixérem.

http://data.labuznik.cz/…00/31350.jpg

Nakonec tučná zakysanka.
---

Podávala jsem s plackami čapátí

Ani jsem nepotřebovala příbor;

http://data.labuznik.cz/…00/31351.jpg

z kusu placky se udělá lžička
 ---

http://data.labuznik.cz/…00/31352.jpg

pak stačí nabírat,
---

http://data.labuznik.cz/…00/31353.jpg

hbitě jíst a lžičku rovnou přikousnout :lol: :think:
---
 ---

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Čapátí (čapáty)

Odkaz na uvaření

birkana 29.04.16 14:43

Použila jsem celozrnnou pšeničnou mouku, slunečnicový olej, mletý pepř, sůl a vodu. Pekla jsem nasucho na tálech sporáku na dřevo. Zpracování těsta obstarala pekárna. Povrch jsem omastila přepuštěným máslem.

http://data.labuznik.cz/…00/31348.jpg
---

Čapátí mají uvnitř dutinu jako arabský chléb, jsou však tenčí.

Placky čapátí byly jako příloha k Dhál makhaní

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Bramborová polévka s kari - Alú šúrva

Odkaz na uvaření

birkana 28.04.16 12:05

Použila jsem silný vývar z kuřecího skeletu se zeleninou a z něho sebraný tuk. Postup jsem úplně přepracovala.

Na tuku sebraném z den předem uvařeného a chladného vývaru jsem nechala zesklovatět cibuli, na ní nechala rozpustit kari (vlastnoručně smíchané – poměry uvedeny níže).

Pak přidány ostatní ingredience kromě mléka a česneku. Ty jsem dala až na úplný konec tepelné úpravy. Na závěr jsem polévku rozmixovala do krémova.

Použijte kvalitní směs kari, dává polévce dominantní chuť! Polévka je poměrně rychle hotová, na vstupní suroviny nenáročná a výsledek překvapivě dobrý :lol:

Dekorace: vykrajované bramborové lupínky a pažitka. Z brambor jsem nakrájela tenké plátky, kulatými vykrajovátky vyřízla tvary, dala proprat do vody, osušila a osmažila v horkém oleji. Prostě klasický postup jako při výrobě bramborových chipsů, slámy, lupínků apod. :think: .

Kari (opsala jsem si kdysi z nějaké kuchařky):

  • 6 dílů koriandru
  • 3 díly pepře
  • 2 díly kurkumy
  • 2 díly nového koření
  • 2 díly pálivé papriky
  • 2 díly kardamomu
  • 1 díl zázvoru

Koriandr a kardamom nasucho opražím, pak i s ostatními přísadami roztluču v hmoždíři.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Špenátová raitha

Odkaz na uvaření

birkana 27.04.16 10:34

Ve skleníku se zelená svěží špenát a na dně dózičky je zbytek mangového prášku.

Na tuto indickou specialitu se chystám již dlouho. Hlavně chci vyzkoušet před grilovací sezónou. Dnes budu podávat k pečenému jehněčímu s půlkami brambor pečenými v troubě.

Raitha má zajímavě pikantní chuť díky mangovému prášku a feferonkám – dala jsem půlku větší špičaté španělské.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Zapečené palačinky se sýrovou nádivkou

Odkaz na uvaření

birkana 25.04.16 13:34

Palačinky jsem upekla ty nejobyčejnější, ale vodu do těsta tedy nepřidávám :roll: .

Náplň je z tučného vaničkového tvarohu, čedaru, světlého 10° piva + sladká mletá paprika, trochu mletého chilli a drceného zeleného pepře. Navrch palačinky před zapékáním posypány směsí strouhaného čedaru a Grana Padano v poměru přibližně 2 : 1.

Samotnou náplň jsem při dochucování ochutnala; nebyla nic moc. Až ve spojení s palačinkou a krátkém zapečení – naprostá lahoda :palec: .

Už přemýšlím, jak by palačinky chutnaly s náplní, ve které by byl Romadúr nebo dezertní či pivní sýr :think: .

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Knedlíčky sýrové s kopřivou

Odkaz na uvaření

birkana 24.04.16 15:45

Připravila jsem rovnou z dvojité dávky a měla jsem 30 knedlíčků :think: .

Knedlíčky jsou po uvaření trochu tužší, nám to však moc nevadí :oops: . Podávala jsem v drůbežím vývaru s houbami. Milovníkům zavářek tohoto typu doporučuji základní dávku zněkolikanásobit :lol: :dance: .

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 28 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz