birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Score: 0 Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line včera v 14:24
Počet příspěvků v diskuzích: 1696

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Špenátová polévka Hastrmanka

Odkaz na uvaření

birkana 8.6.16 15:23

Špenát jsem měla ze zahrádky. On vlastně vyrostl jako plevel; loni se vysemenil odkvetlý špenát. Semena odolala přerytí záhonu a časnému jarnímu pletí. Jakmile jsem identifikovala malé rostlinky, ponechala jsem je na místě. Špenát rychle roste a brzy se sklízí. Tak příliš nekonkuruje ostatním pozdnějším plodinám. Teď ten plevel použiji v kuchyni.

xxxx http://data.labuznik.cz/…00/31643.jpg

Listy špenátu jsem pokrájela na proužky a vařila dál podle receptu. Několik listů jsem si ponechala vcelku. Česnek jsem nejdříve nakrájený na plátky do slabě růžova osmažila na másle a teprve pak jej vložila do polévky; tu jsem navíc okořenila muškátovým oříškem. Ke konci varu jsem krátce rozmixovala.

Odložené celé listy jsem dala až na úplný konec tepelné úpravy do již rozmixované polévky zavadnout. Podávala jsem s vejcem natvrdo, navrch jsem ještě strouhla muškátový oříšek.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Mrkev na curry - pro Aničkuv

Odkaz na uvaření

birkana 8.6.16 15:05

Podávala jsem jako přílohu k Vaječným karbanátkům 2

Cukr jsem nedávala. Dokořenila jsem ještě polovinou chilli papričky posekané na drobno (bez semen). Pórek jsem dusila rovnou s mrkví, jogurt jsem dala tučný, smetanový, ve větším množství.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Vaječné karbanátky 2

Odkaz na uvaření

birkana 8.6.16 14:17

Vaječné karbanátky občas dělám, jenže vejce do nich sekám nadrobno nožem. Tady se vejce strouhají. Hmota je pak kompaktnější, ale bez viditelné struktury. V chuti jsem rozdíl nezaznamenala.

Z uvedeného množství ingrediencí jsem měla 8 kusů. Karbanátky se dobře tvarovaly, nelámaly se. Šlo to snadno:

xxxxxxx
xxxx http://data.labuznik.cz/…80/31635.jpg
xxxxxxx vezmu množství velké jako tenisák
xxxxxxx

xxxx http://data.labuznik.cz/…80/31636.jpg
xxxxxxx vytvořím placičku
xxxxxxx

xxxx http://data.labuznik.cz/…80/31637.jpg
xxxxxxx omočím v rozšlehaném vejci
xxxxxxx

xxxx http://data.labuznik.cz/…80/31638.jpg
xxxxxxx obalím ve strouhance
xxxxxxx

xxxx http://data.labuznik.cz/…80/31639.jpg
xxxxxxx doladím tvar a dám smažit
xxxxxxx

Smažím ve vyšší vrstvě oleje. Hmota je již předem tepelně upravena a tak není třeba upravovat dlouho.

Smažený pokrm se mi nechtělo zalévat majonézou a tak jsem podávala s mrkví na curry od Alis Brambory jen jako symbolické doplnění přílohy :oops:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Chlebíčky s ředkvičkami z Ruska

Odkaz na uvaření

birkana 6.6.16 14:18

Tak jednoduchá a přitom tak vynikající!

Ředkvičky jsem strouhala. Máte-li je čerstvé a svěží přímo ze zahrádky nebo od farmáře, doporučuji po nastrouhání nebo nakrájení jemně je posolit a nechat pustit vodu. Jinak pomazánka příliš zřídne. U těch, které k vám cestovaly přes čtvrt zeměkoule a ještě si k tomu poležely v meziskladu, toto nebezpečí nehrozí! :lol:

Tmavý chléb jsem neměla. Pomazánku jsem naložila na plátky celozrnné domácí bagety. Báječná, lehká svačinka. :hug:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kuře v zelí

Odkaz na uvaření

birkana 5.6.16 18:01

Výborný recept pro toho, kdo je pohodlný a/nebo nechce strávit spoustu drahocenného času běháním okolo sporáku, hlídáním a mícháním do úplného zemdlení těla i duše

Ono stačí jen všechno srovnat do přiměřeně velkého pekáče či jiné vhodné nádoby a šoupnout do trouby. Pak po cca půlhodinách nakouknout, přelít mastnou šťávou a zkusit, jestli už je kuře měkké. Toť vše!

Já jsem ten recept vytáhla z takřka bezedných hlubin Labužníka již před několika lety(!) :oops: . Až dnes na něj došlo :dance: . Kuře na zelí byla módní záležitost někdy před deseti lety. Jenže ouha, tohle je o něčem jiném. To bude asi opravdu lidová balkánská klasika, evergreen :palec: .

Protože tento recept jsem vařila úplně poprvé, nedovolila jsem si improvizovat. Vše jsem dodržela do puntíku! Měla jsem 4 zadní kuřecí čtvrtky (celkem 1,2 kg), čubricu (tu jsem pořídila před 14 dny jako koření pro letní grilování; nyní se hodila) z e-shopu, letošní květový med od místního včelaře, zelí kysané Křimické, vývar z kuřecích skeletů (původně určen coby základ drůbkové polévky), ke kterému jsem ještě přidala slunečnicový olej.

Prostě a jednoduše – výsledek naprosto předčil očekávání :potlesk: . Je to báseň na talíři! Sice jsem jako přílohu uvařila brambory; lépe by se však hodil domácí bílý chléb :nevim: . Brambory jsou posypány směsí zelených natí – libečkem, petrželkou a celerem.

A sosíku se zelím by mohlo být také příště více. Bylo by asi vhodné vše kromě kuřete a vývaru zdvojnásobit. Zelí moc necedit a příp. silnější kyselou chuť raději vyvážit větším množstvím medu.

Jistě budu nejednou opakovat a recept doporučuji všem, kdo chtějí upravit kuře zase nějak jinak :lol: . Asi si příště zahraju na Šéfovou na grilu :oops: a na poslední půlhodinu ten pekáč dám na gril. Ať to ještě chytne lehké kouřové aroma :think: .

P. S. : Žrouti – masožrouti nechť počítají na osobu s pořádně velkou porcí masa (min. půlkou kuřete). Ono se to jí takřka samo i bez sacharidové přílohy :kytka: :srdce: :mavam: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Vepřové Cacciatore

Odkaz na uvaření

birkana 3.6.16 10:06

Recept si zaslouží jedničku s hvězdičkou!
Maso z vepřové plece, celer bulvový a bylinky čerstvé. Rajčata pasírovaná, houby sušené (bílé hříbky) a víno Merlot. Podávala jsem s kolínky a třešňovým kompotem.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Rychlá polévka s vaječnou jíškou (pro Váhy)

Odkaz na uvaření

birkana 2.6.16 13:18

Výborná, jednoduchá a velmi variabilní polévka. Jíškovo-vajíčkový základ někdy zaliju drůbežím vývarem, přidám hrášek s mrkví, okořením kari. Nebo kombinace: hovězí vývar, kořenová zelenina a drobně krájená kapusta.

Dnes došlo na variantu mrkev, kedlubna, česnek, kmín, pepř, libeček a sušené houby. Vývar nebyl třeba, zalila jsem vodou a na dochucení přidala trochu domácí vegety.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Vaječná pomazánka s bramborem

Odkaz na uvaření

birkana 2.6.16 13:02

Pro osvěžení barvy jsem do pomazánky vmíchala sekanou petrželovou nať.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Pikantní buřty na pivě (bez kečupu)

Odkaz na uvaření

birkana 31.5.16 13:03

S černým pivem je občas upeču. Tak jsem byla zvědavá na chuťovou změnu. Opravdu chutnají podle tohoto receptu trochu jinak; dalo by se říci, že jsou méně výrazné.

Připravovala jsem ze špekáčků, pivo Chodovar ležák, nakládané feferonky nahrazeny sušenými drcenými.

V receptu není použit žádný tuk. Je pravda, že ze špekáčků se něco málo vypeče. Já jsem však měla obavu, aby se mi nepřipalovala cibule, která se zároveň s uzeninou peče. Dala jsem navíc vrchovatou lžíci sádla. :think:

Sosíku máme rádi víc, tak jsem množství piva a protlaku ještě o polovinu zvýšila.

Podávala jsem s pečenými bramborami.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Vepřové maso na pivě (starodavny pokrm)

Odkaz na uvaření

birkana 27.5.16 11:31

… aneb co s nedopitým pivem! :think:

Z vepřové plece, pivo Chodovar ležák. Maso jsem dusila v cca 100 g kusech hodně doměkka – tak máme dušené vepřové rádi. Chléb byl ještě dost měkký na to, aby se dal strouhat. V pivě jsem jej namočila, prolisovala přes cedník. Takto získanou hmotou jsem šťávu nastavila a zahustila.

Navrch jsem ještě pro ostřejší chuť přistrouhla křen. Výborný jednoduchý pokrm. Klasika, která nikdy nezklame.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Zapečené brambory se sýrem

Odkaz na uvaření

birkana 23.5.16 15:04

Vařila jsem podle receptu v dvojnásobném množství. Navíc jsem přidala mezi vrstvy posekaný libeček jako koření. Ten se k bramborám chuťově hodí. Vůbec jsem nesolila. Jako sýr jsem použila plátkovaný 40% Edamer.

Vzhledem k tomu, že je to recept z Kuchařky pro nezaměstnané, je pochopitelně sestaven z laciných ingrediencí. Jistě by se dalo množství sýra zdvojnásobit, jako tuk použít máslo a nakonec zalít smetanou.

Nechtělo se mi vytahovat krouhač ani robot a tak jsem brambory krájela ručně nožem. Krájet je na tenko jde snadno, plátky byly krásně poloprůsvitné. Na dno pekáče jsem položila pečpapír, aby se pokrm nepřipaloval.

Pak už jsem jen ukládala vrstvy:

http://data.labuznik.cz/…00/31531.jpg
vrstva brambor,

http://data.labuznik.cz/…00/31532.jpg
pokropit olejem a navrstvit sýr,

http://data.labuznik.cz/…00/31533.jpg
posypat libečkem,

opakovat do naplnění pekáče;

http://data.labuznik.cz/…00/31535.jpg
nakonec zalít mlékem,

vložit do trouby a péct.

Při dodržení receptu je to spíš sytější příloha třeba k masu. Při větším množství sýra to bude jistě výborné bezmasé hlavní jídlo.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Basque pikantní topinky

Odkaz na uvaření

birkana 16.5.16 12:11

Neskutečná dobrota. Recept je výborný, zaslouží dvojitý potlesk :potlesk: :potlesk:

Také proto, že je tu dvakrát, ještě pod názvem Basque tousty . Specialita autorky – vložit stejný recept s mírně odlišným názvem opakovaně :dance: :dance: :dance:

Vzala jsem směs hřibu dubového a smrkového. Je to výborný tip, co navršit na starší opečené pečivo. A navíc, máme-li houby vlastnoručně nasbírané, je ta pochoutka téměř zadarmo!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Basque tousty

Odkaz na uvaření

birkana 16.5.16 11:55

Neskutečná dobrota. Recept je výborný, zaslouží dvojitý potlesk :potlesk: :potlesk:

Také proto, že je tu dvakrát, ještě pod názvem Basque pikantní topinky . Specialita autorky – vložit stejný recept s mírně odlišným názvem opakovaně :dance: :dance: :dance:

Vzala jsem směs hřibu dubového a smrkového. Je to výborný tip, co navršit na starší opečené pečivo. A navíc, máme-li houby vlastnoručně nasbírané, je ta pochoutka téměř zadarmo!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Koprová omáčka (v mikrovlnce)

Odkaz na uvaření

birkana 15.5.16 15:37

Měla jsem toho vaření dnes víc (vařila jsem ještě koprovku v bezlepkové verzi )

......

......
a tak jsem si usnadnila práci použitím MW.

Je to výborný nápad, pokud tlačí čas :kytka: . Sice omáčka nechutná úplně stejně, jako ta jíšková klasika z plotny, ale když je třeba … :palec: .

Použila jsem sterilovaný kopr. Trochu jsem omáčku opepřila. Jemně jsem dosladila umělým sladidlem - jeden ze strávníků byl diabetik - ten dostal jako přílohu vařené brambory, ostatní měli kynutý knedlík. Podávala jsem s vejci natvrdo, jednu porci s volskými oky.

Výborná bezmasá rychlovka!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Jednoduchá koprová omáčka

Odkaz na uvaření

birkana 15.5.16 15:22

Na návštěvu přišla také mladá slečna na bezlepkové dietě. Rozhodly jsme se s její babičkou, že pro ni uvařím koprovku s vejci podle tohoto receptu. Jako přílohu měla vařené brambory. Koprové omáčky jsem vařila dvě; tuto a pro ostatní ještě koprovku v MW (pro usnadnění a zrychlení práce).

Měla jsem kopr sterilovaný v octovém nálevu a proto jsem použila sladkou smetanu. Škrobu jsem dala méně, neb malá labužnice nemá ráda husté omáčky. A vejce si přála ztracené, žloutek tekutý :lol: .

Připravenou omáčku jsem samozřejmě ochutnala. I s těmi změnami chutnala výtečně. Malá Alča ji též ohodnotila jako dobrou a bábina si musela vzít recept :-) .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Tvarohová pomazánka se strouhaným sýrem

Odkaz na uvaření

birkana 12.5.16 13:31

Zdánlivě obyčejná, nudná pomazánka.

V dnešním chladném dopoledni se hodila teplá svačina. Z domácího tmavého toustového chleba jsem odstranila kůrky. Pomázla jsem jej lehce máslem a dala rychle opéct do trouby.

Pak jsem navršila pomazánku (z tučného tvarohu se strouhaným ementálem), posypala navrch parmazánovými nudličkami se sekanými bylinkami (libeček, petržel, celer) a dala ještě krátce (3 minuty) zapéct. Jen tak, aby nudličky parmazánu změkly a pomazánka neoschla.

Podávala jsem teplé. Bylo to rychlé a chutné.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Chlebový pekáček s houbama a sýrem

Odkaz na uvaření

birkana 11.5.16 12:43

Neměla jsem po ruce madeiru ani jiné podobné víno (portské, sherry). Nechala jsem se inspirovat radou z Apetituonline . V barové skříňce jsem objevila téměř zapomenutý zbytek Garrone Extra Dry, který jsem jako náhradu použila.

Na čerstvé lesní houby si musím ještě nějaký čas počkat a tak jsem vzala sušené předem namočené. Experimentálně mám zjištěno, že se ty naše běžné hřibovité houby sesychají v přibližném poměru 1 : 9. Dala jsem tedy 75 g sušených.

Sýr jsem měla 1 a půl Hermelínu (celkem 180 g pokrájen a rozmělněn), dovážila jsem strouhaným čedarem do celkového množství. Vejce jsem použila 4 celá, smetana 16%, vývar hovězí z kostky (rozpuštěn ve vodě slité ze sušených hub) :oops: , tymián čerstvý, majoránka sušená, chléb doma pečený z chlebové směsi Selský kmínový (Bauernbrot).

Směs byla dost vlhká – to je zmíněno i v komentářích níže. Nechala jsem zapéct povrch do křupavé kůrky a pak celý obsah pekáče promíchala. Dala jsem dál péct, abych se zbavila přebytečné vlhkosti. Ono jistě velice záleží na vlhkosti použitého chleba. Já měla zbytek 5 dní starý, tedy již poměrně dost vyschlý. Tekuté složky doporučuji mírně ubrat, dala bych asi vývaru jen třetinu :nevim: !

Pokrm je velice chutný, díky použitému vínu, sýru a koření má zajímavou vůni. Před podáváním jsem nechala zhruba 10 minut odpočinout, ztuhnout. I tak bylo při servírování jídlo mazlavější a lepivé díky rozpuštěnému sýru. Zpočátku konzumace se mi šestina zdála jako malá porce, ovšem pokrm je tak sytý, že mi nakonec stačila :think: .

Pochutnali jsme si, jistě zopakuji v létě z čerstvých hub :palec: . Jídlo je to naprosto nefotogenické, doporučuji kýčovitě jásavě barevnou přílohu, ať se to aspoň trochu líbí :dance: :lol: :mavam: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Smažený sýr po italsku

Odkaz na uvaření

birkana 9.5.16 13:34

Jednou v týdnu připravuji smažený pokrm; dnes došlo na sýr. Tento recept jsem si vyhlédla již před časem. Pořád se mi nějak nelíbil. Jenže pocity jsou věc jedna a praktické vyhotovení věc druhá :think: .

Buď jsem někde udělala závažnou chybu nebo recept nestojí naprosto za nic!

Recept jsem dodržela naprosto do puntíku – 4 plátky eidamu 30% po 100 g, vejce o průměrné hmotnosti 55 g, mírně navršené 2 PL hustého protlaku české výroby, mírně navršené 2 PL hladké mouky též tuzemského původu, strouhanka z domácí veky a olej slunečnicový běžné kvality.

Směs na obalení se namazat nedala, byla sice zahoustlá, ale stékala. Tedy jsem máčela.

oooooo http://data.labuznik.cz/…00/31423.jpg
o
Pak šup do strouhanky.

oooooo http://data.labuznik.cz/…00/31424.jpg
o
Hrany zůstávaly nedostatečně obalené.

oooooo http://data.labuznik.cz/…00/31425.jpg
o
Už nyní jsem měla neblahé tušení, že obal nevydrží a sýr vyteče :roll: . Proto jsem podle receptu obalila pouze dva kousky po 50 g.

Zbylých 300 g sýra jsem také opatlala v rajčatové směsi, ale ještě těsně před smažením jsem je ponořila do narychlo ušlehaného vinného těstíčka.

Výsledek jsem očekávala a tedy mne vytékající sýr (1 porce) vůbec nepřekvapil. Smažila jsem v dostatečné vrstvě oleje a smažící se kusy jsem horkým olejem ještě přelévala po povrchu, aby se rovnoměrně zatáhl a hrany tolik nepraskaly. Nebylo to nic platné a tak jsem raději ještě nedosmažený sýr z oleje urychleně vyjmula a tepelnou úpravu jsem zakončila pod grilem v MW.

oooooo http://data.labuznik.cz/…00/31426.jpg
o
Dodatečně obalený sýr ve vinném těstíčku přežil smažení bez úhony :dance: .

oooooo http://data.labuznik.cz/…00/31427.jpg
o
Smažený sýr dělám celkem často v obyčejném trojbalu a nevytéká. Kvalitou sýra ten dnešní nezdar určitě nebyl způsoben. Eidam kupuji po půl cihle (cca 1,5 kg) a z tohoto kusu jsem již s úspěchem smažila.

Chuť sýra s protlakem je vskutku na italskou notu. Barva nádherně sytě červenohnědá. Ještě přidat bazalku a jemně česneku. Jsem na rozpacích, jak recept ohodnotit :nevim: . Za nápad s rajčatovou chutí bych dala plný počet. Ostatní - nula.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 29 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz