birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Score: 0 Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line dnes v 11:09
Počet příspěvků v diskuzích: 1696

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Omelety parmezanove

Odkaz na uvaření

birkana 16.12.16 12:03

Na mnoha pracovištích zaměstnavatel vybavuje kuchyňky pro zaměstnance mikrovlnkou a rychlovarnou konvicí. Obyčejný vařič však chybí. I tak si lze při pauze na svačinu či oběd upéct teplou dobrou omeletu - v mikrovlnce.

Na jednu omeletu jsem vzala čtvrtinu množství ingrediencí. Měla jsem jen malý zbytek sýra Grana Padano a tak jsem do potřebného množství doplnila strouhaným ementálem. Místo vody jsem dala odpovídající množství mléka, sůl jsem nedávala. Pekla jsem v pekáčku s víkem (nádobí vhodné pro MW) o průměru 21 cm.

Kdo by chtěl také zkusit péct v MW a zatím si netroufá, přidávám podrobný postup s obrázky:

Nádobu vhodnou na použití v MW vymažeme máslem (stačí ho opravdu málo).

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32532.jpg

Vše kromě sýra rozmixujeme tyčovým mixérem ideálně v úzké nádobě do napěnění - množství na jednu omeletu má opravdu malý objem. Pak ručně vmícháme část sýra. Vlijeme do nádoby a rovnoměrně rozestřeme.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32529.jpg

Nádobu přikryjeme víkem – jen jej volně položíme. Vložíme do mikrovlnky a v režimu mikrovln pečeme/vaříme při výkonu 800 W 1,5 minuty. (Mně tento čas stačil, aby omeleta byla již jemně ztuhlá, ale ne přepečená.) Vyjmeme a ještě v nádobě posypeme zbytkem sýra a příp. petrželkou.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32531.jpg

Pak přeložíme nebo srolujeme a servírujeme. Na obrázku níže je vidět, že omeleta, byť připravená v mikrovlnce, je dostatečně vláčná, aby se dala srolovat a nepraskala.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32530.jpg

K lehčí svačině nebo jen tak „na zakousnutí“ stačí jedna, k večeři bych dala dvě a jako přílohu doporučuji svěží zeleninový salát.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Císařský trhanec- " šmorn

Odkaz na uvaření

birkana 13.12.16 11:24

„Kajzršmorn“ - chutné a při tom jednoduché sladké jídlo. Mám jej raději, než krupicovou kaši, žemlovku a sladké knedlíky. V naší rodině se dělal s třešňovým kompotem. Připravila jsem podle mého oblíbeného a vyzkoušeného receptu :hug: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Rýžové krokety

Odkaz na uvaření

birkana 11.12.16 10:48

Hmotu na krokety jsem doplnila houbami a fazolkami. Obalovací strouhanka je ochucena smaženou cibulí. Fritováno v horkovzdušné fritéze. Podrobněji na mých soukromých nekomerčních stránkách s recepty :think: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Krabí salát

Odkaz na uvaření

birkana 26.11.16 14:54

Můj oblíbený podle podobného receptu
www(tečka)domacikuchyne.estranky.cz/clanky/salaty/jednoduchy-krabi-salat(tečka)html :idea: .

Jablka v pivním těstíčku

Odkaz na uvaření

birkana 10.11.16 16:03

Jejda! Já tu dobrotu znám od dětství, ale jako pokrm původem z lidové bavorské kuchyně. Ať pochází odkudkoli, je to pochoutka pro děti i dospělé. A Bavorsko je přece náš soused :lol: :mavam: .

Mám jen trochu jiné poměry ingrediencí

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Dried fruit/Kandovane ovocie

Odkaz na uvaření

birkana 25.10.16 11:29

Oloupané hrušky bez jádřinců na čtvrtky. Ve vápně 30 hodin, ve vodě ovařeny 2 minuty, v hustém sirupu téměř hodinu. Pustily tolik vody, že jsem cukr 2× doplňovala. Výsledek je však úžasný. Suší se v mírném teple nad kamny. Už se těším, až je najemno posekané vmíchám do zmrzliny. :hug:

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Dršťková polévka z kotrče kadeřavého

Odkaz na uvaření

birkana 13.10.16 16:38

Dnes jsem ji vařila. Sice mám mírně odlišný postup - podrobněji na mém webu - výsledek bude stejný :think: .

Byla výborná; mizela tak rychle, že jsem málem neměla co fotit :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Bramborová hnízda s hráškem

Odkaz na uvaření

birkana 18.7.16 14:26

Delikátní chuť, s vlastní zeleninou náklady zanedbatelné, poněkud pracnější.

Do bramborového těsta jsem pro výraznější chuť přistrouhla muškátový oříšek a asi 35 g parmazánu. Ostatní přesně podle receptu.

Měla jsem málo škrobnaté brambory a já, trubka stará, nepřidala do těsta bramborový škrob :zed: . Takže se mi při zapékání hnízda rozjela do stran. Nebyla už tak úhledná, jak vypadala před zapečením. Protože jsem pekla na teflonové podložce, neměla jsem problém hotová hnízda s plechu sejmout. Ale raději jsem je před manipulací nechala částečně vychladnout, ztuhnout. Příště bych také žloutek na potírání neředila mlékem, těsto se namočí a jeho soudržnosti to nijak neprospívá. :think:

Hrášek jsem vylupovala vlastnoručně vypěstovaný a sklizený; na 300 g hrášků jsem natrhala a vyloupala 680 g svěžích lusků. Nemile mne překvapila tak nízká výtěžnost (cca 44%). :twisted:

Porce jsou tak akorát, běžné velikosti. Snědla jsem dva kusy s trochou zeleniny a hlad byl zažehnán! Většinou se mi u receptů na Labužníku stává, že jsou porce velikosti svačinové, předkrmové až degustační. Zde po dlouhé době světlá výjimka. :potlesk: :srdce:

Doporučuji k uvaření, jen je třeba uhlídat soudržnost brambor a raději přiškrobit.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Bramboráčky slano sladké z cukety po chorvatsku

Odkaz na uvaření

birkana 17.7.16 15:05

JE TO BOMBA!!!

Zpočátku jsem přistupovala k receptu s nedůvěrou. Kvůli tomu vanilkáči; já totiž sladké až na pár výjimek vůbec nemusím. Vše jsem připravila podle receptu a syrové těstíčko jsem ochutnala. Bylo takové nemastné – neslané; prostě nic moc.

Začala jsem smažit a domem se linula vůně jako o vánocích. To začal pracovat ten vanilkový cukr. První dva lívanečky jsem ochutnala horké. Naprostá dobrota!

Protože jsem je jedla jen tak samotné (zkušební uvaření), chtělo to ještě nějakou chuť či vůni na doplnění. Část lívanečků jsem proložila čerstvě utrženými snítkami máty a nechala asi 10 minut ležet. Lívanečky se jemně tou mátou ovoněly. Dokonalé! Zbytek jsem máčela do jogurtu s česnekem a feferonkou. Také výborné.

Z uvedeného množství jsem měla 12 lívanečků. Byly dobré samotné teplé i studené a věřím, že k masu (kuřeti, jak doporučuje autorka) by byly opravdu výbornou přílohou :palec:

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Cizrna marinovaná - salát

Odkaz na uvaření

birkana 13.7.16 13:31

Výtečná i samotná; jistě by se toust hodil. Jako příloha ke grilovanému masu či zelenině by byla takto jednoduše upravená cizrna velice vhodná.

Navrch jsem posypala na kolečka pokrájenou ještě zelenou feferonku. Ta je méně ostrá, než vyzrálá červená nebo žlutá.

S cizrnou (hrachem, čočkou, fazolemi) mám problém. :think: :oops: - jaké namočit množství. Během vaření a další úpravy totiž stále ochutnávám, ochutnávám, ochutnávám, ochutnávám, ochutnávám, ochutnávám. Kdyby náááhodou něco zbylo, aby se to mohlo uložit do lednice k rozležení, budu chodit a ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat. A není mi pomoci. :lol: :lol: :lol:

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Žampiony plněné parmazanem

Odkaz na uvaření

birkana 7.7.16 18:06

Není žampion jako žampion :think: . Já jsem plnila pečárku lesní. Nejvíce se jí podobá Portobello. Ty jsou masitější, lesní pečárka má klobouky tenčí. Aroma i chuť jsou však výrazné a velice příjemné.

Klobouky byly znečištěné lesní hrabankou (jako vždy) a tak jsem pokožku sloupla. Loupu pouze tento druh, pečárku ovčí a pěstované žampiony ne.

Nechala jsem se inspirovat komentáři níže a do náplně jsem ještě navíc přidala sekanou petrželovou nať. Podávala jsem s vařenými bramborami maštěnými máslem a rajčatovým salátem. Pochutnali jsme si. Recept je hoden následování. :potlesk:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Tarator-okurková polévka

Odkaz na uvaření

birkana 7.7.16 08:13

Místo octa jsem na dochucení použila citrónovou šťávu. Chutná pak stejně jako od Bulharky, mé bývalé starší kolegyně :potlesk: :srdce:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Guláš z masáků

Odkaz na uvaření

birkana 27.6.16 08:15

Našla jsem masáků docela dost – po očištění (odstranění nožek a sloupnutí blány s klobouků) jich bylo 1,2 kg naprosto zdravých a nečervivých. :potlesk:

K uvaření jsem nepotřebovala ani mouku ani žádnou tekutinu. Díky předchozímu silnému dešti byly houby nacucané; no, jako houba. :think: Dala jsem dusit na základ jen v tekutině, kterou si samy masáky pustily. Dochutila jsem jako guláš z masa.

Hotového guláše byly dvě velké porce, ale najedli by se i čtyři. Já jsem jedla samotné, bez přílohy. Pozítří vyrážím na další, snad dorostou ty malé plodničky, které jsem na místě nechala. Mám to kousek, jen podlézt dva ohradníky pod proudem, prodrat se cca 15 m porostem kopřiv po ramena a jsem na místě. :dance:

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Salát z brukve s česnekem (pro Býky)

Odkaz na uvaření

birkana 23.6.16 15:11

Ingredience dodrženy do puntíku; připravovala jsem jen 1 porci, tedy ze čtvrtiny množství. Kedlubnu jsem nestrouhala, nýbrž krájela na tenké, poloprůsvitné lístky a ty pak na nudličky. Ocet bílý vinný, česnek jsem pokrájela na tenké plátky a přidala je osmažit k již téměř hotovým krutonkům.

Měla jsem k svačině. Salát je určen pro Býky, což já jsem a opravdu jsem si pochutnala – i bez další přílohy :lol: :palec: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Brukvový salát s jogurtem

Odkaz na uvaření

birkana 15.6.16 13:59

Kedlubny jsem nestrouhala, ale krájela na tenké plátky. Salát jsem snědla jen tak samotný. Příjemné dietní překvapení.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Houbový paprikáš

Odkaz na uvaření

birkana 9.6.16 13:34

Ze sušených hub (tmavá směs lesních hřibovitých).

Vzhledem k poměru sesychání hub 9 : 1 jsem vzala (periodický výsledek zaokrouhlen na celé číslo) 56 g sušených hub. Povařila jsem je v menším množství vody. 2/3 z nich jsem posekala na menší kousky, zbytek jsem nechala vcelku.

Ostatní dle receptu, jen množství mouky jsem navýšila o cca 30%; máme raději omáčky hustější. Dokořenila jsem nezbytnými bylinkami – libečkem, oreganem a celerovou natí. Místo masoxu jsem pro zvýraznění chuti přidala domácí vegetu a asi ¼ lusku sušené chilli papričky.

Podávala jsem s domácím bílým pečivem. Jednoduché jídlo, které příjemně zasytí i zdatné jedlíky – těm samozřejmě servíruji rovnou dvojitou porci. :kytka:

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Špenátová polévka Hastrmanka

Odkaz na uvaření

birkana 8.6.16 15:23

Špenát jsem měla ze zahrádky. On vlastně vyrostl jako plevel; loni se vysemenil odkvetlý špenát. Semena odolala přerytí záhonu a časnému jarnímu pletí. Jakmile jsem identifikovala malé rostlinky, ponechala jsem je na místě. Špenát rychle roste a brzy se sklízí. Tak příliš nekonkuruje ostatním pozdnějším plodinám. Teď ten plevel použiji v kuchyni.

xxxx http://data.labuznik.cz/…00/31643.jpg

Listy špenátu jsem pokrájela na proužky a vařila dál podle receptu. Několik listů jsem si ponechala vcelku. Česnek jsem nejdříve nakrájený na plátky do slabě růžova osmažila na másle a teprve pak jej vložila do polévky; tu jsem navíc okořenila muškátovým oříškem. Ke konci varu jsem krátce rozmixovala.

Odložené celé listy jsem dala až na úplný konec tepelné úpravy do již rozmixované polévky zavadnout. Podávala jsem s vejcem natvrdo, navrch jsem ještě strouhla muškátový oříšek.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 29 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Květáková polévka Květáková polévka
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz