birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 12.12.18 16:56
Počet příspěvků v diskusích: 1682

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Bramboráčky slano sladké z cukety po chorvatsku

Odkaz na uvaření

birkana 17.07.16 15:05

JE TO BOMBA!!!

Zpočátku jsem přistupovala k receptu s nedůvěrou. Kvůli tomu vanilkáči; já totiž sladké až na pár výjimek vůbec nemusím. Vše jsem připravila podle receptu a syrové těstíčko jsem ochutnala. Bylo takové nemastné – neslané; prostě nic moc.

Začala jsem smažit a domem se linula vůně jako o vánocích. To začal pracovat ten vanilkový cukr. První dva lívanečky jsem ochutnala horké. Naprostá dobrota!

Protože jsem je jedla jen tak samotné (zkušební uvaření), chtělo to ještě nějakou chuť či vůni na doplnění. Část lívanečků jsem proložila čerstvě utrženými snítkami máty a nechala asi 10 minut ležet. Lívanečky se jemně tou mátou ovoněly. Dokonalé! Zbytek jsem máčela do jogurtu s česnekem a feferonkou. Také výborné.

Z uvedeného množství jsem měla 12 lívanečků. Byly dobré samotné teplé i studené a věřím, že k masu (kuřeti, jak doporučuje autorka) by byly opravdu výbornou přílohou :palec:

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Cizrna marinovaná - salát

Odkaz na uvaření

birkana 13.07.16 13:31

Výtečná i samotná; jistě by se toust hodil. Jako příloha ke grilovanému masu či zelenině by byla takto jednoduše upravená cizrna velice vhodná.

Navrch jsem posypala na kolečka pokrájenou ještě zelenou feferonku. Ta je méně ostrá, než vyzrálá červená nebo žlutá.

S cizrnou (hrachem, čočkou, fazolemi) mám problém. :think: :oops: - jaké namočit množství. Během vaření a další úpravy totiž stále ochutnávám, ochutnávám, ochutnávám, ochutnávám, ochutnávám, ochutnávám. Kdyby náááhodou něco zbylo, aby se to mohlo uložit do lednice k rozležení, budu chodit a ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat. A není mi pomoci. :lol: :lol: :lol:

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Žampiony plněné parmazanem

Odkaz na uvaření

birkana 07.07.16 18:06

Není žampion jako žampion :think: . Já jsem plnila pečárku lesní. Nejvíce se jí podobá Portobello. Ty jsou masitější, lesní pečárka má klobouky tenčí. Aroma i chuť jsou však výrazné a velice příjemné.

Klobouky byly znečištěné lesní hrabankou (jako vždy) a tak jsem pokožku sloupla. Loupu pouze tento druh, pečárku ovčí a pěstované žampiony ne.

Nechala jsem se inspirovat komentáři níže a do náplně jsem ještě navíc přidala sekanou petrželovou nať. Podávala jsem s vařenými bramborami maštěnými máslem a rajčatovým salátem. Pochutnali jsme si. Recept je hoden následování. :potlesk:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Tarator-okurková polévka

Odkaz na uvaření

birkana 07.07.16 08:13

Místo octa jsem na dochucení použila citrónovou šťávu. Chutná pak stejně jako od Bulharky, mé bývalé starší kolegyně :potlesk: :srdce:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Guláš z masáků

Odkaz na uvaření

birkana 27.06.16 08:15

Našla jsem masáků docela dost – po očištění (odstranění nožek a sloupnutí blány s klobouků) jich bylo 1,2 kg naprosto zdravých a nečervivých. :potlesk:

K uvaření jsem nepotřebovala ani mouku ani žádnou tekutinu. Díky předchozímu silnému dešti byly houby nacucané; no, jako houba. :think: Dala jsem dusit na základ jen v tekutině, kterou si samy masáky pustily. Dochutila jsem jako guláš z masa.

Hotového guláše byly dvě velké porce, ale najedli by se i čtyři. Já jsem jedla samotné, bez přílohy. Pozítří vyrážím na další, snad dorostou ty malé plodničky, které jsem na místě nechala. Mám to kousek, jen podlézt dva ohradníky pod proudem, prodrat se cca 15 m porostem kopřiv po ramena a jsem na místě. :dance:

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Salát z brukve s česnekem (pro Býky)

Odkaz na uvaření

birkana 23.06.16 15:11

Ingredience dodrženy do puntíku; připravovala jsem jen 1 porci, tedy ze čtvrtiny množství. Kedlubnu jsem nestrouhala, nýbrž krájela na tenké, poloprůsvitné lístky a ty pak na nudličky. Ocet bílý vinný, česnek jsem pokrájela na tenké plátky a přidala je osmažit k již téměř hotovým krutonkům.

Měla jsem k svačině. Salát je určen pro Býky, což já jsem a opravdu jsem si pochutnala – i bez další přílohy :lol: :palec: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Brukvový salát s jogurtem

Odkaz na uvaření

birkana 15.06.16 13:59

Kedlubny jsem nestrouhala, ale krájela na tenké plátky. Salát jsem snědla jen tak samotný. Příjemné dietní překvapení.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Houbový paprikáš

Odkaz na uvaření

birkana 09.06.16 13:34

Ze sušených hub (tmavá směs lesních hřibovitých).

Vzhledem k poměru sesychání hub 9 : 1 jsem vzala (periodický výsledek zaokrouhlen na celé číslo) 56 g sušených hub. Povařila jsem je v menším množství vody. 2/3 z nich jsem posekala na menší kousky, zbytek jsem nechala vcelku.

Ostatní dle receptu, jen množství mouky jsem navýšila o cca 30%; máme raději omáčky hustější. Dokořenila jsem nezbytnými bylinkami – libečkem, oreganem a celerovou natí. Místo masoxu jsem pro zvýraznění chuti přidala domácí vegetu a asi ¼ lusku sušené chilli papričky.

Podávala jsem s domácím bílým pečivem. Jednoduché jídlo, které příjemně zasytí i zdatné jedlíky – těm samozřejmě servíruji rovnou dvojitou porci. :kytka:

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Špenátová polévka Hastrmanka

Odkaz na uvaření

birkana 08.06.16 15:23

Špenát jsem měla ze zahrádky. On vlastně vyrostl jako plevel; loni se vysemenil odkvetlý špenát. Semena odolala přerytí záhonu a časnému jarnímu pletí. Jakmile jsem identifikovala malé rostlinky, ponechala jsem je na místě. Špenát rychle roste a brzy se sklízí. Tak příliš nekonkuruje ostatním pozdnějším plodinám. Teď ten plevel použiji v kuchyni.

xxxx http://data.labuznik.cz/…00/31643.jpg

Listy špenátu jsem pokrájela na proužky a vařila dál podle receptu. Několik listů jsem si ponechala vcelku. Česnek jsem nejdříve nakrájený na plátky do slabě růžova osmažila na másle a teprve pak jej vložila do polévky; tu jsem navíc okořenila muškátovým oříškem. Ke konci varu jsem krátce rozmixovala.

Odložené celé listy jsem dala až na úplný konec tepelné úpravy do již rozmixované polévky zavadnout. Podávala jsem s vejcem natvrdo, navrch jsem ještě strouhla muškátový oříšek.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Mrkev na curry - pro Aničkuv

Odkaz na uvaření

birkana 08.06.16 15:05

Podávala jsem jako přílohu k Vaječným karbanátkům 2

Cukr jsem nedávala. Dokořenila jsem ještě polovinou chilli papričky posekané na drobno (bez semen). Pórek jsem dusila rovnou s mrkví, jogurt jsem dala tučný, smetanový, ve větším množství.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Vaječné karbanátky 2

Odkaz na uvaření

birkana 08.06.16 14:17

Vaječné karbanátky občas dělám, jenže vejce do nich sekám nadrobno nožem. Tady se vejce strouhají. Hmota je pak kompaktnější, ale bez viditelné struktury. V chuti jsem rozdíl nezaznamenala.

Z uvedeného množství ingrediencí jsem měla 8 kusů. Karbanátky se dobře tvarovaly, nelámaly se. Šlo to snadno:

xxxxxxx
xxxx http://data.labuznik.cz/…80/31635.jpg
xxxxxxx vezmu množství velké jako tenisák
xxxxxxx

xxxx http://data.labuznik.cz/…80/31636.jpg
xxxxxxx vytvořím placičku
xxxxxxx

xxxx http://data.labuznik.cz/…80/31637.jpg
xxxxxxx omočím v rozšlehaném vejci
xxxxxxx

xxxx http://data.labuznik.cz/…80/31638.jpg
xxxxxxx obalím ve strouhance
xxxxxxx

xxxx http://data.labuznik.cz/…80/31639.jpg
xxxxxxx doladím tvar a dám smažit
xxxxxxx

Smažím ve vyšší vrstvě oleje. Hmota je již předem tepelně upravena a tak není třeba upravovat dlouho.

Smažený pokrm se mi nechtělo zalévat majonézou a tak jsem podávala s mrkví na curry od Alis Brambory jen jako symbolické doplnění přílohy :oops:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Chlebíčky s ředkvičkami z Ruska

Odkaz na uvaření

birkana 06.06.16 14:18

Tak jednoduchá a přitom tak vynikající!

Ředkvičky jsem strouhala. Máte-li je čerstvé a svěží přímo ze zahrádky nebo od farmáře, doporučuji po nastrouhání nebo nakrájení jemně je posolit a nechat pustit vodu. Jinak pomazánka příliš zřídne. U těch, které k vám cestovaly přes čtvrt zeměkoule a ještě si k tomu poležely v meziskladu, toto nebezpečí nehrozí! :lol:

Tmavý chléb jsem neměla. Pomazánku jsem naložila na plátky celozrnné domácí bagety. Báječná, lehká svačinka. :hug:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kuře v zelí

Odkaz na uvaření

birkana 05.06.16 18:01

Výborný recept pro toho, kdo je pohodlný a/nebo nechce strávit spoustu drahocenného času běháním okolo sporáku, hlídáním a mícháním do úplného zemdlení těla i duše

Ono stačí jen všechno srovnat do přiměřeně velkého pekáče či jiné vhodné nádoby a šoupnout do trouby. Pak po cca půlhodinách nakouknout, přelít mastnou šťávou a zkusit, jestli už je kuře měkké. Toť vše!

Já jsem ten recept vytáhla z takřka bezedných hlubin Labužníka již před několika lety(!) :oops: . Až dnes na něj došlo :dance: . Kuře na zelí byla módní záležitost někdy před deseti lety. Jenže ouha, tohle je o něčem jiném. To bude asi opravdu lidová balkánská klasika, evergreen :palec: .

Protože tento recept jsem vařila úplně poprvé, nedovolila jsem si improvizovat. Vše jsem dodržela do puntíku! Měla jsem 4 zadní kuřecí čtvrtky (celkem 1,2 kg), čubricu (tu jsem pořídila před 14 dny jako koření pro letní grilování; nyní se hodila) z e-shopu, letošní květový med od místního včelaře, zelí kysané Křimické, vývar z kuřecích skeletů (původně určen coby základ drůbkové polévky), ke kterému jsem ještě přidala slunečnicový olej.

Prostě a jednoduše – výsledek naprosto předčil očekávání :potlesk: . Je to báseň na talíři! Sice jsem jako přílohu uvařila brambory; lépe by se však hodil domácí bílý chléb :nevim: . Brambory jsou posypány směsí zelených natí – libečkem, petrželkou a celerem.

A sosíku se zelím by mohlo být také příště více. Bylo by asi vhodné vše kromě kuřete a vývaru zdvojnásobit. Zelí moc necedit a příp. silnější kyselou chuť raději vyvážit větším množstvím medu.

Jistě budu nejednou opakovat a recept doporučuji všem, kdo chtějí upravit kuře zase nějak jinak :lol: . Asi si příště zahraju na Šéfovou na grilu :oops: a na poslední půlhodinu ten pekáč dám na gril. Ať to ještě chytne lehké kouřové aroma :think: .

P. S. : Žrouti – masožrouti nechť počítají na osobu s pořádně velkou porcí masa (min. půlkou kuřete). Ono se to jí takřka samo i bez sacharidové přílohy :kytka: :srdce: :mavam: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Vepřové Cacciatore

Odkaz na uvaření

birkana 03.06.16 10:06

Recept si zaslouží jedničku s hvězdičkou!
Maso z vepřové plece, celer bulvový a bylinky čerstvé. Rajčata pasírovaná, houby sušené (bílé hříbky) a víno Merlot. Podávala jsem s kolínky a třešňovým kompotem.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Rychlá polévka s vaječnou jíškou (pro Váhy)

Odkaz na uvaření

birkana 02.06.16 13:18

Výborná, jednoduchá a velmi variabilní polévka. Jíškovo-vajíčkový základ někdy zaliju drůbežím vývarem, přidám hrášek s mrkví, okořením kari. Nebo kombinace: hovězí vývar, kořenová zelenina a drobně krájená kapusta.

Dnes došlo na variantu mrkev, kedlubna, česnek, kmín, pepř, libeček a sušené houby. Vývar nebyl třeba, zalila jsem vodou a na dochucení přidala trochu domácí vegety.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Vaječná pomazánka s bramborem

Odkaz na uvaření

birkana 02.06.16 13:02

Pro osvěžení barvy jsem do pomazánky vmíchala sekanou petrželovou nať.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Pikantní buřty na pivě (bez kečupu)

Odkaz na uvaření

birkana 31.05.16 13:03

S černým pivem je občas upeču. Tak jsem byla zvědavá na chuťovou změnu. Opravdu chutnají podle tohoto receptu trochu jinak; dalo by se říci, že jsou méně výrazné.

Připravovala jsem ze špekáčků, pivo Chodovar ležák, nakládané feferonky nahrazeny sušenými drcenými.

V receptu není použit žádný tuk. Je pravda, že ze špekáčků se něco málo vypeče. Já jsem však měla obavu, aby se mi nepřipalovala cibule, která se zároveň s uzeninou peče. Dala jsem navíc vrchovatou lžíci sádla. :think:

Sosíku máme rádi víc, tak jsem množství piva a protlaku ještě o polovinu zvýšila.

Podávala jsem s pečenými bramborami.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 28 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz