birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 03.01.19 10:06
Počet příspěvků v diskusích: 1686

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Romantická treska

Odkaz na uvaření

birkana 04.02.17 13:47

Tato jednoduchá a rychlá úprava se dá použít pro všechny netučné ryby vč. sladkovodních :idea: . Líbí se mi pro svou nenáročnost a použití vždy dostupných lokálních surovin. Jen jsem k Mánkovu receptu přidala další bylinky; krom petrželky ještě snítky šalvěje, rozmarýnu a tymiánu. Česneku dvojnásobek a pepř černý. Bílý došel a já nedoplnila :oops: :zed:

Protože chuť pokrmu je jedinečná a nekomplikovaná, vyžaduje co nejjednodušší přílohu. Podávala jsem s plátky brambor pečenými na lehce pomaštěném plechu (tuku je dost a dost už u ryby), hodilo by se i obyčejné pšeničné celozrnné pečivo.

Jen mi celou dobu vrtá hlavou, proč je ta treska romantická?

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Fazolový krém (pro Vodnáře)

Odkaz na uvaření

birkana 28.01.17 16:28

Bez papriky a rohlíku :oops:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Houbový prášek

Odkaz na uvaření

birkana 28.01.17 16:08

Houbový prášek dávám do omáček a polévek coby přírodní zdroj glutamátu :lol: . Pravidelně do ranní rychlé polévky (krupicová s vejcem).

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Pivní muffinky

Odkaz na uvaření

birkana 26.01.17 14:56

Pekla jsem podle podobného receptu, který najdete na mých stránkách . Do formy jsem dala polovinu těsta, vmáčkla kousek sýra a další částí těsta jsem jej překryla :palec: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Makrela na šalvěji a víně

Odkaz na uvaření

birkana 17.01.17 15:41

Lístky šalvěje jsem nedávala do omáčky, nýbrž jsem celými snítkami vycpala rybí břišní dutinu. Jednoduchý a chutný recept – i pro toho, kdo příliš neholduje „silné“ chuti tučných ryb.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Fazole z vysočiny

Odkaz na uvaření

birkana 07.01.17 09:15

Cuketa nahrazena chřestovou tykví, místo klobásy plátky uzené krkovice. Protlak nahrazen sterilovanými rajčaty ve vlastní šťávě z vlastní sklizně (z naší úrody jsou také použité fazole borlotta, cibule, zelená a červená paprika, chilli paprička, oregano a tykev). Kečup a vegeta také domácí výroby. Bez maggi. Fazole v kombinaci s paprikou, chilli, rajčaty, cibulí a masem nebo uzeninou, lahodně zahoustlé konzistence nikdy nemohou zklamat :palec: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Vandrácká polévka

Odkaz na uvaření

birkana 04.01.17 13:43

V ingrediencích nové koření, v postupu pepř. Já zvolila ten pepř. Místo vody a masokostky jsem dala slabší vývar z hovězího žebra. Zelenina nestrouhána, nýbrž drobně krájena. Množství petržele a celeru zredukováno na polovinu. Místo toho jsem přihodila asi 1 rovnou PL prášku z hub, k tomu nějakou tu sušenou celou a sušený rozemnutý libeček. Místo rýže bych příště dala raději krupky, ale to bude jen moje úchylka od dětství. Příliš nemiluji rýži v polévce :oops: .

Osmažená cibule přidaná až nakonec + opečený chléb dodá jinak celkem obyčejné polévce zajímavou chuť. Tedy hlavně ta cibule! Část jsem jí dala do hrnce, jak se píše v receptu a zbytek do talířů k opečeným kostičkám chleba při podávání :idea: . Polévka je výborná, pochutnali jsme si :palec: .

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Česneková pomazánka 4

Odkaz na uvaření

birkana 03.01.17 13:43

Dobrá pomazánka. Díky nastavení vařenými bramborami je se sníženým obsahem tuku. Namazaná na obyčejném chlebu a skromně obložená (kolečko vysočiny, cibule a snítka bylinky) posloužila jako pozdní dopolední svačina.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Pěna - šunková, růžová, grónská, tuňáková

Odkaz na uvaření

birkana 30.12.16 14:02

V paštičkách z listového těsta.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Ztracená vejce na bramborové kaši

Odkaz na uvaření

birkana 22.12.16 12:32

Svačinová dvouvaječná jednoporcovka - to abych pak v poledne neobědvala moc nalačno :lol: .

Z brkaše jsem hnízdečka nestříkala, jen v husté kaši vyhloubila důlky lžící.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32559.jpg

Sýr byl na strouhání měkký. Nakrájela jsem jej na sirky a ty pak ještě přetrhala na kratší kousky.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32560.jpg

Měla jsem již osolenou kaši, v sýru je soli také dost a tak jsem již povrch vajec nesolila. Během pečení je třeba bedlivě hlídat stav vajec, aby žloutky zůstaly tekuté :hug: .

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32561.jpg

Příloha - zelný salát z čerstvého zelí s kyselými okurkami.

Množství ingrediencí: 170 g již hotové bramborové kaše, 1 rovná PL másla, 2 vejce a 65 g goudy.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Omelety parmezanove

Odkaz na uvaření

birkana 16.12.16 12:03

Na mnoha pracovištích zaměstnavatel vybavuje kuchyňky pro zaměstnance mikrovlnkou a rychlovarnou konvicí. Obyčejný vařič však chybí. I tak si lze při pauze na svačinu či oběd upéct teplou dobrou omeletu - v mikrovlnce.

Na jednu omeletu jsem vzala čtvrtinu množství ingrediencí. Měla jsem jen malý zbytek sýra Grana Padano a tak jsem do potřebného množství doplnila strouhaným ementálem. Místo vody jsem dala odpovídající množství mléka, sůl jsem nedávala. Pekla jsem v pekáčku s víkem (nádobí vhodné pro MW) o průměru 21 cm.

Kdo by chtěl také zkusit péct v MW a zatím si netroufá, přidávám podrobný postup s obrázky:

Nádobu vhodnou na použití v MW vymažeme máslem (stačí ho opravdu málo).

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32532.jpg

Vše kromě sýra rozmixujeme tyčovým mixérem ideálně v úzké nádobě do napěnění - množství na jednu omeletu má opravdu malý objem. Pak ručně vmícháme část sýra. Vlijeme do nádoby a rovnoměrně rozestřeme.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32529.jpg

Nádobu přikryjeme víkem – jen jej volně položíme. Vložíme do mikrovlnky a v režimu mikrovln pečeme/vaříme při výkonu 800 W 1,5 minuty. (Mně tento čas stačil, aby omeleta byla již jemně ztuhlá, ale ne přepečená.) Vyjmeme a ještě v nádobě posypeme zbytkem sýra a příp. petrželkou.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32531.jpg

Pak přeložíme nebo srolujeme a servírujeme. Na obrázku níže je vidět, že omeleta, byť připravená v mikrovlnce, je dostatečně vláčná, aby se dala srolovat a nepraskala.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32530.jpg

K lehčí svačině nebo jen tak „na zakousnutí“ stačí jedna, k večeři bych dala dvě a jako přílohu doporučuji svěží zeleninový salát.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Císařský trhanec- " šmorn

Odkaz na uvaření

birkana 13.12.16 11:24

„Kajzršmorn“ - chutné a při tom jednoduché sladké jídlo. Mám jej raději, než krupicovou kaši, žemlovku a sladké knedlíky. V naší rodině se dělal s třešňovým kompotem. Připravila jsem podle mého oblíbeného a vyzkoušeného receptu :hug: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Rýžové krokety

Odkaz na uvaření

birkana 11.12.16 10:48

Hmotu na krokety jsem doplnila houbami a fazolkami. Obalovací strouhanka je ochucena smaženou cibulí. Fritováno v horkovzdušné fritéze. Podrobněji na mých soukromých nekomerčních stránkách s recepty :think: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Krabí salát

Odkaz na uvaření

birkana 26.11.16 14:54

Můj oblíbený podle podobného receptu
www(tečka)doma­cikuchyne.estran­ky.cz/clanky/sa­laty/jednoduchy-krabi-salat(tečka)html :idea: .

Jablka v pivním těstíčku

Odkaz na uvaření

birkana 10.11.16 16:03

Jejda! Já tu dobrotu znám od dětství, ale jako pokrm původem z lidové bavorské kuchyně. Ať pochází odkudkoli, je to pochoutka pro děti i dospělé. A Bavorsko je přece náš soused :lol: :mavam: .

Mám jen trochu jiné poměry ingrediencí

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Dried fruit/Kandovane ovocie

Odkaz na uvaření

birkana 25.10.16 11:29

Oloupané hrušky bez jádřinců na čtvrtky. Ve vápně 30 hodin, ve vodě ovařeny 2 minuty, v hustém sirupu téměř hodinu. Pustily tolik vody, že jsem cukr 2× doplňovala. Výsledek je však úžasný. Suší se v mírném teple nad kamny. Už se těším, až je najemno posekané vmíchám do zmrzliny. :hug:

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 28 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz