birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Score: 0 Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line dnes v 11:09
Počet příspěvků v diskuzích: 1696

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Vizovický vepřový řízek

Odkaz na uvaření

birkana 28.2.17 12:50

Dokonce i s tou doporučenou přílohou :lol: :palec:

Aby mi bramborákové těsto na řízku dobře drželo, do horkého tuku nejprve rozprostřu těsto – placku o málo větší, než připravené maso. Rychle do těsta zamáčknu plátek masa a překryji dalším těstem. To uhladím a zahladím (spojím) i okraje. Těsto se zapeče a pak se řízek dobře otáčí.

Tyto řízky ráda beru jako svačinu nebo i oběd na výlety v chladném počasí. K tomu už jen krabičku zelného salátu :idea: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Špagety

Odkaz na uvaření

birkana 19.2.17 10:14

Zajímalo mne, jaký gastrozázrak se skrývá za tak nešťastně zvoleným názvem :roll: . Podobně upravuji těstoviny, ale ne se salámem, nýbrž s uzeným masem nebo i bez něho. Koření používám různé (aby nebyla chuť stále stejná); nyní jsem dala předepsané provensálské.

Vařila jsem z těchto ingrediencí: 1 malá kapie a 1 zelená paprika, ½ lusku feferonky, asi ¼ l domácích sterilovaných rajčat ve vlastní šťávě, 1 střední cibule, 4 stroužky česneku, 2 hrsti sušených hub, asi 150 g uzené kýty, 3 PL domácí kečupové omáčky, provensálské koření, sůl, olej a na posypání strouhaný čedar.

Pokrm okořeněný provensálským kořením je chutný, přece jen kombinace bazalky, tymiánu a oregana mi do tohoto typu jídla nějak víc sedí. Ale kolik lidí, tolik chutí… :nevim: :think:

Edit po měsíci: Protože byl název receptu autorem zkrácen ze Špagety mlask (původní název viz adresní řádek) na Špagety, moje první věta v tomto uvaření se zdá být nepatřičná :think:

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Tuňákový koktejl

Odkaz na uvaření

birkana 16.2.17 12:17

Mno … recept nenáročný na vstupní suroviny se superrychlou přípravou. Chuť je zvýrazněna použitým koňakem, jinak by byl výsledek velice mdlý. Mixovat není třeba, stačí rozmělnit vidličkou.

Pro moji chuť to je taková trošku lepší tuňáková majonéza . Asi by celkové chuti prospěl drobně rozsekaný kousek filátka z ančovičky. :nevim: :idea:

Dokážu si představit použití tohoto koktejlu jako studenou omáčku např. k zeleninovým nebo vaječným předkrmům. Můj celkový dojem je však velmi, velmi vlažný. :think:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Rychlé a pikantní rybí filé s vejci

Odkaz na uvaření

birkana 5.2.17 16:13

Opečené filé jsem před zalitím vejci navíc jemně poprášila mletým chilli. Jednoduchá a rychlá příprava, výborný pokrm nenáročný na suroviny i nádobí :potlesk:

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Romantická treska

Odkaz na uvaření

birkana 4.2.17 13:47

Tato jednoduchá a rychlá úprava se dá použít pro všechny netučné ryby vč. sladkovodních :idea: . Líbí se mi pro svou nenáročnost a použití vždy dostupných lokálních surovin. Jen jsem k Mánkovu receptu přidala další bylinky; krom petrželky ještě snítky šalvěje, rozmarýnu a tymiánu. Česneku dvojnásobek a pepř černý. Bílý došel a já nedoplnila :oops: :zed:

Protože chuť pokrmu je jedinečná a nekomplikovaná, vyžaduje co nejjednodušší přílohu. Podávala jsem s plátky brambor pečenými na lehce pomaštěném plechu (tuku je dost a dost už u ryby), hodilo by se i obyčejné pšeničné celozrnné pečivo.

Jen mi celou dobu vrtá hlavou, proč je ta treska romantická?

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Fazolový krém (pro Vodnáře)

Odkaz na uvaření

birkana 28.1.17 16:28

Bez papriky a rohlíku :oops:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Houbový prášek

Odkaz na uvaření

birkana 28.1.17 16:08

Houbový prášek dávám do omáček a polévek coby přírodní zdroj glutamátu :lol: . Pravidelně do ranní rychlé polévky (krupicová s vejcem).

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Pivní muffinky

Odkaz na uvaření

birkana 26.1.17 14:56

Pekla jsem podle podobného receptu, který najdete na mých stránkách . Do formy jsem dala polovinu těsta, vmáčkla kousek sýra a další částí těsta jsem jej překryla :palec: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Makrela na šalvěji a víně

Odkaz na uvaření

birkana 17.1.17 15:41

Lístky šalvěje jsem nedávala do omáčky, nýbrž jsem celými snítkami vycpala rybí břišní dutinu. Jednoduchý a chutný recept – i pro toho, kdo příliš neholduje „silné“ chuti tučných ryb.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Fazole z vysočiny

Odkaz na uvaření

birkana 7.1.17 09:15

Cuketa nahrazena chřestovou tykví, místo klobásy plátky uzené krkovice. Protlak nahrazen sterilovanými rajčaty ve vlastní šťávě z vlastní sklizně (z naší úrody jsou také použité fazole borlotta, cibule, zelená a červená paprika, chilli paprička, oregano a tykev). Kečup a vegeta také domácí výroby. Bez maggi. Fazole v kombinaci s paprikou, chilli, rajčaty, cibulí a masem nebo uzeninou, lahodně zahoustlé konzistence nikdy nemohou zklamat :palec: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Vandrácká polévka

Odkaz na uvaření

birkana 4.1.17 13:43

V ingrediencích nové koření, v postupu pepř. Já zvolila ten pepř. Místo vody a masokostky jsem dala slabší vývar z hovězího žebra. Zelenina nestrouhána, nýbrž drobně krájena. Množství petržele a celeru zredukováno na polovinu. Místo toho jsem přihodila asi 1 rovnou PL prášku z hub, k tomu nějakou tu sušenou celou a sušený rozemnutý libeček. Místo rýže bych příště dala raději krupky, ale to bude jen moje úchylka od dětství. Příliš nemiluji rýži v polévce :oops: .

Osmažená cibule přidaná až nakonec + opečený chléb dodá jinak celkem obyčejné polévce zajímavou chuť. Tedy hlavně ta cibule! Část jsem jí dala do hrnce, jak se píše v receptu a zbytek do talířů k opečeným kostičkám chleba při podávání :idea: . Polévka je výborná, pochutnali jsme si :palec: .

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Česneková pomazánka 4

Odkaz na uvaření

birkana 3.1.17 13:43

Dobrá pomazánka. Díky nastavení vařenými bramborami je se sníženým obsahem tuku. Namazaná na obyčejném chlebu a skromně obložená (kolečko vysočiny, cibule a snítka bylinky) posloužila jako pozdní dopolední svačina.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Pěna - šunková, růžová, grónská, tuňáková

Odkaz na uvaření

birkana 30.12.16 14:02

V paštičkách z listového těsta.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Ztracená vejce na bramborové kaši

Odkaz na uvaření

birkana 22.12.16 12:32

Svačinová dvouvaječná jednoporcovka - to abych pak v poledne neobědvala moc nalačno :lol: .

Z brkaše jsem hnízdečka nestříkala, jen v husté kaši vyhloubila důlky lžící.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32559.jpg

Sýr byl na strouhání měkký. Nakrájela jsem jej na sirky a ty pak ještě přetrhala na kratší kousky.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32560.jpg

Měla jsem již osolenou kaši, v sýru je soli také dost a tak jsem již povrch vajec nesolila. Během pečení je třeba bedlivě hlídat stav vajec, aby žloutky zůstaly tekuté :hug: .

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32561.jpg

Příloha - zelný salát z čerstvého zelí s kyselými okurkami.

Množství ingrediencí: 170 g již hotové bramborové kaše, 1 rovná PL másla, 2 vejce a 65 g goudy.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 29 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz