birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 12.12.18 16:56
Počet příspěvků v diskusích: 1682

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Houbový prášek

Odkaz na uvaření

birkana 28.01.17 16:08

Houbový prášek dávám do omáček a polévek coby přírodní zdroj glutamátu :lol: . Pravidelně do ranní rychlé polévky (krupicová s vejcem).

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Pivní muffinky

Odkaz na uvaření

birkana 26.01.17 14:56

Pekla jsem podle podobného receptu, který najdete na mých stránkách . Do formy jsem dala polovinu těsta, vmáčkla kousek sýra a další částí těsta jsem jej překryla :palec: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Makrela na šalvěji a víně

Odkaz na uvaření

birkana 17.01.17 15:41

Lístky šalvěje jsem nedávala do omáčky, nýbrž jsem celými snítkami vycpala rybí břišní dutinu. Jednoduchý a chutný recept – i pro toho, kdo příliš neholduje „silné“ chuti tučných ryb.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Fazole z vysočiny

Odkaz na uvaření

birkana 07.01.17 09:15

Cuketa nahrazena chřestovou tykví, místo klobásy plátky uzené krkovice. Protlak nahrazen sterilovanými rajčaty ve vlastní šťávě z vlastní sklizně (z naší úrody jsou také použité fazole borlotta, cibule, zelená a červená paprika, chilli paprička, oregano a tykev). Kečup a vegeta také domácí výroby. Bez maggi. Fazole v kombinaci s paprikou, chilli, rajčaty, cibulí a masem nebo uzeninou, lahodně zahoustlé konzistence nikdy nemohou zklamat :palec: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Vandrácká polévka

Odkaz na uvaření

birkana 04.01.17 13:43

V ingrediencích nové koření, v postupu pepř. Já zvolila ten pepř. Místo vody a masokostky jsem dala slabší vývar z hovězího žebra. Zelenina nestrouhána, nýbrž drobně krájena. Množství petržele a celeru zredukováno na polovinu. Místo toho jsem přihodila asi 1 rovnou PL prášku z hub, k tomu nějakou tu sušenou celou a sušený rozemnutý libeček. Místo rýže bych příště dala raději krupky, ale to bude jen moje úchylka od dětství. Příliš nemiluji rýži v polévce :oops: .

Osmažená cibule přidaná až nakonec + opečený chléb dodá jinak celkem obyčejné polévce zajímavou chuť. Tedy hlavně ta cibule! Část jsem jí dala do hrnce, jak se píše v receptu a zbytek do talířů k opečeným kostičkám chleba při podávání :idea: . Polévka je výborná, pochutnali jsme si :palec: .

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Česneková pomazánka 4

Odkaz na uvaření

birkana 03.01.17 13:43

Dobrá pomazánka. Díky nastavení vařenými bramborami je se sníženým obsahem tuku. Namazaná na obyčejném chlebu a skromně obložená (kolečko vysočiny, cibule a snítka bylinky) posloužila jako pozdní dopolední svačina.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Pěna - šunková, růžová, grónská, tuňáková

Odkaz na uvaření

birkana 30.12.16 14:02

V paštičkách z listového těsta.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Ztracená vejce na bramborové kaši

Odkaz na uvaření

birkana 22.12.16 12:32

Svačinová dvouvaječná jednoporcovka - to abych pak v poledne neobědvala moc nalačno :lol: .

Z brkaše jsem hnízdečka nestříkala, jen v husté kaši vyhloubila důlky lžící.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32559.jpg

Sýr byl na strouhání měkký. Nakrájela jsem jej na sirky a ty pak ještě přetrhala na kratší kousky.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32560.jpg

Měla jsem již osolenou kaši, v sýru je soli také dost a tak jsem již povrch vajec nesolila. Během pečení je třeba bedlivě hlídat stav vajec, aby žloutky zůstaly tekuté :hug: .

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32561.jpg

Příloha - zelný salát z čerstvého zelí s kyselými okurkami.

Množství ingrediencí: 170 g již hotové bramborové kaše, 1 rovná PL másla, 2 vejce a 65 g goudy.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Omelety parmezanove

Odkaz na uvaření

birkana 16.12.16 12:03

Na mnoha pracovištích zaměstnavatel vybavuje kuchyňky pro zaměstnance mikrovlnkou a rychlovarnou konvicí. Obyčejný vařič však chybí. I tak si lze při pauze na svačinu či oběd upéct teplou dobrou omeletu - v mikrovlnce.

Na jednu omeletu jsem vzala čtvrtinu množství ingrediencí. Měla jsem jen malý zbytek sýra Grana Padano a tak jsem do potřebného množství doplnila strouhaným ementálem. Místo vody jsem dala odpovídající množství mléka, sůl jsem nedávala. Pekla jsem v pekáčku s víkem (nádobí vhodné pro MW) o průměru 21 cm.

Kdo by chtěl také zkusit péct v MW a zatím si netroufá, přidávám podrobný postup s obrázky:

Nádobu vhodnou na použití v MW vymažeme máslem (stačí ho opravdu málo).

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32532.jpg

Vše kromě sýra rozmixujeme tyčovým mixérem ideálně v úzké nádobě do napěnění - množství na jednu omeletu má opravdu malý objem. Pak ručně vmícháme část sýra. Vlijeme do nádoby a rovnoměrně rozestřeme.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32529.jpg

Nádobu přikryjeme víkem – jen jej volně položíme. Vložíme do mikrovlnky a v režimu mikrovln pečeme/vaříme při výkonu 800 W 1,5 minuty. (Mně tento čas stačil, aby omeleta byla již jemně ztuhlá, ale ne přepečená.) Vyjmeme a ještě v nádobě posypeme zbytkem sýra a příp. petrželkou.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32531.jpg

Pak přeložíme nebo srolujeme a servírujeme. Na obrázku níže je vidět, že omeleta, byť připravená v mikrovlnce, je dostatečně vláčná, aby se dala srolovat a nepraskala.

xxxxxxx http://data.labuznik.cz/…80/32530.jpg

K lehčí svačině nebo jen tak „na zakousnutí“ stačí jedna, k večeři bych dala dvě a jako přílohu doporučuji svěží zeleninový salát.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Císařský trhanec- " šmorn

Odkaz na uvaření

birkana 13.12.16 11:24

„Kajzršmorn“ - chutné a při tom jednoduché sladké jídlo. Mám jej raději, než krupicovou kaši, žemlovku a sladké knedlíky. V naší rodině se dělal s třešňovým kompotem. Připravila jsem podle mého oblíbeného a vyzkoušeného receptu :hug: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Rýžové krokety

Odkaz na uvaření

birkana 11.12.16 10:48

Hmotu na krokety jsem doplnila houbami a fazolkami. Obalovací strouhanka je ochucena smaženou cibulí. Fritováno v horkovzdušné fritéze. Podrobněji na mých soukromých nekomerčních stránkách s recepty :think: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Krabí salát

Odkaz na uvaření

birkana 26.11.16 14:54

Můj oblíbený podle podobného receptu
www(tečka)doma­cikuchyne.estran­ky.cz/clanky/sa­laty/jednoduchy-krabi-salat(tečka)html :idea: .

Jablka v pivním těstíčku

Odkaz na uvaření

birkana 10.11.16 16:03

Jejda! Já tu dobrotu znám od dětství, ale jako pokrm původem z lidové bavorské kuchyně. Ať pochází odkudkoli, je to pochoutka pro děti i dospělé. A Bavorsko je přece náš soused :lol: :mavam: .

Mám jen trochu jiné poměry ingrediencí

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Dried fruit/Kandovane ovocie

Odkaz na uvaření

birkana 25.10.16 11:29

Oloupané hrušky bez jádřinců na čtvrtky. Ve vápně 30 hodin, ve vodě ovařeny 2 minuty, v hustém sirupu téměř hodinu. Pustily tolik vody, že jsem cukr 2× doplňovala. Výsledek je však úžasný. Suší se v mírném teple nad kamny. Už se těším, až je najemno posekané vmíchám do zmrzliny. :hug:

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Dršťková polévka z kotrče kadeřavého

Odkaz na uvaření

birkana 13.10.16 16:38

Dnes jsem ji vařila. Sice mám mírně odlišný postup - podrobněji na mém webu - výsledek bude stejný :think: .

Byla výborná; mizela tak rychle, že jsem málem neměla co fotit :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Bramborová hnízda s hráškem

Odkaz na uvaření

birkana 18.07.16 14:26

Delikátní chuť, s vlastní zeleninou náklady zanedbatelné, poněkud pracnější.

Do bramborového těsta jsem pro výraznější chuť přistrouhla muškátový oříšek a asi 35 g parmazánu. Ostatní přesně podle receptu.

Měla jsem málo škrobnaté brambory a já, trubka stará, nepřidala do těsta bramborový škrob :zed: . Takže se mi při zapékání hnízda rozjela do stran. Nebyla už tak úhledná, jak vypadala před zapečením. Protože jsem pekla na teflonové podložce, neměla jsem problém hotová hnízda s plechu sejmout. Ale raději jsem je před manipulací nechala částečně vychladnout, ztuhnout. Příště bych také žloutek na potírání neředila mlékem, těsto se namočí a jeho soudržnosti to nijak neprospívá. :think:

Hrášek jsem vylupovala vlastnoručně vypěstovaný a sklizený; na 300 g hrášků jsem natrhala a vyloupala 680 g svěžích lusků. Nemile mne překvapila tak nízká výtěžnost (cca 44%). :twisted:

Porce jsou tak akorát, běžné velikosti. Snědla jsem dva kusy s trochou zeleniny a hlad byl zažehnán! Většinou se mi u receptů na Labužníku stává, že jsou porce velikosti svačinové, předkrmové až degustační. Zde po dlouhé době světlá výjimka. :potlesk: :srdce:

Doporučuji k uvaření, jen je třeba uhlídat soudržnost brambor a raději přiškrobit.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 28 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz