birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line včera v 13:58
Počet příspěvků v diskusích: 1684

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Lecsó - maďárský základní recept a jeho obměny

Odkaz na uvaření

birkana 04.09.18 10:41

Snažím se dodržovat tento poměr druhů zeleniny. Přidávám sekanou chilli papričku. Letos je ve skleníku úroda paprik i rajčat opravdu velká a tak zavařuji, zavařuji, zavařuji. V zimě je to výborná přísada do základů pod dušená či pečená masa. S výhodou používám k bleskové přípravě žebírek po srbsku

Lečo bez vajec mám ráda k svačině s bílým domácím pečivem i bez něj. A pořádnou porci do hlubokého!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Vaječné karbanátky

Odkaz na uvaření

birkana 02.09.18 20:41

Zpočátku jsem recept dodržela do puntíku. Umíchaná hmota nedržela pohromadě, špatně se tvarovala, ještě hůře se obalovala. Pokusně jsem jeden kousek osmažila; při obracení se rozlomil :evil: :cert: .

Do zbylé hmoty jsem zapracovala navíc jedno syrové vejce a hustotu doladila necelou lžící strouhanky. Pracovalo se mi daleko lépe a výsledek byl také celkem uspokojivý.

S úpravou zmíněnou výše doporučím všem, kdo nehledí na tuky včetně (prý nebezpečného) :roll: cholesterolu. Podávala jsem s bramborami pečenými v troubě a čerstvou zeleninou.

Závěrem bych ráda poděkovala sousedce Gabriele R. za domácí vejce s neskutečně žlutými žloutky (viz foto překrojeného karbanátku) od slepiček z volného chovu :srdce: :kytka: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Tykvový salát s rajčatovým dresinkem

Odkaz na uvaření

birkana 02.08.18 12:37

Letošní variace tohoto u nás oblíbeného letního salátu.

Ingredience: očištěná tykev a rajčata v poměru 1:1, majonéza podle potřeby, sůl, mletý pepř, nastrouhaný česnek podle chuti, malá chilli paprička (nemusí být).

Postup: Tykev nastrouhám na hrubém struhadle, rajčata pokrájím na větší kusy. Přidám sůl, koření a majonézy jen tolik, aby se zelenina jemně obalila. Nechám vychladit. Výborné s nasucho opečeným toustem.

Irácká polévka z tykve

Odkaz na uvaření

birkana 29.07.18 12:47

Navíc polévka k servírování doplněna smetanovým jogurtem, natí koriandru, jemně sekanou chilli papričkou (žlutá a červená) a několika kapkami oleje.

Vývar jsem měla jemně solený a tak jsem už další sůl nepřidávala. Vařila jsem z mladé tykve, příprava zabrala jen polovinu uváděného času. Semena jsem odstranila všechna a oloupala slupku. Očištěnou tykev jsem nekrájela, nýbrž nastrouhala na hrubém struhadle.

Podávala jsem v misce vyrobené z vydlabané tykve. Je to sice trochu práce navíc; opticky nevýrazný pokrm tak přece jen získá na vzhledu ;-)

Čajkovského fazolové lusky

Odkaz na uvaření

birkana 22.07.18 16:47

Z mladých křehkých fazolek je příprava doslova blesková. Přidávat další sůl není třeba, bohatě stačí sojovka a mírně slaný bujón.

Vařila jsem napoprvé jen jednu porci. Nakonec jsem musela další dvě dodělávat neb mi masožravec tu původně připravenou k nafocení uklidil i s toustíky do bříška dřív, než jsem přinesla foťák :twisted: :lol: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Tzatziki salat

Odkaz na uvaření

birkana 20.07.18 17:34

Nestrouhala jsem, ale nakrájela na kostky. Okurka pak nepustí tolik vody a nenaředí jogurt. Jeden z mnoha velice podobných receptů, na kterých se snad nedá nic pokazit :potlesk: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kefírový salát s okurkou a česnekem

Odkaz na uvaření

birkana 19.07.18 14:58

Za prvé: v jednoduchosti je krása.
Za druhé: v dnešním parnu (u nás na západě) není příjemno zdržovati se u sporáku. :lol: :lol: :lol:

Salát byl k obědu s bílým pečivem, kalorický nářez bude až večer :oops: . Rajčata jsem přidala na ozdobu z estetických důvodů; salát samotný je sice chuťově výborný, ale barevně naprostý propadák. :think:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Hráškový salát s jogurtem

Odkaz na uvaření

birkana 18.07.18 13:46

Lehký svěží sezónní salát :palec: ideální jako letní svačina. Dobrý nápad, jak využít čerstvý hrášek. Doplnila jsem chlebovou topinkou bez česneku.

Masožravec nechtěl, tak jsem si pro sebe upravila jednu porci (1/4 množství). Ingredience jsou předepsány v objemových mírách.

xxxxxx

Přišly vhod odměrky 1/4 a 1/8 cup a 1 tsp. Kdo by neměl, použije obvyklou KL, 1/4 šálku je cca 60 ml, 1/8 šálku asi 30 ml.

xxxxxx

Měla jsem dost kyselý jogurt, k tomu ještě citrón a hořčice. Možná by bylo vhodné přidat trošku cukru :think:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Sedmiminutový koláč v mikrovlnné troubě

Odkaz na uvaření

birkana 17.07.18 14:24

  • Od rána mě pronásleduje chuť na sladké.
  • Májová koťata řádila na jabloni a shodila dvě pěkná jablka.
  • Je horko a nechci ještě přitápět troubou.
  • Ke kávě mi stačí malý zákusek.

Sáhla jsem po tomto receptu a mírně jej poupravila. Pracovala jsem s polovičním množstvím. Místo tekutiny a kokosu jsem najemno nastrouhala oloupaná a vykrojená jablka. Dávku cukru jsem snížila až na 1/3. Pro chuť jsem přidala mletou skořici. Pekla jsem v nádobce o průměru 13 cm při výkonu 900 W 6 minut.

Šikovný a široce variabilní recept. Rychle je hotovo, minimum nádobí a kdyby se řezy ozdobily šlehačkou … :think: :idea: :lol: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Houbový guláš 4

Odkaz na uvaření

birkana 01.10.17 16:32

Guláš je opravdu velice chutný. Místo mleté suché papriky jsem v pokrmu nechala rozdusit čerstvou papriku a kousek feferonky. Vařila jsem z hřibovitých hub (hřib, křemenáč, kozák).

S chlebem výtečná večeře.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Slané oplatky I

Odkaz na uvaření

birkana 27.09.17 13:56

Neskutečně dobré!!! Použila jsem vyzrálý ementál. Pekla jsem v elektrickém oplatkovači. Ze třetinové dávky jsem upekla 18 oplatek o průměru cca 17 cm.

Zpočátku jsem oplatky pekla do světle zlatavé barvy jako oplatky sladké. Tyto však zůstávaly měkké, gumovité. Nechala-li jsem je péct déle, začaly hořknout. Nakonec jsem vychytala postup – oplatku péct, průběžně při pečení formu otevírat a oplatku otáčet. Vyjmout a nechat vychladnout na mřížce. Zůstane-li přece jen měkčí a není křupavá; vychladlou znovu vložit do oplatkovače, při dopékání (již krátkém) několikrát otočit. Péct do zlatohněda, ale nespálit :think: .

Oplatky podle tohoto receptu nejsou tak slané, jako kupované. Mají více výraznou sýrovou chuť. Opakovala jsem již několikrát, vždy vynikající!

Přemýšlím nad tuhou sýrovou náplní; zatím nevím, jak na ni. Mám v plánu udělat sýrové plněné oplatky – něco na způsob těch sladkých kakaových trojhránků :oops: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Cuketové cestoviny

Odkaz na uvaření

birkana 16.08.17 14:23

Na 2 větší porce jsem použila: 30 g oleje, 70 g cibule, 3 stroužky česneku, ½ kg oloupaných a semeníků zbavených cuket, asi 1 dl 12% smetany, 150 g těstovin (bucatini), celkem 120 g sýra (Pecorino Romano) – 2/3 do omáčky a zbytek na posypání, mletý pepř a navíc zelenou petrželku a bazalku. Solit nebylo nutné díky výraznému sýru.

Výborný oběd, pochutnali jsme si. Recept hodlám zopakovat o víkendu, pro změnu s čedarem a parmazánem. :idea:

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Bramborové kari se zelenými fazolkami

Odkaz na uvaření

birkana 14.08.17 13:44

Dobré to bylo :palec: . Pěkně ostré a kořeněné, jak se na indické jídlo sluší. A protože jsem všechny potřebné ingredience měla doma (fazolky, papričky a brambory z vlastní zahrádky), také rychlé a levné :lol: . Podávala jsem s dušeným masem.

Masožravec mě sice během vaření častoval nejapnými otázkami, jako proč v kuchyni pálím myrrhu (Gummiresina myrrha; Commiphora myrrha) a kadidlo (rozuměj: cítil smažící se koření) apod., ale pak celou svoji docela velkou porci snědl bez reptání. Což chápu jako pochvalu. :think:

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Fazolky nakyselo

Odkaz na uvaření

birkana 12.08.17 15:35

Také jsem okořenila koprem, ke smetaně ještě navíc asi 4 dl plnotučného mléka. Inspirována Zuzčiným uvařením jsem podávala se sázenými vejci. Jako příloha posloužily domácí bagety.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

turecké fazolky - typický turecký předkrm

Odkaz na uvaření

birkana 09.08.17 12:37

V Turecku se více sladí a mastí, než je u nás zvykem. Abych se přiblížila autentické chuti, dala jsem mírně navršenou PL cukru a deci oleje. Tekutiny méně, čerstvá zelenina si vodu pustí.

Nevařila jsem v papiňáku, nýbrž v obyčejném hrnci s přiléhající poklicí. Stačí vařit do změknutí fazolek – v té době jsou již rajčata s cibulí dostatečně rozvařená.

Pokud uvaříte večer a přes noc necháte vychladnout, ráno s rohlíčkem (jako parůžek) je to výborná snídaně. :dance: :hug: Nebo jako krabičková svačina do zaměstnání.

Tento pokrm se v Turecku někdy podává s citrónem krájeným na čtvrtky. Obdobně se připravuje a podává studený i pórek, celer, tykvovitá zelenina.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Patizonové krokety

Odkaz na uvaření

birkana 05.08.17 14:12

Připravila jsem ze dvou(!) patizonů, které jsem po osolení celkem důkladně vyždímala. Ostatních surovin pak stačilo uvedené množství. Usmažila jsem 8 placiček.

Inspirována casinovým komentářem, přidala jsem rozetřený česnek a navíc ještě kousek jemně sekané mladé cibulky, nať libečku a plocholisté petrželky.

Bylo to výborné; příště ještě navíc při podávání přistrouhnu na krokety trochu uzeného sýra :idea:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Letní fazolky

Odkaz na uvaření

birkana 31.07.17 13:21

Místo protlaku použita domácí rajčata. Protože jsem měla fazolky skutečně mladé a křehké (z vlastní zahrádky) a také kvůli použití rajčat jsem změnila a snad i zjednodušila postup.

Na oleji jsem nechala do světle zlatavé barvy orestovat cibulku spolu s česnekem krájeným na plátky. Na to pokrájené fazolky, několikrát prohodit a přidat rajčata nadrobno. Osolit, okořenit čerstvým oreganem, rozmarýnem a šalvějí – moje oblíbená letní trojkombinace :think: . Nechala jsem dusit v tekutině, kterou rajčata pustila. Než se přebytek vody vydusil, změkly i fazolky. Nakonec jsem pro ozvláštnění celkem málo výrazné chuti přilila asi 60 ml sherry.

Jako těstoviny mi posloužila obyčejná vřetena; zapékala jsem s Královským uzeným sýrem – toho dvojnásobné množství. Výborný lehký letní oběd :palec: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 28 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Chilli con carne Chilli con carne
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz