birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Score: 0 Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 21.9.20 07:36
Počet příspěvků v diskuzích: 1712

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Bramborové placičky se sýrem

Odkaz na uvaření

birkana 24.7.20 17:55

Asi to nikdy nikdo nezkoušel. Příprava této speciality = adrenalinový zážitek!

Dodržela jsem recept do puntíku, připravovala jsem ze starých moučnatých brambor. Bramborové těsto bylo lepivé (bez mouky :dance: ) a samozřejmě začalo řídnout, jak se na správné bramborové těsto sluší. Zachránila to vrchovatá lžíce strouhanky.

Nyní se již dal vytvořit váleček. Krájení na kolečka – další humorná scénka a neuvěřitelně oblemcaný nůž. Na vále s vrstvou maizeny (neb solamyl již došel) se celkem úspěšně dařilo vytvářet placičky.

Ovšem nejvíc legrace jsem si užila při koupání placek v rozšlehaných vejcích :lol: . První placičku jsem ponořila … a již nevyndala. Začala se doslova rozpouštět. Rozšlehala jsem vajec víc, placičku i s celou dlaní do nich vnořila, druhou rukou něžně vaječnou hmotou oplácala horní plochu a fofrem šup na pánev s olejem. Smažila jsem na nepřilnavé pánvi. Nechala jsem opéct z jedné strany a obracet se již daly dobře.

Chutnají výborně (proto dávám aspoň **), ale za to martýrium při vaření to nestojí :twisted: . Podávala jsem jako přílohu ke studené polévce tarator.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Koprová omáčka

Odkaz na uvaření

birkana 12.7.20 07:57

Recept velmi vhodný pro vegetariány - dietáře.

Na oleji jsem nejdřív nechala zesklovatět pokrájenou menší šalotku, pak přidala mouku. Kopr byl čerstvý ze zahrádky, nakonec jsem jemně dosladila stévií. Sice nemusíme držet dietu, ale já hlavně chtěla vyzkoušet sladivost stévie.

Mouky jsem dala určitě víc, než je uvedeno. Nevážila jsem, lžíci mám dost velkou. Máme rádi hustou omáčku, která na příloze drží (milovníci „vodnatých“ šťáviček mne jistě teď zatracují :cert: ).

Vejce jsem nejprve vařila přesně podle rady autorky receptu. Nějak jsem ale nezvládla loupání pomocí lžičky :zed: . Tak napodruhé raději nahniličko. Obvykle k bezmasé koprovce vařím vejce ztracená.

Chuť omáčky je dietně mléčná, my máme raději omáčku připravovanou s vývarem. Dávám plnotučné mléko (3,5% tuku) napůl s hovězím vývarem. Omáčka pak také není příliš tučná, chuťově však výraznější.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Kuřecí maso dušené s houbami a česnekem

Odkaz na uvaření

birkana 30.6.20 18:47

Zase jiná úprava drůbežího masa na víně.

Houby v lese zatím nerostou a tak jsem dala houby sušené (směs hřibovitých). Máme rádi víc omáčky; upravila jsem gramáže pro 2 porce následovně: na 350 g kuřecího masa 30 g sušených hub, 4 stroužky česneku, 1/4 l vína (muškát), 50 g protlaku, 2 PL oleje, mouka, pepř a sůl podle potřeby.

Jednu porci jsem připravila s bramborami vařenými v MW, druhou s dušenou rýží. Ochutnala jsem obě varianty a s rýží mi chutnalo víc. Brzy zopakuji, pochutnali jsme si.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Madráské kuře na kari

Odkaz na uvaření

birkana 27.6.20 07:07

Drůbeží maso v kombinaci s kari, česnekem a rajčaty chutná vždycky!

Do základu dávám ještě navíc orestovat pokrájenou malou mrkev, místo protlaku sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě (domácí konzerva) a sobě navrch několik lístků koriandru. Výborné nejen s rýží, ale i s opečenými bramborami.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Sýrová pomazánka s česnekem

Odkaz na uvaření

birkana 24.6.20 09:28

Ke snídani do bagety.

Je to taková jednoduchá, rychlá klasika. A vždy sklízí pochvalu.

Místo čertovské omáčky nakládaná kapie a feferonka. Pomazánku jsem trochu víc přiředila jogurtem a použila ji jako dresink do bagety s vejcem, salátovými listy a bylinkami.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Bramboráková soustíčka s různými náplněmi

Odkaz na uvaření

birkana 22.6.20 14:50

Provedeno s hermelínem

Udělala jsem si jako bezmasý oběd - 8 bramboráčků a půl většího hermelínu. K tomu zelný salát. Bylo to vynikající.

Protože tímto receptem na mě Eja :mavam: :mavam: :mavam: nastražila pořádnou kalorickou bombu, budu muset „otročit“ celé odpoledne na zahradě :lol: :lol: :lol: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Banánové koblížky

Odkaz na uvaření

birkana 18.6.20 10:58

Superrychlý zákusek vonící exotikou, výborný ke kávě.

Cukru jsem ubrala a těsto ochutila rumem a vanilkovým extraktem. Dělala jsem jen z poloviny, vše jsem zpracovávala mixérem se šlehacími metlami. Protože lžíce jsou různě velké a není psáno, zda rovné či navršené, pro podruhé jsem odměřené ingredience zvážila.

Na jeden banán (100 g bez slupky) jsem dala 1 vejce (55 g), 20 g cukru a 90 g mouky. Šťávu limetovou. Doporučuji smažit zvolna a hlídat, koblížky rychle hnědnou!

Z tohoto množství jsem usmažila 7 koblížků; podávala jsem 2 porce po 3 kusech. S jogurtem. Jako zákusek byla velikost porce dostačující. Mlsouni by jistě dali místo jogurtu tučnou zakysanku. Já už jsem nechtěla zvedat energetickou hodnotu smaženého moučníku, proto ten jogurt :think: .

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Vepřové plátky-zapékané- se žampiony a sýrem

Odkaz na uvaření

birkana 17.6.20 12:25

Na vstupní suroviny nenáročné, příprava poměrně rychlá, výsledek na jedničku!

Příklad toho, že i z úplně obyčejných (a dnes všude kdykoli k dostání) surovin lze uvařit slavnostnější pokrm.

Jen jsem si dovolila malou změnu. Místo eidamu gouda a před navršením žampiónové směsi jsem plátky masa velmi jemně potřela lisovaným česnekem. Jako přílohu jsem zvolila domácí hranolky pečené v horkovzdušné fritéze.

Dnes k obědu; 100%-ní úspěšnost, mým „masožravcem“ doporučeno brzy opakovat!

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Selský řízek v bramboráčku

Odkaz na uvaření

birkana 15.6.20 16:25

Výborné řízky!

Bramborákové těsto bez vejce a bez cibule. Podávala jsem se zeleninovým míchaným salátem (zelí, paprika, mrkev, trochu křenu, jednoduchá octová zálivka). Moc jsme si pochutnali.

Kdysi jsem vepřový řízek v bramboráku dělala, ale nebylo to ONO. Vůbec mě nenapadlo maso předsmažit a pak dát do bramborákového těsta. Inu, jak jsem stará, tak … :oops: :oops: :oops: . Člověk se stále učí :think: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kosmatice - smažený černý bez

Odkaz na uvaření

birkana 9.6.20 11:01

Dnes jsem konečně také vyzkoušela sladkou variantu!

Osmažila jsem jako obvykle v nesladkém palačinkovém těstíčku. Na talíři jsem bohatě pokropila lesním medem smíchaným s trochou limetové šťávy a posypala rozinkami máčenými v rumu.

Byla jsem překvapena. V této úpravě výrazná chuť i vůně kvetoucí bezinky poněkud ustoupila do pozadí a příjemně se doplnila sladkokyselou chutí medové zálivky a jemným nádechem rumu z rozinek.

Ač jsem nikdy kosmatice nemilovala (viz proběhlou debatu níže), tuto úpravu pravděpodobně zopakuji a doporučuji k vyzkoušení.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kopřivový svítek

Odkaz na uvaření

birkana 30.5.20 10:52

Svítek s kopřivami v hovězím vývaru s restovanými žampióny a mrkví.

Babička vždycky pekla svítek v kastrůlku (těžkém železňáku) v troubě. Byl vysoký a krájel se na krychličky. Zkusila jsem tento způsob; je to mnohem rychlejší :dance: .

Dělala jsem z polovičního množství, pro urychlení přípravy jsem vše spolu promixovala při vyšších otáčkách. Svítku byly 2 placky silné cca 10 mm. Kopřivy nebyly na chuti moc patrné, ale barevně osvěžily. Jednu placku jsem použila jako vložku do polévky, druhou jsem pokrájela na čtverečky a podávala se sýrovou omáčkou (bešamel + nastrouhaná málo zelená kůrka z Nivy) jako menší svačinu.

Určitě někdy zopakuji, jen přidám 2 - 3 strouhnutí muškátového oříšku :idea: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Těstoviny se žampióny

Odkaz na uvaření

birkana 29.5.20 13:56

Zapečené těstoviny s houbami a sýrem.

Dělám je každý rok v houbové sezóně z hub hřibovitých. Ze žampiónů zajímavá chuťová změna.

Recept jsem si poupravila. Másla jen 1/2, šlehačky 2 dl, místo citronu šťáva z koncentrátu, 3 celá vejce a sýra asi 150 g. Těstoviny cornetti rigati (= naše obyčejná kolínka), sýr Asiago D'Allevo.

I když jsem na zálivku vzala víc smetany, vajec a sýra, bylo jí málo. Těstoviny se dostatečně neovlhčily - předem podušené žampióny také moc tekutiny nepustí. Bylo by vhodné přidat ke smetaně ještě minimálně 1 dl mléka :think: . Já jsem povrch během zapékání dodatečně tím mlékem pokropila a dobře jsem udělala. Těstoviny zůstaly nahoře vláčné, do bronzova zapečené, neoschlé a při tom spodní nerozvařené; tak, jak je máme rádi. Výborný oběd, ale naprosto nedietní :oops: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Bramborová pomazánka

Odkaz na uvaření

birkana 27.5.20 11:08

Snídaně má být vydatná a dodat energii na celé dopoledne! :think:

Do pomazánky jsem místo okurky zamíchala drobně posekané nakládané hříbky a křemenáče.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Buřty na pivu

Odkaz na uvaření

birkana 26.5.20 08:51

Recept i pro lenochy, na kterém není co zkazit. Peče se to samo, chutná to báječně a navíc maximálně šetří nádobí :dance: . Křen jsem nedala, ale jako nápad na příště to není špatné.

Dělám podobně v tomto poměru ingrediencí: na 1 kg špekáčků (mohou být i kuřecí nebo např. nakrájený kabanos) dávám 1/2 kg cibule nakrájené na měsíce (osminy), 350 g kečupu, chilli papričky podle chuti nebo použiju kečup ostrý. Připravím si 2 láhve černého piva (Kozel nebo Krušovice).

V pekáčku smíchám 1 pivo (1/2 l) s kečupem, pokladu cibulí s papričkami a na to podélně rozpůlené buřty. Nic víc, nic míň. Dám péct. Během pečení obsah pekáče několikrát citlivě promíchám a podle potřeby dolévám z další láhve piva. Peču tak dlouho, aby cibule zůstala napůl křupavá. Podávám s bramborovými hranolky pečenými v troubě nebo jen s chlebem. Možná by se hodila i rýže.

P. S. Nespotřebované pivo náleží kuchaři!!! :lol: :lol: :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Rychlý rebarborový moučník

Odkaz na uvaření

birkana 26.5.20 07:09

Dnes byl oběd méně vydatný a tak jsem podávala i moučník.

Upekla jsem porce ve dvou formičkách o průměru 115 mm vyložených pečpapírem. Z rebarbory jsem vzala statný dlouhý řapík (mohlo být víc), na drobenku po 35 g másla, cukru a mouky. Jako omáčku jsem připravila poctivý vanilkový krém (anglický krém s vanilkou) ze 1/3 l mléka, 2 žloutků a 30 g cukru + vanilka.

Je zajímavá souhra pikantně kyselé rozpečené rebarbory, křupavé sladké drobenky a jemné vanilkové omáčky. Abych dodržela styl, následovala ještě sklenice irské kávy :lol: . Doporučuji vyzkoušet!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Polévka Choisy na velkou úrodu salátu

Odkaz na uvaření

birkana 25.5.20 10:10

Bez rajčat, ale s vejcem :think: .

Dostala jsem od sousedky hromadu svěžích mladých salátových listů. Všechny bychom je jako klasickou salátovou přílohu nesnědli a tak došlo na vyzkoušení tohoto receptu. Polévka je zajímavým chuťovým osvěžením v sezóně listových salátů.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kurací stroganov po prešovsky

Odkaz na uvaření

birkana 20.5.20 14:45

Na 4 porce by pro nás bylo málo omáčky. Z množství uvedených surovin jsem připravila porce jen 2. Použila jsem 300 g masa, kečup vlastní výroby s chilli. Česnek chuť zajímavě osvěžil, ale nesmí se to s ním přehnat! Podávala jsem s rýží. Chutnalo nám.

Uvařeno je rychle a zkazit se toho moc nedá. Určitě bych doporučila jako rychlé jídlo i pro nezkušeného kuchtíka.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Nejrychlejší ořechová bábovka

Odkaz na uvaření

birkana 21.3.19 10:11

Upravený recept na Olejovou bábovku bez vážení ;-) Polovina mouky nahrazena ořechy.

Jenže … ořechy obsahují poměrně dost tuku a proto je třeba snížit obsah oleje. Oproti původnímu receptu dávám polovinu (1/4 cup). A cukru ¾ dávky (3/4 cup). Prášku do pečiva podle množství mouky s ořechy, zde stačí ½ sáčku. Místo oleje lze použít i vlažné rozpuštěné máslo. Chuť je pak jedinečná :idea: .

Po úpravě recept funguje skvěle; pro pohodlné, zaneprázdněné a nebo líné je to jedinečný recept na dobrou bábovku. Jen ještě malá poznámka závěrem – množství surovin je počítáno na menší formu. Já peču ve větší (průměr 28 cm), proto je na fotce jen nízký věneček.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Vepřové nudličky v pivní omáčce

Odkaz na uvaření

birkana 17.12.18 12:22

Co se týče skladby surovin, recept se mi líbí. Jen jsem musela radikálně upravit jejich množství, abych vyhověla našim domácím chutím a zvyklostem. Mně se zdá množství piva a vývaru v poměru k masu poněkud malé – za předpokladu, že ze 600 g masa uvařím minimálně 4 – 5 porcí. Nerada podávám polosuché přílohy (když už dietně, raději uberu tuk). Oleje je zase použito na můj vkus více. Moukou zahustím podle potřeby, ale jistě jí dám o něco víc.

Takže jsem na těch 600 g masa dala pouze 2/3 dávky oleje a ostatního rovnou dvojnásobek (v názvu čtu cosi o omáčce; ta by snad měla být zahoustlé konzistence a v dostatečném množství :lol: ). Nakonec jsem lehce přikořenila mletým sušeným rozmarýnem; výsledná chuť se zdála poněkud mdlá.

Podávala jsem s vařenými bramborami. Pokrm podle upraveného receptu nám chutnal.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 30 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz