birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Score: 0 Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 30.5.20 10:54
Počet příspěvků v diskuzích: 1696

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Znojemská čočka

Odkaz na uvaření

birkana 29.10.18 13:13

Okurky vmíchat do čočky, to je dobrý tip. Z(a)tracená vejce jsem zbaběle :oops: vařila ve fólii. Za to by mne Zdeněk P. proklel nejméně do třetího kolene. :cert:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

"Migas" pastevcova placka

Odkaz na uvaření

birkana 28.10.18 14:56

Tak toto se povedlo!!! :palec: Nejdříve jsem přistupovala k receptu s nedůvěrou. Ale nakonec proč to nezkusit; když se nepodaří, sousedčiny slepice budou mít bene :twisted: . Byla jsem však příjemně překvapena.

Chtělo by to trochu vypilovat – nedávat bílou pšeničnou mouku, ale minimálně celozrnnou nebo směs z různých druhů obilí. Při servírování jemně potřít drceným česnekem, posypat sekanou chilli papričkou, ovonět rozmarýnem a podávat jako zajímavou přílohu ke grilovanému skopovému (jehněčímu, kůzlečímu) masu. Přidávat ještě pečivo mi přijde zbytečné

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Kapustová nádivka

Odkaz na uvaření

birkana 27.10.18 15:09

Pekla jsem z dvojité dávky, aby zbylo i na zítra :roll: . Bez konzervy nebo pečeného masa. Kořenila jsem čerstvě strouhaným muškátovým oříškem a mletým pepřem. Obešla jsem se bez hořčice i sardelky. Strouhanku jsem máčela v mléku, toho jsem spotřebovala o polovinu víc, než je v receptu. Do nádivky jsem místo masité složky zamíchala sekané škvarky a předem povařené a nadrobno krájené sušené hříbky. Petrželky dvě pořádné hrsti.

Nádivka nám moc chutnala. Nejen za tepla, ale i za studena – posloužila jako slaný koláč k odpolednímu čaji.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Sýrová omáčka 2

Odkaz na uvaření

birkana 26.10.18 12:04

Omáčka připravena ze směsi sýrů (gouda, niva, čedar). Okořeněna natí plocholisté petržele; část jsem vmíchala do omáčky, část navrch na ozdobu při podávání.

Podávala jsem se špenátovými noky, ty jsem koupila hotové :-O . Příště nebudu pohodlná a raději je uvařím.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Pečené koblihy z bramborové kaše

Odkaz na uvaření

birkana 23.10.18 15:39

KOBLIHY?!? Ale kdepak… :cert: …jen další povedená taškařice od babi :jazyk: :,(

Již při čtení receptu mi bylo jasné, že to není recept na koblihy (donuts), ale na zapečenou bramborovou kaši se sýrem a vločkami. V troubě zlátlo kuřátko a já přemýšlela nad přílohou. Jasně, vyzkouším podle autorčina receptu; nic špatného neobsahuje, jen to nebudou koblihy. :lol:

S těstem se pracovalo dobře. Při zapékání se kruhy – dle očekávání – začaly rozlévat do šíře (pravděpodobně málo mouky – dané množství 125 neměřit na ml, ale vážit v gramech – bude jí jednou tolik!!!) a zůstaly vysoké cca 7 mm. Pekla jsem do dosažení světle hnědého povrchu. Získané placky zůstávaly i po úplném vychladnutí gumově tvárné, při přeložení nepraskly. :dance: Chuť uspokojivá, prostě zapečená brkaše se sýrem.

Určitě by koblihy dopadly lépe např. podle tohoto receptu na Pikantní bramborové placičky se sýrem: 1 kg brambor oloupat, nakrájet, uvařit, scedit a prolisovat na kaši. Přidat 80 g másla, 80 g strouhaného ementálu, 180 g hladké mouky, 1 PL smetany, žloutek, sůl, pepř a 60 g ementálu krájeného na drobné kostičky. Na vále posypaném moukou tvarujeme. Navrch můžeme zdobit sýrem, proužky slaniny, olivami. Pečeme v předehřáté troubě při cca 200°C 20 – 30 minut. Výborné k vínu ;-)

Fotky nepovedených koblih vkládám do komentářů, aby se neobjevily jako úvodní.

Ořechové placičky

Odkaz na uvaření

birkana 22.10.18 16:03

Podle doporučení v komentářích jsem přidala ořechy (celkem 80 g). Cukru jsem lehce ubrala.

Ořechy jsem posekala v mixéru, vyměnila jsem strojky a těsto umíchala ve šlehači. Díky mé nešikovnosti se mi lžičkou nepodařily hromádky těsta stejně velké. Příště zkusím dávkovat cukrářským sáčkem s hladkou špičkou nebo větší zdobičkou (lisem na těsto). Těsto by pak bylo třeba udělat poněkud hustší.

Placičky jsou výborné, rychle hotové, k odpolední kávě či čaji chutný zákusek. Určitě zopakuji ve dvojnásobném množství! Zkusím po dvou slepit ořechovým krémem :idea:

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Jablková roláda

Odkaz na uvaření

birkana 21.10.18 15:17

Podle velice podobného receptu – vkládám tedy sem.

Pracovala jsem s tímto množstvím ingrediencí: 200 g vaječné hmoty (rozklepnutá vejce bez skořápek), 140 g cukru, 100 g mouky (může být i hladká), 340 g očištěných a nahrubo strouhaných jablek. Postup stejný, jak je zde popsán.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Vandrácké šťavnaté těstoviny

Odkaz na uvaření

birkana 19.10.18 13:09

Vařila jsem doma a tak jsem si dovolila upravit postup a vzít vícero nádobí ;-) . K přípravě jsem použila vepřové párky a drobně sekanou dunajskou klobásu, vepřové sádlo, cibuli, mrkev, červené a zelené papriky, feferonku, rajčata, domácí kečup místo protlaku, mletý pepř a trochu kari, uzený eidam a kolínka uvařená zvlášť.

Na sádle jsem opekla pokrájené uzeniny, výpek slila do kastrolu. Na ochuceném tuku jsem osmažila cibuli, přidala drobně krájenou mrkev, papriky a feferonku. Okořenila jsem, ale nesolila(!). Nechala jsem podusit. Přidala rajčata a opět jsem dusila dokud rajčata nepustila šťávu a nezměkla. Úplně nakonec jsem vmíchala kečup, uvařená kolínka a strouhaný sýr. Jen jsem lehce promíchala, nechala rozpustit sýr a podávala jsem.

Solit opravdu nebylo třeba, sůl z uzenin a sýra pokrm ochutila dostatečně. Na čundru vařené v jednom kotlíku bude chutnat nejméně stejně dobře, pravděpodobně daleko lépe! :palec: :potlesk:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Chalupářské kapusťáky paní Jindřišky

Odkaz na uvaření

birkana 19.10.18 13:00

Plnila jsem sýrem s bílou plísní na povrchu, vařenými vejci a ovařenými srdíčky kapusty. Závitky se mi při obalování v trojbalu rozmotávaly. Pomohla jsem si spíchnutím párátkem, to však ovařenou kapustu rozřízlo a závitky opět nedržely. Nakonec jsem je při obalování v mouce, vejci a strouhance stále držela v dlani a neustále smačkávala. Měla jsem tak víc vajec a strouhanky na rukách než na závitcích :zed: :roll: . Nakonec jsem vše zabalila a obalila s úspěchem; důkladně opatlána já i kuchyňská linka :lol: :twisted: . Smažení již probíhalo snadno, hotové závitky byly podařené.

Možná jsem byla při obalování nešikovná, možná existuje nějaký fígl, který by pomohl. Závitky chutnaly výborně, podávala jsem s vařenými bramborami maštěnými máslem.

Hvězdičky dávám za nápad a výbornou chuť. Nesnáze při vaření byly asi moje chyba :oops: .

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Jablečné knedlíčky

Odkaz na uvaření

birkana 14.10.18 13:49

Jak jsem jen mohla na tuhle dobrotu z mého dětství zapomenout! :zed: :zed: :zed: Tyto knedlíčky mi vařívala moje babička. Místo krupicové kaše. A já je měla raději, než tu kaši :lol:

Jablka jsem nadrobno posekala nožem, mouky bylo potřeba víc než dvojnásobek. Dala jsem hrubou. Mastila jsem máslem jen rozpuštěným. I můj masožravec, který obvykle sladká jídla odmítá, ochutnal. A snědl polovinu talíře. To je ta největší pochvala na světě; říkat nic nemusel. ;-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Kuřecí lečo

Odkaz na uvaření

birkana 12.10.18 13:36

Podařený oběd, chutnalo nám.

K některým komentářům dole: mě s kuřecím masem chuť kari, papriky a rajčat ladí. Špetka vegety a lžíce kečupu (jistě domácí či bio) ještě nikomu neublížila. :jazyk: :lol:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Zapékaná kapusta

Odkaz na uvaření

birkana 11.10.18 16:22

Upravila jsem množství surovin pro naše :oops: dvě porce: ¾ kg kapusty (po očištění), 160 g sýra (ementál + gouda), ostatní dle receptu. Polovinu sýrů jsem nakrájela na plátky, těmi jsem pokladla povrch kapusty před zapékáním. Druhou polovinu jsem strouhanou dala do smetany, jak je předepsáno.

Několik strouhnutí muškátového oříšku udělá s kapustovým (i květákovým) jídlem pravé divy! Jen mi tady nějak do chuti nesedlo sherry. Ale dala jsem jej, jak se píše v receptu. Mno, asi mám jinak naladěnou chuť, ale příště bych jej v tomto pokrmu určitě vynechala.

Podávala jsem s bramborami pečenými v troubě.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Houbová omáčka se smetanou

Odkaz na uvaření

birkana 10.10.18 13:10

Evergreen pro milovníky hub a omáček. :palec: :potlesk: :lol:

Vařila jsem z křemenáčů a hříbků. Navíc do omáček tohoto typu přidávám i trochu čerstvě mletého nového koření – spolu s pepřem umelu v mlýnku. Na talíři jsem ještě dozdobila petrželkou a kysanou smetanou. Příloha: špagety.

Pozn: z uvedeného množství byly 2 větší porce.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Jednoduchý olivový salát

Odkaz na uvaření

birkana 3.10.18 13:59

Kombinace rajčat s olivami nemůže zklamat . Pro upřesnění: na 1 :oops: porci jsem vzala 225 g rajčat, 70 g oliv bez nálevu a 9 g panenského olivového oleje. Kořenila jsem jen pepřem a na talíři ozdobila několika lístky perské bazalky. NESOLILA JSEM, olivy ze slaného nálevu osolily dostatečně!!!

Jako příloha byl celozrnný toast nasucho opečený a jemně očesnekovaný.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Čočková polévka se žampiony

Odkaz na uvaření

birkana 1.10.18 12:23

Zajímavé a dobré! Čočku jsem nerozmixovala úplně do krémova. Navrch jsem navíc okořenila sekanou petrželovou natí.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Hot dog z Hané

Odkaz na uvaření

birkana 29.9.18 13:41

Tak to se mi zas něco nepovedlo. :zed: :zed: :zed:

Tyčinky jsem neměla, použila jsem syrečky – kolečka pokrájené na dílky.

- Poprvé jsem otrocky podle receptu zapékala v troubě po stanovenou dobu. Rohlík jsem „nezavíčkovala“ uříznutou špičkou. Sýr byl všechen mimo rohlík; bylo by třeba péct nastojato.

- Podruhé jsem naplněný rohlík zavíčkovala odkrojenou špičkou, zabalila do alobalu (domnívala jsem se, že celkem pevně) a dala zapéct. Výsledek – sýr byl opět vyteklý. Díky částečnému uzavření špičkou jej vytekla jen část.

- Potřetí jsem naplněný a zavíčkovaný rohlík pevně utáhla do potravinářské fólie, na několika místech balíček propíchla špičkou nože a dala ohřát do mikrovlnky při výkonu 900 W po dobu 30 vteřin. Po stejnou dobu jsem jej pak nechala odpočinout. Tímto způsobem přípravy zůstala většina sýra uvnitř.

Shrnutí na závěr: Hořčice mi moc chuťově s tvarůžky neladila. Hotový pokrm nebyl příliš vzhledný. (Že by byly tvarůžky hodně uleželé a proto tekly?) Nechala jsem jeden rohlík úplně vychladnout a rozkrojila jej. I když sýr téměř nevytekl, objevila se v rohlíku poměrně velká prázdná dutina. Částečně vyteklý „smažák“ nevypadá tak ošklivě, jako toto zde. Opakovat nebudu; raději příště tvarůžky s rohlíkem zastudena.

Fotky nejsou hezké. Váhala jsem, zda je vůbec zveřejnit. :oops:

Lečo s fazolí

Odkaz na uvaření

birkana 23.9.18 13:55

Z posledních paprik a rajčat z našeho skleníku. Ocet nedávám, nesmí chybět chilli paprička. Podávala jsem s žitným kmínovým chlebem.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

rajčatový nesalát

Odkaz na uvaření

birkana 22.9.18 10:40

Tady je to za plný počet hvězdiček! :potlesk: :kytka:

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Cukety"trofolato", neboli na způsob lanýžů (Take4)

Odkaz na uvaření

birkana 21.9.18 15:55

Ajajaj… :cert: …to snad autorka nemyslí vážně! Smažit malé cukety aspoň čtvrt hodiny? A pro tuto dlouhou tepelnou úpravu použít panenský oliváč? To považuji za zvěrstvo!

Jinak se mi recept líbí pro svoji jednoduchost a nenáročnost na vstupní suroviny. Na jednu porci jsem vzala kulatou cuketu, kterou jsem raději oloupala a zbavila semeníků, neb nebyla nejmladší (po očištění bylo 260 g). Ke smažení jsem použila obyčejný olivový olej z pokrutin (cca 1 PL), česnek (1 stroužek) jsem ponechala v pokrmu. Smažila jsem asi 8 minut. Petrželka samozřejmě italská plocholistá z našeho záhonku. :lol:

Jednoduchá a chutná odpolední svačinka. Snědla jsem jen tak, jistě by se hodilo i bílé pečivo.

Za recept dávám jednu hvězdu, za chuť a úžasnou vůni pět. Takže průměr tři. Škoda, že se nedá hodnotit každé zvlášť.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Špagety s paprikou a olivami

Odkaz na uvaření

birkana 21.9.18 13:19

Neměla jsem žlutou papriku, tedy bez ní :,( . Do leča k těstovinám občas česnek dávám, ale nenapadlo by mne dát i petrželku a olivy. Chuť se změnila; musím konstatovat, že k lepšímu! I na stará kolena se ráda poučím 8) . Je to chutné bezmasé jídlo, určitě vyzkoušejte

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 29 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Kuře na medu Kuře na medu
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz