birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Score: 0 Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 30.6.20 19:06
Počet příspěvků v diskuzích: 1702

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Majonézy k minutkám i grilování

Odkaz na uvaření

birkana 11.11.15 14:44

Majonézové studené omáčky jsou u nás ke grilovanému masu velice oblíbené. Dnes přišla na řadu mimo jiné také

Omáčka s hříbky

Do dobré majonézy jsem vmíchala jemně posekané hříbky sterilované ve sladkokyselém nálevu (v množství 1 : 1 k majonéze), cibuli pokrájenou na drobno, lžičku hořčice, dva střiky worcesteru, sůl, mletý pepř, cukr, posekaný kousek chilli papričky. Pro zvýraznění chuti citrónová šťáva. Chtělo by to ještě snítku kopru, ten ale nemám čerstvý k dispozici :-( .

Omlouvám se za nekvalitní fotku (z mobilu) :oops:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Rančerské fazole

Odkaz na uvaření

birkana 31.10.15 09:21

Použity suché fazole z vlastní sklizně (předem namočeny a uvařeny), rajčata čerstvá (pokrájena a přebytečná tekutina odpařena), místo salámu rozškvařená slanina a oregano čerstvé, zelené. Česneku hodně :lol: , chilli jedna malá (z vlastní sklizně, letos obzvlášť ostrá). Navíc přidán lusk červené papriky. Po uvaření jsem nechala chutě rozležet do druhého dne. Výborně chutná i za studena na klasické smažené česnekované topince :hug: . Jednoduché a výborné jídlo :palec: :kytka: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Černé ořechy připravené v červnu

Odkaz na uvaření

birkana 12.10.15 12:05

Práce s tím je habaděj, ale ten výsledek stojí za to!

Obvykle podávám jako sladkou tečku „zvěřinových hodů“ :lol: :kytka: . Překrojené na plátky napříč zaujmou neobvyklou strukturou. Nevím, jestli se naložené vlašáky dají koupit – možná v nějakém speciálním obchodě za „neslušnou“ cenu :think: . Zatím jsem je v běžném obchodě nezahlédla.

Po cca 3 měsících jsem otevřela ty letošní a musím konstatovat, že se opravdu povedly :lol: .

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Pikantní rajská omáčka na pizzu

Odkaz na uvaření

birkana 12.10.15 10:44

Právě dozrávají rajčata sklizená za zelena; je čas na jejich konzervaci. Je zajímavé, že i když už 3 týdny červenají (dozrávají) na stole u okna, pořád jsou chuťově výraznější, než ta zimní „skleněná“ z dovozu s „papírovou“ chutí :think: .

Na potření pizzy dělám tuto jednoduchou omáčku, kterou zavařuji i do sklenic. Navíc přidávám pro zvýraznění trochu chilli.

Na pizzu nedávám bazalkové listy navrch, protože nám oschlé nechutnají. Přidám je do omáčky těsně před jejím dokončením; stejně tak i pokrájená rajčata – ještě další dávku k těm uvedeným v rozpisu receptu v množství takovém, kolik bych dala na oblohu.

A navrch už jen směs strouhaných sýrů. Máme rádi pizzu co nejjednodušší; tak, jak píše sveva na konci receptu Pravá neapolská pizza STG Přirozeně každý má tu svoji oblíbenou variantu těsta a obložení. Ale nejlepší pizza je ta skromně obložená, všeho s mírou. Jen chci citovat nápis v jedné slavné pizzerii v Neapoli (překlad z nářečí): … proto nehledejte tu složitou pizzu, která škodí kapse a žaludek tíží.

Těsto jsem dělala podle tohoto receptu na pizzové těsto , jen jsem dala méně droždí. Práci jsem přenechala pekárně :hug: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Cuketové chlupaté knedlíky

Odkaz na uvaření

birkana 10.10.15 10:49

Neměla jsem cuketu, použila jsem tykve typu Butternut. Vše ostatní podle receptu.

Ihned po uvaření v knedlících převládala chuť pečiva. Nechala jsem je do druhého dne; chuť se posunula k nasládle tykvově mdlé. Jako klasické vařené z brambor bych tyto knedlíky nepoužila, maximálně ke zvěřině pečené s ovocem :think: .

Bylo mi jasné, že to ještě „něco potřebuje“. Mám ráda chlupaté knedlíky polité osmaženou cibulkou na sádle se škvarky. V tomto případě by to asi neladilo. Zkusila jsem finální úpravu na lehce italskou notu :lol: . Na pánvičku trochu olivového oleje (1PL), na něm orestovat knedle (3 ks) překrojené na čtvrtiny, ke konci přihodit česnek (2 velké stroužky) nakrájený na tenké plátky. Ten opéci jen do růžova – nepřipálit :cert: ! Stáhnout s ohně a přihodit půl hrsti minirajčátek překrojených na půlky a pořádnou hrst parmazánových hoblin. Už jen nechat spolu prohřát do částečného natavení sýra.

Nakonec jsem si opravdu pochutnala – aromatický sýr „jistí“ chuť. Uvařila jsem si jako dopolední teplou svačinu – v dnešním podzimním sychravém chladnu se hodila :srdce: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Řízky z hub

Odkaz na uvaření

birkana 9.10.15 09:59

Tak jsem se letos přece jen dočkala :lol: . Včera jsem konečně našla „klobouky“ vhodné na řízky. Část jsem obalila v trojbalu, část ve vinném těstíčku. Podávala jsem s brkaší se sýrem :hug: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Lasagnette

Odkaz na uvaření

birkana 11.9.15 14:26

Vkládám pod tento rámcově psaný recept proto, že moje Uvaření má s italským originálem (Lasagne) společné pouze použití těstoviny – plátu domácího nudlového těsta (osmivaječné); foto tedy neodpovídá např. zapečeným kolínkům s omáčkou :lol: :oops: .

Vařila jsem pod pracovním názvem Lasagne ošizeně, se švindlem . Je to taková odlehčená zeleninová verze bez bešamelu .

Ingredience

Omáčka: olej, cibule, větší kedlubna pokrájená na drobno, hrst sušených hub, 250 ml pasírovaných rajčat, česnek, sůl, mletý pepř, bazalka.

Dále už jen čerstvé nudlové těsto (asi 250 g) a 100 g taveného sýra se žampiony.

Postup

Na omáčku na orestované cibuli vše podusit (aby kedlubna a houby byly již téměř měkké).

Protože jsem zapékala v kulatém kastrolu, z vyváleného těsta jsem si vykrojila 4 kola. Odkrojené zbytky jsem nezmuchlala! Každé kolo těsta jsem pomázla 25 g taveného sýra. Pak už jsem vrstvila: na dno trochu omáčky, pomazaný plát těsta (sýrem nahoru), omáčka, druhý plát, omáčka, nyní jsem povrch úhledně :think: překryla odkrojky (nepotřenými sýrem), omáčka atd. Skončila jsem omáčkou. Dala jsem zapéct. A bylo to dobré!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Smažený lilek

Odkaz na uvaření

birkana 17.8.15 10:05

Smažila jsem můj vlastními silami vypiplaný ze semínka :lol: . Krájela jsem plátky cca 1 cm silné :oops: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Salát z opečených cuket

Odkaz na uvaření

birkana 15.8.15 16:52

Cukety jsou malé (před 2 dny jsem upravila jinak) a proto jsem uvařila z mladé špagetové tykve. Rozčtvrcené a oloupané. Před tepelnou úpravou jsem osolila. Realizaci jsem pojala v zálesáckém stylu. Odkapané řezy tykve jsem jemně potřené olejem opekla na venkovním grilu, pod kterým žhnulo hořící dřevo :dance: . Cibuli s česnekem jsem pekla / smažila v litinovém kastrůlku tamtéž.

K dokončení jsem místo citrónové šťávy pokropila bílým vinným octem. Pak už jen opepřit a jemně dosolit. Navrch „pro barvu“ žlutá a červená minirajčátka na čtvrtky.

Po vyfocení jsem mísu odnesla mému masožravci do dílny na „okoštování“. Nutně jsem si musela odskočit a po cca 3 minutách mne očekávala vybagrovaná mísa s vidličkou (viz foto) a s poznámkou, že to bylo dobré :lol: . Na grilovanou tykev si již zvykl, ale vinný ocet on prý nemůže vzít do úst, neboť nějak divně chutná a smrdí. Tady zjevně divně nechutnal a nesmrděl :lol: :potlesk: . Ještě, že jsem několik kousků ochutnávala dříve, jinak bych ani nevěděla, co jsem uvařila :think: .

Doporučuji k vyzkoušení; víc mi chutnal salát teplý, ale studený také špatný nebude.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Jak zbavit okurku hořkosti

Odkaz na uvaření

birkana 11.8.15 10:55

Tak na ty moje okurky postup nezabírá :cert: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Těstíčko z droždí

Odkaz na uvaření

birkana 6.7.15 15:42

Těstíčko jsem ještě navíc okořenila kořením kari, trochou mletého chilli a pepře a čerstvými lístky tymiánu. Obalila jsem v něm květák. Ten sice nabyl jisté „beztvarosti“ na rozdíl od klasického trojbalu, ale ta chuť a vůně, ta je bez konkurence. Droždí díky přirozenému (!) obsahu glutamátu zvýrazní chuť ostatních složek :potlesk: . Jako studenou omáčku jsem připravila slaný jogurt jen jemně opepřený a přílohou bylo bílé pečivo – domácí bageta :idea: . V dnešním horkém odpoledni výborný pozdní oběd.

Prý do toho mohu příště „namočit“ sýr a nebo kus vepřového :srdce: ; tak uvidíme :think: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Dzem z ruzi pre pravych labuznikov

Odkaz na uvaření

birkana 3.7.15 09:14

Letos jsem si práci a výrobu maximálně usnadnila (kromě počátečního ležení ve vodě s citrónovou šťávou).

Jako každým rokem vyrábím ze stolisté růže, která kvete bíle s velmi jemným nádechem do růžova. Džem je tedy světlý; dobarvovat jej nechci a trhat „na cizím“ červenou pnoucí také ne :mrgreen: . Byla jsem nedočkavá (růže teprve kvést začala) a tak jsem lístky růže stolisté (100 g) doplnila lístky růže šípkové (80 g).

Po odstranění nečistot jsem do nádoby mixéru nalila cca ½ l chladné vody a k ní přidala šťávu ze 3 citrónů. Pak jsem nasypala hrst lístků, mixér spustila na nízké otáčky na asi 2 vteřiny (sekundy :zed: ), přidala další hrst, zase krátce promixovat atd. až do spotřebování všech lístků. Vznikla překvapivě hustá hrubší kašovitá směs, kterou jsem doplnila vodou na cca 1 litr. Nechala jsem stát v chladnu do druhého dne.

Přes noc se rozmixované lístky, které zpočátku plavaly, nasákly vodou a klesly níže pod hladinu. Směs jsem nechala přejít krátce varem a zase uložila do chladna do dalšího dne. Po převaření se částečky lístků „scvrkly“ na velmi malé kousíčky. Poučení pro příště: nemixovat všechny, ale část nechat buď vcelku nebo překrojit na ne moc jemno.

Třetí den jsem konečně zavařovala. Protože mám občas problém se správným želírováním, letos jsem použila na výše uvedené množství Želírfix 2:1 a ½ kg cukru. Vařila jsem podle návodu a okamžitě plnila do skleniček.

V hrnci zbylo maličko na ochutnání – džem je vynikající :lol: , voňavý a sladký akorát!. Jen by to chtělo „pro oko“ nechat část lístků vcelku :think: .

Na růži se rozvíjejí další poupata, takže budu opakovat :srdce: .

Džem jsem ochutnala 4. den po uvaření. Je úžasně voňavý, ale tak málo sladký (!), že se dá jíst lžičkou jako např. ovocný rosol či omáčka :think: . Příště budu muset přisladit i přes to, že nejsem milovnicí sladké chuti :lol:

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Slaní šneci z listového těsta

Odkaz na uvaření

birkana 29.6.15 15:52

Dělala jsem dvoje šneky. Jedny s křenovou pomazánkou, bazalkou a oreganem (ty světlé) a druhé s pažitkovou pomazánkou, eidamem, protlakem s česnekem, oreganem a bazalkou.

Oboje ochucení dopadlo na jedničku, jen eidam trochu vytékal. Použila jsem vyjímečně kupované listové těsto – rolované na pečpapíru. Oproti tomu domácímu je tenounce vyválené a jemněji lístkuje. Zato se hůře balilo :think: . Asi jde o zvyk a šikovnost :zed: .

Šneky mizely už vlažné, vychladnout jich stačilo jen několik. To hovoří samo za sebe a není třeba ani dodávat, že doporučuji vyzkoušet :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Omáčka z lišek

Odkaz na uvaření

birkana 29.6.15 15:28

Z letošních prvních lišek jsem uvařila modifikaci se špenátem a sýrem :lol: .

Vynechala jsem víno a ke konci jsem nechala podusit spařené překrájené špenátové listy. Úplně nakonec jsem vmíchala nastrouhaný čedar.
Použila jsem (mimo jiné) 220 g lišek, 200 ml 12% smetany, 130 g špenátových listů a 50 g čedaru. Byly z toho 2 velké porce; podávala jsem s těstovinami. Výtečný oběd :kytka: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Kedlubnová(kalerábová)smotanová polievka

Odkaz na uvaření

birkana 23.6.15 14:21

Další nenáročná dobrota do repertoáru svačinových polévek :potlesk: .

Měla jsem k dispozici mladé svěží kedlubny. Po nastrouhání pouštěly hodně vody a proto jsem polovinu určenou na přípravu noků (halušek) jemně posolila, nechala chvíli stát a vymačkala přebytečnou tekutinu. Tu jsem samozřejmě vlila do polévky :think: . Nočky se tak nerozvářely, jen se jemně ovařily jako bramborové halušky.

Pro „oživení“ struktury jsem přidala pokrájené mladé kapustové listy a do základu k cibuli asi 1 PL bulvového celeru na malé kostičky. Místo bujónu jsem zalila zeleninovým vývarem; sůl jsem už k dusícím se kedlubnám a bramborám nedávala. Jen asi 1 KL domácí vegety.

Příště uvařím noků nejméně dvojnásobek, protože jsem je postupně z chladnoucí polévky vytahovala a „degustovala“. K večeři budu mít zbytek bez zavářky :cert: .

Uvaření určitě několikrát zopakuji, recept příjemně překvapil :lol: .

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

ředkvičková omeleta

Odkaz na uvaření

birkana 21.6.15 14:46

Je to vážně moc a moc dobré. Dělala jsem k obědu – sobě jeden kousek a pro masožravce dva. Ještě, že na záhoně zbylo dost ředkviček :lol: . Měla jsem obavy z obracení („nadhoz“ neumím), ale kupodivu to šlo dobře :dance: .

Na jednu porci (omeletu) jsem použila průměrně tato množství ingrediencí: 80 g ředkviček, 20 g cibule, 2 větší vejce (po 70 g), 1 PL oleje, 25 g čedaru, sůl a mletý pepř.

Kdo sleduje nutriční hodnoty (hlavně tuky, kterých je zde více :cert: ), 1 porce obsahuje přibližně:
Energie: 1834 kJ (437 kcal); bílkoviny: 24,6 g; tuky: 35,1 g; sacharidy: 5,8 g; vláknina: 1,56 g.

Doporučuji zeleninovou přílohu :srdce: .

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Ředkvičkový chléb

Odkaz na uvaření

birkana 20.6.15 10:29

Dobrota Jen doplňuji fotku. Z másla a sýra jsem umíchala jednoduchou pomazánku :lol: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 29 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz