birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 03.01.19 10:06
Počet příspěvků v diskusích: 1686

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Polpette z brambor a sýra (BBQ)

Odkaz na uvaření

birkana 11.01.16 16:06

Měla jsem cca 1 kg vařených brambor – nejprve jsem dělala z asi poloviny. Držela jsem se receptu a začala jsem péct na grilovacím roštu v rozpálené troubě.

I přes to, že byl rošt rozpálený a řádně špekem pomaštěný, placičky se ihned přichytávaly a ani po zapečení se nechtěly oddělit. Nakonec jsem psychicky nevydržela, odřízla je z roštu nožem a dopekla položené na plechu. Chuťově byly uspokojující, jako příloha k masu jistě vhodné. Hmotu není třeba solit, feta se o osolení postará sama. Tuto variantu jsem nefotila, nebyly vzhledné i přes velmi opatrné snímání z roštu :cert: .

Do druhé části brambor jsem rozklepla 2 vejce, přidala 150 g tvrdého tvarohu a 120 g strouhaného eidamu. K tomu 1 pěknou cibuli (pokrájenou na drobno). Kořenila jsem oreganem, citrónovou šťávou, pepřem a nesolila jsem.

Vytvořené placičky jsem omastila poolejovanou rukou a kladla je na plech vyložený pečicím papírem. Dala jsem je péct do horké trouby. Placičky se díky většímu obsahu sýra nepatrně roztekly do stran. Pekla jsem do jemného zhnědnutí povrchu. Po vyjmutí plechu z trouby jsem jej nechala mírně schladnout a až potom jsem placičky opatrně přendala na tác. Hodně teplé jsou měkčí, ohebné; vlažné už držely tvar.

Ta druhá varianta je výborný zákusek k vínu, pivu nebo jen čaji. Stihla jsem vyfotit a než jsem dopsala tento komentář, nezbyla ani jedna. Ještě, že jsem asi 5 kousků ochutnala včas; dříve, než jsem je nabídla na stůl :lol: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Pikantní treska

Odkaz na uvaření

birkana 08.01.16 11:19

Nedělala jsem v papiňáku. Tepelná úprava na pánvi s dobře přiléhající poklicí trvala max. 20 minut.

Zaměnila jsem tyto ingredience: místo čerstvých rajčat domácí krájená sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě a přípravek do polévky jsem nahradila domácí sušenou zeleninovou směsí s mořskou solí (domácí vegeta).

Pokrm mi připomíná pikantní verzi kdysi oblíbené úpravy kapra / candáta / pstruha na rajčatech. S nasucho pečenými bramborami to bude výborný lehký oběd nebo večeře :kytka: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Vepřová pečeně vařená ve vodě

Odkaz na uvaření

birkana 07.01.16 11:26

Postup dodržen, vařeno na plotně 1 a půl hodiny :lol: . Čas jsem zkrátila vzhledem k přípravě menšího množství. Použila jsem ¾ kg vepřové krkovice od prověřeného řezníka, nenakoupila jsem v řetězci.

Měla jsem hrnec s dobře těsnící poklicí; maso pouštělo dostatek tekutiny a tak jsem vůbec nemusela dolévat vodu – tak, jak se zmiňuje Eja .

Vařila jsem opravdu velmi zvolna, žádným bouřlivým varem, jen jsem nechala vodu „převalovat“ .

Po 90-ti minutách tepelné přípravy jsem maso vyndala a krájet se moc nedalo. Ani dobře naostřeným nožem :think: ; spíš se pod ostřím začalo sypat. Odkrojila jsem 2 plátky, které pohromadě moc nedržely. Chuť byla daleko bohatší, než u masa vařeného, maso šťavnaté (pečené v otevřené nádobě bývá daleko sušší), ale že bych nerozeznala od pečeného, to říci nemohu :mrgreen: . Ty oddrobené kousky jsem měla k večeři, zbytek jsem odložila do chladna.

Do druhého dne maso ztuhlo a dalo se s přiměřenou opatrností dobře naostřeným nožem krájet :dance: ! Chutí skutečně připomínalo pečené maso, jen bez té vypečené kůrčičky a bez šťávy z připečené vrstvičky v pekáči.

I vzhledem k tomu, že jsem použila k přípravě vepřovou krkovici, maso bylo téměř „dietní“. Abych omastila bramborovou přílohu, na sádle se sekanými škvarky jsem osmažila cibuli.

Tento druh přípravy bych určitě doporučila těm, kteří si z dietních důvodů nemohou dovolit klasicky pečené vepřové. Samozřejmě by pak přílohu nemastili sádlem, ale použili by silný vývar, který po úpravě masa zůstane. Já jsem jej slila něco málo přes 2 dl (viz foto).

Pokud budu připravovat v budoucnu, určitě ještě přidám kmín. Ten mi k dušenému nebo pečenému vepřovému chuťově ladí a tady mi docela chyběl.

Jak by asi dopadlo maso při vaření v páře :oops: ?

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Celozrnná kaiserka s pšeničnými klíčky

Odkaz na uvaření

birkana 03.01.16 14:09

Již delší dobu se chci naučit plést housky z jednoho pramene :idea: . Nyní jsem postup také nalezla v zapadlých článcích zde na Labužníku. Vali ve svém článku zveřejnila fotopostup pletení .

Postup je z fotek zřejmý, proto jej neuvádím.

Pletla a pekla jsem z vyzkoušeného těsta; dnes navíc s přídavkem šrotovaného mnichovského sladu, který jsem přesetím přes řidší síto zbavila větších podílů. Míchala jsem v poměru 9 dílů mouky a 1 díl sladu (450 g : 50 g).

Asi jsem nešikovné kopyto (jak by moji snahu ohodnotil můj děda :lol: ), pletení se mi nevedlo. Šlo daleko pomaleji, nežli ze tří pramenů :think: . Je dobré učit se stále novým věcem, ale pro příště zůstanu u své „copánkové“ klasiky. Možná bude někdo jiný šikovnější :dance: .

Dávám pod vlastní recept, hodnotím jej průměrem. Uvaření bez hodnocení receptu mi totiž nejde vložit :twisted: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Pomazánka z vepřového masa

Odkaz na uvaření

birkana 01.01.16 10:44

Nepoužila jsem konzervu, nýbrž dušený méně tučný vepřový ořez. Podávala jsem s česnekovanými topinkami a strouhaným křenem (kdo chtěl). Pomazánka si zasloužila výrazněji okořenit; patrně kdybych použila konzervu „obohacenou“ solicí směsí a glutamátem, chuť by byla plnější sama o sobě :think: .

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Losos v páře

Odkaz na uvaření

birkana 29.12.15 15:40

Jednoduchý chutný recept; téměř univerzální – takto se dá upravit i jiná ryba :potlesk: .

Kůži jsem odstranila již před tepelnou úpravou, při opatrné manipulaci se maso nerozpadá. Bylinkové máslo - 1 : 1 čerstvý list tymiánu a rozmarýnu (plus to máslo).

Jako příloha byl nasucho opečený krajíček veky. Určitě by bylo dobré i s pečenými bramborami. Na fotce je moje porce, 350 g ryby za syrova (váha i s kůží, kterou jsem stáhla). K obědu akorát :lol: :oops: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Pařížské řízky

Odkaz na uvaření

birkana 24.12.15 13:16

Generálka na večerní představení :lol:  :cert:

Do těstíčka máčím řízky často, jen jsem chtěla vyzkoušet dochucení „obalu“ ke krůtímu masu :think: . Do těstíčka jsem zamíchala lisovaný česnek (ne moc, jen pro vůni), čerstvě mletý pepř a maličko sladké mleté papriky (pro barvu). S bramborovým salátem výborné; večer přidám řez citrónu.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Salát z červené řepy s jogurtem

Odkaz na uvaření

birkana 21.12.15 14:48

Připravila jsem si salát k pozdní snídani – jen tak samotný bez přílohy. Z dvojnásobného množství: 100 g uvařené červené řepy pokrájené na nudličky, 100 g oloupaných jablek krájených na kostky, 70 g tučného jogurtu + sůl a citrónová šťáva. Jednoduchý, výborný; ani nepotřebuje rozležet :lol: .

Byl by vhodný i jako příloha k pečeným nebo smaženým masům coby náhrada majonézového bramborového salátu :idea: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Bída s nouzí 2

Odkaz na uvaření

birkana 21.12.15 14:34

Já jsem tento pokrm kdysi nazvala Drsnej Harry ; už ani nevím kdy a při jaké příležitosti :think: . Jméno už mu (u nás) zůstalo.

Na 4 porce používám přibližně toto množství ingrediencí:

  • 400 g pikantní paprikové klobásy (čabajka, dunajská, gombasecká)
  • 400 g staršího (asi 3 - 4 dny) chleba
  • půlku pórku + jednu menší cibuli
  • 1 červený paprikový lusk
  • 4 vejce + trochu mléka podle potřeby

Chleba nakrájím na kostky a buď úplně na sucho nebo jemně pokropený tukem jej nechám opékat v troubě do světle zlatava. Občas promíchám. Jde to rychle, musí se hlídat, aby příliš neztvrdl.

Klobásu nakrájím na slabší půlkolečka a dám opékat na suchou pánev. Klobása pustí tuku dost. Opečenou klobásu vyjmu, tuk v pánvi ponechám.

Na tuku vypečeném z klobásy krátce orestuji pokrájenou cibuli, pórek a papriku. Zakápnu trochou vody a nechám pod poklicí trochu podusit.

Opečený chleba, osmaženou klobásu a podušenou zeleninu smíchám dohromady a dám do pekáčku (klidně vezmu ten po pečení chleba). Rozšlehám vejce. Jestliže se chléb opekl víc, než bych chtěla, do vajec přidám trochu mléka. Tím zaliji směs v pekáči a promíchám tak, aby se vše obalilo vejci.

Vložím do vyhřáté trouby a nechám zapékat. Občas promíchám, aby se vejce zapékalo rovnoměrně a kousky chleba se příliš k sobě nenalepily. Nesolím, nekořením; klobása vše obstará sama :lol: . Až vám zbude chleba, doporučuji k vyzkoušení :mavam: .

Jen nevím, proč je recept v rubrice Zábavných :think: . Mě ten pokrm přijde stejně obvyklý, jako třeba fleky s uzeným, knedlíky s vejci nebo krupoto :nevim: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Zelňačka s klobásou

Odkaz na uvaření

birkana 19.12.15 13:37

Zelňačku jsem vařila jako hlavní jídlo, nezavářela jsem klobásu, smetanu a vejce do polévky. Tyto ingredience jsem dávala při podávání přímo do talíře :idea: .

Na 1 porci jsem počítala: 4 - 5 dl husté polévky, 100 g gombasecké klobásy (krájené na silnější, asi 1 cm kolečka a opečené), 1 vejce (vařené natvrdo, naměkko, ztracené, syrové – jak komu chutná :think: ) a 70 g tučné zakysanky.

Jako příloha byly škvarkové placky ; dohromady dokonalá pochoutka – i když poněkud více kalorická :oops: .

Poznámka: Samotná polévka tak kalorická není, obsahuje asi 590 kJ; klobása 2300 kJ, vejce a smetana po 355 kJ. :dance:

3 hvězdičky dávám za neuvedení množství použitých ingrediencí.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Salát se sýrem a uzenáčem (pro Štíry)

Odkaz na uvaření

birkana 16.12.15 15:07

Předsilvestrovská rozcvička

Připravila jsem z polovičního množství jako jednoporcovku k mé odpolední svačině :dance: .

Protože letos jablka byla malá a „poďobaná“, nechala jsem červenou slupku jen na části (tu jsem odložila na ozdobu), větší oloupanou část jsem pokrájela do salátu.

K dispozici jsem měla uzeného sledě, který byl ještě navíc při výrobě docela dost nasolen; sůl už jsem do dresinku nepřidávala. Ocet jsem nahradila svěžejší citrónovou šťávou. Sýr – obyčejný eidam 30% a vlastnoručně vyrobené mikrookurky ve sladkokyselém nálevu. Ty větší (3 cm :oops: ) jsem překrojila a zamíchala dovnitř; menší (cca 2 – 2,5 cm) nechala na dekoraci :think: .

Salát se chladí a já průběžně degustuji – bez pečiva :twisted: . Ke sváče asi budu mít suchou veku :zed: :lol: - je to opravdu dobrota!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Jahelné palačinky

Odkaz na uvaření

birkana 16.12.15 10:18

Jáhly jsem prohnala šrotovníkem, jemné podíly prosila sítem, z nich těsto umíchala, palačinky upekla, hotové pomázla džemem a sirupem z růží, přidala malinovou zavařeninu a smetanový hustý jogurt a snědla :hug: :potlesk: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Velikonoční bramborový salát od babičky

Odkaz na uvaření

birkana 15.12.15 15:09

Nejen na Velikonoce, nejen na Vánoce, nejen ve svátek, nejen s uzeným … :lol:

Takový dobrý bramborový salát s velkým podílem zeleniny je dobrý i ve všední dny. S vepřovým řízkem Savoy (obyčejně obalený vepřový řízek v trojbalu, navíc ještě těsně před smažením namočen do rozšlehaného vejce) bych jej mohla 2× týdně i častěji :cert: .

Do salátu ještě přidávám drobně nasekané nakládané hříbky ve sladkokyselém nálevu. Poměr brambory : zelenina přibližně stejně, jak píše autorka; ty houby jsou navíc – těch asi tak polovina množství hrášku). A použiji-li odlehčenou majonézu, není to ani žádná obrovská kalorická bomba :srdce: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Domažlický bramborový hubník

Odkaz na uvaření

birkana 12.12.15 16:32

Výborné, jednoduché a také laciné jídlo, použijeme-li v létě nasbírané a usušené houby.

Jen mě v Ingrediencích zarazilo množství suroviny; na 4 porce dává autorka „4 brambor“. Zde patrně došlo k (velmi časté) chybě při nedbalém opisování nebo kopírování :pocitac: . U této autorky bych jistě ráda omluvila chyby v české gramatice :srdce: ; v tomto případě však :mrgreen: . Jasně, že ten, kdo opravdu vaří, takovou chybu rychle odhalí. Je vhodné po sobě číst :lol: .

Obvyklé je použít k přípravě 4 „normálních“ porcí bramborového pokrmu 1 – 1,4 kg brambor (pro velmi velké jedlíky doporučuji vařit rovnou z dvojnásobku všech ingrediencí :lol: :dance: ) - váha za syrova, neočištěné.

Já jsem vařila z té tuplované dávky (pro nás dva :cert: ) – 2 kg brambor, 4 pořádné hrsti sušených hub, 1 maxicibule, 5 velkých vajec, cca ½ l mléka, ostatní (tuk, sůl a koření) úměrně množství. Tak určitě zbude na zítra na ohřátí ke sváče :think: .

Při dušení hub neodpařuji všechnu vodu, jen tak z poloviny. Pak přidám asi 1 PL krupice pro jemné zahuštění. Babička to tak u pokrmů připravovaných ze sušených hub dělala. Stejně lze postupovat i při přípravě zimní smaženice ze sušených hub :idea: .

Do vajec s mlékem (na zalití) jsem dala napůl petrželovou a libečkovou nať.

5 hvězdiček v hodnocení patří výbornému lidovému pokrmu, který si to zaslouží.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Salát z pečené řepy s pórkem

Odkaz na uvaření

birkana 12.12.15 14:37

Sice se mi nepodařilo lžičkou vykrájet šištičky; nakrájela jsem řepu na kostky :zed: . Domnívala jsem se, že budu mít k večeři. Nevydržela jsem :evil: ; příště (zítra) dám na 2 řepy celou palici česneku. Vřele doporučuji :potlesk: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Jednoduchá hovězí omáčka na všechno možné

Odkaz na uvaření

birkana 09.12.15 14:22

K večeři přišla po delší době na řadu UHO - pro mladší ročníky: Univerzální Hnědá Omáčka :lol: . Kdysi se hojně podávala ve školních a závodních jídelnách. Také vojáci základní služby s ní měli své (zhusta neblahé) zkušenosti.

Tedy musím říci, že pokud je dobře a poctivě vařená, je výborná. Jenže kdysi bývala v těch vývařovnách i ze spálené cibule a samá „masoxová“ pasta :mrgreen: .

Vařím-li ji, do základu ke smažící se cibuli přidám i kousek drobně krájené mrkve a kmín. Pak samozřejmě mouku a vývar z kostí (nebo i masový, pokud je po ruce), mletý pepř. Řádně provařit a rozmixovat.

Měli jsme s těstovinami a vařeným vejcem, na ozdobu mladá nať celeru a datlová rajčátka.

Poznámka na konec: Tuto jinak dobrou omáčku bych asi nenalila na brkaši bez ničeho jiného - tak, jak doporučuje jako vhodnou přílohu autorka receptu :nevim: . Nějak by mně to připomínalo kašovitou stravu pro geriatrické oddělení … :evil: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Hrách se škvarky

Odkaz na uvaření

birkana 06.12.15 15:34

Vlastně jsem chtěla uvařit jen hrachovou kaši s uzeným bůčkem ohřívaným v páře :think: . Pak jsem si vzpomněla na pochoutku mého dětství – uvařený hrách politý rozpečenou slaninou :srdce: . Odebrala jsem si pro sebe porci hrachu (před dochucením a mixováním) a na pánvi na troše sádla rozpekla bůček nakrájený na proužky. Opravdu jsem si pochutnala; potěšilo mne, že ani po padesáti letech se mé chuťové priority nezměnily :lol: . Jo a jedla jsem lžící :cert: .

Nedodržela jsem původní recept, kde jsou použity škvarky – s těmi je to jistě ještě lepší :palec: . Nevadí, tedy příště …

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Tan čchao fan (rýže s pórkem a vejci)

Odkaz na uvaření

birkana 05.12.15 15:14

Dělávám pro sebe jako svačinovou jednoporcovku, když zbyde rýže :lol: .

Dříve jsem nedávala pórek, ale cibuli. Opékala jsem na sádle; cibuli rovnou zamíchanou do vajec. Pak smíchat s rýží.

Nyní jsem podle tohoto receptu použila pórek a osmažila jej zvlášť. Vypadá to pak na talíři mnohem lépe - pórek odděleně od vajec :idea: .

Připravila jsem z 20 g oleje, 150 g vařené rýže (odpovídá 75 g syrové rýže), maličkého pórku a 2 vajec. Toto množství je tak akorát na zasycení, pokud nebudu konzumovat s větším množstvím zeleniny.

Recept znám pod delším názvem Ťi-tan čchao-fan. Který je správný, nevím :nevim: . Před cca 20-ti lety jsem podobně upravenou rýži ochutnala u Vietnamců. Bylo tam navíc na tenounké nitky rozdělené kachní maso a také bylo použito na smažení kachní sádlo. Tehdy mi to moc nechutnalo; mělo to takovou nasládle podezřelou chuť. Asi to tak chutnat mělo, jen já jsem tehdy ještě nebyla zvyklá na to, že pokrmy u nás obvykle slané se jinde mohou připravit sladké :zed: .

Je to superrychlovka a navíc se ještě spotřebuje přebytek vařené rýže :potlesk: :kytka: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Krémová zeleninová multipolévka

Odkaz na uvaření

birkana 04.12.15 13:42

Zeleninový základ jsem vařila v pětilitrovém hrnci, pak jsem jej rozdělila na dva díly.

Jednu část jsem okořenila kari kořením, mletým chilli a lžící rajčatového protlaku; při podávání ještě navrch lžíci husté smetany.

Tu druhou jsem ochutila jako klasickou bramboračku, tj. kmín, pepř, česnek, majoránka a libeček. Navrch do zlatova opečené ozdobně vykrájené krutonky :lol: ; s nimi i docela „obyčejná“ polévka vypadá slavnostně.

Obě verze byly dobré, díky absenci jíšky i neuvěřitelně lehké. Asi takovou polévku zařadím do svého repertoáru díky neskutečnému množství kombinací druhů zeleniny a koření … :palec: :idea: :kytka: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 28 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz