birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 12.12.18 16:56
Počet příspěvků v diskusích: 1682

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Vepřová pečeně vařená ve vodě

Odkaz na uvaření

birkana 07.01.16 11:26

Postup dodržen, vařeno na plotně 1 a půl hodiny :lol: . Čas jsem zkrátila vzhledem k přípravě menšího množství. Použila jsem ¾ kg vepřové krkovice od prověřeného řezníka, nenakoupila jsem v řetězci.

Měla jsem hrnec s dobře těsnící poklicí; maso pouštělo dostatek tekutiny a tak jsem vůbec nemusela dolévat vodu – tak, jak se zmiňuje Eja .

Vařila jsem opravdu velmi zvolna, žádným bouřlivým varem, jen jsem nechala vodu „převalovat“ .

Po 90-ti minutách tepelné přípravy jsem maso vyndala a krájet se moc nedalo. Ani dobře naostřeným nožem :think: ; spíš se pod ostřím začalo sypat. Odkrojila jsem 2 plátky, které pohromadě moc nedržely. Chuť byla daleko bohatší, než u masa vařeného, maso šťavnaté (pečené v otevřené nádobě bývá daleko sušší), ale že bych nerozeznala od pečeného, to říci nemohu :mrgreen: . Ty oddrobené kousky jsem měla k večeři, zbytek jsem odložila do chladna.

Do druhého dne maso ztuhlo a dalo se s přiměřenou opatrností dobře naostřeným nožem krájet :dance: ! Chutí skutečně připomínalo pečené maso, jen bez té vypečené kůrčičky a bez šťávy z připečené vrstvičky v pekáči.

I vzhledem k tomu, že jsem použila k přípravě vepřovou krkovici, maso bylo téměř „dietní“. Abych omastila bramborovou přílohu, na sádle se sekanými škvarky jsem osmažila cibuli.

Tento druh přípravy bych určitě doporučila těm, kteří si z dietních důvodů nemohou dovolit klasicky pečené vepřové. Samozřejmě by pak přílohu nemastili sádlem, ale použili by silný vývar, který po úpravě masa zůstane. Já jsem jej slila něco málo přes 2 dl (viz foto).

Pokud budu připravovat v budoucnu, určitě ještě přidám kmín. Ten mi k dušenému nebo pečenému vepřovému chuťově ladí a tady mi docela chyběl.

Jak by asi dopadlo maso při vaření v páře :oops: ?

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Celozrnná kaiserka s pšeničnými klíčky

Odkaz na uvaření

birkana 03.01.16 14:09

Již delší dobu se chci naučit plést housky z jednoho pramene :idea: . Nyní jsem postup také nalezla v zapadlých článcích zde na Labužníku. Vali ve svém článku zveřejnila fotopostup pletení .

Postup je z fotek zřejmý, proto jej neuvádím.

Pletla a pekla jsem z vyzkoušeného těsta; dnes navíc s přídavkem šrotovaného mnichovského sladu, který jsem přesetím přes řidší síto zbavila větších podílů. Míchala jsem v poměru 9 dílů mouky a 1 díl sladu (450 g : 50 g).

Asi jsem nešikovné kopyto (jak by moji snahu ohodnotil můj děda :lol: ), pletení se mi nevedlo. Šlo daleko pomaleji, nežli ze tří pramenů :think: . Je dobré učit se stále novým věcem, ale pro příště zůstanu u své „copánkové“ klasiky. Možná bude někdo jiný šikovnější :dance: .

Dávám pod vlastní recept, hodnotím jej průměrem. Uvaření bez hodnocení receptu mi totiž nejde vložit :twisted: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Pomazánka z vepřového masa

Odkaz na uvaření

birkana 01.01.16 10:44

Nepoužila jsem konzervu, nýbrž dušený méně tučný vepřový ořez. Podávala jsem s česnekovanými topinkami a strouhaným křenem (kdo chtěl). Pomazánka si zasloužila výrazněji okořenit; patrně kdybych použila konzervu „obohacenou“ solicí směsí a glutamátem, chuť by byla plnější sama o sobě :think: .

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Losos v páře

Odkaz na uvaření

birkana 29.12.15 15:40

Jednoduchý chutný recept; téměř univerzální – takto se dá upravit i jiná ryba :potlesk: .

Kůži jsem odstranila již před tepelnou úpravou, při opatrné manipulaci se maso nerozpadá. Bylinkové máslo - 1 : 1 čerstvý list tymiánu a rozmarýnu (plus to máslo).

Jako příloha byl nasucho opečený krajíček veky. Určitě by bylo dobré i s pečenými bramborami. Na fotce je moje porce, 350 g ryby za syrova (váha i s kůží, kterou jsem stáhla). K obědu akorát :lol: :oops: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Pařížské řízky

Odkaz na uvaření

birkana 24.12.15 13:16

Generálka na večerní představení :lol:  :cert:

Do těstíčka máčím řízky často, jen jsem chtěla vyzkoušet dochucení „obalu“ ke krůtímu masu :think: . Do těstíčka jsem zamíchala lisovaný česnek (ne moc, jen pro vůni), čerstvě mletý pepř a maličko sladké mleté papriky (pro barvu). S bramborovým salátem výborné; večer přidám řez citrónu.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Salát z červené řepy s jogurtem

Odkaz na uvaření

birkana 21.12.15 14:48

Připravila jsem si salát k pozdní snídani – jen tak samotný bez přílohy. Z dvojnásobného množství: 100 g uvařené červené řepy pokrájené na nudličky, 100 g oloupaných jablek krájených na kostky, 70 g tučného jogurtu + sůl a citrónová šťáva. Jednoduchý, výborný; ani nepotřebuje rozležet :lol: .

Byl by vhodný i jako příloha k pečeným nebo smaženým masům coby náhrada majonézového bramborového salátu :idea: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Bída s nouzí 2

Odkaz na uvaření

birkana 21.12.15 14:34

Já jsem tento pokrm kdysi nazvala Drsnej Harry ; už ani nevím kdy a při jaké příležitosti :think: . Jméno už mu (u nás) zůstalo.

Na 4 porce používám přibližně toto množství ingrediencí:

  • 400 g pikantní paprikové klobásy (čabajka, dunajská, gombasecká)
  • 400 g staršího (asi 3 - 4 dny) chleba
  • půlku pórku + jednu menší cibuli
  • 1 červený paprikový lusk
  • 4 vejce + trochu mléka podle potřeby

Chleba nakrájím na kostky a buď úplně na sucho nebo jemně pokropený tukem jej nechám opékat v troubě do světle zlatava. Občas promíchám. Jde to rychle, musí se hlídat, aby příliš neztvrdl.

Klobásu nakrájím na slabší půlkolečka a dám opékat na suchou pánev. Klobása pustí tuku dost. Opečenou klobásu vyjmu, tuk v pánvi ponechám.

Na tuku vypečeném z klobásy krátce orestuji pokrájenou cibuli, pórek a papriku. Zakápnu trochou vody a nechám pod poklicí trochu podusit.

Opečený chleba, osmaženou klobásu a podušenou zeleninu smíchám dohromady a dám do pekáčku (klidně vezmu ten po pečení chleba). Rozšlehám vejce. Jestliže se chléb opekl víc, než bych chtěla, do vajec přidám trochu mléka. Tím zaliji směs v pekáči a promíchám tak, aby se vše obalilo vejci.

Vložím do vyhřáté trouby a nechám zapékat. Občas promíchám, aby se vejce zapékalo rovnoměrně a kousky chleba se příliš k sobě nenalepily. Nesolím, nekořením; klobása vše obstará sama :lol: . Až vám zbude chleba, doporučuji k vyzkoušení :mavam: .

Jen nevím, proč je recept v rubrice Zábavných :think: . Mě ten pokrm přijde stejně obvyklý, jako třeba fleky s uzeným, knedlíky s vejci nebo krupoto :nevim: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Zelňačka s klobásou

Odkaz na uvaření

birkana 19.12.15 13:37

Zelňačku jsem vařila jako hlavní jídlo, nezavářela jsem klobásu, smetanu a vejce do polévky. Tyto ingredience jsem dávala při podávání přímo do talíře :idea: .

Na 1 porci jsem počítala: 4 - 5 dl husté polévky, 100 g gombasecké klobásy (krájené na silnější, asi 1 cm kolečka a opečené), 1 vejce (vařené natvrdo, naměkko, ztracené, syrové – jak komu chutná :think: ) a 70 g tučné zakysanky.

Jako příloha byly škvarkové placky ; dohromady dokonalá pochoutka – i když poněkud více kalorická :oops: .

Poznámka: Samotná polévka tak kalorická není, obsahuje asi 590 kJ; klobása 2300 kJ, vejce a smetana po 355 kJ. :dance:

3 hvězdičky dávám za neuvedení množství použitých ingrediencí.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Salát se sýrem a uzenáčem (pro Štíry)

Odkaz na uvaření

birkana 16.12.15 15:07

Předsilvestrovská rozcvička

Připravila jsem z polovičního množství jako jednoporcovku k mé odpolední svačině :dance: .

Protože letos jablka byla malá a „poďobaná“, nechala jsem červenou slupku jen na části (tu jsem odložila na ozdobu), větší oloupanou část jsem pokrájela do salátu.

K dispozici jsem měla uzeného sledě, který byl ještě navíc při výrobě docela dost nasolen; sůl už jsem do dresinku nepřidávala. Ocet jsem nahradila svěžejší citrónovou šťávou. Sýr – obyčejný eidam 30% a vlastnoručně vyrobené mikrookurky ve sladkokyselém nálevu. Ty větší (3 cm :oops: ) jsem překrojila a zamíchala dovnitř; menší (cca 2 – 2,5 cm) nechala na dekoraci :think: .

Salát se chladí a já průběžně degustuji – bez pečiva :twisted: . Ke sváče asi budu mít suchou veku :zed: :lol: - je to opravdu dobrota!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Jahelné palačinky

Odkaz na uvaření

birkana 16.12.15 10:18

Jáhly jsem prohnala šrotovníkem, jemné podíly prosila sítem, z nich těsto umíchala, palačinky upekla, hotové pomázla džemem a sirupem z růží, přidala malinovou zavařeninu a smetanový hustý jogurt a snědla :hug: :potlesk: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Velikonoční bramborový salát od babičky

Odkaz na uvaření

birkana 15.12.15 15:09

Nejen na Velikonoce, nejen na Vánoce, nejen ve svátek, nejen s uzeným … :lol:

Takový dobrý bramborový salát s velkým podílem zeleniny je dobrý i ve všední dny. S vepřovým řízkem Savoy (obyčejně obalený vepřový řízek v trojbalu, navíc ještě těsně před smažením namočen do rozšlehaného vejce) bych jej mohla 2× týdně i častěji :cert: .

Do salátu ještě přidávám drobně nasekané nakládané hříbky ve sladkokyselém nálevu. Poměr brambory : zelenina přibližně stejně, jak píše autorka; ty houby jsou navíc – těch asi tak polovina množství hrášku). A použiji-li odlehčenou majonézu, není to ani žádná obrovská kalorická bomba :srdce: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Domažlický bramborový hubník

Odkaz na uvaření

birkana 12.12.15 16:32

Výborné, jednoduché a také laciné jídlo, použijeme-li v létě nasbírané a usušené houby.

Jen mě v Ingrediencích zarazilo množství suroviny; na 4 porce dává autorka „4 brambor“. Zde patrně došlo k (velmi časté) chybě při nedbalém opisování nebo kopírování :pocitac: . U této autorky bych jistě ráda omluvila chyby v české gramatice :srdce: ; v tomto případě však :mrgreen: . Jasně, že ten, kdo opravdu vaří, takovou chybu rychle odhalí. Je vhodné po sobě číst :lol: .

Obvyklé je použít k přípravě 4 „normálních“ porcí bramborového pokrmu 1 – 1,4 kg brambor (pro velmi velké jedlíky doporučuji vařit rovnou z dvojnásobku všech ingrediencí :lol: :dance: ) - váha za syrova, neočištěné.

Já jsem vařila z té tuplované dávky (pro nás dva :cert: ) – 2 kg brambor, 4 pořádné hrsti sušených hub, 1 maxicibule, 5 velkých vajec, cca ½ l mléka, ostatní (tuk, sůl a koření) úměrně množství. Tak určitě zbude na zítra na ohřátí ke sváče :think: .

Při dušení hub neodpařuji všechnu vodu, jen tak z poloviny. Pak přidám asi 1 PL krupice pro jemné zahuštění. Babička to tak u pokrmů připravovaných ze sušených hub dělala. Stejně lze postupovat i při přípravě zimní smaženice ze sušených hub :idea: .

Do vajec s mlékem (na zalití) jsem dala napůl petrželovou a libečkovou nať.

5 hvězdiček v hodnocení patří výbornému lidovému pokrmu, který si to zaslouží.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Salát z pečené řepy s pórkem

Odkaz na uvaření

birkana 12.12.15 14:37

Sice se mi nepodařilo lžičkou vykrájet šištičky; nakrájela jsem řepu na kostky :zed: . Domnívala jsem se, že budu mít k večeři. Nevydržela jsem :evil: ; příště (zítra) dám na 2 řepy celou palici česneku. Vřele doporučuji :potlesk: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Jednoduchá hovězí omáčka na všechno možné

Odkaz na uvaření

birkana 09.12.15 14:22

K večeři přišla po delší době na řadu UHO - pro mladší ročníky: Univerzální Hnědá Omáčka :lol: . Kdysi se hojně podávala ve školních a závodních jídelnách. Také vojáci základní služby s ní měli své (zhusta neblahé) zkušenosti.

Tedy musím říci, že pokud je dobře a poctivě vařená, je výborná. Jenže kdysi bývala v těch vývařovnách i ze spálené cibule a samá „masoxová“ pasta :mrgreen: .

Vařím-li ji, do základu ke smažící se cibuli přidám i kousek drobně krájené mrkve a kmín. Pak samozřejmě mouku a vývar z kostí (nebo i masový, pokud je po ruce), mletý pepř. Řádně provařit a rozmixovat.

Měli jsme s těstovinami a vařeným vejcem, na ozdobu mladá nať celeru a datlová rajčátka.

Poznámka na konec: Tuto jinak dobrou omáčku bych asi nenalila na brkaši bez ničeho jiného - tak, jak doporučuje jako vhodnou přílohu autorka receptu :nevim: . Nějak by mně to připomínalo kašovitou stravu pro geriatrické oddělení … :evil: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Hrách se škvarky

Odkaz na uvaření

birkana 06.12.15 15:34

Vlastně jsem chtěla uvařit jen hrachovou kaši s uzeným bůčkem ohřívaným v páře :think: . Pak jsem si vzpomněla na pochoutku mého dětství – uvařený hrách politý rozpečenou slaninou :srdce: . Odebrala jsem si pro sebe porci hrachu (před dochucením a mixováním) a na pánvi na troše sádla rozpekla bůček nakrájený na proužky. Opravdu jsem si pochutnala; potěšilo mne, že ani po padesáti letech se mé chuťové priority nezměnily :lol: . Jo a jedla jsem lžící :cert: .

Nedodržela jsem původní recept, kde jsou použity škvarky – s těmi je to jistě ještě lepší :palec: . Nevadí, tedy příště …

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Tan čchao fan (rýže s pórkem a vejci)

Odkaz na uvaření

birkana 05.12.15 15:14

Dělávám pro sebe jako svačinovou jednoporcovku, když zbyde rýže :lol: .

Dříve jsem nedávala pórek, ale cibuli. Opékala jsem na sádle; cibuli rovnou zamíchanou do vajec. Pak smíchat s rýží.

Nyní jsem podle tohoto receptu použila pórek a osmažila jej zvlášť. Vypadá to pak na talíři mnohem lépe - pórek odděleně od vajec :idea: .

Připravila jsem z 20 g oleje, 150 g vařené rýže (odpovídá 75 g syrové rýže), maličkého pórku a 2 vajec. Toto množství je tak akorát na zasycení, pokud nebudu konzumovat s větším množstvím zeleniny.

Recept znám pod delším názvem Ťi-tan čchao-fan. Který je správný, nevím :nevim: . Před cca 20-ti lety jsem podobně upravenou rýži ochutnala u Vietnamců. Bylo tam navíc na tenounké nitky rozdělené kachní maso a také bylo použito na smažení kachní sádlo. Tehdy mi to moc nechutnalo; mělo to takovou nasládle podezřelou chuť. Asi to tak chutnat mělo, jen já jsem tehdy ještě nebyla zvyklá na to, že pokrmy u nás obvykle slané se jinde mohou připravit sladké :zed: .

Je to superrychlovka a navíc se ještě spotřebuje přebytek vařené rýže :potlesk: :kytka: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Krémová zeleninová multipolévka

Odkaz na uvaření

birkana 04.12.15 13:42

Zeleninový základ jsem vařila v pětilitrovém hrnci, pak jsem jej rozdělila na dva díly.

Jednu část jsem okořenila kari kořením, mletým chilli a lžící rajčatového protlaku; při podávání ještě navrch lžíci husté smetany.

Tu druhou jsem ochutila jako klasickou bramboračku, tj. kmín, pepř, česnek, majoránka a libeček. Navrch do zlatova opečené ozdobně vykrájené krutonky :lol: ; s nimi i docela „obyčejná“ polévka vypadá slavnostně.

Obě verze byly dobré, díky absenci jíšky i neuvěřitelně lehké. Asi takovou polévku zařadím do svého repertoáru díky neskutečnému množství kombinací druhů zeleniny a koření … :palec: :idea: :kytka: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Univerzální kynuté těsto

Odkaz na uvaření

birkana 29.11.15 15:29

Vkládám pod tento podobný recept i když jsem těsto vyrobila „na slano“ s několika odlišnostmi .

Pracovala jsem s polovičním množstvím ingrediencí. Cukr jsem použila v množství cca 1 KL pro kynutí, těsto jsem víc osolila. 1/3 mouky jsem nahradila strouhanou chřestovou tykví; zároveň jsem proto ubrala množství mléka na polovinu :idea: .

Pekla jsem ve dvou malých otevíratelných kulatých formách o průměru 11 cm a zbytek v kulaté dortové. Malé tvary jsou proříznuty 2×, velké kolo bylo nižší – proříznuto 1× a půlměsíce pak posazeny na sebe.

Jako náplň na promáznutí korpusu jsem použila pomazánku z makrely, zdobení navrch: smetanový tavený sýr, máslo, boky posypány strouhanými vařenými bílky a navrch nakládané lišky, nakládané mikrookurky (velké pouze 2 – 3 cm :lol: ) a vykrajovaná mrkev.

Zdobení je chudší proto, že jsem zkoušela jak korpus, tak i makrelovou pomazánku (makrela, tvaroh, máslo, cibule, okurka, vařené žloutky, sůl, pepř). Primárně mi šlo o chutě, ne o „načinčání“.

Korpus je s přídavkem tykve trochu vlhčí a díky kynutí pórovitější oproti piškotovému nebo obyčejnému „vekovému“. Ve slaném vydání to není na závadu.

Takové malé dortíky plánuji podávat na konec roku místo chlebíčků, samozřejmě s bohatší ozdobou :dance: .

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 28 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz