birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line 12.12.18 16:56
Počet příspěvků v diskusích: 1682

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Játrová omáčka babičky Růženky

Odkaz na uvaření

birkana 26.02.16 14:10

Poprvé jsem vařila játrovou omáčku s mlékem a na kyselo. Moc jsem k receptu důvěru neměla, ale vyzkoušet se má všechno :think: .

Na půl kila jater jsem vzala ¾ dávky mléka a smetany (mouky přiměřeně). I tak bylo omáčky dost; dala bych i víc jater, máme rádi „masovější“ chuť.

Měli jsme s rýží a omáčka mně chutnala. Sice u nás doma neobvyklá chuť, ale zajímavá.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Chutný salát z červené řepy

Odkaz na uvaření

birkana 21.02.16 15:20

Poslední dobou jsem dělala více různých salátů z červené řepy. Tento recept je zatím nejlepší :potlesk: .

Sýra jsem dala trochu víc (částečně krájen, částečně droben). Do marinády jsem dala také o něco málo víc pomerančové šťávy. Salát byl opravdu chutný, jak praví název. Byl :oops: … budu muset zopakovat :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Obyčejný salát z bílého zelí

Odkaz na uvaření

birkana 20.02.16 09:49

Pro odstranění nadměrné štiplavosti zelí jsem jej po nakrájení krátce spařila vroucí vodou (stejně jako cibuli) :idea: . Nakonec jsem salát ještě navíc ochutila doma vyrobeným jablečným octem.

Tento salát je výborným příkladem toho, že lze chutný pokrm připravit bez použití drahých exotických ingrediencí a rádoby rafinovaných kombinací; jen z mála lokálních jednoduchých surovin :srdce: :lol: :palec: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Krémová pórková polévka III

Odkaz na uvaření

birkana 15.02.16 13:56

Byla k dopolední svačině, přidala jsem ještě na sádle opékané topinky (chlebové). Sůl jsem ani nepotřebovala, vývar byl běžně osolen a sýr (gouda) také sůl dodal. Pepř jsem dala k zelenině při vaření.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Selská houbová omáčka

Odkaz na uvaření

birkana 14.02.16 15:12

Z předem povařených sušených tmavých lesních hub (klobouky kozáků a křemenáčů), pokrájených na drobno. Okořenila jsem čerstvým tymiánem a nakonec jsem chuť osvěžila citrónovou šťávou.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

KFC salát Coleslaw

Odkaz na uvaření

birkana 13.02.16 14:33

Zelí méně, mrkve více, bez cibule. Mám pocit, že zelí samo o sobě čpí dostatečně :think: . Hlávku (dvoukilovou) mi pomohl zpracovat robot na velké slzy – dosáhla jsem tím stejný výsledek, jako při krájení na tenké nudličky a následné překrajování na délku 1 cm, mrkev (3 větší) a celer (malá bulva) jsem dostrouhala ručně na malých slzách. Majonéza domácí řízlá tučným jogurtem.

Je toho vážně pořádná hromada, ale je nás na to víc. A co zbude, zabalím s sebou :idea: :lol: :dance: .

Salát bude podáván ke grilovanému kuřeti.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Hrachová kaše - bleskovka

Odkaz na uvaření

birkana 12.02.16 13:48

Jako nápad: výborný!
Chuť po uvaření podle receptu: nic moc!

Vařila jsem z vlastnoručně zavařeného hrášku z domácí sklizně - množství po scezení 1100 g. Příprava byla opravdu rychlá, jen ta chuť :cert: . Kaše byla tak „prudce dietní“, až jsem se z toho červenala :oops: .

Přidělala jsem jíšku, přidala mléko (jako u klasiky), navrch ještě omastit smaženou cibulkou (máme raději světlejší) a ejhle – ono je to dobré :potlesk: . Takže doporučuji, jen je třeba dokončit podle svých zvyklostí.

  • Je to šikovný nápad, pokud jsme v časové tísni. Jak píše v úvodu autor, je to rada. A dobrá rada se cení!

Jen jsem tak letmo propočítala, že mnou použité množství sterilovaného hrášku zhruba odpovídá asi ½ kg suchého hrachu. Pokud bych hrášek kupovala, na přibližně stejné množství kaše bych potřebovala 4 plechovky (o obsahu 425 ml, odkapaná hmotnost 280 g) sterilovaného hrášku.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Zapékaná brokolice

Odkaz na uvaření

birkana 30.01.16 10:28

Dobrá a zároveň i dietní úprava (použijeme-li sýr s ne příliš vysokým obsahem tuku) brokolice nebo květáku. Větším jedlíkům doporučuji počítat na osobu 2 porce :lol: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Pstruzi na houbách

Odkaz na uvaření

birkana 26.01.16 16:36

Vařila jsem ze sušených lesních hub (tmavá směs) – vzala jsem 3 velké hrsti a asi by to chtělo ještě víc :nevim: . Houby jsem nejdříve předvařila (asi 10 minut) ve vodě, pak jsem je částečně odcezené dala dusit na máslo (20 minut) stejně, jako bych měla houby čerstvé.

Ostatní dle receptu, navrch jsem už další máslo nepřidávala. Ryba mi chutnala; jistě v létě s čerstvými hříbky musí chutnat ještě lépe. Také bych tak někdy upravila tresku nebo podobnou jinou méně tučnou rybu. Jako příloha mi stačily bagetové tousty.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Srdce po myslivecku

Odkaz na uvaření

birkana 26.01.16 10:45

Výborný recept pro „divokou“ úpravu nejen drobů, ale i masa. S oblibou modifikaci takového receptu používám i pro úpravu zvěřiny v případě, že je mladá a nemusí se dlouho nakládat.

Vařila jsem jen pro sebe – z jednoho půlkilového vepřového srdce mám dvě porce. Po dochucení omáčky tomu pořád „něco“ chybělo :think: . Nakonec jsem vmíchala šťávu z cca ¼ pomeranče a na talíř jsem přidala očištěné dílky. Pomeranč výborně doplnil použitou rybízovou zavařeninu a červené víno.

K vaření jsem musela vzít estragon sušený :oops: , ale tymián mám čerstvý. Toho jsem dala docela dost. Rybízovou zavařeninu domácí a smetany (16%) asi 120 ml. Cibuli 1 menší, červené víno Frankovku, masox nahrazen 1 větší sběračkou hovězí polévky.

Ořez jsem nepoužila do polévky, ale nadrobno nasekaný přimíchala kočkám do granulí :srdce: .

Servírovala jsem s opečenými plátky bramborového knedlíku.

Recept doporučuji všem milovníkům pokrmů připravovaných „na divoko“. Zuzka by tak mohla zkusit i srdce skopové :idea: :mavam: .

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

špagety s česnekem a šalvějí

Odkaz na uvaření

birkana 17.01.16 11:39

Kdysi jsem si ten recept opsala od kolegyně z práce. Není to úplně aglio olio, je však velice podobný tomuto receptu, tak jej vkládám sem :think: . Množství ingrediencí (i název) jsem si upravila, recept píšu podle toho, jak jej dělám já.

Špagety s česnekem a ančovičkou

Ingredience na 1 porci:

  • 100 g špaget (váha za syrova)
  • necelá 1 PL olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ menší kapie
  • kousek chilli papričky (podle zvyklostí)
  • 3 větší listy šalvěje
  • 3 sardelové řezy

Špagety uvařím.

Během přípravy špaget vše ostatní kromě sardelových řezů pokrájím a nechám restovat na oleji do jemného zrůžovění česneku. V té chvíli přidám sardelové řezy a nechám je rozpustit, intenzívně míchám. (Poznámka pro neznalé; sardelové řezy se opravdu rozpustí, jakoby zmizí). Je to jen chvíle. Smíchám se špagetami a je hotovo.

Někdy přistrouhnu trochu parmazánu, ale není třeba. Komu by se zdálo jídlo málo mastné, může navrch ještě pokapat olivovým olejem.

Je to výborná rychlovka; u nás oblíbená teplá svačina :lol: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Skotská polévka z červené řepy (pro Lass)

Odkaz na uvaření

birkana 16.01.16 13:40

Recept dodržen, jen jsem nemixovala příliš na jemno.

Polévka je dobrá, s výraznou chutí po červené řepě. Kdo má zeleninu z vlastních zdrojů, polévka ho téměř nic nestojí :srdce: . Je vhodná pro diety (nízkokalorická, bezlepková apod.) :lol: .

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Plněná paprika s tvarohovou pěnou

Odkaz na uvaření

birkana 14.01.16 12:13

Autor nepíše, kam s tím vejcem :mrgreen: . Já ho vařené ustrouhala na jemno a zamíchala do pěny :idea: . Měla jsem k obědu; bude „výživnější“ časná večeře.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Zapečené brambory se sýrem 3

Odkaz na uvaření

birkana 13.01.16 15:51

Sýr jsem nestrouhala, ale nakrájela na menší kostičky. Okořenila jsem sekanými lístky čerstvého tymiánu.

Měli jsme jako teplou bezmasou dopolední svačinu. V dnešní sněhové vánici přišla vhod :kytka: :lol: .

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Salát z hlávkového zelí 3

Odkaz na uvaření

birkana 12.01.16 13:48

Na salát jsem použila bílé zelí, kapii, červenou feferonku, pórek a místo sterilovaných žampiónů nakládané hříbky. Zálivku podle receptu.

Podávala jsem k čočce s vejcem. Je to vhodnější příloha, než obvyklá kyselá okurka.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Polpette z brambor a sýra (BBQ)

Odkaz na uvaření

birkana 11.01.16 16:06

Měla jsem cca 1 kg vařených brambor – nejprve jsem dělala z asi poloviny. Držela jsem se receptu a začala jsem péct na grilovacím roštu v rozpálené troubě.

I přes to, že byl rošt rozpálený a řádně špekem pomaštěný, placičky se ihned přichytávaly a ani po zapečení se nechtěly oddělit. Nakonec jsem psychicky nevydržela, odřízla je z roštu nožem a dopekla položené na plechu. Chuťově byly uspokojující, jako příloha k masu jistě vhodné. Hmotu není třeba solit, feta se o osolení postará sama. Tuto variantu jsem nefotila, nebyly vzhledné i přes velmi opatrné snímání z roštu :cert: .

Do druhé části brambor jsem rozklepla 2 vejce, přidala 150 g tvrdého tvarohu a 120 g strouhaného eidamu. K tomu 1 pěknou cibuli (pokrájenou na drobno). Kořenila jsem oreganem, citrónovou šťávou, pepřem a nesolila jsem.

Vytvořené placičky jsem omastila poolejovanou rukou a kladla je na plech vyložený pečicím papírem. Dala jsem je péct do horké trouby. Placičky se díky většímu obsahu sýra nepatrně roztekly do stran. Pekla jsem do jemného zhnědnutí povrchu. Po vyjmutí plechu z trouby jsem jej nechala mírně schladnout a až potom jsem placičky opatrně přendala na tác. Hodně teplé jsou měkčí, ohebné; vlažné už držely tvar.

Ta druhá varianta je výborný zákusek k vínu, pivu nebo jen čaji. Stihla jsem vyfotit a než jsem dopsala tento komentář, nezbyla ani jedna. Ještě, že jsem asi 5 kousků ochutnala včas; dříve, než jsem je nabídla na stůl :lol: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Pikantní treska

Odkaz na uvaření

birkana 08.01.16 11:19

Nedělala jsem v papiňáku. Tepelná úprava na pánvi s dobře přiléhající poklicí trvala max. 20 minut.

Zaměnila jsem tyto ingredience: místo čerstvých rajčat domácí krájená sterilovaná rajčata ve vlastní šťávě a přípravek do polévky jsem nahradila domácí sušenou zeleninovou směsí s mořskou solí (domácí vegeta).

Pokrm mi připomíná pikantní verzi kdysi oblíbené úpravy kapra / candáta / pstruha na rajčatech. S nasucho pečenými bramborami to bude výborný lehký oběd nebo večeře :kytka: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 28 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Chléb s celerem Chléb s celerem
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz