birkana

Motto: "Doma jez, co máš, jinde, co ti dají!" - citace mojí nezapomenutelné babičky, báječné kuchařky, mé učitelky a rádkyně

Ikonka uživatele birkana
Score: 0 Registrován od: 06.02.12, naposledy on-line včera v 14:24
Počet příspěvků v diskuzích: 1696

Preferuji jednoduché pokrmy připravené z dostupných zdrojů, tedy z toho co „roste, létá, plave či běhá“ okolo.

Oblíbené kuchyně: Ostatní

 

Šunkové krokety (croquettes de jambon)

Odkaz na uvaření

birkana 4.3.16 14:05

Místo koupené šunky (často plné vody, pochybného složení a původu) jsem dala poctivou uzenou kýtu – navýšila jsem množství na 135 g. Sýr také na 135 g. Ostatní dle rozpisu.

Z vytvořeného těsta jsem uválela 16 kroket, jemně je zploštila ze čtyř stran; vznikly (téměř) čtyřboké hranoly. Ty jsem obalila v trojbalu a usmažila ve vyšší vrstvě tuku. Zde jsou ve výhodě majitelé fritézy, nemusí při smažení tak moc hlídat a svižně obracet pro stejnoměrnou barvu všech stěn hranolu :lol: .

Povrch se osmažil pěkně do křupava a vnitřek (možná díky většímu množství sýra) zůstal vláčně tahavý :srdce: . Doporučuji dát voňavé uzené maso nebo zauzenou šunku, s použitím obyčejné, levnější by její chuť naprosto zanikla.

Krokety jsem nepodávala jako předkrm, nýbrž jako hlavní jídlo s vařenými brambory (bramborami :nevim: :oops: ), domácí tatarkou a nakládanou řepou.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Polévka z červené řepy - SVJEKOLNIK

Odkaz na uvaření

birkana 3.3.16 14:05

Místo cibule pórek s natí, kopr sterilovaný, pepř hrubě drcený zelený. Je-li zeleniny menší množství, raději krájím, nežli strouhám.

Když jsem (po nafocení) ještě přidala pokrájené vařené hovězí žebro, vznikla dokonalost sama :srdce: . Jenže pak už to nebylo tak vegetariánsky dietní, jako před tím :hug: :oops: . A příloha – domácí žitná bageta.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Bramborový salát na chlebíčky

Odkaz na uvaření

birkana 2.3.16 14:01

Prostě chlebíčková a bagetová klasika :think: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Humrová pomazánka z mrkve

Odkaz na uvaření

birkana 2.3.16 13:42

Nazvat tuto pomazánku humrová je ne-li troufalé, tedy přinejmenším odvážné :pocitac: . Potřebujeme-li však dostat do urputných odpůrců zeleniny nějakou tu vlákninu, je tento recept výborný tip :palec: .

Protože mrkev pustí dost tekutiny, na přípravu je třeba vzít velmi hustou, nejlépe domácí majonézu. Citrónem a čerstvě mletým pepřem moc nešetřete.

Pomazánku jsem hojně navršila na svačinové „půlveky“. Chutnala překvapivě dobře.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Palačinky na slano

Odkaz na uvaření

birkana 1.3.16 12:22

Tento recept na palačinky je pro mne základní, chuťově neutrální, snad stokrát ověřený a vždy spolehlivý – k plnění nejen slanými, ale i sladkými náplněmi .

Dnes k dopolední svačině jsem k plnění použila domácí konzervované lečo a pokrájené maso ze zbylé pečené vepřové plece (maso zbylo jen proto, že došla šťáva a zelí :oops: ). Směs jsem dokořenila čerstvým tymiánem a rozmarýnem. Navrch strouhaná gouda, krátce zapečeno; k obložení křemenáče ve sladkokyselém nálevu a mladé salátové listy.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Palačinky s marmeládou

Odkaz na uvaření

birkana 29.2.16 10:53

Jednou za kvartál dostanu vyjímečně chuť na sladké. Dnes to vyřešily palačinky s rybízovou marmeládou, tučným jogurtem, ostružinovým kompotem, vlašskými ořechy a citrónem.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Palačinky plněné houbami

Odkaz na uvaření

birkana 28.2.16 14:28

Houby sušené, předvařené. Okyselila jsem domácím jablečným octem a houby jsem podusila na pórku (zelená část). Sýr jsem zapekla přímo na talíři – pod rozpáleným grilem cca 1 minutu. Jako příloha směs vlastnoručně vypěstované zeleniny :think: (mrkev, brukev a mladé listy salátu).

Palačinky mně chutnaly a jistě by byly dobré i s použitím koupených čerstvých hub (žampióny, hlíva).

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Ďábelské houbové toasty

Odkaz na uvaření

birkana 27.2.16 15:03

V tuto roční dobu ze směsi sušených lesních hub (hřibovité) a česnek jsem pokrájela na plátky, ať je vidět. Místo rozdrobených papriček jsem použila pikantní chilli olej , kterým jsem také z jedné strany lehce pomázla před ogrilováním plátky veky (ať to má zatraceně pořádný grády :twisted: :cert: ).

Recept je výborný a při tom jednoduchý, určitě budu nejednou opakovat. Jen příště dám ještě navrch strouhaný sýr a nechám zprudka zapéct. Určitě by toasty chutnaly i studené; nebyla však možnost ochutnat, kousky návštěvě předložené zmizely za tepla :dance: a já tu moji porcičku (kterou jsem fotila) snědla vlažnou po cestě z kuchyně do sklepa, když jsem šla pro další piva :oops: :lol: .

P. S. V létě z čerstvých hub a pečivo pořádně „očouzené“ nad venkovním grilem :srdce: - to bude teprve krmě hodná pravých labužníků :lol: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Játrová omáčka babičky Růženky

Odkaz na uvaření

birkana 26.2.16 14:10

Poprvé jsem vařila játrovou omáčku s mlékem a na kyselo. Moc jsem k receptu důvěru neměla, ale vyzkoušet se má všechno :think: .

Na půl kila jater jsem vzala ¾ dávky mléka a smetany (mouky přiměřeně). I tak bylo omáčky dost; dala bych i víc jater, máme rádi „masovější“ chuť.

Měli jsme s rýží a omáčka mně chutnala. Sice u nás doma neobvyklá chuť, ale zajímavá.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Chutný salát z červené řepy

Odkaz na uvaření

birkana 21.2.16 15:20

Poslední dobou jsem dělala více různých salátů z červené řepy. Tento recept je zatím nejlepší :potlesk: .

Sýra jsem dala trochu víc (částečně krájen, částečně droben). Do marinády jsem dala také o něco málo víc pomerančové šťávy. Salát byl opravdu chutný, jak praví název. Byl :oops: … budu muset zopakovat :lol: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Obyčejný salát z bílého zelí

Odkaz na uvaření

birkana 20.2.16 09:49

Pro odstranění nadměrné štiplavosti zelí jsem jej po nakrájení krátce spařila vroucí vodou (stejně jako cibuli) :idea: . Nakonec jsem salát ještě navíc ochutila doma vyrobeným jablečným octem.

Tento salát je výborným příkladem toho, že lze chutný pokrm připravit bez použití drahých exotických ingrediencí a rádoby rafinovaných kombinací; jen z mála lokálních jednoduchých surovin :srdce: :lol: :palec: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Krémová pórková polévka III

Odkaz na uvaření

birkana 15.2.16 13:56

Byla k dopolední svačině, přidala jsem ještě na sádle opékané topinky (chlebové). Sůl jsem ani nepotřebovala, vývar byl běžně osolen a sýr (gouda) také sůl dodal. Pepř jsem dala k zelenině při vaření.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Selská houbová omáčka

Odkaz na uvaření

birkana 14.2.16 15:12

Z předem povařených sušených tmavých lesních hub (klobouky kozáků a křemenáčů), pokrájených na drobno. Okořenila jsem čerstvým tymiánem a nakonec jsem chuť osvěžila citrónovou šťávou.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

KFC salát Coleslaw

Odkaz na uvaření

birkana 13.2.16 14:33

Zelí méně, mrkve více, bez cibule. Mám pocit, že zelí samo o sobě čpí dostatečně :think: . Hlávku (dvoukilovou) mi pomohl zpracovat robot na velké slzy – dosáhla jsem tím stejný výsledek, jako při krájení na tenké nudličky a následné překrajování na délku 1 cm, mrkev (3 větší) a celer (malá bulva) jsem dostrouhala ručně na malých slzách. Majonéza domácí řízlá tučným jogurtem.

Je toho vážně pořádná hromada, ale je nás na to víc. A co zbude, zabalím s sebou :idea: :lol: :dance: .

Salát bude podáván ke grilovanému kuřeti.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Hrachová kaše - bleskovka

Odkaz na uvaření

birkana 12.2.16 13:48

Jako nápad: výborný!
Chuť po uvaření podle receptu: nic moc!

Vařila jsem z vlastnoručně zavařeného hrášku z domácí sklizně - množství po scezení 1100 g. Příprava byla opravdu rychlá, jen ta chuť :cert: . Kaše byla tak „prudce dietní“, až jsem se z toho červenala :oops: .

Přidělala jsem jíšku, přidala mléko (jako u klasiky), navrch ještě omastit smaženou cibulkou (máme raději světlejší) a ejhle – ono je to dobré :potlesk: . Takže doporučuji, jen je třeba dokončit podle svých zvyklostí.

  • Je to šikovný nápad, pokud jsme v časové tísni. Jak píše v úvodu autor, je to rada. A dobrá rada se cení!

Jen jsem tak letmo propočítala, že mnou použité množství sterilovaného hrášku zhruba odpovídá asi ½ kg suchého hrachu. Pokud bych hrášek kupovala, na přibližně stejné množství kaše bych potřebovala 4 plechovky (o obsahu 425 ml, odkapaná hmotnost 280 g) sterilovaného hrášku.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Zapékaná brokolice

Odkaz na uvaření

birkana 30.1.16 10:28

Dobrá a zároveň i dietní úprava (použijeme-li sýr s ne příliš vysokým obsahem tuku) brokolice nebo květáku. Větším jedlíkům doporučuji počítat na osobu 2 porce :lol: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Stránka:  « Předchozí 1 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 29 Další »
Napsat uživateli birkana zprávu   Přidat uživatele birkana do přátel

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz