Lyduska 28.7.20 07:31 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/, Niekoľko placičiek zostalo do druhého dňa a tie so solamylom boli na druhý deň také "drevenejšie", tvrdšie, kdežto tie s múkou boli mäkšie, vláčnejšie.
birkana 27.7.20 07:29 | Po přečtení uvaření od "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/ jsem **musela** vyzkoušet znovu. Uvařila jsem brambory v MW, nechala **úplně** schladnout, oloupala a nastrouhala. Umíchala těsto (jen se solamylem); pravda, už tolik nelepilo. Placičky jsem dělala mnohem menší, ale měla jsem jich stejně jen 18 (původně jsem měla 5 větších, "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/ jich dokázala 28).
Menší placičky se lépe obalovaly ve vejci, manipulace s nimi byla mnohem jednodušší. Ještě vyzkouším z jiných brambor :think:, nebo je to rukama :lol: :lol: :lol:?
birkana 26.7.20 10:35 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, že mě vidíš. Ale hlavně, že jsi neslyšela; zanadávala jsem si jadrně a od plic 8o :D.
"@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/, třeba je to závislé na odrůdě brambor. Já mám naše moučnaté, doma vypěstované. Také bude vhodnější brambory uvařit ve slupce (třeba v MW) a oloupat, než vařit ve vodě a tu slít. Pak jsou brambory samozřejmě daleko vlhčí. Škrob těsto za syrova nezahustí (nevysuší). Proto je mazlavější a měkčí než s trochou mouky nebo strouhanky, která přebytečnou vlhkost vpije. Přidané vejce bramborové těsto také zvlhčí. Vše pak ztuhne až tepelnou úpravou.
Možná jsem měla udělat placičky silnější a menší; já uplácala tenké (asi 7 mm) a 12 cm v průměru. Placičky jsou opravdu chutné a když se podaří vychytat mouchy při přípravě, dalo by se i opakovat. Já znám placky z vařených brambor, jak je dělala babička. Z bramborového těsta s víc vejci bez obalení přímo usmažit. Tady mě zaujalo to namočení do vejce, placka pak nevypije tolik tuku.
Pokud vyzkoušíš, dej vědět, třeba najdeš tip na lepší postup :mavam: :kytka:.
Lyduska 26.7.20 08:50 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, placičky na fotografii vyzerajú veľmi dobre. Ja mám normálne chuť ich vyskúšať, napriek všetkému tomu, čo píše birkana :-)
*Příspěvek upraven 26.07.20 v 15:21*
Eja 14.7.20 13:31 | :potlesk: foto jako vždy :kytka:
Já kopr ráda, skoro vždy do všeho až nakonec a čerstvý, ale pokud chci opravdu KOPROVKU, tak jedině https://www.labuznik.cz/recept/snehurcina-sladkokysela-smetanova-koprova-omacka/
*Příspěvek upraven 14.07.20 v 13:36*
hubenej dědek 11.7.20 15:45 | Dal jsem na půl polohrubou a hladkou. Jen jsem asi neodhadl úplně dobu v troubě, bylo to 25 minut a možná stačilo i míň. Ale i tak dobré, určitě bude opakování.
birkana 10.7.20 08:17 | "@hubenej dědek":https://www.labuznik.cz/profil/hubenej-dedek/, já dala hladkou. Domnívám se, že ani polohrubá by nic nezkazila; hrubou by tam snad nikdo nevrazil :roll:. V originálním receptu je jen "muka" :mavam:. V ingrediencích doplněno.
*Příspěvek upraven 10.07.20 v 08:20*
hubenej dědek 9.7.20 14:17 | Konečně jsem koupil rebarboru a teď koukám, že v receptu není uvedená mouka. Tedy je, ale jaká, hladká, polohrubá nebo hrubá?
birkana 23.6.20 17:11 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, já to s tou drůbeží (ale i vepřovou) "čistírnou" nepřeháním. Játra upravuji max. 6x za rok. Většinou když není moc času na tanec kolem plotny a já potřebuji udělat nějakou rychlovku.
Eja 23.6.20 09:36 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/ hmmm....ta játra...
No ale za mne hned po tom Hermelínu kousíček uzeného a kysané zelí...taková minimini cmunda po kaplicku...
birkana 22.6.20 19:46 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, už jsem si tu "nálož" alespoň částečně odmakala :dance:. Bramboráčky jsem se snažila dělat co nejmenší, na fotce jsou naaranžovány na dezertním talířku. Opravdu jsem se snažila dodržet velikost dlaně. Jen ty první jsem vysmažila příliš do křupava, nedaly se ohnout, jen nalomit. Ale nevadilo, na chuti to neubralo.
Mám v plánu vyzkoušet s minimedailónky z kuřecích prsou a nebo s předem grilovanými drůbežími játry lehce ochucenými tabascem. A možná by se i opečená houba (hříbek, v nouzi i koupený žampión) hodila. Loňských brambor mám ještě docela dost a pokud bude chuť do experimentu, čas a fantazie... :mavam: :hug:
Eja 22.6.20 19:17 | Jejda, tak to mne mrzí :roll: :mavam: :mavam:
Ale ono je to jako jedno/dvouhubka hodně jedlé...jak je to "mini" tak furt jíš...a jíš...
Děkuji za krásnou fotku :kytka:
Eja 20.6.20 15:13 | "@hippolyta":https://www.labuznik.cz/profil/hippolyta/ taky...to úplně v servírovací misce vidím...sním a zbytek vypiju...jo :potlesk:
sivakova 16.6.20 11:29 | Neperlí asi proto, že nesvítí slunce, nechala jsem to asi 4 dny přikryté talířkem, pak to začalo bublinkovat, použila jsem sušené droždí. Ještě jednou se vypravím na bezové kvítí. ???? Sivakova
birkana 7.6.20 08:00 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, já dala do těsta moučku, na obalení krupicový. Dík za upozornění, opravím v ingrediencích :mavam:.
birkana 26.5.20 08:40 | "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/, on to zrovna není na první pohled hezký moučník. Nedrží pohromadě (aspoň mně se rozpadal). Omáčky jsem dala hodně, takže je částečně ponořen. Ale chuť je opravdu úžasná. Až budeš mít rebarboru, určitě vyzkoušej :mavam:.
birkana 26.5.20 07:00 | "@svato":https://www.labuznik.cz/profil/svato/, já jsem také nemixovala úplně na hladkou kaši. Jen jsem krátce rozmělnila tyčovým mixérem.
svato 25.5.20 17:51 | Robila som niečo podobné, len som to nemixovala na kašu, len šalát posekala v mixéri na minikúsky (cca 3x2 mm - presné rozmery a gramáž vyžaduje dcéra, štúdium potravinárskej chémie zrejme zanecháva následky :) ) a pridala do polievky, až keď som vypla plyn, takže zostal príjemne chrumkavý
hadashka 25.5.20 12:11 | Dávám vývar z uzeného, pokud ho podávám s omáčkou. Někdy dám jen vejce, pak jíšku zaliji vodou. Někdy dám vařené hovězí a do omáčky vývar :)
birkana 20.5.20 15:30 | Moje uvaření se pod receptem neobjevilo, je jen v rubrice Právě uvařeno a přes odkaz (fotka) na hlavní stránce vlevo.
Edit: Už tam je, s hodinovým zpožděním. Byla jsem netrpělivá :oops:
*Příspěvek upraven 20.05.20 v 15:43*
birkana 20.5.20 14:50 | Pod dojmem z komentářů "**jsem ten recept prostě musela uvařit** .{color:blue}" (k samotné přípravě komentář v rubrice Vyzkoušel jsem...).
Recept je pravděpodobně zjednodušenou a při tom docela dobře chutnající "kuřecí" variantou Svíčkové po stroganovsku z Receptur teplých pokrmů závazných pro restaurace v sedmdesátých a osmdesátých letech (viz foto). Tehdy celkem oblíbená minutka :mavam: :lol:.
Zuzka1973 9.5.20 08:09 | Udělala jsem z toho těsta (jiné už ani nepoužívám, mám jej jako univerzální kynuté, je pro nás top, jen podle použití měním gramáž medu), "rozetku" s domácími povidly :kytka:
*Příspěvek upraven 12.05.20 v 10:18*
svato 19.4.20 19:12 | Robila som kozľa, všetky prísady som zmiešala, pridala trochu bieleho vína a mäso som naložila cez noc, ráno nechala pomaly piecť a rodina bola nadšená :dance:
dolezelovav 1.4.20 21:41 | Pekla jsem dnes a potřela jsem podle doporučení paní polevou z kakaového pudinku s horkou čokoládou a čtvrtou másla a posypala kokosem. Mňam mňam...
Bramborové placičky se sýrem
Lyduska 28.7.20 07:31 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/, Niekoľko placičiek zostalo do druhého dňa a tie so solamylom boli na druhý deň také "drevenejšie", tvrdšie, kdežto tie s múkou boli mäkšie, vláčnejšie.
Bramborové placičky se sýrem
birkana 27.7.20 07:29 | Po přečtení uvaření od "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/ jsem **musela** vyzkoušet znovu. Uvařila jsem brambory v MW, nechala **úplně** schladnout, oloupala a nastrouhala. Umíchala těsto (jen se solamylem); pravda, už tolik nelepilo. Placičky jsem dělala mnohem menší, ale měla jsem jich stejně jen 18 (původně jsem měla 5 větších, "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/ jich dokázala 28). Menší placičky se lépe obalovaly ve vejci, manipulace s nimi byla mnohem jednodušší. Ještě vyzkouším z jiných brambor :think:, nebo je to rukama :lol: :lol: :lol:?
Bramborové placičky se sýrem
birkana 26.7.20 10:35 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, že mě vidíš. Ale hlavně, že jsi neslyšela; zanadávala jsem si jadrně a od plic 8o :D. "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/, třeba je to závislé na odrůdě brambor. Já mám naše moučnaté, doma vypěstované. Také bude vhodnější brambory uvařit ve slupce (třeba v MW) a oloupat, než vařit ve vodě a tu slít. Pak jsou brambory samozřejmě daleko vlhčí. Škrob těsto za syrova nezahustí (nevysuší). Proto je mazlavější a měkčí než s trochou mouky nebo strouhanky, která přebytečnou vlhkost vpije. Přidané vejce bramborové těsto také zvlhčí. Vše pak ztuhne až tepelnou úpravou. Možná jsem měla udělat placičky silnější a menší; já uplácala tenké (asi 7 mm) a 12 cm v průměru. Placičky jsou opravdu chutné a když se podaří vychytat mouchy při přípravě, dalo by se i opakovat. Já znám placky z vařených brambor, jak je dělala babička. Z bramborového těsta s víc vejci bez obalení přímo usmažit. Tady mě zaujalo to namočení do vejce, placka pak nevypije tolik tuku. Pokud vyzkoušíš, dej vědět, třeba najdeš tip na lepší postup :mavam: :kytka:.
Bramborové placičky se sýrem
Lyduska 26.7.20 08:50 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, placičky na fotografii vyzerajú veľmi dobre. Ja mám normálne chuť ich vyskúšať, napriek všetkému tomu, čo píše birkana :-) *Příspěvek upraven 26.07.20 v 15:21*
Bramborové placičky se sýrem
Eja 25.7.20 20:00 | Nene...já tě úplně u té plotny vidím... :mrgreen: směju se ještě teď...
Koprová omáčka
birkana 14.7.20 18:27 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, tak to je ta pravá poctivá klasika s tučnou smetanou. Až hříšně lahodná :mavam:.
Koprová omáčka
Eja 14.7.20 13:31 | :potlesk: foto jako vždy :kytka: Já kopr ráda, skoro vždy do všeho až nakonec a čerstvý, ale pokud chci opravdu KOPROVKU, tak jedině https://www.labuznik.cz/recept/snehurcina-sladkokysela-smetanova-koprova-omacka/ *Příspěvek upraven 14.07.20 v 13:36*
Trubičky s rebarborou a skořicí
hubenej dědek 11.7.20 15:45 | Dal jsem na půl polohrubou a hladkou. Jen jsem asi neodhadl úplně dobu v troubě, bylo to 25 minut a možná stačilo i míň. Ale i tak dobré, určitě bude opakování.
Trubičky s rebarborou a skořicí
birkana 10.7.20 08:17 | "@hubenej dědek":https://www.labuznik.cz/profil/hubenej-dedek/, já dala hladkou. Domnívám se, že ani polohrubá by nic nezkazila; hrubou by tam snad nikdo nevrazil :roll:. V originálním receptu je jen "muka" :mavam:. V ingrediencích doplněno. *Příspěvek upraven 10.07.20 v 08:20*
Trubičky s rebarborou a skořicí
hubenej dědek 9.7.20 14:17 | Konečně jsem koupil rebarboru a teď koukám, že v receptu není uvedená mouka. Tedy je, ale jaká, hladká, polohrubá nebo hrubá?
Bramboráková soustíčka s různými náplněmi
birkana 23.6.20 17:11 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, já to s tou drůbeží (ale i vepřovou) "čistírnou" nepřeháním. Játra upravuji max. 6x za rok. Většinou když není moc času na tanec kolem plotny a já potřebuji udělat nějakou rychlovku.
Bramboráková soustíčka s různými náplněmi
Eja 23.6.20 09:36 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/ hmmm....ta játra... No ale za mne hned po tom Hermelínu kousíček uzeného a kysané zelí...taková minimini cmunda po kaplicku...
Bramboráková soustíčka s různými náplněmi
birkana 22.6.20 19:46 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, už jsem si tu "nálož" alespoň částečně odmakala :dance:. Bramboráčky jsem se snažila dělat co nejmenší, na fotce jsou naaranžovány na dezertním talířku. Opravdu jsem se snažila dodržet velikost dlaně. Jen ty první jsem vysmažila příliš do křupava, nedaly se ohnout, jen nalomit. Ale nevadilo, na chuti to neubralo. Mám v plánu vyzkoušet s minimedailónky z kuřecích prsou a nebo s předem grilovanými drůbežími játry lehce ochucenými tabascem. A možná by se i opečená houba (hříbek, v nouzi i koupený žampión) hodila. Loňských brambor mám ještě docela dost a pokud bude chuť do experimentu, čas a fantazie... :mavam: :hug:
Bramboráková soustíčka s různými náplněmi
Eja 22.6.20 19:17 | Jejda, tak to mne mrzí :roll: :mavam: :mavam: Ale ono je to jako jedno/dvouhubka hodně jedlé...jak je to "mini" tak furt jíš...a jíš... Děkuji za krásnou fotku :kytka:
Kaurma Šurpa
Eja 20.6.20 15:13 | "@hippolyta":https://www.labuznik.cz/profil/hippolyta/ taky...to úplně v servírovací misce vidím...sním a zbytek vypiju...jo :potlesk:
Kaurma Šurpa
hippolyta 19.6.20 17:46 | Ježiš, to je krásný recept! Jeden z těch, co když vidím, tak musím uvařit. Díky.
Bezinková limonáda... bezkonkurenční :-)
sivakova 16.6.20 11:29 | Neperlí asi proto, že nesvítí slunce, nechala jsem to asi 4 dny přikryté talířkem, pak to začalo bublinkovat, použila jsem sušené droždí. Ještě jednou se vypravím na bezové kvítí. ???? Sivakova
Flamendr
georgehradec 10.6.20 17:45 | Mockrát jak Moravský flamendr a úspěch zaručen. Základní ingredience jest vepřová panenka. :mavam: Šuc čus lidi.
Hraběnčiny řezy
babalka 8.6.20 20:12 | Taky ho peču a tady jsou docela dobré obměny, určitě použiju jak budu péct, díky za ně :D
Trubičky s rebarborou a skořicí
Karlinka2 8.6.20 10:49 | Hmmm https://www.labuznik.cz
Trubičky s rebarborou a skořicí
birkana 7.6.20 08:00 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, já dala do těsta moučku, na obalení krupicový. Dík za upozornění, opravím v ingrediencích :mavam:.
Trubičky s rebarborou a skořicí
Eja 6.6.20 20:06 | Cukr jaký? Moučka nebo krupice? Ale mňam :kytka:
Rychlý rebarborový moučník
Lyduska 26.5.20 09:05 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/, tento múčnik určite vyskúšam. Tá kombinácia s vanilkovou omáčkou vyzerá božsky.
Rychlý rebarborový moučník
birkana 26.5.20 08:40 | "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/, on to zrovna není na první pohled hezký moučník. Nedrží pohromadě (aspoň mně se rozpadal). Omáčky jsem dala hodně, takže je částečně ponořen. Ale chuť je opravdu úžasná. Až budeš mít rebarboru, určitě vyzkoušej :mavam:.
Rychlý rebarborový moučník
Lyduska 26.5.20 07:24 | Toto musí byť fantastické.
Polévka Choisy na velkou úrodu salátu
birkana 26.5.20 07:00 | "@svato":https://www.labuznik.cz/profil/svato/, já jsem také nemixovala úplně na hladkou kaši. Jen jsem krátce rozmělnila tyčovým mixérem.
Polévka Choisy na velkou úrodu salátu
svato 25.5.20 17:51 | Robila som niečo podobné, len som to nemixovala na kašu, len šalát posekala v mixéri na minikúsky (cca 3x2 mm - presné rozmery a gramáž vyžaduje dcéra, štúdium potravinárskej chémie zrejme zanecháva následky :) ) a pridala do polievky, až keď som vypla plyn, takže zostal príjemne chrumkavý
Cibulová omáčka mého dětství
hadashka 25.5.20 12:11 | Dávám vývar z uzeného, pokud ho podávám s omáčkou. Někdy dám jen vejce, pak jíšku zaliji vodou. Někdy dám vařené hovězí a do omáčky vývar :)
Kurací stroganov po prešovsky
birkana 25.5.20 08:04 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, :mavam: :mavam: :mavam:
Kurací stroganov po prešovsky
Eja 23.5.20 10:08 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/ hezká fotka - ale hlavně - Tě ráda vidím :srdce:
Kurací stroganov po prešovsky
birkana 20.5.20 15:30 | Moje uvaření se pod receptem neobjevilo, je jen v rubrice Právě uvařeno a přes odkaz (fotka) na hlavní stránce vlevo. Edit: Už tam je, s hodinovým zpožděním. Byla jsem netrpělivá :oops: *Příspěvek upraven 20.05.20 v 15:43*
Kurací stroganov po prešovsky
birkana 20.5.20 14:50 | Pod dojmem z komentářů "**jsem ten recept prostě musela uvařit** .{color:blue}" (k samotné přípravě komentář v rubrice Vyzkoušel jsem...). Recept je pravděpodobně zjednodušenou a při tom docela dobře chutnající "kuřecí" variantou Svíčkové po stroganovsku z Receptur teplých pokrmů závazných pro restaurace v sedmdesátých a osmdesátých letech (viz foto). Tehdy celkem oblíbená minutka :mavam: :lol:.
Červená řepa s balzamikovým octem
birkana 14.5.20 12:49 | "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/, kupuji tento. U nás běžně k dostání v LIDLu. :mavam:
Červená řepa s balzamikovým octem
Lyduska 14.5.20 09:52 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/, aký balzamikový ocot si použila?
Medové jidáše
Zuzka1973 9.5.20 08:09 | Udělala jsem z toho těsta (jiné už ani nepoužívám, mám jej jako univerzální kynuté, je pro nás top, jen podle použití měním gramáž medu), "rozetku" s domácími povidly :kytka: *Příspěvek upraven 12.05.20 v 10:18*
Kurací stroganov po prešovsky
Pavel Lechnýř 7.5.20 10:45 | Pro chlapy samotaře a ty kteří jsou sami je to výborné papáni a rychlé, mohu vřele doporučit!!! :potlesk:
Rýžový nákyp s jablky
Zuzka1973 7.5.20 09:38 | "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/ - už je to sice hodně dávno, ale tuší, že stačilo.
Kachní prsa s badyánem
Stans 6.5.20 13:15 | Ten olivový olej asi ne, že!?
Smažené sýrové koule
babalka 4.5.20 13:49 | Líbí se mi postup brzy zkusím :D
Cibulová omáčka mého dětství
Eja 3.5.20 09:03 | Hodně podobně dělávala i moje babička...zkus vývar z uzeného...mana nebeská :mavam:
Rýžový nákyp s jablky
Lyduska 28.4.20 14:34 | Zuzka, stačilo 600 ml mlieka na 250 g ryže? *Příspěvek upraven 28.04.20 v 14:36*
katův šleh 5
Polda 25.4.20 16:45 | Vyzkouším a uvidím co z toho bude, ale vypadá to dobře.
Australská jehněčí kýta na rozmarýnu
svato 19.4.20 19:12 | Robila som kozľa, všetky prísady som zmiešala, pridala trochu bieleho vína a mäso som naložila cez noc, ráno nechala pomaly piecť a rodina bola nadšená :dance:
Bramborový salát od babičky
cmelakp 9.4.20 12:22 | Ale olej z řízků, To snad je recept z války, ne?
Kotlety s cibulovou omáčkou
Cuso 5.4.20 22:55 | Ja, ked to budem varit, asi vymenim vino za pivo.
Rychlá mrkvová buchta
dolezelovav 1.4.20 21:41 | Pekla jsem dnes a potřela jsem podle doporučení paní polevou z kakaového pudinku s horkou čokoládou a čtvrtou másla a posypala kokosem. Mňam mňam...
Úplně čokoládový cheesecake
Silvia898 31.3.20 21:33 | Ten trik s papirem musím vyskoušet :D doufám se mi to povede konečne bez zbytečného bordelu :lol:
Kotlety s cibulovou omáčkou
Lyduska 14.3.20 21:49 | Daduuja, mohlo by to byt aj bez vina, myslis? Prave som dnes kupila kotlety... *Příspěvek upraven 14.03.20 v 21:49*
Čokoládovo - ořechový hruškový koláč
daduuja 13.3.20 19:00 | "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/ Zkus, je moc dobrý a vláčný vydržel i po třech dnech :-)
Čokoládovo - ořechový hruškový koláč
Lyduska 13.3.20 10:00 | Teraz som si prečítala recept. Určite niekedy vyskúšam.