birkana 12.11.20 12:48 | "@Zuzka1973":https://www.labuznik.cz/profil/zuzka1973/, dík za nápady na další zpracování grusetkového těsta :kytka: :mavam: ; určitě vyzkouším.
A co se týče dietních režimů, na každého účinkuje jiná strategie. Já jsem kdysi zkoušela dietu podle krevních skupin (musela jsem podle ní zařadit víc sacharidů), měla jsem hlad a efekt byl naprosto opačný :cert:. Přirozeně se stravuji jídelníčkem založeným na potravinách s nízkým glykemickým indexem (občas zahřeším :oops: ) a pokud mi začínají být těsnější džíny (cca +3 kg), nasadím na měsíc přísnější paleo dietu (vynechám oproti primal dietě ještě mléčné výrobky, med a jižní ovoce) v systému 8 - 16 (stále energii nepočítám!, ale sleduji na kalorických tabulkách). Nejdéle po měsíci jsou kila navíc pryč a pokud ještě následují 2 týdny primal diety, tak i bez jo-jo efektu. Každý máme jiný metabolismus, někdo potřebuje pravidelnost a vyváženost, jiný naopak.
svato 12.11.20 11:24 | Konečne som vyskúšala recept, ktorý som mala roky odložený a zabudnutý, pridala som aj štipku mletého koriandra a bolo to skutočne veľmi dobré
Zuzka1973 12.11.20 10:06 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/ - psyllium můžeš vynechat, je to prostě jen dodání vlákniny - ale ty grusetky jsem si oblíbila už před časem, já k nim tedy přišla spíše díky kamarádce, co frčí "LC" (to je její věc... ale některé věci z její kuchyně se u nás zabydlely: zrovna grusetkové těsto je božsky univerzální a hlavně fakt dobré, když člověk dobře odhadne tu finálovku v troubě, jde nejen takto, jak je na foto, ale lze na nudličky místo těstovin - do salátů je to daleko chutnější než normální těstoviny, byť třeba domácí...
A super je to i na sladko: plněné jako štrúdl, makovec... Já to miluju i smotat pak náplní "alá pizza" - je to vážně zajímavé a chutné zpestření - jde si s tím hrát na všechny možné způsoby, sedí k tomu snad vše... :mavam:
Já sice mám dělenou stravu už asi dvacet let za sebou, na mě nefungovala (mně pomohla až vyvážená jednoduchá strava), ale plno receptů z toho období také ráda občas vytáhnu, mám super kuchařku na dělenou stravu - tehdy to bylo vydavatelství Laguna, měli slavnou řadu "hrníčkovek" (mám skoro všechny) a jedna z nich byla na dělenou stravu, mně sice nepomohla k účelu, proč jsem si ji tehdy koupila, ale recepty se hodily i tak - pro zpestření... :)
birkana 12.11.20 08:10 | "@Obrmutr":https://www.labuznik.cz/profil/obrmutr/, omlouvám se, špatně jsem se vyjádřila :zed:, zeleninu s houbami určitě ne konzumovat přímo s rajskou. Jen jsem měla na mysli zvětšení objemu pokrmu v rámci např. celého oběda. Třeba ve formě předkrmu studeného či teplého v menším množství (cca 100 g) - houbový salát, výborné jsou zapečené žampiony se zeleninou apod. A přílohu (grusetky) pak připravit bez psyllia :nevim:.
Obrmutr 11.11.20 17:08 | Grusetky imitují knedlík. D
nes dávám přednost v ZV skupině Tvarohovým knedlíkům z mikrovlnky. Zeleninová příloha k rajské by mi asi neseděla.
birkana 10.11.20 18:03 | "@Obrmutr":https://www.labuznik.cz/profil/obrmutr/, upozorňuji, že nejsem odborníkem na dělenou stravu. Líbí se mi grusetky, jen nechci použít psyllium (upřednostňuji v kuchyni základní potraviny pokud možno co nejméně rafinované a regionálního původu). Psyllium je pravděpodobně v receptu použito jen na zvětšení objemu pokrmu. Věřím, že by vejce sama o sobě placku "udržela" pohromadě (vynechat tekutinu :think: ); upekla bych jako palačinku na pánvi. Objem porce by se dal doplnit nějakým houbovo-zeleninovým salátem?
Labužník jandule02 9.11.20 09:23 | Birkano, myslela jsem to tak, že když se vejce natvrdo vařené vaří dále, není to moc k jídlu. A co se týká párků, já si prostě myslím, že pokud je to možné, tak chuti nesvědčí kombinace maso plněné uzeninou. Vynikne chuť uzenin a to je škoda, ale ssamozřejmě, kolik jazyků, tolik chutí.
Labužník jandule02 9.11.20 09:15 | Hm, kubu mám moc ráda, ale přiznám se, že absence sádla a slaninky je trochu škoda. Ale dělené stravě asi nebude vadit, když místo krup se použije bulgur.
Majklen 8.11.20 18:21 | Neúplný recept, jako nezkušený amatér bych u vaření Pho Bo skončil dříve, než bych začal. Vaření základního vývaru je dost náročné, mě se podařilo uvařit skvělé Pho díky tomuto rozsáhlému návodu: "https://zdraverecepty.cz/recepty/pho-bo-vietnamska-polevka/":https://zdraverecepty.cz/recepty/pho-bo-vietnamska-polevka/
Určitě bych příště zapracoval na delším a podrobnějším receptu, já co mám minimum zkušeností s vařením bych si opravdu neporadil..
Zuzka1973 8.11.20 13:23 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/ - díky za pochvalu :kytka: Už originál fotky nemám, tak to nechám tak, pokud se mi nepovede nějak tam dát ji odsud...
Tuhle polévku dělám docela často - je to osvědčená rychlovka :) :mavam:
Michal 127 1.11.20 22:01 | Dobrý den.
Narazil jsem na vaši diskuzi ohledně přípravy Ajvaru. A tak bych se rád podělil o svou čerstvou zkušenost
( z dnešního dne). Nebude, ale bohužel tak kladná jako vaše názory v diskuzi.
Po sklizni letošní úrody paprik jsme nevěděli co s přebytkem a tak jsem hledal na internetu nějaké recepty
na jejich uplatnění. Mamka má v zásobě více receptů na použití paprik, jenž už také letos využila, ale chtěla
zkusit něco nového. Hodně slýchávala o pochutině Ajvar a tak to chtěla vyzkoušet.
Píši předem, že já jsem byl pouze výpomoc, vše probíhalo v režii mé mamky, jenž má více než 40 letou praxi
ve vaření a zavařování kdečeho.
Pročetl jsem více receptů na inter. stránkách a většina byla podobná tomu na stránce:
https://www.apetitonline.cz/recepty/6430-ajvar.html
Tak jsme se rozhodli pro něj a nechali se jím inspirovat.
Dělali jsme to z 5kg mixu kapii a špičatých podlouhlých paprik. Papriky jsme použili velké, střední i malé a k tomu
jsme přidali 2 střední lilky.
1.) Nejhorší na celé přípravě je určitě oloupání paprik od slupky, na tom jsme strávili nejvíce času ( 2-3 hod.)
2.) Jen doba vaření pod bodem varu je 3 hod!!! Což tady je doba přípravy ( nevím, jestli celková) uvedena pouze 1 hodinu!!!
3.) V troubě jsme pekli papriky při 200 stupních C na cca 40-45min dokud nezískaly hnědavou barvu na povrchu a puchýřky.
Tím, že jsme měli dávku paprik 5 Kg, tak toho bylo na 3 plechy. Každý plech byl v troubě zvlášť a tak byly fuč zase cca 2 hod času.
4.) Papriky se mají nechat zapařit v nádobě překryté potravinářskou folii na čtvrť hodiny aby se daly lehce oloupat. Nedá se to
stihnout!!!... s přihlédnutím k době loupání každé dávky paprik ( cca 1 hod ). My jsme měli 3 dávky, dle počtu plechů.
5.) K tomu ještě připočítám dobu naplnění a sterilizace skleniček. Což bylo v našem případě půl hodiny.
Shrnutí:
Dělali jsme to poprvé a určitě i naposled. Dle původního receptu bylo jasné, že to opravdu nebude na chvíli.
Ale to, že na tom člověk stráví skoro 10 hodin svého času ve 2 lidech a za tu dobu získá pouze nějakých max. 1,5-1,8 l směsi,
od které neví co čekat, tak to je trochu moc. Kromě ingrediencí v návodu jsme tam museli přidat ještě čili, 1 rajčatový protlak,
7 stroužku česneku a uzenou papriku asi 1 polévkovou lžíci, aby to mělo alespoň nějakou chuť.
Papriky za syrového stavu byly chuťově naprosto výborné, takže v nich problém určitě nebyl.
Rozhodně bych to nedoporučil nikomu, zvlášť ne dobrému příteli.
A tak mně velice překvapila jednoduchost návodu na přípravu Ajvaru na této stránce a recenze uživatelů níže.
Dle nichž by mohl kdejaký člověk, jenž čte tuto stránku přijít na zcestnou
myšlenku, že to je bezpracný a časově nenáročný recept.
Předem upozorňuji, že to tak určitě není!!!
Anebo se pletu a nikdo s uživatelů zde neměl s přípravou Ajvaru takovou špatnou zkušenost?
birkana 1.11.20 09:11 | "@amylon":https://www.labuznik.cz/profil/amylon/, záleží na tom, jak kdo rozumíme pojmu ***spařit zelí***. Jestliže si úkon představuješ tak, že pokrájenou půlku hlávky zelí šoupneš do 10 l vody a půl hodiny to vaříš jako prádlo, pak scedíš, vymácháš a nakonec strčíš do ždímačky, pak máš recht :lol: :twisted:.
birkana 30.10.20 07:49 | "@Zuzka1973":https://www.labuznik.cz/profil/zuzka1973/, ta tvoje fotka je hezká :kytka:. Zkus ji přidat do uvaření, ať se zobrazí nad receptem. Polévku jsem si uvařila k snídani; přišla vhod (jak píše Zuzka) i v sychravém ránu :mavam:
Obrmutr 24.10.20 11:16 | Zkoušela jsem kysat domácí mléka, recept na něj jsem našla na Youtube. To kysané mléko nebylo dobré, zkoušela jsem ovesné, to divně páchlo a kokosové, to voní pěkně, ale je takové řídké. Až se mi podaří chutné kysané domácí mléko, dám ho sem, ale zatím si musím vystačit s kupovaným.
birkana 22.10.20 19:28 | "@Obrmutr":https://www.labuznik.cz/profil/obrmutr/, to je hezké. Jen mi chybí recept na rostlinné mléko, ze kterého vyrobím ten jogurt. Nechci průmyslový výrobek z marketu. Máš recept na rostlinné mléko z plodin, které u nás rostou? Sója určitě ne :cert:. Třeba z pšeničného proteinu nebo mléko ovesné?
Eja 16.10.20 15:04 | "@amylon":https://www.labuznik.cz/profil/amylon/ ee a Neee má poměrně rozdílný význam...
Jen jsem si dovolila říct názor, že Birkana volbou surovin pozvedla recept na vyšší úroveň.
Ale chápu, že Vám to stojí za třicátý diskuzní příspěvek za několik let bez jediného vloženého receptu...
amylon 16.10.20 11:07 | To sedne, když člověk, který neví jaký je rozdíl mezi maceškou a máslovkou dělá ee na "eidam a obyčejnou šunku".Co je na kvalitním eidamu, tedy Edamu, špatného?
Eja 15.10.20 17:19 | Velmi pěkné :potlesk: kombinace schwarzwaldské šunky a ementálu ( s obyč. šunkou a eidamem asi neee...). K té hořčici - autor píše jemnou, no já bych si možná dokázala představit trošičku! hrubozrnné máznout mezi šunku a sýr...
birkana 11.10.20 18:00 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, ne ne, maceška nebo též čajovka je uzenářská specialita vyrobená z vepřového masa (libové a tučné 1:1), která se udí studeným kouřem 12 - 14 °C. Je to také moje oblíbená dobrota.
birkana 7.10.20 10:18 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, také jsem v té době často kupovala máslovku. Ta byla plněná do umělého střívka a prodávala se jako "buřtík" na váhu. Je sice ze šunkového salámu, ale tehdy byl ten salám mnohem kvalitnější, než dnes.
birkana 28.9.20 16:39 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, volí oka jsem vyrobila z jednoho dvoužloutkového vajca. Snažila jsem se jej rozdělit vedví (nyní jsem zaražena, zda se vedví píše dohromady či rozděleně ve dví; to ale vypadá divně, ligvisti/é, pomozte nebo pomožte :think: ). Nezdařilo se do rozpůleného bílku vsadit žloutky neporušené. Není to důsledkem skrblictví, jen jsem nechtěla z malé půlky krajíce zhotovenou topinku zakrýt obřím vokem :D :D :D
birkana 20.9.20 10:50 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, toho rumu mi zbylo v láhvi cca 80 ml od velikonočního veselí :jazyk: ; byl zasunut v rohu barové skříňky a tím zapomenut. Při přípravě tohoto moučníku jsem si na něj vzpomněla.
Určitě by se hodil i jiný třtinový rum, netřtinový tuzemák a neváhala bych vyzkoušet pobryndat banány likérem s vanilkovou, mandlovou či kokosovou příchutí :mavam:
Eja 20.9.20 10:19 | Jsi mne pobavila - "ze surovin, které máme doma" - mám asi nějakou blbou špajzku, ale hnědý kubánský rum tam nějak nevidím :mrgreen:
:mavam:
birkana 7.9.20 14:52 | "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/, to nevím. Podle postupu autorka vaří těstoviny s cuketou minimálně 7 minut. Za tu dobu (alespoň u mladých cuket) nemohou být "al dente", nejspíš se rozvaří :think:. O postupném přidávání se autorka nezmiňuje. Mně přišlo dost necitlivé zeleninu povařit a vývar s vyluhovanými minerály vylít. Kdyby podle postupu vařil úplný začátečník, pravděpodobně by byl velice zklamán :,(
Lyduska 7.9.20 13:34 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/, moze byt recept mysleny pripadne tak, ze sa cuketa prida k tym cestovinam neskor? :-)
birkana 7.9.20 07:38 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, to jsem si do uvaření dovolila přidat navíc lžíci oleje na podušení tykve!
Tykev nebo cuketu v kombinaci s těstovinami mám ráda. Např. podle "tohoto receptu":https://www.labuznik.cz/recept/testovinove-nudle-s-cuketovou-omackou-r/ jsem vařila již několikrát. To je samozřejmě o něčem jiném a je to výborné.
Je smutné, že tento recept sem vložila "renomovaná" autorka a nikdo si nevšiml... :pocitac:.
Eja 6.9.20 19:59 | Ty jsi odvážné děvče :mrgreen: :potlesk:
Ale z cuket pro barvu dvoubarevných, trochy oliváče, hrsti čerstvých bylinek, trochy česneku, trochy suga, špaget a hrsti parmezánu jistě lze uvařit...to zas ano :think: ale to je jiný recept ;)
BojaBubu 18.8.20 13:41 | Tak takto to podobně vařila moje máti, bylo to jídlo vždycky vynikající. Do kulajdy, ale dávala oloupané celé brambory velikosti slepičích vajec, dále přidávala čerstvé rozkrájené houby a to lišky, kdy tyto kulajdu mírně obarvily do žluta, a přidávala pro kyselost trochu převařeného octa, aby se kulajda nesrazila. :D :mavam:
birkana 16.8.20 10:36 | Tyto ptáčky se v naší rodině připravovaly, co pamatuji. Jen babička ještě navíc dávala dovnitř naložené lišky, hořčici smíchala obyčejnou s křenem, kaoary ve slaném nálevu se daly občas sehnat (když ne jinde, tak v Domě potravin).
Nechápu autorku, co myslí tím "vařené" a vymáčený párek :think:. Jestliže závitky (mám teď na mysli úpravu s vejcem, okurkou, párkem a slaninou) pevně svinu, řádně upevním párátky, opeču na tuku a pak trochu podliji a dusím pod poklicí (nejlépe v troubě), nic se neovaří a nevymáčí :nevim:. Ptáčky ze základu vyjmu, dodělám šťávu a tou pak hotové přelévám. Maso je celistvé a ne vařené jako z polévky ;)
birkana 13.8.20 13:05 | "@kosik":https://www.labuznik.cz/profil/kosik/, u nás má kostka droždí 42 g. V tomto receptu není třeba úplně přesně váhu dodržet. I kdyby ta "tvoje" kostka měla trochu víc (třeba 50 g), nic se nepokazí. Vejce jsou také menší a větší a zásadní vliv na chuť to nemá :lol:. Hlavně ať se pomazánka povede a chutná :mavam:.
MílaO. 9.8.20 14:52 | Toto není Biskupský chlebíček, ten se dělá zcela jinak, z jiných ingrediencí (celá vejce apod.), toto je správně Bílkový chlebíček s jablky.
Lyduska 28.7.20 07:31 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/, Niekoľko placičiek zostalo do druhého dňa a tie so solamylom boli na druhý deň také "drevenejšie", tvrdšie, kdežto tie s múkou boli mäkšie, vláčnejšie.
birkana 27.7.20 07:29 | Po přečtení uvaření od "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/ jsem **musela** vyzkoušet znovu. Uvařila jsem brambory v MW, nechala **úplně** schladnout, oloupala a nastrouhala. Umíchala těsto (jen se solamylem); pravda, už tolik nelepilo. Placičky jsem dělala mnohem menší, ale měla jsem jich stejně jen 18 (původně jsem měla 5 větších, "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/ jich dokázala 28).
Menší placičky se lépe obalovaly ve vejci, manipulace s nimi byla mnohem jednodušší. Ještě vyzkouším z jiných brambor :think:, nebo je to rukama :lol: :lol: :lol:?
birkana 26.7.20 10:35 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, že mě vidíš. Ale hlavně, že jsi neslyšela; zanadávala jsem si jadrně a od plic 8o :D.
"@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/, třeba je to závislé na odrůdě brambor. Já mám naše moučnaté, doma vypěstované. Také bude vhodnější brambory uvařit ve slupce (třeba v MW) a oloupat, než vařit ve vodě a tu slít. Pak jsou brambory samozřejmě daleko vlhčí. Škrob těsto za syrova nezahustí (nevysuší). Proto je mazlavější a měkčí než s trochou mouky nebo strouhanky, která přebytečnou vlhkost vpije. Přidané vejce bramborové těsto také zvlhčí. Vše pak ztuhne až tepelnou úpravou.
Možná jsem měla udělat placičky silnější a menší; já uplácala tenké (asi 7 mm) a 12 cm v průměru. Placičky jsou opravdu chutné a když se podaří vychytat mouchy při přípravě, dalo by se i opakovat. Já znám placky z vařených brambor, jak je dělala babička. Z bramborového těsta s víc vejci bez obalení přímo usmažit. Tady mě zaujalo to namočení do vejce, placka pak nevypije tolik tuku.
Pokud vyzkoušíš, dej vědět, třeba najdeš tip na lepší postup :mavam: :kytka:.
Lyduska 26.7.20 08:50 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, placičky na fotografii vyzerajú veľmi dobre. Ja mám normálne chuť ich vyskúšať, napriek všetkému tomu, čo píše birkana :-)
*Příspěvek upraven 26.07.20 v 15:21*
Eja 14.7.20 13:31 | :potlesk: foto jako vždy :kytka:
Já kopr ráda, skoro vždy do všeho až nakonec a čerstvý, ale pokud chci opravdu KOPROVKU, tak jedině https://www.labuznik.cz/recept/snehurcina-sladkokysela-smetanova-koprova-omacka/
*Příspěvek upraven 14.07.20 v 13:36*
Rajská omáčka s hovězím masem a grusetkami (dělená strava)
birkana 12.11.20 12:48 | "@Zuzka1973":https://www.labuznik.cz/profil/zuzka1973/, dík za nápady na další zpracování grusetkového těsta :kytka: :mavam: ; určitě vyzkouším. A co se týče dietních režimů, na každého účinkuje jiná strategie. Já jsem kdysi zkoušela dietu podle krevních skupin (musela jsem podle ní zařadit víc sacharidů), měla jsem hlad a efekt byl naprosto opačný :cert:. Přirozeně se stravuji jídelníčkem založeným na potravinách s nízkým glykemickým indexem (občas zahřeším :oops: ) a pokud mi začínají být těsnější džíny (cca +3 kg), nasadím na měsíc přísnější paleo dietu (vynechám oproti primal dietě ještě mléčné výrobky, med a jižní ovoce) v systému 8 - 16 (stále energii nepočítám!, ale sleduji na kalorických tabulkách). Nejdéle po měsíci jsou kila navíc pryč a pokud ještě následují 2 týdny primal diety, tak i bez jo-jo efektu. Každý máme jiný metabolismus, někdo potřebuje pravidelnost a vyváženost, jiný naopak.
Kuřátko Casablanca
svato 12.11.20 11:24 | Konečne som vyskúšala recept, ktorý som mala roky odložený a zabudnutý, pridala som aj štipku mletého koriandra a bolo to skutočne veľmi dobré
Rajská omáčka s hovězím masem a grusetkami (dělená strava)
Zuzka1973 12.11.20 10:06 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/ - psyllium můžeš vynechat, je to prostě jen dodání vlákniny - ale ty grusetky jsem si oblíbila už před časem, já k nim tedy přišla spíše díky kamarádce, co frčí "LC" (to je její věc... ale některé věci z její kuchyně se u nás zabydlely: zrovna grusetkové těsto je božsky univerzální a hlavně fakt dobré, když člověk dobře odhadne tu finálovku v troubě, jde nejen takto, jak je na foto, ale lze na nudličky místo těstovin - do salátů je to daleko chutnější než normální těstoviny, byť třeba domácí... A super je to i na sladko: plněné jako štrúdl, makovec... Já to miluju i smotat pak náplní "alá pizza" - je to vážně zajímavé a chutné zpestření - jde si s tím hrát na všechny možné způsoby, sedí k tomu snad vše... :mavam: Já sice mám dělenou stravu už asi dvacet let za sebou, na mě nefungovala (mně pomohla až vyvážená jednoduchá strava), ale plno receptů z toho období také ráda občas vytáhnu, mám super kuchařku na dělenou stravu - tehdy to bylo vydavatelství Laguna, měli slavnou řadu "hrníčkovek" (mám skoro všechny) a jedna z nich byla na dělenou stravu, mně sice nepomohla k účelu, proč jsem si ji tehdy koupila, ale recepty se hodily i tak - pro zpestření... :)
Rajská omáčka s hovězím masem a grusetkami (dělená strava)
birkana 12.11.20 08:10 | "@Obrmutr":https://www.labuznik.cz/profil/obrmutr/, omlouvám se, špatně jsem se vyjádřila :zed:, zeleninu s houbami určitě ne konzumovat přímo s rajskou. Jen jsem měla na mysli zvětšení objemu pokrmu v rámci např. celého oběda. Třeba ve formě předkrmu studeného či teplého v menším množství (cca 100 g) - houbový salát, výborné jsou zapečené žampiony se zeleninou apod. A přílohu (grusetky) pak připravit bez psyllia :nevim:.
Rajská omáčka s hovězím masem a grusetkami (dělená strava)
Obrmutr 11.11.20 17:08 | Grusetky imitují knedlík. D nes dávám přednost v ZV skupině Tvarohovým knedlíkům z mikrovlnky. Zeleninová příloha k rajské by mi asi neseděla.
Rajská omáčka s hovězím masem a grusetkami (dělená strava)
birkana 10.11.20 18:03 | "@Obrmutr":https://www.labuznik.cz/profil/obrmutr/, upozorňuji, že nejsem odborníkem na dělenou stravu. Líbí se mi grusetky, jen nechci použít psyllium (upřednostňuji v kuchyni základní potraviny pokud možno co nejméně rafinované a regionálního původu). Psyllium je pravděpodobně v receptu použito jen na zvětšení objemu pokrmu. Věřím, že by vejce sama o sobě placku "udržela" pohromadě (vynechat tekutinu :think: ); upekla bych jako palačinku na pánvi. Objem porce by se dal doplnit nějakým houbovo-zeleninovým salátem?
Houbový kuba do SPLK (dělená strava)
Obrmutr 9.11.20 10:01 | Klidne i kuskus.
Španělský ptáček trochu jinak
Labužník jandule02 9.11.20 09:23 | Birkano, myslela jsem to tak, že když se vejce natvrdo vařené vaří dále, není to moc k jídlu. A co se týká párků, já si prostě myslím, že pokud je to možné, tak chuti nesvědčí kombinace maso plněné uzeninou. Vynikne chuť uzenin a to je škoda, ale ssamozřejmě, kolik jazyků, tolik chutí.
Houbový kuba do SPLK (dělená strava)
Labužník jandule02 9.11.20 09:15 | Hm, kubu mám moc ráda, ale přiznám se, že absence sádla a slaninky je trochu škoda. Ale dělené stravě asi nebude vadit, když místo krup se použije bulgur.
Hovězí polévka Pho Bo
Majklen 8.11.20 18:21 | Neúplný recept, jako nezkušený amatér bych u vaření Pho Bo skončil dříve, než bych začal. Vaření základního vývaru je dost náročné, mě se podařilo uvařit skvělé Pho díky tomuto rozsáhlému návodu: "https://zdraverecepty.cz/recepty/pho-bo-vietnamska-polevka/":https://zdraverecepty.cz/recepty/pho-bo-vietnamska-polevka/ Určitě bych příště zapracoval na delším a podrobnějším receptu, já co mám minimum zkušeností s vařením bych si opravdu neporadil..
Kmínová polévka s vejcem (pro Raky)
Zuzka1973 8.11.20 13:23 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/ - díky za pochvalu :kytka: Už originál fotky nemám, tak to nechám tak, pokud se mi nepovede nějak tam dát ji odsud... Tuhle polévku dělám docela často - je to osvědčená rychlovka :) :mavam:
Ajvar
Michal 127 1.11.20 22:01 | Dobrý den. Narazil jsem na vaši diskuzi ohledně přípravy Ajvaru. A tak bych se rád podělil o svou čerstvou zkušenost ( z dnešního dne). Nebude, ale bohužel tak kladná jako vaše názory v diskuzi. Po sklizni letošní úrody paprik jsme nevěděli co s přebytkem a tak jsem hledal na internetu nějaké recepty na jejich uplatnění. Mamka má v zásobě více receptů na použití paprik, jenž už také letos využila, ale chtěla zkusit něco nového. Hodně slýchávala o pochutině Ajvar a tak to chtěla vyzkoušet. Píši předem, že já jsem byl pouze výpomoc, vše probíhalo v režii mé mamky, jenž má více než 40 letou praxi ve vaření a zavařování kdečeho. Pročetl jsem více receptů na inter. stránkách a většina byla podobná tomu na stránce: https://www.apetitonline.cz/recepty/6430-ajvar.html Tak jsme se rozhodli pro něj a nechali se jím inspirovat. Dělali jsme to z 5kg mixu kapii a špičatých podlouhlých paprik. Papriky jsme použili velké, střední i malé a k tomu jsme přidali 2 střední lilky. 1.) Nejhorší na celé přípravě je určitě oloupání paprik od slupky, na tom jsme strávili nejvíce času ( 2-3 hod.) 2.) Jen doba vaření pod bodem varu je 3 hod!!! Což tady je doba přípravy ( nevím, jestli celková) uvedena pouze 1 hodinu!!! 3.) V troubě jsme pekli papriky při 200 stupních C na cca 40-45min dokud nezískaly hnědavou barvu na povrchu a puchýřky. Tím, že jsme měli dávku paprik 5 Kg, tak toho bylo na 3 plechy. Každý plech byl v troubě zvlášť a tak byly fuč zase cca 2 hod času. 4.) Papriky se mají nechat zapařit v nádobě překryté potravinářskou folii na čtvrť hodiny aby se daly lehce oloupat. Nedá se to stihnout!!!... s přihlédnutím k době loupání každé dávky paprik ( cca 1 hod ). My jsme měli 3 dávky, dle počtu plechů. 5.) K tomu ještě připočítám dobu naplnění a sterilizace skleniček. Což bylo v našem případě půl hodiny. Shrnutí: Dělali jsme to poprvé a určitě i naposled. Dle původního receptu bylo jasné, že to opravdu nebude na chvíli. Ale to, že na tom člověk stráví skoro 10 hodin svého času ve 2 lidech a za tu dobu získá pouze nějakých max. 1,5-1,8 l směsi, od které neví co čekat, tak to je trochu moc. Kromě ingrediencí v návodu jsme tam museli přidat ještě čili, 1 rajčatový protlak, 7 stroužku česneku a uzenou papriku asi 1 polévkovou lžíci, aby to mělo alespoň nějakou chuť. Papriky za syrového stavu byly chuťově naprosto výborné, takže v nich problém určitě nebyl. Rozhodně bych to nedoporučil nikomu, zvlášť ne dobrému příteli. A tak mně velice překvapila jednoduchost návodu na přípravu Ajvaru na této stránce a recenze uživatelů níže. Dle nichž by mohl kdejaký člověk, jenž čte tuto stránku přijít na zcestnou myšlenku, že to je bezpracný a časově nenáročný recept. Předem upozorňuji, že to tak určitě není!!! Anebo se pletu a nikdo s uživatelů zde neměl s přípravou Ajvaru takovou špatnou zkušenost?
Dušené hlávkové zelí (podle mého receptu)
birkana 1.11.20 09:11 | "@amylon":https://www.labuznik.cz/profil/amylon/, záleží na tom, jak kdo rozumíme pojmu ***spařit zelí***. Jestliže si úkon představuješ tak, že pokrájenou půlku hlávky zelí šoupneš do 10 l vody a půl hodiny to vaříš jako prádlo, pak scedíš, vymácháš a nakonec strčíš do ždímačky, pak máš recht :lol: :twisted:.
Dušené hlávkové zelí (podle mého receptu)
amylon 31.10.20 09:34 | Ano, zelí spařím, resp. důkladně propláchnu a všechny cenné složky vyleju do kanálu. Výborné recepty!
Kmínová polévka s vejcem (pro Raky)
birkana 30.10.20 07:49 | "@Zuzka1973":https://www.labuznik.cz/profil/zuzka1973/, ta tvoje fotka je hezká :kytka:. Zkus ji přidat do uvaření, ať se zobrazí nad receptem. Polévku jsem si uvařila k snídani; přišla vhod (jak píše Zuzka) i v sychravém ránu :mavam:
Sauerzwetschken
svato 28.10.20 19:45 | Po mesiaci referujem: páči sa mi nielen recept, ale aj hotový produkt. *Příspěvek upraven 28.10.20 v 19:46*
Kysané rostlinné mléko (dělená strava)
Obrmutr 24.10.20 11:16 | Zkoušela jsem kysat domácí mléka, recept na něj jsem našla na Youtube. To kysané mléko nebylo dobré, zkoušela jsem ovesné, to divně páchlo a kokosové, to voní pěkně, ale je takové řídké. Až se mi podaří chutné kysané domácí mléko, dám ho sem, ale zatím si musím vystačit s kupovaným.
Kysané rostlinné mléko (dělená strava)
birkana 22.10.20 19:28 | "@Obrmutr":https://www.labuznik.cz/profil/obrmutr/, to je hezké. Jen mi chybí recept na rostlinné mléko, ze kterého vyrobím ten jogurt. Nechci průmyslový výrobek z marketu. Máš recept na rostlinné mléko z plodin, které u nás rostou? Sója určitě ne :cert:. Třeba z pšeničného proteinu nebo mléko ovesné?
Banány po amsterodamsku
Eja 16.10.20 15:04 | "@amylon":https://www.labuznik.cz/profil/amylon/ ee a Neee má poměrně rozdílný význam... Jen jsem si dovolila říct názor, že Birkana volbou surovin pozvedla recept na vyšší úroveň. Ale chápu, že Vám to stojí za třicátý diskuzní příspěvek za několik let bez jediného vloženého receptu...
Banány po amsterodamsku
amylon 16.10.20 11:07 | To sedne, když člověk, který neví jaký je rozdíl mezi maceškou a máslovkou dělá ee na "eidam a obyčejnou šunku".Co je na kvalitním eidamu, tedy Edamu, špatného?
Banány po amsterodamsku
Eja 15.10.20 17:19 | Velmi pěkné :potlesk: kombinace schwarzwaldské šunky a ementálu ( s obyč. šunkou a eidamem asi neee...). K té hořčici - autor píše jemnou, no já bych si možná dokázala představit trošičku! hrubozrnné máznout mezi šunku a sýr...
Šunková pěna dle ČSN
birkana 11.10.20 18:00 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, ne ne, maceška nebo též čajovka je uzenářská specialita vyrobená z vepřového masa (libové a tučné 1:1), která se udí studeným kouřem 12 - 14 °C. Je to také moje oblíbená dobrota.
Uherská pěna dle ČSN
Eja 11.10.20 15:10 | Birkano, mňaaaaaam :potlesk:
Šunková pěna dle ČSN
Eja 11.10.20 15:07 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/ nemyslíš to, co já kupovala jako macešku??? mňam...
Šunková pěna dle ČSN
birkana 7.10.20 10:18 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, také jsem v té době často kupovala máslovku. Ta byla plněná do umělého střívka a prodávala se jako "buřtík" na váhu. Je sice ze šunkového salámu, ale tehdy byl ten salám mnohem kvalitnější, než dnes.
Šunková pěna dle ČSN
Eja 1.10.20 19:59 | Jo, to bude ona...ta moc dobrá našeho mládí :potlesk:
Pravý tatarák - Steak Tartare
VictorCZ 28.9.20 19:20 | Díky za inspiraci :) :pankac: :mavam:
Studentské topinky
birkana 28.9.20 16:39 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, volí oka jsem vyrobila z jednoho dvoužloutkového vajca. Snažila jsem se jej rozdělit vedví (nyní jsem zaražena, zda se vedví píše dohromady či rozděleně ve dví; to ale vypadá divně, ligvisti/é, pomozte nebo pomožte :think: ). Nezdařilo se do rozpůleného bílku vsadit žloutky neporušené. Není to důsledkem skrblictví, jen jsem nechtěla z malé půlky krajíce zhotovenou topinku zakrýt obřím vokem :D :D :D
Studentské topinky
Eja 27.9.20 14:08 | Nějak se Ti ta volí oka rozostřila :mrgreen:
Sauerzwetschken
svato 25.9.20 17:05 | Zavarila som, bohužiaľ, už boli len také veľké slivky, že som ich musela vykôstkovať, takže: o mesiac zreferujem výsledok
Kubánský banánový moučník
birkana 20.9.20 10:50 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, toho rumu mi zbylo v láhvi cca 80 ml od velikonočního veselí :jazyk: ; byl zasunut v rohu barové skříňky a tím zapomenut. Při přípravě tohoto moučníku jsem si na něj vzpomněla. Určitě by se hodil i jiný třtinový rum, netřtinový tuzemák a neváhala bych vyzkoušet pobryndat banány likérem s vanilkovou, mandlovou či kokosovou příchutí :mavam:
Kubánský banánový moučník
Eja 20.9.20 10:19 | Jsi mne pobavila - "ze surovin, které máme doma" - mám asi nějakou blbou špajzku, ale hnědý kubánský rum tam nějak nevidím :mrgreen: :mavam:
Špagety pro svobodné pány (DIA)
Eja 8.9.20 20:22 | "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/ nene, recept je jasný, povařím zeleninu s těstovinami, sliji, zamíchám jakousi rajčatovou omáčku na těstoviny, posypu sýrem a hotovo :pocitac: :zed:
Špagety pro svobodné pány (DIA)
birkana 7.9.20 14:52 | "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/, to nevím. Podle postupu autorka vaří těstoviny s cuketou minimálně 7 minut. Za tu dobu (alespoň u mladých cuket) nemohou být "al dente", nejspíš se rozvaří :think:. O postupném přidávání se autorka nezmiňuje. Mně přišlo dost necitlivé zeleninu povařit a vývar s vyluhovanými minerály vylít. Kdyby podle postupu vařil úplný začátečník, pravděpodobně by byl velice zklamán :,(
Špagety pro svobodné pány (DIA)
Lyduska 7.9.20 13:34 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/, moze byt recept mysleny pripadne tak, ze sa cuketa prida k tym cestovinam neskor? :-)
Špagety pro svobodné pány (DIA)
birkana 7.9.20 07:38 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, to jsem si do uvaření dovolila přidat navíc lžíci oleje na podušení tykve! Tykev nebo cuketu v kombinaci s těstovinami mám ráda. Např. podle "tohoto receptu":https://www.labuznik.cz/recept/testovinove-nudle-s-cuketovou-omackou-r/ jsem vařila již několikrát. To je samozřejmě o něčem jiném a je to výborné. Je smutné, že tento recept sem vložila "renomovaná" autorka a nikdo si nevšiml... :pocitac:.
Špagety pro svobodné pány (DIA)
Eja 6.9.20 19:59 | Ty jsi odvážné děvče :mrgreen: :potlesk: Ale z cuket pro barvu dvoubarevných, trochy oliváče, hrsti čerstvých bylinek, trochy česneku, trochy suga, špaget a hrsti parmezánu jistě lze uvařit...to zas ano :think: ale to je jiný recept ;)
Malé nové brambory s tvarohem
pivni.skaut 24.8.20 00:00 | Úžasný recept. Přesně takto je dělala moje máma a teď si je dělám sám. Jenom si k nim dávám kysané mléko.
Kulajda z Českomoravské vysočiny
BojaBubu 18.8.20 13:41 | Tak takto to podobně vařila moje máti, bylo to jídlo vždycky vynikající. Do kulajdy, ale dávala oloupané celé brambory velikosti slepičích vajec, dále přidávala čerstvé rozkrájené houby a to lišky, kdy tyto kulajdu mírně obarvily do žluta, a přidávala pro kyselost trochu převařeného octa, aby se kulajda nesrazila. :D :mavam:
Španělský ptáček trochu jinak
birkana 16.8.20 10:36 | Tyto ptáčky se v naší rodině připravovaly, co pamatuji. Jen babička ještě navíc dávala dovnitř naložené lišky, hořčici smíchala obyčejnou s křenem, kaoary ve slaném nálevu se daly občas sehnat (když ne jinde, tak v Domě potravin). Nechápu autorku, co myslí tím "vařené" a vymáčený párek :think:. Jestliže závitky (mám teď na mysli úpravu s vejcem, okurkou, párkem a slaninou) pevně svinu, řádně upevním párátky, opeču na tuku a pak trochu podliji a dusím pod poklicí (nejlépe v troubě), nic se neovaří a nevymáčí :nevim:. Ptáčky ze základu vyjmu, dodělám šťávu a tou pak hotové přelévám. Maso je celistvé a ne vařené jako z polévky ;)
Drožďová pomazánka 3
birkana 13.8.20 13:05 | "@kosik":https://www.labuznik.cz/profil/kosik/, u nás má kostka droždí 42 g. V tomto receptu není třeba úplně přesně váhu dodržet. I kdyby ta "tvoje" kostka měla trochu víc (třeba 50 g), nic se nepokazí. Vejce jsou také menší a větší a zásadní vliv na chuť to nemá :lol:. Hlavně ať se pomazánka povede a chutná :mavam:.
Drožďová pomazánka 3
kosik 13.8.20 10:58 | Žijí v cizině a nevím kolik váží balíček droždí!
Biskupský chlebíček s jablky
MílaO. 9.8.20 14:52 | Toto není Biskupský chlebíček, ten se dělá zcela jinak, z jiných ingrediencí (celá vejce apod.), toto je správně Bílkový chlebíček s jablky.
Bramborové placičky se sýrem
Lyduska 28.7.20 07:31 | "@birkana":https://www.labuznik.cz/profil/birkana/, Niekoľko placičiek zostalo do druhého dňa a tie so solamylom boli na druhý deň také "drevenejšie", tvrdšie, kdežto tie s múkou boli mäkšie, vláčnejšie.
Bramborové placičky se sýrem
birkana 27.7.20 07:29 | Po přečtení uvaření od "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/ jsem **musela** vyzkoušet znovu. Uvařila jsem brambory v MW, nechala **úplně** schladnout, oloupala a nastrouhala. Umíchala těsto (jen se solamylem); pravda, už tolik nelepilo. Placičky jsem dělala mnohem menší, ale měla jsem jich stejně jen 18 (původně jsem měla 5 větších, "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/ jich dokázala 28). Menší placičky se lépe obalovaly ve vejci, manipulace s nimi byla mnohem jednodušší. Ještě vyzkouším z jiných brambor :think:, nebo je to rukama :lol: :lol: :lol:?
Bramborové placičky se sýrem
birkana 26.7.20 10:35 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, že mě vidíš. Ale hlavně, že jsi neslyšela; zanadávala jsem si jadrně a od plic 8o :D. "@Lyduska":https://www.labuznik.cz/profil/lyduska/, třeba je to závislé na odrůdě brambor. Já mám naše moučnaté, doma vypěstované. Také bude vhodnější brambory uvařit ve slupce (třeba v MW) a oloupat, než vařit ve vodě a tu slít. Pak jsou brambory samozřejmě daleko vlhčí. Škrob těsto za syrova nezahustí (nevysuší). Proto je mazlavější a měkčí než s trochou mouky nebo strouhanky, která přebytečnou vlhkost vpije. Přidané vejce bramborové těsto také zvlhčí. Vše pak ztuhne až tepelnou úpravou. Možná jsem měla udělat placičky silnější a menší; já uplácala tenké (asi 7 mm) a 12 cm v průměru. Placičky jsou opravdu chutné a když se podaří vychytat mouchy při přípravě, dalo by se i opakovat. Já znám placky z vařených brambor, jak je dělala babička. Z bramborového těsta s víc vejci bez obalení přímo usmažit. Tady mě zaujalo to namočení do vejce, placka pak nevypije tolik tuku. Pokud vyzkoušíš, dej vědět, třeba najdeš tip na lepší postup :mavam: :kytka:.
Bramborové placičky se sýrem
Lyduska 26.7.20 08:50 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, placičky na fotografii vyzerajú veľmi dobre. Ja mám normálne chuť ich vyskúšať, napriek všetkému tomu, čo píše birkana :-) *Příspěvek upraven 26.07.20 v 15:21*
Bramborové placičky se sýrem
Eja 25.7.20 20:00 | Nene...já tě úplně u té plotny vidím... :mrgreen: směju se ještě teď...
Koprová omáčka
birkana 14.7.20 18:27 | "@Eja":https://www.labuznik.cz/profil/eja/, tak to je ta pravá poctivá klasika s tučnou smetanou. Až hříšně lahodná :mavam:.
Koprová omáčka
Eja 14.7.20 13:31 | :potlesk: foto jako vždy :kytka: Já kopr ráda, skoro vždy do všeho až nakonec a čerstvý, ale pokud chci opravdu KOPROVKU, tak jedině https://www.labuznik.cz/recept/snehurcina-sladkokysela-smetanova-koprova-omacka/ *Příspěvek upraven 14.07.20 v 13:36*