Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Luštěniny a přílohy ».
Recepty s žlutým hrachem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Žlutý hrách je bezlepková luštěnina pocházející ze Středomoří. Obsahuje vitamín B, vápník, hořčík, vlákninu a draslík. Používá se jako příloha k masu nebo do polévek. Má světle žlutou barvu. Jako každá luštěnina je i hrách mírně nadýmavý.
Žlutý hrách zakoupíte v každém supermarketu jako celý nebo půlený. Mezi těmito dvěma typy není žádný velký rozdíl. Někteří lidé ovšem tvrdí, že půlený je lépe stravitelný.
Ze žlutého hrachu můžete uvařit hrachovou kaši se špekáčkem, pro rychlejší vaření je vhodné 24 hodin předem hrách namočit do vody. Oblíbená je také hrachová polévka. Pokud chcete z hrachu vytvořit vegetariánské jídlo, můžete ho podusit s mrkví a podávat s vařenými bramborami.
Tepelně neopracovaný hrách skladujte v suchu do 22°C, opracovaný hrách ponechte v lednici maximálně 2 dny.