Recepty - zelí hlávkové

Více z Zelenina ».

Zelí hlávkové

Recepty s hlávkovým zelím  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Bílé zelí je košťálová zelenina. Obsahuje důležité vitamíny řady C, K, E a flavonoidy. Ty jak známo působí jako antioxidant. Díky nízké energetické hodnotě se využívá i při dietním stravování, avšak vyvarovat by se ho měli lidé, kteří trpí na nadýmání. Vaříme-li zelí, můžeme dýchat jeho výpary a účinně se tím zbavit bolestí hlavy. Cínové nádoby vyčistíme drhnutím nasekanými zelnými listy. Krájené zelné listy zmírňují otoky.

 Rady při nákupu

Zelí seženeme všude v ovoci a zelenině, supermarketech, na farmách a to buď celé hlávky, nebo ochucené či neochucené krouhané, sterilované. Čerstvé by mělo být hladké, lesklé, tvrdé, bez známek plísně, zašednutí, ovadnutí.

 Využití v kuchyni

Bílé zelí na rozdíl od červeného připravujeme především na slaný způsob. Rozumí si s drůbeží - Kuřecí stehna na zelí, bramborami, luštěninami, hovězím, uzeninou, mořskými plody, jehněčím, zabíjačkovým pochoutkám, k nakládání uzenáčů, utopenců, zeleniny. V zelňačce představuje dominantní surovinu - Kulinářská zelňačka. Ve studené kuchyni ho najdeme v salátech.

 Skladování

Zelí skladujeme v suchu, chladnu, temnu, nakládané v ledničce.

 Sezóna

Pokud pěstujeme zelí, je třeba dbát na to, aby v okolí na záhonu nebyla cibule, česnek ani brambory. Sklízíme ho na podzim.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz